Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag: Lezing Anton Corbijn

donderdag 8 oktober 2015, 13:44 door | 5.695x gelezen | 4 reacties

Gisterenavond zat ik, als Canon gebruiker, tussen 450 Nikonians in het Stadsschouwburg Leiden. Anton Corbijn gaf er een lezing en werd daarnaast ook door Sacha de Boer geïnterviewd. Een verslag van de avond.

Mijn verslag is geschreven op basis van hoe ik het me herinner. Reken me dus niet te hard af op feitelijke onjuistheden, correcties kun je in de reacties doorgeven. Onderstaande foto is gemaakt met mijn iPhone in een donker theater. Niet de beste kwaliteit dus. De foto door Anton in de achtergrond komt dus niet goed tot zijn recht.

Interview Anton Corbijn

Sacha de Boer interviewt Anton Corbijn

De avond begon met een lezing van Anton. Hierin vertelde hij over zijn leven en zijn werk. Anton groeide op in Strijen, dat op een eiland ligt. Hierdoor voelde hij zich als kind behoorlijk afgesloten van de rest van de wereld. Muziek werd daardoor zijn verbinding met de buitenwereld.

Tijdens een vakantie in Groningen wilde Anton naar een optreden gaan. Omdat hij nogal verlegen was wilde hij niet 'alleen' gaan. Hij nam daarom de camera van zijn vader mee zodat hij een reden had om er te zijn en om zich naar voren te kunnen dringen.

Tijdens het optreden maakte hij negen foto's. Anton liet de foto's ook zien in zijn presentatie. Leuk om zo het eerste werk van wat inmiddels een wereldberoemde fotograaf is te zien.

Anton vertelde verder over hoe hij de foto's ook doorstuurde naar een magazine en er ook daadwerkelijk een foto van hem gebruikt werd. Zonder naamsvermelding als 'foto van een lezer'. In zijn lezing vertelde Anton hoe dat langzaam uitgroeide.

Anton fotografeert nog altijd analoog, maar maakt wel gebruik van digitale nabewerking. Hij haalt daarmee ook nog ontzettend veel informatie uit foto's waarbij vroeger iets uitgebeten was of juist dichtgelopen.

Momenteel is Anton zich vooral aan het richten op zijn films. Fotografie doet ie daardoor minder.

Anton wist zijn verhaal met veel humor en leuke anekdotes te brengen.
Erg boeiend om naar te luisteren.

Interview


Na de lezing en een pauze werd Anton geïnterviewd door fotografe Sacha de Boer. Ook het publiek mocht vragen stellen.

Hierbij werd bijvoorbeeld ingegaan op de vraag waarom Anton niet digitaal fotografeert. Anton werkt nog altijd met analoge film voor zijn foto's. Een belangrijke reden om dat te doen is omdat hij houdt van imperfecties.

Met digitaal zie je direct het resultaat en ga je aan de hand daarvan aanpassingen maken. Niet alleen vindt hij het 'chimpen' op je scherm storend voor het contact met je onderwerp, hij vindt het vooral jammer dat je zo 'perfecte' foto's krijgt.

Juist de imperfecties en de afwijkende foto's vindt Anton mooi. Ook de tijd tussen het maken van de foto en het moment waarop hij de afdruk ziet zorgt voor een prettige spanning waar Anton van houdt.

Scherpte
Een mooie uitspraak van Anton vond ik ook 'Scherpte is overrated'. Anton maakt veel foto's waarbij alles niet echt netjes scherp is. Hij vindt dat juist iets toevoegen in de foto. Dat kan bewuste onscherpte zijn waarbij niet goed op het onderwerp scherpgesteld is, maar ook bewegingsonscherpte.

Anton maakt zelf vaak foto's op 1/60ste van een seconde. Hierdoor zit er vaak een kleine onscherpte in zijn beeld.

Al met al was het een interessante avond met mooie en leerzame verhalen van een erg ervaren fotograaf. Met dank aan Nikon voor het organiseren!

Was jij ook aanwezig?
Laat vooral ook weten wat je ervan vond en wat jou het meest aansprak van de avond.

Meer informatie


Wil je meer weten over Anton Corbijn, dan is het ook leuk om de documentaire Anton Corbijn Inside Out te kijken van Klaartje Quirijns.

Vandaag gaat tevens Antons nieuwste film in première (zijn vierde film): Life. Een film over James Dean en fotograaf Dennis Stock. Je kunt met onze fotowedstijd nog gratis kaartjes winnen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 8 oktober 2015 om 14:16  | reageer

  Ik vond zijn leukste opmerking dat hij zichzelf eigenlijk niet eens een goede fotograaf vindt. En dat hij zich al helemaal niet thuisvoelt in een groep professionele fotografen. Zijn werkwijze, waar hij eigenlijk helemaal niet veel voorbereidt, en met een minimum aan apparatuur werkt. Dat is wel de essentie die we vaak vergeten: het gaat niet om de spullen. Het gaat om de mensen die je in beeld brengt. En dat maakt zijn foto's zo sterk

 2. Dave
  Dave schreef op donderdag 8 oktober 2015 om 16:02  | reageer

  Kleinigheidje: Strijen ligt in Zuid-Holland, niet in Zeeland.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 8 oktober 2015 om 16:33  | reageer

  @Dave; Goed punt, ik heb 'zeeuws' weggehaald. vrolijk

  @Reinoud; Mooie aanvulling!
  Inderdaad ook mooie uitspraken.

 4. gast schreef op vrijdag 9 oktober 2015 om 11:33  | reageer

  Ik vond het ook een hele interessante avond.
  Anton had een prachtig verhaal te vertellen en deed dat bovendien met veel humor.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord