Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop twintig lentes jong

donderdag 18 februari 2010, 23:47 door | 8.833x gelezen | 8 reacties

Over een klein kwartiertje viert Photoshop haar twintigste verjaardag. Het populaire softwarepakket bestaat dan precies 20 jaar. Op 19 februari 1990 verscheen de eerste versie van het programma van Adobe. Inmiddels werken wereldwijd meer dan 10 miljoen gebruikers met de beeldbewerkingssoftware en is de naam synomiem geworden voor het bewerken van foto's. Een indrukwekkende prestatie.

Photoshop-fans vieren wereldwijd de impact die hun favoriete software heeft gehad op fotografie, kunst, design, publishing en commercie. In de Verenigde Staten organiseert de National Association of Photoshop Professionals (NAPP) een speciaal evenement ter ere van 20 jaar Photoshop. Meer dan duizend Photoshop-fans komen daar bij elkaar in het Palace of the Fine Arts Theater in San Francisco. Het evenement is via een live Webcast bij te wonen.

Naast verschillende evenementen in Europa, Japan en Zuidoost-AziŽ, wordt op de verjaardag van Photoshop tevens een speciale uitzending verzorgd op Adobe TV. Het oorspronkelijke Photoshop team komt hierin voor het eerst in achttien jaar weer bijeen om hun bijdrage aan de ontwikkeling van de software te bespreken en Photoshop 1.0 op een herbouwde Macintosh-computer te demonstreren..

'Photoshop heeft in de afgelopen 20 jaar veel verschillende rollen vervuld. Het heeft creatievelingen in staat gesteld om ongelooflijke afbeeldingen te creŽren die een impact hebben gehad op onze visuele cultuur', aldus Shantanu Narayen, president en CEO van Adobe. 'Het is niet overdreven om te stellen dat Photoshop dankzij miljoenen creatieve klanten de manier waarop de wereld naar zichzelf kijkt heeft veranderd.'

Photoshop 20 jaar


Photoshop Geschiedenis
In 1987 ontwikkelde Thomas Knoll een pixel imaging-programma genaamd Display. Het betrof een eenvoudig programma om grayscale-afbeeldingen weer te geven op een zwart/wit-monitor. In samenwerking met zijn broer John Knoll begon Thomas met het toevoegen van features die het mogelijk maakten om digitale fotobestanden te bewerken. Het programma trok de aandacht en in 1988 besloot Adobe de software te licenseren en om te dopen tot Photoshop. De eerste versie werd in 1990 uitgebracht.

Er werd destijds gedacht dat Adobe zo'n 500 exemplaren aan de man zou kunnen brengen. Die verwacht is wel enigszins overtroffen. In zijn 20-jarig bestaan heeft Photoshop zich ontwikkeld van een simpel weergave-programma tot een zeer populaire applicatie met meer dan 10 miljoen gebruikers wereldwijd. Lagen, geÔntroduceerd in Photoshop 3.0, stelden designers in staat om eenvoudiger dan ooit tevoren complexe composities te creŽren. De Healing Brush, geÔntroduceerd in Photoshop 7.0, stelde gebruikers in staat om afbeeldingen te retoucheren door het volledig verwijderen van vlekken en rimpels met behoud van belichting en structuur.

Photoshop Iconen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 18 februari 2010 om 23:56  | reageer

  10 miljoen legale gebruikers of 10 miljoen illegale gebruikers?

 2. stephanieverbeken
  Profiel stephanieverbeken schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 00:37  | reageer

  @Arno: Waarschijnlijk niet OF, maar EN knipoog

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 01:59  | reageer

  Wel grappig dat ze aanvankelijk meenden dat er een markt was voor 500 exemplaren terwijl er nu 10 miljoen gebruikers zijn. Dat blijkt achteraf wel een erg voorzichtige inschatting!

  Photoshop is van een merknaam een soortnaam geworden net zoals Lucifers, het Stanleymes of Cola. Photoshoppen betekent in de volksmond zoveel als digitale nabewerking van beeldmateriaal.

  De stelling dat 'Photoshop de manier waarop we naar onze wereld kijken heeft veranderd' krijgt de laatste tijd een extra dimensie vanwege de aanzwellende kritiek op graatmagere modellen.

 4. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 18:55  | reageer

  Het eerste tekenprogramma wat ik gebruikte was Deluxe Paint op de Amiga, painten in 4096 kleuren woohoo.

  Photoshop gebruik van vanaf 5.0. Niet legaal helaas. Beetje te duur de creative suite.
  In het begin was ik plugin gek, nu heb ik alleen geinstalleerd wat ik ook echt gebruik.
  -Eyecandy Impact/Nature/Textures
  -Dreamsuite
  -PTLens
  -Imagenomic Noiseware Prof/real grain
  -Imagesynth
  -Fractalius

  Ben ook en aantal masking tools aan het testen:
  Powermask, Knockout 2, Mask Pro 4, Fluid Mask 3
  Probleem is dat het toch veel tijd kost. Als ik eenmaal de perfecte instellingen heb, had ik de mask op de gewone manier allang klaar.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 22:32  | reageer

  Illegale gebruikers? Moeten amateurs zijn. Professionals waken over hun eigen rechten en doen dat dan toch ook over de rechten van derden? vrolijk
  Geen geld voor legaal? Dan is er altijd nog Elements. Of de nieuwe Paint Shop van Corel. Voor een paar tientjes heb je goede en legale software.

 6. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 23:08  | reageer

  Photo editing in je browser, niks te installeren:

  www.pixlr.com

  Ziet er een beetje uit als photoshop kwa interface. Is gratis.

 7. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 20 februari 2010 om 01:54  | reageer

  Nieuwe photoshop cs 5 interface?

  knipoog

 8. Evert
  Evert schreef op zaterdag 20 februari 2010 om 09:29  | reageer

  hiep, hiep hoera! Ik ga straks taart kopen! knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord