Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels Willems

Urban Exploration fotografie wordt (te) populair

maandag 23 juli 2007, 19:23 door | 42.297x gelezen | 7 reacties

Het valt me op dat er de laatste tijd veel aandacht is voor Urban Exploration fotografie, het fotograferen van verlaten gebouwen, boten, kerken. Persoonlijk vind ik dat dit erg fraaie foto's kan opleveren. Mooie platen waar je de eerste zinnen van een boek mee kunt beginnen. Maar het wordt druk in de 'verlaten gebouwen'. De doodsteek voor de Urban Explorer? Ik vroeg het aan Rob Funcken, Urban Exploration-fotograaf van het eerste uur.

Urban exploration begon aanvankelijk als tijdverdrijf zonder camera. Voor de kick zwierven mensen, veelal illegaal, door verlaten en soms bouwvallige panden. Al snel werden de eerste camera's meegenomen om de bijzondere plekken en vondsten vast te leggen. Ook Rob Funcken werd aangetrokken door de combinatie van spanning en mooie beelden. Maar underground is het al lang niet meer. "Het wordt mainstream en dan gaat voor mij de lol er een beetje af. Als ik nu terugkom op plaatsen waar ik een jaar geleden was, dan is er veel veranderd en helaas ook vernield. De foto's worden kennelijk ook bekeken door vandalen en koperdieven", constateert Rob. Eigenaren en politie houden de gebouwen beter in de gaten en ook Rob werd onlangs in de kraag gevat. Het kost hem een boete van 50 euro.

Deze vorm van fotografie kan eigenlijk geen populariteit verdragen. Met ieder bezoek gaat er iets verloren van de originaliteit. Hoewel de meeste fotografen werken volgens de basisregel 'Leave nothing but footprints, take nothing but pictures', lukt niet iedereen dat. En sporen van recentelijk bezoek passen niet in het plaatje. Daarnaast is het aantal interessante locaties in Nederland, zoals verlaten fabrieken en zorginstellingen, beperkt. Diverse Nederlanders wijken uit naar BelgiŽ, waar meer geschikte locaties te vinden zijn, maar daar wordt het steeds drukker.

Neemt niet weg dat het een bijzondere manier van fotograferen blijft. Kijk voor mooie foto's eens op: Urbex, forbidden-places, Rob Funcken, Lost-places of Vergane-glorie. Als ik nog een mooie site vergeten ben, meldt het dan hieronder.

Copyright Rob Funcken
© Rob Funcken; Urban Exploration

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

7 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 juli 2007 om 20:06  | reageer

  Een prachtige tak van fotografie!
  Ik wil me er binnenkort ook eens wat meer in gaan verdiepen. Laatst heb ik een paar uur rondgezworven in het centrum van Den Bosch. Zonder dat je op illegale plekken hoeft te komen kom je al mooie locaties tegen die het fotograferen absoluut waard zijn.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 24 juli 2007 om 11:48  | reageer

  In Köln ben ik even voor de Photokina vorig jaar in een hele mooie verlaten fabriek geweest waar ik toen helemaal alleen (nou ja, met een vriend) heb rondgelopen. De volgende dag ging Canon er met een bus mensen rondleiden en dat was meteen de doodsteek voor die fabriek. Diezelfde dag nog liepen er een man of 100 door het pand te zoeken naar mooie plekjes en was het gedaan met de schoonheid van het gebouw.

  Ik denk dat er nog genoeg plekken over zijn om mooie foto's te nemen van verlaten gebouwen, fabrieken, enz. maar ik denk ook dat je er heel spaarzaam in moet zijn om die plekken bekend te maken aan de massa.

 3. Marcel besie.com
  Marcel (besie.com) schreef op dinsdag 24 juli 2007 om 17:27  | reageer

  Afgelopen weekeinde ben ik voor het eerst in Belgie geweest om op de urban tour te gaan. Het is gewoon erg leuk om te doen en ook een tikkeltje spannend. En ik moet zeggen dat ik op zo een verlaten terrein 1001 en mooie plaatjes zie die ik graag wil schieten. Het is vooral de sfeer die er hangt. Aan het einde van de middag nog een terrasje gepakt en daarna naar huis. Een aanrader want ik ga het zeker nog eens doen. Groeten Marcel.

 4. Bart
  Bart schreef op woensdag 25 juli 2007 om 23:17  | reageer

  Klopt, het wordt steeds drukker en daarmee moeilijker om goede locaties te vinden.
  Met zo veel bezoekers van een leegstaande locatie kunnen we eigenlijk wachten op ongelukken.
  Onlangs is in een mijn in Belgie nog een fotograaf 7 meter naar beneden gevallen en zwaargewond afgevoerd.

  Mvrgr,
  Bart

  Urban Travel

 5. fap
  Profiel fap schreef op maandag 25 augustus 2008 om 21:34  | reageer

  Urban fotografie in de voormalige DDR.
  Waar nog vele Russise en NVA militare instalaties zijn.
  Vooral intersand zijn de Voormalige Russiese Atoom Bunkers in der DDR.

  Kijk op: http://www.f-a-p.nl > hidden places> germany.

  Met vriendelijke groet,

  fap

 6. Brayda
  Profiel Brayda schreef op maandag 2 maart 2009 om 15:22  | reageer

  Het wordt inderdaad te populair.
  Wij zijn al een tijdje bezig en komen steeds meer vernielingen en steeds meer beveiliging tegen. Jammer.

  Neem ook eens een kijkje op onze website: Urbanadventures.eu

  Op onze site staan diverse locaties en foto-reportages.

  Greetz het Urban Adventures-Team

 7. Rene2009
  Profiel Rene2009 schreef op dinsdag 16 juni 2009 om 18:38  | reageer

  Zelf ben ik ook een urban fan, en wil me ook erg in gaan verdiepen, de meeste site's die hierboven vermeld staan maak ik graag gebruik van, zelf ben ik vaak te vinden op earthview onder rubriekje Urban natuurlijk, misschien ontmoeten we elkaar wel eens.

  Groeten,
  Rene

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord