Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Quikdraw: altijd je objectieven binnen handbereik

donderdag 23 augustus 2012, 22:09 door | 7.749x gelezen | 13 reacties

Op Kickstarter, een site waar nieuwe ideeŽn via crowdfunding geld kunnen inzamelen, is een opmerkelijk nieuw idee gepresenteerd: Een holster aan je broekriem, waar je objectieven in kunt klikken. Zo wissel je, volgens bedenker Riley Kimball, nog sneller van objectief.

Het idee van de QuikDraw is eigenlijk heel eenvoudig: je hangt je objectieven aan je broekriem, door deze vast te klikken in een bajonet. Je zult te zijner tijd dus een cameraspecifieke QuikDraw moeten aanschaffen. In de eerste plannen komen er versies voor Canon en Nikon.

Quickdraw

Quikdraw in actie


Kimball laat in een luchtig filmpje een reeks 'typen' fotografen voorbij komen, om tot slot zichzelf (als 'the gunner') met de Quikdraw te laten zien:Effectief?


Toegegeven: het ziet er snel en 'slick' uit. Echter zul je, als je echt snel wilt wisselen, je lensdop van de lens moeten laten. Zolang je braaf recht blijft staan zoals Kimball in de video doet is dat niet zo'n probleem. Maar willen fotografen die zo snel van objectief willen wisselen niet juist kunnen bukken, rennen, lopen liggen.

Of je dat zo snel doet met je investering rond je middel, ik vraag het me af... Voor fotografen die vrij statisch werken (staand en op ťťn plek, bijvoorbeeld in de studio) is het weer niet per se nodig dat je je materialen om je middel hangt.

Objectieven wisselen


Voor mijzelf geldt dat het een beetje afhankelijk is van wat ik aan het doen ben, hoe ik mijn objectieven hanteer. Tijdens een bruiloft draag ik eigenlijk altijd twee bodies mee, een met groothoekzoom en een met een telezoom. Tijdens de reportage is dan altijd wel voldoende rust om een prime uit de tas te pakken voor een mooi portret.

Als ik een journalistiek portret of een modelshoot doe, werk ik toch gewoon vanuit mijn tas. Mijn beweeglijkheid vind ik dan belangrijker dan dat ik twintig seconden langer doe over het wisselen. Maar ik kan me best voorstellen dat er fotografen zijn die hier zeker behoefte aan hebben.

Quikdraw 2

Inleggen op Kickstarter


GeÔnteresseerd? Geld inleggen kan (vanaf 1 dollar) op Kickstarter.com. Op dit moment loopt het project op Kickstarter twee weken en is ongeveer een derde van de benodigde 100.000 dollar ingelegd -met nog een maandje te gaan. In principe ligt het project dus op koers om op het streefbedrag uit te komen. Het bedrag is nodig voor de tools en de fabricage van de eerste batch - als die er komt. We zullen zien!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

13 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 23 augustus 2012 om 22:33  | reageer

  Er zullen er vast wel verkocht gaan worden. D'r lopen immers genoeg fotografen rond die het geweldig vinden om te laten zien wat ze hebben.
  Ik zie zelf het nut niet maar ik ben dan ook geen standaard.

 2. Jack Veraart
  Jack Veraart schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 12:36  | reageer

  Ik kan me nog een vergelijkbaar systeem herinneren uit de 80-er jaren. Maar dan gemaakt als een schouderkoffer. Het deksel van die koffer kon je onder de bodem doorschuiven. De koffer was open en hier kon je dus ook de objectieven snel via de bajonet, die op een zelfde manier scharnierde als op het filmpje, wisselen. De indeling van de tas kon je zelf bepalen via een ingenieus bevestigingssysteem waardoor je je fototoestel en de lenzen zelf een plaats kon geven. Ik had toen een Olympus OM systeem met veschillende lenzen. Je kon de losse modules met de andere bajonet ook voor , Canon (toen nog met een ander vatting)Nikon of Pentax apart kopen. Het heeft het destijds niet gehaald omdat het: 1. toch te duur was (losse delen waren vrij kostbaar). 2. op locatieshoots het toch prettiger is om met een 'zachte' tas rond te lopen. 3. Het gebruiksgemak in een studio niet aanwezig is. Die ballast rond je heup beperkt je bewegingsvrijheid toch te veel. Als ik in een studio op de grond wil liggen, lig ik toch vrij ongemakkelijk boven op mijn lenzen. Nietemin de bedenker alle succes toegewenst met zijn commercieel avontuur.

 3. Arjan
  Arjan schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 14:28  | reageer

  Leuk zo'n "gunner" , denk dat hij niet zoveel beeld maakt na het wisselen van objectief. Foto's maken met je lensdop er nog op wordt lastig .. (op ongeveer 1.40 in het filmpje) knipoog

  Denk dat het ook erg zwaar wordt met al dat L glas .

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 15:25  | reageer

  Ja en vooral waar steek je al je andere dingen? Met dit systeem moet je toch nog een rugzak gebruiken voor je extra batterijen, je flits,... Ik gebruik een dubbel systeem tijdens een bruiloft, een rugzak en 2 bodies. Ik moet zeggen dat het helemaal niet zo onpraktisch is als ze altijd beweren in dit soort filmpjes die dit soort systemen willen verkopen en zo zijn er een heleboel. Mijn 2 camera's zijn ook net iets sneller op te bergen of af te nemen dan dit systeem en ik kan ze ook gewoon aan de andere kant hangen als ik ergens tegen sta, en dit allemaal een stuk goedkoper.

 5. Benny
  Profiel Benny schreef op vrijdag 24 augustus 2012 om 18:02  | reageer

  Hoi,

  Ik zie het nut er ook niet van in.

  Als je toch regelmatig van objectief móet wisselen, waarom gebruik je dan niet gewoon meerdere body's met de objectieven er al op. Hoef je niet te wisselen en je kunt sneller handelen. Bovendien, zijn er ook locaties waar het niet handig (stoffige locaties) is om van objectief te wisselen...

  Benny

 6. Larz Kemper
  Profiel Larz Kemper schreef op zaterdag 25 augustus 2012 om 09:27  | reageer

  Mijn broek zou afzakken als ik al mijn lenzen er aan zou hangen vrolijk

 7. gERARD
  gERARD schreef op zaterdag 25 augustus 2012 om 19:23  | reageer

  Kunnen de straatrovers meteen zien wat zij stelen, in deze tijd moet je zo min mogelijk met jou spullen te koop lopen, er loopt teveel tuig vrij rond dat als motto heeft, IK KAN HET NIET BETALEN DUS VINDT IK DAT IK HET MAG STELEN.

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 26 augustus 2012 om 12:23  | reageer

  Dank voor alle reacties!

  Zoals gezegd, ik zal 'm zelf ook niet gaan aanschaffen, lijkt mij persoonlijk niet handig. Maar ongetwijfeld is hier inderdaad 'n markt voor. Wel aardig om het onderwerp te volgen, of het inderdaad echt in productie zal worden genomen.

  Inmiddels, met nog 21 dagen te gaan, staat de teller al op 64.000 dollar. Goed op koers dus om de ton te halen...

  Wellicht wordt vervolgd!

 9. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op dinsdag 28 augustus 2012 om 14:16  | reageer

  Ik zag net (ik had het al eerder gezien) dat er een nieuw filmpje op de Kickstarter.com pagina van Quikdraw (zie link boven) is geplaatst waar in de maker wat meer laat zien van hoe het werkt! Met aan het eind een verrassing!

  Ik denk dat dit een mooie eerste versie is en dat dit door ontwikkeld word zo dat je niet als een lenzen winkel rondloopt.
  Vraag is ook wat doe je met je lens deksels aan de voorkant? laat je die weg en vertrouw je op de zonnekap of ga je ze toch iedere keer weer verwisselen?
  En je het dus voor elke lens die je denkt te gebruiken een Quikdraw nodig! Dus als je 1 lens op je camera heb en nog 2 extra heb je dus wel 3 units nodig! Anders sta je nog met 2 lenzen en een body te rommelen!

 10. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 30 augustus 2012 om 09:49  | reageer

  Inderdaad Henk, grappig einde aan de update. Ze zullen dus echt wel goed vast zitten...

  Wat de lens caps betreft, menig (journalistiek) fotograaf die ik ken, heeft in zijn tas sowieso geen lens caps of -doppen op objectieven zitten, want dat wisselt sneller.

  En met drie objectieven heb je aan 2 Quikdraws genoeg toch? Je camera hangt om je nek met je derde objectief, en bij wisselen kun je dan beide handen gebruiken?

  En nog een UPDATE:
  Inmiddels staat de teller bij Quikdraw al bijna op 90.000 dollar, met nog 17 dagen te gaan. Dat gaan ze dus ruimschoots halen. Ben benieuwd wanneer (en vooral tegen welke prijs) dit op de markt komt...!

 11. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op donderdag 30 augustus 2012 om 11:00  | reageer

  Toch vraag ik me af hoe je dat dan doet met 2 Quikdraws en 3 lezen!
  Dan gaat het toch niet zo snel als op het filmpje en sta je op een gegeven moment met twee lenzen in je handen en moet je er 1 met 1 hand in de Quikdraw houder schroeven....

 12. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 30 augustus 2012 om 14:44  | reageer

  Een lens op je camera schroeven gaat toch ook wel met 1 hand? Ik kan tenminste ook een objectief wisselen zonder iets op de grond te leggen oid, da's hetzelfde toch in feite?

 13. Ray Dolfing
  Profiel  Ray Dolfing schreef op zaterdag 1 juni 2013 om 01:54  | reageer

  Goed verhaal, leest plezierig en geeft duidelijke informatie. Zelf zou ik er geen voordeel uit kunnen halen, maar kan mij voorstellen dat er fotografen zijn die hier wel plezier aan beleven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord