Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Video: Het verschil tussen F-stop en T-stop

vrijdag 30 december 2016, 23:23 door | 7.804x gelezen | 1 reactie

Weet jij wat nu precies het verschil is tussen F-stop en T-stop op een objectief? De meeste fotografen weten het waarschijnlijk niet, dus als jij jouw fotovrienden te slim af wilt zijn moet je deze video even kijken.


Hierin legt Youtuber Wolfcrow namelijk uit wat het verschil is tussen de focal length nummers en de transmission nummers.

Kijk vooral de video even, maar in de basis komt het er op neer dat de F-stop een theoretische waarde is terwijl de T-stop een gemeten waarde is. De T-stop is dus nauwkeuriger. Voor je foto's zal het echter meestal niet uit maken, maar bij videografie kan het belangrijk zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 31 december 2016 om 18:47  | reageer

    Ahum. Gaat even helemaal voorbij aan het feit dat f-stop nog altijd de maat is voor scherptediepte. Daarnaast is T-stop zeer verraderlijk, want deze meet enkel centrum-transmissie en zegt dus nog steeds niets over de belichting van het hele frame. Dus als je lichtmeting uitgaat van zeg 60% van het beeld dan kan een T2.3 lens met weinig vignetting meer licht doorlaten dan een T1.9 lens met veel vignetting.
    Verder zei hij dat het veel te duur is om van iedere lens de transmissie te bepalen. Dat is onzin, want iedere Canon 50mm f/1.8 STM (om maar een voorbeeld te noemen) heeft dezelfde transmissie. Daar zit echt geen verschil in. Bovendien is de nauwkeurigheid van tienden ook niet bepaald erg hoog (en er wordt mee gesjoemeld: T1,98 wordt gewoon T1,9 genoemd).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord