Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Profotonet digitaal album met fotocover bekeken

zaterdag 12 juni 2010, 23:48 door | 15.582x gelezen | 12 reacties

Een favoriete afdrukcentrale van veel lezers van en bloggers op Photofacts is Profotonet. Ook hun albums zijn hier al eens ter sprake geweest. En niet voor niets: De kwaliteit van het afdrukwerk is in verschillende testen al als heel goed bestempeld zoals bijvoorbeeld door het Tros programma Radar.

Sinds kort kun je hun albums in de semi-pro-lijn ook bestellen met een fotocover, eerder was dit in de pro-lijn al wel mogelijk. Ik stelde een album voor een review op Photofacts en om als voorbeeldalbum te kunnen laten zien aan potentiŽle klanten. Het werd een album van 30 bij 30 centimeter met fotocover en een album van 20 bij 20 met een leren omslag. Het album komt in een stevige doos netjes verpakt in vloeipapier per koerier aan. Mijn kleinere album kwam per post.

Een jaar geleden had ik ook al een poging gedaan een album te bestellen, dit werd helaas nooit bezorgd. Ik was net verhuisd en vermoed dat een te meedenkende postbode het album bij mijn oude adres afgeleverd heeft, dat kan in een 'durpje' zo maar gebeuren.

Gebruiksvriendelijke software
Maar nu dus een geslaagde poging twee. Eerste grote verschil is de bestelsoftware: Deze is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Moest ik bij de oude versie goed zoeken en nadenken, deze versie wijst zichzelf. Ik had in eerste instantie de hulpfunctie aangezet en deze gaf goeie tips voor het gebruik van de software. Gelukkig kun je de functie per 'tip' uitzetten, zodat je nog wel nieuwe, maar niet steeds dezelfde informatie krijgt.

Binnenkort wordt de software alweer uitgebreid en komt er ook foto-optimalisatie beschikbaar voor wie niet zelf kan of wil corrigeren. In onderstaande video een korte impressie van de Profotonet albumsoftware.Als fotomateriaal voor het album koos ik de foto's van mijn - toen - meest recente trouwreportage, die van Nanine en Erik op 1 april jongstleden. Het was een regenachtige dag, met hele mooie donkere wolkenpartijen. En voor wie het nog weet, zelfs sneeuw op de vroege morgen!

Normaal gesproken maak ik mijn albums op in Photoshop of InDesign, ook gebruik ik de E-Lay software die je voor het maken van de E-Lay albums van Verka nodig hebt. Voor deze test gebruikte ik alleen de software van Profotonet, met als uitzondering de omslag. Hoewel je de templates helemaal zelf aan kan passen en je dus Photoshop niet nodig hebt, vond ik dat even het makkelijkst. Ook omdat ik graag het lettertype wilde gebruiken dat het bruidspaar op hun trouwkaart had gebruikt.

Ik kon met de software goed genoeg uit de voeten om een mooi album samen te stellen. Ik gebruikte een aantal standaardtemplates en maakt een aantal bladen zelf op. Als je zelf een blad indeling wil maken is dit vrij eenvoudig te doen en via het tabje met het liniaaltje en kun je met enig rekenwerk (de x en y positie van je kader wordt aangegeven) er zeker van zijn dat de foto's in een rechte lijn staan en even ver uit elkaar.

Bij het inladen van foto's voor de achtergronden die ik op sommige bladen gebruikt heb, geeft het programma standaard aan dat de resolutie te laag is. Uit ervaring weet ik dat ik mijn foto's nog wel op grotere formaten af kan drukken, maar het brengt je wel wat aan het twijfelen.

Er zijn een aantal standaard templates voor foto-opmaak opgenomen in het programma, het zijn er niet absurd veel, maar voor de meeste toepassingen voldoende. Er is een ruim scala aan achtergronden beschikbaar en ook een aantal maskers en kaders om je foto's te verfraaien. De standaardtemplates zetten soms de foto's om naar bijvoorbeeld zwartwit. Je kunt dit -of omzetten naar sepia- ook zelf doen per foto. Ook waar de standaardtemplates de omzetting automatisch doen is het eenvoudig dit weer terug te zetten naar het originele beeld. Er is een 'plakboek' sectie, voor wie zijn fotoboek wil verfraaien met wat reisstempels of bruidstierelantijntjes.

In de standaardconfiguratie voert het programma automatisch updates uit. Blijkbaar had ik dit per ongeluk uitgezet, want ik moest het even handmatig doen.

Kwaliteit
Dan de fotokwaliteit. Die is, zoals we inmiddels van Profotonet verwachten, bijzonder goed. Het is echt een boek met bladvullende foto's. De omslag en foto's hebben een parelglans, wat het bijzonder goed doet. De kleuren zijn sprekend en er waren geen verassingen wat betreft kleur of helderheid. De omslag is door de lichtglanzende afwerking wel vatbaar voor vingerafdrukken, maar deze zijn met een zacht doekje zo verwijderd.

Het verschil met gedrukte albums is goed te zien in bladzijden met een bladvullende kleur. Bij fotoboeken die geprint worden is het raster vaak duidelijk aanwezig in grote kleurvlakken. Bij deze albums is daar geen sprake van.

Blad in een kleur


Het papier is stevig, maar bladert fijn.
De bladen liggen mooi vlak, waardoor ook foto's over twee bladen heel mooi uitkomen.

Opengeslagen blad


De hoeken van het album zijn mooi afgewerkt.

Afwerking


De fotokwaliteit concurreert met die van aanbieder Vakcolor en doet daar zeker niet voor onder.

Profotonet vs Vakcolor


Bovenop een Vakcolor album, onderop de Profotonet variant.

Ik heb een aantal proefkonijnen -man, moeder, vrienden en een paar klanten- het album laten zien en het valt bijzonder in de smaak. Ik verwacht er dus in de toekomst nog wel een aantal te zullen bestellen.

Dit 30x30 centimeter album met fotocover en ongeveer dertig bladen kwam op een bedrag van 112,26 euro. Het 20x20 album dat ik maakte van het dopen van het kindje dat hier nog onzichtbaar op de foto staat kwam op 46,49 euro.

Een minpuntje van het eindresultaat vind ik wel dat een aantal standaardtemplates niet goed uitgelijnd zijn. De foto's staan op een paar bladzijden niet helemaal in een rechte lijn en de tussenruimte tussen de foto's is ook -net- niet gelijk.

Uitlijning


Dit zou voor mij een reden zijn om zelf de bladen op te maken en dan als jpeg's te importeren. Afgezien van dit ene punt ben ik zeer tevreden over het album. Overigens kwam Profotnet nog met een reacties op dit punt; het uitlijnen van de foto's zal worden nagekeken en ze zijn hard aan het werk om nog meer templates beschikbaar te maken.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

12 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 13 juni 2010 om 08:59  | reageer

  Erg interessant om te lezen. Goede review!

 2. Judith
  Judith schreef op zondag 13 juni 2010 om 09:48  | reageer

  Ik heb ook pas een boek besteld. Ik ben met name blij met de verbetering in de software. Het boek is prachtig geworden incl. Mooie foto omslag. Ik sluit me helemaal aan bij deze review.

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 13 juni 2010 om 10:19  | reageer

  waardevolle review!
  Ik ga het ook maar eens proberen bij ProFotonet.

 4. Henny
  Profiel Henny schreef op zondag 13 juni 2010 om 12:16  | reageer

  De kwaliteit en service van foto's van profotonet is me altijd geweldig bevallen. Bij de albums is dat dus blijkbaar ook het geval, maar je betaalt er dus wel aardig voor.

 5. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 13 juni 2010 om 12:40  | reageer

  Goede review. Heb zelf een pro-album in bestelling staan. Helaas is dat al twee weken....

 6. Marleen Marcus
  Marleen Marcus schreef op zondag 13 juni 2010 om 13:58  | reageer

  Leuk dat je een review hebt geschreven. Ik heb wel eerder een boek besteld, maar nog niet het nieuwe met fotocover. Ben erg benieuwd en ga binnenkort een album met fotocover bestellen.

 7. MarleenM
  Profiel MarleenM schreef op zondag 13 juni 2010 om 14:01  | reageer

  Nog even een vraag.. Hoe lever jij een boek af bij klanten? Er zit toch niet echt een mooie doos bij zo'n boek. Ook bij het Proboek niet heb ik begrepen. Dat is voor mij de reden geweest dat ik mijn boeken bij Vakcolor bestel. Heeft iemand een suggestie?

 8. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 13 juni 2010 om 15:40  | reageer

  @iedereen. Thanks voor de positieve reacties!
  @marleenM (ik gok Marcus???) Bij aanbieders als Positiv kun je mooie dozen bestellen.

 9. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 13 juni 2010 om 15:53  | reageer

  Hoi Antonette, een paar jaar geleden bestelde ik een album via Profotonet. Ik vond de software toen inderdaad niet erg gebruiksvriendelijk. Het samenstellen van het boek kostte (te)veel tijd. Om die reden ben ik toen overgestapt naar Blurb. Je review nodigt me in ieder geval uit om nog eens een poging te wagen!

 10. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 13 juni 2010 om 16:54  | reageer

  De software (taopix) werkt goed en snel. Een verbetering vind ik persoonlijk t.o.v het vorige albumexpress.

 11. MarleenM
  Profiel MarleenM schreef op zondag 13 juni 2010 om 19:03  | reageer

  @Antonette: Bedankt voor de tip over Positiv. Ik ken dat niet, maar ga meteen even kijken.

  @Liesbeth v. A.: Ik vind de kwaliteit van Profotonet vele malen beter dan de boeken van Blurb. Zeker de moeite waar om nog een poging te wagen denk ik.

 12. Jerommeke
  Profiel Jerommeke schreef op woensdag 8 september 2010 om 22:13  | reageer

  Op korte termijn zal bij Profotonet ook een fotoalbum verschijnen dat gebruik maakt van echt Glossy fotopapier. Dit geeft een nog rijker effect. Tevens zou dit Glossy fotopapier fingerprint proof moeten zijn.
  Even in de gaten houden dus!
  Ook webprint.nl zal deze producten lanceren

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord