Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Video ook beschikbaar voor live-view camera's

donderdag 5 februari 2009, 20:04 door | 6.918x gelezen | 8 reacties

Nu video op digitale spiegelreflex camera's dankzij de Nikon D90 en de Canon 5D mark II steeds populairder wordt onder fotografen wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om te filmen met andere spiegelreflex modellen. Bij camera's die voorzien zijn van live-view functionaliteit lijkt dit mogelijk te zijn.

In september vorig jaar lukte het een Nederlandse tweaker al om video op een Canon 40D te realiseren, maar daarbij moest je nog gebruik maken van een firmware-hack.

Een stelletje Russen heeft nu een programmaatje (voor Windows) gemaakt waarbij elke EOS camera met live-view video functionaliteit krijgt. De methode is eigenlijk heel simpel; het is al mogelijk om met de standaard Canon software live-view beeld op je computer te kijken. Dit beeld wordt nu met deze software ook opgenomen. Helaas heeft deze methode ook een nadeel. Je moet immers altijd met een computer verbonden zijn.

Het lezen van de website zal overigens voor de meeste onder ons wat lastig zijn. Babelfish kan echter helpen met het vertalen van bijvoorbeeld de handleiding. Ervaringen van gebruikers zijn onder andere op Canon Rumors te vinden.

De resolutie waarmee de video opgenomen kan worden is een beetje afhankelijk van de camera, maar varieert tussen de 768 x 512 en 1024 x 680 pixels. Helemaal niet slecht.

Hieronder een voorbeeld geschoten met een Canon 1D mark II.Nikon
Ook Nikon gebruikers zagen de mogelijkheid van video met behulp van live-view in. Olivier Giroux kreeg het op zijn Nikon D700 al voor elkaar. De software heeft hij nog niet vrijgegeven, maar het zal vast niet lang duren voordat ook voor Nikon de mogelijkheid er is om op deze manier video te schieten.

Bij gebrek aan camera met live-view functie kan ik het zelf momenteel helaas niet proberen, maar ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Met de videomogelijkheden op digitale spiegelreflexcamera's komen ook de bijbehorende video-accessoires. Bij Pieter vond ik onderstaand (promo) filmpje van Zacuto. Een hele nieuwe wereld voor ons fotografen..


Introducing DSLR Cinematography from Steve Weiss, Zacuto USA on Vimeo.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op donderdag 5 februari 2009 om 20:35  | reageer

  Goed zeg. Levert vaak practige beelden op.

 2. Ronald
  Profiel Ronald schreef op donderdag 5 februari 2009 om 20:56  | reageer

  Leuk artikel. Heb laatst ook al eens zitten spelen met mijn live vieuw. Had me d300 aangesloten op me dvd recorder om beelden op te kunnen nemen. Jammer genoeg blijf je wel een rode vierkant in het beeld houden. Verder gaan de batteryen snel op.

  Verder wel kicke om diversen lenzen te proberen. Zelfs stabilisatie werkt in dit geval erg goed.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 5 februari 2009 om 23:05  | reageer

  Leuk, maar niet meer dan dat. Ik volg een aantal blogs van goede fotografen die opeens ook matige filmpjes online zetten. Filmen is toch echt een ander vak dan fotograferen.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 6 februari 2009 om 06:43  | reageer

  Met mijn 40D heb ik me nog niet gewaagd aan een video-experiment. Volgende maand ga ik werken met de 5D MKII waarmee hoge kwaliteit video mogelijk schijnt te zijn. Persoonlijk voel ik me (nog) niet aangetrokken tot video en betwijfel ik of dat gaat gebeuren. In mijn optiek is fotografie een totaal ander medium dan video wat andere vaardigheden vereist wanneer je de 'lat hoog houdt'. Nu kan ik me best indenken hoe leuk mensen het vinden om met video op een DSLR 'te spelen' maar ik ben bang dat de uitkomsten kwalitatief niet echt indruk zullen maken. Zoals ik er nu tegenaan kijk ben ik fotograaf en heb ik nog geen ambities om cameraman te worden.

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 6 februari 2009 om 19:40  | reageer

  Inderdaad heren, filmen is een vak. En om meteen met een camera te beginnen die ook nog een kleine scherptediepte heeft, is echt vragen om problemen. In het vak huren huren we daar trouwens een focus puller voor in knipoog

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 6 februari 2009 om 20:21  | reageer

  Je hoeft er de films van Dan Chung van guardian.co.uk maar op na te slaan en je ziet het probleem: de beperkte scherptediepte die je hierboven ook ziet, maar ook het onhandige karakter van de 5D2: je moet blijven scherpstellen en met de andere hand de camera vasthouden. Dat lukt alleen als je een statief gebruikt en dan is voor veel mensen de lol eraf. In het recente filmpje Down by the river van Dan Chung zie je dat het zelfs met een statief nog lastig werken is: het jongetje is beweeglijk is raakt snel off-focus. De muur achter hem blijft scherper in beeld. Ik verwacht dat bruidsfotografen die deze camera voor deze dubbelfunctie hebben gekocht niet echt gelukkig zijn met deze investering. Wel mooi is deze functie voor het filmen van een vogel op een tak, bijvoorbeeld, maar dat is dan eigenlijk een foto die een paar seconden duurt en waarbij je - met een goede microfoon erbij - ook nog het geluid van het beestje hoort.

 7. Arjan
  Arjan schreef op vrijdag 6 februari 2009 om 21:32  | reageer

  Als ik het filmpje van Formule 1 fotograaf Frits van Eldik bekijk gaat dat flimen met de 5Dmk2 prima. http://www.youtube.com/watch?v=8DTwQvZAPfc

 8. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op zaterdag 7 februari 2009 om 16:01  | reageer

  Jammer dat 't nog niet beschikbaar is voor de Pentax K20D.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord