De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Tijd voor het einde van de megapixel oorlog?

zaterdag 22 november 2008, 21:48 door | 8.372x gelezen | 17 reacties

Nieuwe cameramodellen schieten met bosjes uit de grond, wanneer je met een nieuwe camera de winkeldeur uit loopt lijkt deze alweer verouderd te zijn. Het volgende model met nog meer megapixels wordt dan alweer aangekondigd. Zelfs de camera in mobiele telefoons schieten tegenwoordig al met 12 megapixel. Is het niet eens tijd om een einde te maken aan deze uit de hand gelopen megapixel oorlog?

Volgende maand komt Canon's nieuwe 5D mark II op de markt. Deze digitale spiegelreflex beschikt over een (full-frame) sensor van 21,1 megapixel. Sony heeft de Alpha 900 op de markt gebracht, een monster met maar liefst 24,6 megapixel en ook van Nikon wordt er op korte termijn een nieuw model verwacht die de 20 megapixels overstijgt.

Heeft het nog wel nut, om steeds meer megapixels in de modellen te stoppen? Zou het niet prettiger zijn als de ontwikkelingen verschuiven naar andere onderdelen zoals dynamisch bereik? Wat mij betreft mag het qua megapixels wel even wat minder hard groeien. Op het forum van Fred Miranda is een levendige discussie ontstaan over de vraag of de megapixel oorlog moet stoppen.

Die vraag is gebaseerd op de review van Canon 50D op DPReview.com. Hierin wordt gesteld dat bij een APS-C formaat sensor met 15 megapixel de limiet bereikt wordt van wat nuttig is. Volgens hun wordt het objectief bij dit sensorformaat de beperkende factor en is er niet meer kwaliteit te behalen met nog meer megapixels.

Hoewel ik ook al weer tegensprekende geluiden heb gehoord over de conclusies van DPReview vind ik dat er wel een goed punt in zit. Zelf zou ik in de nieuwe Canon 5D ook genoegen genomen hebben met een wat kleiner aantal megapixel. Zeker als dit ten goede zou komen van de beeldkwaliteit. Bijvoorbeeld met nog minder ruis bij hoge ISO's of een groter dynamisch bereik.

Echt grote problemen zie ik momenteel zelf nog niet bij de professionele digitale spiegelreflex camera's. Fotografen die hier gebruik van maken willen graag de best mogelijke kwaliteit en moeten mogelijk ook foto's afleveren die op bijvoorbeeld een billboard gebruikt gaan worden.

sRaw
Bij Canon zien we overigens dat er bij digitale spiegelreflexcamera's al rekening gehouden wordt met fotografen die niet altijd gebruik willen maken van de maximale resolutie. Sinds de Canon 40D is er een mogelijkheid opgenomen van sRaw bestanden. Dit formaat biedt een RAW bestand aan met een lagere resolutie. Bij de 5D mark II is er bijvoorbeeld een sRaw formaat van 10 megapixel. Wel de voordelen van een RAW bestand, niet het nadeel van bijna onhandelbaar grote bestanden.

Compactcamera's
Waar ik me persoonlijk wel al echt aan erger is de megapixeloorlog bij compactcamera's en mobieltjes. De kleinere sensoren van deze camera's zijn -bij een groot aantal megapixels- veel gevoeliger voor ruis. Het loont dus echt in de beeldkwaliteit wanneer er nu een Canon G11 ontwikkeld zou worden die 'maar' op 6 megapixel werkt.

Laten we eerlijk zijn, foto's van compactcamera's worden zelden groter dan 20 bij 30 centimeter afgedrukt en dat is bij 6 megapixels uitstekend te doen. Bij een dergelijke resolutie zouden de bestanden een stuk kleiner en dus bruikbaarder zijn dan de nieuwe 12 megapixel sensoren. Allemaal overbodige beeldinformatie die nergens voor gebruikt wordt en alleen maar zorgt voor een slechtere beeldkwaliteit (verspreid over een groter aantal pixels).

Wat vinden jullie?
Moet het afgelopen zijn met steeds maar meer megapixels of zien jullie elke extra pixel als een aanwinst? In welk onderdeel zou je liever een verbetering zien? Ik hoor graag jullie mening in de reacties!

Sensor uit een compact camera en een APS-C naast elkaar


Met dank aan Tony voor de suggestie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 22 november 2008 om 22:09

  Aan oorlog moet een eind komen. Maar moet er een eind komen aan meer pixels op een sensor? Als het een beter eindresultaat oplevert zeker niet. Als het alleen marketingpraat oplevert, dan stopt het vanzelf. Overigens, deze discussie is al aan de gang sinds 5 megapixels gewoon waren en de 8 mp camera's (zoals de Canon 350D en 20D) in de winkels kwamen.

 2. Karel
  Karel schreef op zaterdag 22 november 2008 om 22:46

  Zeker voor de consumentencamera's ben ik nog steeds fervent aanhanger van de 6 megapixel doctrine.
  Ik kan mij goed voorstellen dat een dergelijke grens ook voor de grotere camera's opgeld doet en het zou mij niet verbazen als deze grens rond de 15 mpix af ligt, gezien de natuurkundige wetten.

  En helaas zijn mensen niet in staat om door deze marketingpraat heen te prikken en zal het niet stoppen. Kijk maar naar de megapixel ontwikkeling bij telefoons, waar, gezien de grootte van de sensor, 2 mpix het matje is.

  Het is net zo'n onzinnige discussie als de 720/1080 bij HDTV's waar je op een normale kijkafstand/beeldgrootte-verhouding met 720 aan de grenzen van het oplossend vermogen van het menselijk oog zit, waardoor 1080 feitelijk geen kwaliteitsverbetering oplevert.
  Maar dat willen de marketingboys natuurlijk niet horen....

 3. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op zaterdag 22 november 2008 om 22:59

  Laatst kwam er iemand oprecht naar mij toe die zich vroeg waarom zijn 5 megapixel cameratelefoon zulke slechte plaatjes maakte ten opzichte van zijn 2 megapixel camera. Hoe ik het ook uit probeerde te leggen, meneer was er van overtuigd dat meer megapixel een betere foto zou moeten betekenen. Van de sensor snapte hij al helemaal niets.

  Dat is dus het probleem, de fabrikanten adverteren groot met megapixels en mensen denken dat meer beter is terwijl een oude 1D met 4mp ongetwijfeld stukken beter presteert dan een 8mp compactcamera.

 4. Harry Eikelboom
  Harry Eikelboom schreef op zondag 23 november 2008 om 01:23

  Daar komt bij dat de objectieven al lang aan hun limiet zitten. Een compleet onderbelichte (zelfs niet) materie. Ook een stuk glas heeft een maximaal aantal lijnenparen wat erdoorheen kan. Met de analoge foografie was dat geen probleem, want het formaat bleef hetzelfde. Maar met het toenemende aantal pixels wordt de 'doorlaatbaarheid' van het glas een probleem. ( op dpreview van de 50d even aangestipt...) Naar mijn mening is het beste L-objectief van Canon niet in staat om een 50d volledige scherpte te bieden. Daar valt de komende jaren dus ook de verbetering uit te halen. Ik heb zelfs al gehoord dat de lenzen worden vervangen door een waterdrupper, die je meteen asferisch in de juiste maten kan vormen. Maar dat staat dus nog allemaal in de kinderschoenen. Affijn.. voorlopig zal iedereen nog wel meedoen met de amerikaanse 'more is better' maatschappij... (helaas)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord