Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Petzval objectief uit 1840 opnieuw in productie

donderdag 25 juli 2013, 20:42 door | 5.866x gelezen | 3 reacties

Lomography.com heeft het project opgepakt om een van de eerste objectieven, de Petzval lens uit 1840, opnieuw te gaan maken. Dit bijzondere objectief wordt nu geschikt gemaakt voor moderne Canon en Nikon camera's (EF en F vatting). Via een Kickstarter project wordt de eerste productie nu mogelijk gemaakt.

Petzval

Het gestelde doel van 100.000 dollar is inmiddels al ruim drie maal behaald, dus het objectief gaat er zeker komen. De objectieven zullen gemaakt worden in Rusland door het bedrijf Zenit. Dit bedrijf heeft ruimschoots ervaring met het maken van optische apparatuur.

De Petzval lens heeft een brandpuntsafstand van 85mm en een maximaal diafragma van f/2.2. Om het diafragma aan te passen moet je overigens handmatig diafragma's in het objectief schuiven. Bij het objectief krijg je de diafragma's f/2.2, f/4, f/5.6, f/8, f/11 en f/16. Bijzonder aan het objectief is vooral de bokeh, de achtergrondonscherpte, in het beeld.

Uiteraard is het een objectief dat handmatig scherpgesteld moet worden. De minimale scherpstelafstand is 1 meter en het gewicht zal ongeveer 500 gram bedragen. In onderstaande video (geschoten met een Petzval objectief) wordt het project toegelicht.


De goedkopere versies die via Kickstarter te krijgen waren zijn inmiddels al ruiimschoots uitverkocht. Momenteel kun je een Petzval lens bestellen voor 540 dollar (circa 410 euro).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Cor Gortzak
  Profiel Cor Gortzak schreef op vrijdag 26 juli 2013 om 11:17  | reageer

  Ik zie geen video. Wel aangemeld, Cor

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 26 juli 2013 om 14:54  | reageer

  @Cor
  Het is een gewone Vimeo-video, dus die je zou je gewoon moeten zien - ook als je niet aangemeld bent; hier doet ie het wel, dus wellicht iets aan je browserinstellingen?

 3. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op vrijdag 26 juli 2013 om 20:37  | reageer

  Elja...Gaaf dit prachtige symbiose van moderne vastlegtechniek, dus geen 15 minuten belichting, maar met de stand van techniek voor lenzen 150 jaar terug. wow !

  Even op de site gekeken. Leuk deze nieuwe kers op de digitaart!
  De bokeh doet me een beetje denken aan de Voigtlander 50mm Nokton 1.1, alleen is deze nog harscher !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord