Elja Trum

Video: Het verschil tussen F-stop en T-stop

vrijdag 30 december 2016, 23:23 door | 6.794x gelezen | 1 reactie

Weet jij wat nu precies het verschil is tussen F-stop en T-stop op een objectief? De meeste fotografen weten het waarschijnlijk niet, dus als jij jouw fotovrienden te slim af wilt zijn moet je deze video even kijken.


Hierin legt Youtuber Wolfcrow namelijk uit wat het verschil is tussen de focal length nummers en de transmission nummers.

Kijk vooral de video even, maar in de basis komt het er op neer dat de F-stop een theoretische waarde is terwijl de T-stop een gemeten waarde is. De T-stop is dus nauwkeuriger. Voor je foto's zal het echter meestal niet uit maken, maar bij videografie kan het belangrijk zijn.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

1 reactie

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 31 december 2016 om 18:47

    Ahum. Gaat even helemaal voorbij aan het feit dat f-stop nog altijd de maat is voor scherptediepte. Daarnaast is T-stop zeer verraderlijk, want deze meet enkel centrum-transmissie en zegt dus nog steeds niets over de belichting van het hele frame. Dus als je lichtmeting uitgaat van zeg 60% van het beeld dan kan een T2.3 lens met weinig vignetting meer licht doorlaten dan een T1.9 lens met veel vignetting.
    Verder zei hij dat het veel te duur is om van iedere lens de transmissie te bepalen. Dat is onzin, want iedere Canon 50mm f/1.8 STM (om maar een voorbeeld te noemen) heeft dezelfde transmissie. Daar zit echt geen verschil in. Bovendien is de nauwkeurigheid van tienden ook niet bepaald erg hoog (en er wordt mee gesjoemeld: T1,98 wordt gewoon T1,9 genoemd).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord