Erik van Rosmalen

Quikdraw: altijd je objectieven binnen handbereik

donderdag 23 augustus 2012, 22:09 door | 7.132x gelezen | 13 reacties

Op Kickstarter, een site waar nieuwe ideeŽn via crowdfunding geld kunnen inzamelen, is een opmerkelijk nieuw idee gepresenteerd: Een holster aan je broekriem, waar je objectieven in kunt klikken. Zo wissel je, volgens bedenker Riley Kimball, nog sneller van objectief.

Het idee van de QuikDraw is eigenlijk heel eenvoudig: je hangt je objectieven aan je broekriem, door deze vast te klikken in een bajonet. Je zult te zijner tijd dus een cameraspecifieke QuikDraw moeten aanschaffen. In de eerste plannen komen er versies voor Canon en Nikon.

Quickdraw

Quikdraw in actie


Kimball laat in een luchtig filmpje een reeks 'typen' fotografen voorbij komen, om tot slot zichzelf (als 'the gunner') met de Quikdraw te laten zien:Effectief?


Toegegeven: het ziet er snel en 'slick' uit. Echter zul je, als je echt snel wilt wisselen, je lensdop van de lens moeten laten. Zolang je braaf recht blijft staan zoals Kimball in de video doet is dat niet zo'n probleem. Maar willen fotografen die zo snel van objectief willen wisselen niet juist kunnen bukken, rennen, lopen liggen.

Of je dat zo snel doet met je investering rond je middel, ik vraag het me af... Voor fotografen die vrij statisch werken (staand en op ťťn plek, bijvoorbeeld in de studio) is het weer niet per se nodig dat je je materialen om je middel hangt.

Objectieven wisselen


Voor mijzelf geldt dat het een beetje afhankelijk is van wat ik aan het doen ben, hoe ik mijn objectieven hanteer. Tijdens een bruiloft draag ik eigenlijk altijd twee bodies mee, een met groothoekzoom en een met een telezoom. Tijdens de reportage is dan altijd wel voldoende rust om een prime uit de tas te pakken voor een mooi portret.

Als ik een journalistiek portret of een modelshoot doe, werk ik toch gewoon vanuit mijn tas. Mijn beweeglijkheid vind ik dan belangrijker dan dat ik twintig seconden langer doe over het wisselen. Maar ik kan me best voorstellen dat er fotografen zijn die hier zeker behoefte aan hebben.

Quikdraw 2

Inleggen op Kickstarter


GeÔnteresseerd? Geld inleggen kan (vanaf 1 dollar) op Kickstarter.com. Op dit moment loopt het project op Kickstarter twee weken en is ongeveer een derde van de benodigde 100.000 dollar ingelegd -met nog een maandje te gaan. In principe ligt het project dus op koers om op het streefbedrag uit te komen. Het bedrag is nodig voor de tools en de fabricage van de eerste batch - als die er komt. We zullen zien!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

13 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 23 augustus 2012 om 22:33

  Er zullen er vast wel verkocht gaan worden. D'r lopen immers genoeg fotografen rond die het geweldig vinden om te laten zien wat ze hebben.
  Ik zie zelf het nut niet maar ik ben dan ook geen standaard.

 2. Jack Veraart
  Jack Veraart schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 12:36

  Ik kan me nog een vergelijkbaar systeem herinneren uit de 80-er jaren. Maar dan gemaakt als een schouderkoffer. Het deksel van die koffer kon je onder de bodem doorschuiven. De koffer was open en hier kon je dus ook de objectieven snel via de bajonet, die op een zelfde manier scharnierde als op het filmpje, wisselen. De indeling van de tas kon je zelf bepalen via een ingenieus bevestigingssysteem waardoor je je fototoestel en de lenzen zelf een plaats kon geven. Ik had toen een Olympus OM systeem met veschillende lenzen. Je kon de losse modules met de andere bajonet ook voor , Canon (toen nog met een ander vatting)Nikon of Pentax apart kopen. Het heeft het destijds niet gehaald omdat het: 1. toch te duur was (losse delen waren vrij kostbaar). 2. op locatieshoots het toch prettiger is om met een 'zachte' tas rond te lopen. 3. Het gebruiksgemak in een studio niet aanwezig is. Die ballast rond je heup beperkt je bewegingsvrijheid toch te veel. Als ik in een studio op de grond wil liggen, lig ik toch vrij ongemakkelijk boven op mijn lenzen. Nietemin de bedenker alle succes toegewenst met zijn commercieel avontuur.

 3. Arjan
  Arjan schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 14:28

  Leuk zo'n "gunner" , denk dat hij niet zoveel beeld maakt na het wisselen van objectief. Foto's maken met je lensdop er nog op wordt lastig .. (op ongeveer 1.40 in het filmpje) knipoog

  Denk dat het ook erg zwaar wordt met al dat L glas .

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 15:25

  Ja en vooral waar steek je al je andere dingen? Met dit systeem moet je toch nog een rugzak gebruiken voor je extra batterijen, je flits,... Ik gebruik een dubbel systeem tijdens een bruiloft, een rugzak en 2 bodies. Ik moet zeggen dat het helemaal niet zo onpraktisch is als ze altijd beweren in dit soort filmpjes die dit soort systemen willen verkopen en zo zijn er een heleboel. Mijn 2 camera's zijn ook net iets sneller op te bergen of af te nemen dan dit systeem en ik kan ze ook gewoon aan de andere kant hangen als ik ergens tegen sta, en dit allemaal een stuk goedkoper.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord