Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Vijf excuses om de Apple iPad te kopen

zondag 31 januari 2010, 22:25 door | 21.298x gelezen | 58 reacties

Je kon er de afgelopen dagen niet omheen; het nieuwe product van Apple, de iPad. Apple's iPad is feitelijk een grote versie van de populaire iPhone, maar dan zonder belfunctie. Diep van binnen weet je het: je wil er ook ťťn hebben! Om de aankoop te 'verantwoorden' hierbij alvast vijf excuses voor fotografen om een iPad te kopen.

1. Portfolio vertonen
Vandaag de dag kun je niet meer bij potentiŽle klanten aankomen met een mapje afdrukken. De iPad is de ideale portfolio viewer; op een IPS LED scherm en met flitsende en razendsnelle overgangen. Op de iPad kun je al je foto's netjes gerangschikt kwijt en hij biedt je een prachtige manier om ze te tonen aan potentiŽle klanten.

Nu is de iPad natuurlijk niet zo portable als de iPhone (die erg praktisch is om snel wat van je werk aan anderen te laten zien). De iPad is echter klein genoeg om net zo gemakkelijk mee te nemen als een kleine laptop of een Netbook.

Behalve de standaard fotoviewer kun je ook Apple's applicatie Keynote (de tegenhanger van Powerpoint) gebruiken om flitsende presentaties te maken. Bekijk vooral ook even de video onderaan dit artikel waar de standaard fotoviewer getoond wordt. Daarnaast zullen er ongetwijfeld de nodige slideshow applicaties voor verschijnen.

Fotogallerij op de iPad


2. Tethered fotograferen
Niet direct aangekondigd als mogelijkheid, maar best kans dat het voor de iPad beschikbaar komt; tethered fotograferen. In normaal Nederlands; je foto's direct terug kunnen zien op de iPhone nadat je de foto genomen hebt. Handig tijdens fotosessies waarbij je (klant) direct de foto kunt beoordelen op een groter scherm.

Via de iPhone kun je reeds je camera bedienen terwijl je zelf zit te kijken naar een live-view beeldweergave. Met de iPad is hetzelfde mogelijk. Via de optionele USB aansluiting is het wellicht zelfs mogelijk om deze functies zonder tussenkomst van een computer of laptop te gebruiken.

3. Netwerken & Brainstormen
Twitter, FaceBook, Hyves, Linkedin. Allemaal diensten die direct vanaf de iPad te gebruiken zijn met hun eigen applicaties. Handig om vanaf de bank te netwerken met collega fotografen, vrienden en (potentiŽle) klanten.

Daarnaast kun je via de Maps applicaties op zoek naar fotolocaties en kun je de uitgebreide agenda gebruiken om afspraken of fotoshoots in te plannen met opdrachtgevers. Je agenda kan vervolgens draadloos synchroniseren met je iPhone en je thuiscomputer.

140.000 bestaande applicaties geschikt voor de iPad


4. Boeken
De iPad is ook bedoeld om eBooks mee te lezen. In Apple's online iBook winkel kun je direct vanaf je iPad zoeken naar boeken en deze aanschaffen. Behalve tekst en afbeeldingen kan er ook video in de boeken verwerkt worden. Volgens mij prachtige ingrediŽnten voor een nieuwe generatie leerzame fotografieboeken.

Behalve leren kunnen natuurlijk ook fotoboeken op deze manier bekeken worden. Momenteel heeft Apple alleen nog maar laten weten dat ze samenwerken met een vijftal uitgevers. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat deze boekwinkel in de toekomst voor iedereen opengesteld zal worden (net zoals de Appstore voor applicaties). Als fotograaf kun je dan je eigen fotoboek verkopen. Een interessant extra verkoopkanaal met wereldwijd bereik en minimale kosten.

5. Foto opslag
De optionele Apple Camera Connection kit maakt het mogelijk foto's rechtstreeks van je camera op de iPad te importeren. Je kunt zo je iPad onderweg gebruiken als backup voor je foto's. Handig op vakantie, want je kunt de foto's vervolgens natuurlijk gemakkelijk per e-mail versturen.

Vooralsnog is het niet duidelijk of het ook mogelijk zal zijn om RAW bestanden te bekijken. Jpeg afbeeldingen zullen uiteraard geen probleem zijn en ook zijn er voor de iPhone al genoeg applicaties beschikbaar om foto's te bewerken (waaronder het gratis Photoshop Mobile).

Het zou mooi zijn als Adobe voor de iPad ook een Lightroom Lite versie zou uitbrengen zodat je op locatie wat basiscorrecties op je RAW bestanden kunt uitvoeren. Vooralsnog is een dergelijk programma nog fictie.

Bekijk ook onze review van de iPad Camera Connection Kit.

Nadelen van de iPad
Nadelen zijn er natuurlijk ook te noemen. Zo werken flash-sites niet, een techniek die vaak door fotografen gebruikt wordt voor hun portfolio. Ook wordt de flash techniek vaak gebruikt voor webvideo's. Vimeo en Youtube bieden overigens hun video's tegenwoordig in het HTML5 formaat aan. Daardoor zijn deze video's straks gewoon te bekijken op de iPad.

Sommigen dragen ook aan dat de iPad niks meer is dan een uitgekleed Netbook. Strikt naar functionaliteiten gekeken is daar iets voor te zeggen, maar in mijn ogen zal het bijzondere multitouch-screen en het vlotte iPhone OS zorgen voor een prettige gebruikerservaring waar geen Netbook aan kan tippen. Daar zit het unieke van dit nieuwe apparaat; de gebruikersinterface.

Owh, en mocht je de introductie van de iPad gemist hebben. Hieronder de video van Apple waar het apparaat wordt gedemonstreerd.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

58 reacties

 1. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op zondag 31 januari 2010 om 22:34  | reageer

  Vooral voor optie 1 lijkt hij mij ook erg aantrekkelijk. Muziekje erachter en overtuigen die klanten! Nu maar hopen dat ie ook goed synchroniseert met Aperture (lijkt me toch wel, daar de iPhone dat ook doet).

 2. Leon
  Leon schreef op zondag 31 januari 2010 om 22:53  | reageer

  Bron weet ik niet meer, maar ik heb ergens gelezen dat deze gadget zuigt qua multitasking. Het kan er natuurlijk wel apegeil uitzien, maar ik vind functionaliteit op de lange duur wel belangrijker.

 3. Dick Koning
  Dick Koning schreef op zondag 31 januari 2010 om 22:56  | reageer

  tevens is de i-pad ook als digitaal fotolijstje te gebruiken en combinatie met een oplaat dock

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 31 januari 2010 om 22:58  | reageer

  @Leon; Multitasking is overrated. vrolijk Je zult ongetwijfeld (net als op de iPhone) muziek kunnen luisteren en gelijkertijd kunnen surfen. Meer multitasken heb je op een iPad niet nodig. Het apparaat is niet bedoeld als vervanger van je desktop computer.

  Er valt best wel wat aan te merken op de iPad, dat was destijds ook op de iPhone (en nog steeds). Maar sinds ik de iPhone heb gebruikt hoef ik geen andere telefoon meer. Van zijn beperkingen heb je maar beperkt last. Bij een iPad zal het volgens mij niet anders zijn.

 5. aradilon
  aradilon schreef op zondag 31 januari 2010 om 23:04  | reageer

  hij kan zelfs NIET multitasken, en ik ben absoluut GEEN fan van, nee het is gewoon een device om geld van al de Apple fanboys te stelen.
  -Ten eerste het typen erop werkt niet (het apparaat is bol dus schommelt als je typed).
  -Geen flash en alleen om domme redenen (eigenlijk kan gewoon hun processor het niet aan)
  -Geen usb poort (erg handig als je wat meer geheugen wilt)
  -scherm is vervan perfect, het is niet hd of zelfs hd-ready, het is 4:3 ipv 16:9.
  -Duur voor wat het is, je kan een beter netbook kopen voor dezelfde prijs of minder.
  -Je oude digitale boeken kan je niet gebruiken.
  -Het is zo gesloten als Steve Jobs zelf is
  -Geen camera voor skype

  Het enige waarvoor hij misschien wel goed voor is is je 2de punt.

  Dus overall steek je geld in een goede lens of een goede netbook en laat je niet misleiden door de apple fanboys en de hype!

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 31 januari 2010 om 23:09  | reageer

  Gewoon een gaaf ding en verbleekt bij die netbookjes die je tegenwoordig overal voor een habbekrats kunt kopen. Alleen weer jammer dat 3G niet in Nederland beschikbaar komt, maar ja dan vliegen gewoon even op en neer naar New York.

 7. aradilon
  aradilon schreef op zondag 31 januari 2010 om 23:20  | reageer

  @Arno het is het logo en de hype dat de netbookjes verbleekt en niet het apperaat zelf!
  En nog iets, waarom zou je het kopen? (heb ik ook nooit in netbooks gezien), of het is te groot voor onderweg (de iphone) of het is te klein voor thuis (iMac, macbook).
  Dit en de netbook waren gewoon hypes om meer geld uit zakken van de consumenten te kloppen want geen 1 van de 2 hebben ze enig nut.
  Al gaat die iPad (slechtse naam ooit ofzo) wel verkopen daar ben ik zeker van maar niet voor een goeie reden.
  Zelfs toen ik de speech van Steve Jobs hoorde moest ik al lachen, dat hij de netbook uitlacht maar dat hij alles opnoemt wat wel beter is in een doordeweekse netbook dan in zijn iPad.

 8. Leon
  Leon schreef op zondag 31 januari 2010 om 23:26  | reageer

  @Elja: Had dus gelezen dat ie dat juist niet kon, dus geen muziek terwijl je foto's bekijkt of een E-book leest.

  Maar je werkt ook met Canon, dus werken met gebrekkige apparaten ben je dan al een beetje gewend vrolijkknipoog

 9. Jos van Zetten
  Jos van Zetten schreef op zondag 31 januari 2010 om 23:56  | reageer

  Ik hoef hem niet, ik wil helemaal geen Aple.
  Het ziet er allemaal gelikt uit, eerlijk is eerlijk, maar ze zijn gewoon belachelijk duur.
  Het uiterlijk (design noemt men dat tegenwoordig)vind ik onbelangrijk.

  Ik doe alles met oude laptoppies en pc's, kan ik zelf nog aan sleutelen ook.
  Als ik kan internetten, mailen, tekstbewerken en natuurlijk foto's bewerken ben ik tevreden. En ik hou geld over voor "belangrijkere" dingen.

  Of ben ik nu erg negatief vrolijk

 10. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 1 februari 2010 om 00:01  | reageer

  Laat dit product maar eerst bewijzen, en de (ongetwijfeld aanwezige) kinderziektes oplossen...
  As I speak, ik red mij ook wel met de Iphone, MacbookPro en een Mac Mini... that's all I ever need (at this moment) vrolijk

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 1 februari 2010 om 02:07  | reageer

  @aradilon: een beetje ervaring met apple producten doet velen al overstappen. Ik werk al jaren met apple (vanaf 1994) en ook met windows systemen en kan niet ander dan concluderen dat apple gewoonweg veel stabieler en sneller werkt en daarbij is het voor onze montagestudio en kantoor gewoonweg heerlijk om naar te kijken ziet er gewoon gelikt uit. Alleen al van het aantal kabels van een windowsmachine wordt je gewoonweg niet goed van. Design heeft een prijs maar presentatie doet verkopen vandaar dat die tablet zodra ie uit is in 3-voud zal worden aangeschaft.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 februari 2010 om 03:03  | reageer

  Een opgeklopt verhaal dat klinkt dat je out of fashion bent zonder deze 'must have'. Ik wordt kotsmisselijk van de (slimme) hype die wordt gecreëerd rondom Aplle. Chapeau voor Steve Jobs en z'n marketingmachine.

  Ondanks de geile Apple look & feel ben ik nog niet 'bekeerd'. Want er zijn gelijkwaardige (of betere) producten op de markt voor minder geld. Bijv. een high end powerhouse desktop PC kun je zelf samenstellen met topcomponenten voor aanzienlijk minder dan een Mac Pro.

  Deze IPad zal ongetwijfeld weer de volgende Apple hit worden maar laten we alsjeblieft een beetje nuchter blijven. En dat lulverhaal van Steve Jobs dat de Ipad het einde betekent van de 'netbookjes' is retoriek ten top! 13. Lucien
  Profiel Lucien schreef op maandag 1 februari 2010 om 03:20  | reageer

  Fujitsu heeft een iPad handheld device op de markt.
  Siemens gebruikt de naam voor motoren en het canadees lingerie bedrijf Coconut Grove Pads maakt iPad behas.

  Dat worden een aantal rechtzaken. Met schikkingen voor vele dollars waarschijnlijk.

  Het is wachten op de knockoffs uit China. Voor de iPhone heb je ook al diverse clonen o.a. CECT 599 en HiPhone.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 februari 2010 om 03:30  | reageer

  @Lucien
  De Chinese markt is overspoeld met Iphone imitaties die qua design en techniek niet onderdoen voor het origineel maar wel een fractie ervan kosten. Vooral de Hiphone is hier een billion seller. De arrogante Apple pricing werkt dit effect alleen maar in de hand.

 15. Lucien
  Profiel Lucien schreef op maandag 1 februari 2010 om 03:31  | reageer

  'Voor de prijs hoef je het niet te laten'

  64GB, wifi: $699
  64GB, wifi+3G: $829

  De 16GB is iets goedkoper met resp. 499 en 629.

 16. Lucien
  Profiel Lucien schreef op maandag 1 februari 2010 om 03:52  | reageer

  @Ton

  Zal er zeker 1 meenemen, ik ga misschien die kant op met vakantie.
  China of Indonesie, ben er nog niet helemaal uit.

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 februari 2010 om 04:50  | reageer

  Op dit moment is China een veiliger land om te bereizen dan Indonesië. Ook in Indonesië zijn momenteel extreme moslim groeperingen actief het systeem te destabiliseren met aanslagen. In China hebben ze dat in het overgrote deel van het land goed onder controle en is de danger level bijna zero.

 18. Karel
  Karel schreef op maandag 1 februari 2010 om 07:37  | reageer

  @aradilon: Jouw punten kloppen niet.

  >hij kan zelfs NIET multitasken
  Hij kan het wel, alleen op dit moment nog niet met 3rd party apps. Dat heeft niks te maken met de processor van de iPad (die is meer dan krachtig) maar met de backwards compatibility naar de 1e gen. iPhone Binnenkort komt OS4 en dat zal het worden aangezet.

  -Ten eerste het typen erop werkt niet (het apparaat is bol dus schommelt als je typed).
  Heb je hem al in je handen gehad dan? Ik lees juist van mensen die hem hebben uitgeprobeerd dat het goed werkt. Bovendien kan er een (bluetooth) toetsenbord aan.

  -Geen flash en alleen om domme redenen (eigenlijk kan gewoon hun processor het niet aan)
  Heeft niks met de processor te maken, maar met het feit dat Flash zuigt. HTML5 is de toekomst en dat maakt Flash overbodig. En raad eens: HTML5 wordt standaard ondersteund.

  -scherm is vervan perfect, het is niet hd of zelfs hd-ready, het is 4:3 ipv 16:9.
  Het is een IPS scherm, dat zal menig fotograaf aanspreken. En is 4:3 voor fotografen ook juist niet een voordeel? Het is de verhouding van 2x de iPhone, dat maakt de iPad compatible met de oude i|Phone apps.

  -Duur voor wat het is, je kan een beter netbook kopen voor dezelfde prijs of minder.
  Net zo duur als een Kindle, die veel minder kan.

  -Je oude digitale boeken kan je niet gebruiken.
  Juist wel. Het ondersteunt het eBook formaat: dat is een open formaat. Bovendien is er een Kindle app dus je kunt er alles op lezen wat los en vast zit.

  -Het is zo gesloten als Steve Jobs zelf is
  Rare opmerking.

  -Geen camera voor skype
  In de SDK is er wel ondersteuning voor, dus die komt er zeker op in het volgende model en waarschijnlijk voor dit model als accessoire.

  Ik had ook 'mixed feelings' bij de presentatie, maar hoe langer ik er over nadenk, hoe enthousiaster ik wordt. En er zullen erg veel mooie toepassingen voor dit ding komen.

 19. aradilon
  aradilon schreef op maandag 1 februari 2010 om 08:11  | reageer

  Het typen werkt voor vele mensen juist niet goed ik weet niet waarvan je je informatie hebt maar ik denk dat het een beetje van apple fanboys komt. Ten eerste flash zuigt niet, ik heb nooit problemen met flash gehad ow en html 5 werkt ook nog niet perfect hoor bijvoorbeeld youtube filmpjes kan je niet bekijken in fullscreen met html5.

  En je kan dus GEEN e-pub boeken gebruiken dus daar zit je fout.
  Ow, en wie heeft hier iets over de Kindle gezegd? Maar een netbook of zelfs een gewone laptop kan je voor de MINIMUM prijs een veel betere variant kopen met bijvoorbeeld 160gb hardeschijf, +1gb ram, beter scherm en een veel betere processor. En voor de maximum prijs kan je zelfs een super laptop kopen.

  En 4:3 kan dan wel het formaat zijn voor foto's, maar het is voorbij gestreefd en is slecht voor films en andere applicaties. Ow en Arno ik heb ook al met apple machines gewerkt, mijn broer is zelf een grote fanboy maar ik heb niet dezelfde ervaring met apple en ik heb nog veel mensen gehoord die vinden dat apple traag is.

  Ik heb liever een veel betere windows of linux computer dan dat ik geld uitgeef aan het uiterlijk van mijn computer. De iPad betekent ook een stap achteruit in het digitale tijdperk, van snelle computers en betere schermen stop hij met dit.

 20. Karel
  Karel schreef op maandag 1 februari 2010 om 09:43  | reageer

  > Het typen werkt voor vele mensen juist niet goed
  Grappig. Hoe veel mensen hebben een iPad dan al in handen gehad? Alle 'eerste indrukken' van mensen die bij de presentatie waren en het hebben kunnen uitproberen, zeggen het tegendeel.

  > En je kan dus GEEN e-pub boeken gebruiken
  Met een simpele Google search op 'iPad' en 'ePub' had je zelf kunnen zien dat je onzin zit te verkondigen.

  >En 4:3 kan dan wel het formaat zijn voor foto's...
  Zitten we hier niet op een foto blog?

  En dat jij liever iets anders hebt is natuurlijk prima. Lang leve de vrije consumentenkeuze, maar daarom hoef je nog geen onzin te verkondigen en mensen die het wel zien zitten afdoen als 'fanboys'.

 21. Evert
  Evert schreef op maandag 1 februari 2010 om 09:52  | reageer

  ik denk dat we de waarde van het apparaat pas kunnen beoordelen als het al enige tijd op de markt is; het is interessant om te zien hoe content leveranciers en developers omgaan met de iPad. Best kans dat we hele nieuwe innovatie dingen gaan zien. IMO veel belangrijker dan het technische verhaaltje erachter. Vooralsnog laat ik 'm even op de plank liggen en vraag ik me af wanneer er een update komt van de macbook pro met icore chips, daar heb ik op dit moment meer aan vrolijk

 22. aradilon
  aradilon schreef op maandag 1 februari 2010 om 10:29  | reageer

  "Grappig. Hoe veel mensen hebben een iPad dan al in handen gehad? Alle 'eerste indrukken' van mensen die bij de presentatie waren en het hebben kunnen uitproberen, zeggen het tegendeel."

  Ik heb mijn informatie van de website PCmag, en zoals jezelf weet zijn heel veel mensen op de presentatie wel erg begaan met apple.
  En 4:3 is een oud formaat, waarom achteruitgaan?
  Ik verkoop geen onzin, Apple wilt gewoon de mensen een 3de apperaat te verkopen dat de meeste mensen eigenlijk niet nodig hebben, en dus moeten er ook mensen zijn die de waarheid zien en niet gehypnotiseerd zijn door Steve Jobs.

 23. gast
  gast schreef op maandag 1 februari 2010 om 10:37  | reageer

  Was dit niet een fotografie blog? Oké de Ipad is best een leuke fotolijst of backup in the field... maar zonder RAW-support alleen een duur speeltje. Al met al en simpele greep naar world domination op de uitgeversmarkt. Zal Jobs toch met een beter en meer compatible product moeten komen. Apple is ook gewoon erg laat hiermee.

 24. viktorf
  Profiel viktorf schreef op maandag 1 februari 2010 om 10:58  | reageer

  Hoewel ik wel een fan ben (en dus zeker uitkijk naar de verkoop in NL) heb ik 2 grote vraagtekens:

  - Boeken lezen... ik heb een e-reader met i-ink, dat leest perfect. Ik betwijfel of een backlit LED scherm geschikt is voor uren turen.

  - The ultimate browsing experience... zonder Flash? Volgens mij is de belangrijkste reden dat Flash niet werkt omdat er dan tal van leuke "Apps" beschikbaar komen die buiten de AppStore gebruikt kunnen worden.

 25. Peter
  Peter schreef op maandag 1 februari 2010 om 12:39  | reageer

  Ik was ook eerst teleurgesteld toen ik de I-Pad zag. Zeker omdat het op het besturingssysteem van een telefoon draait. Maar ik ben toch wel een beetje bekeerd en dat komt zeker door de Keynote van Steve.

  Ik denk dat we nog geen idee hebben wat er allemaal met de I-Pad gaat gebeuren. Toen de I-phone uitkwam waren de eerste reacties ook lauw. Er waren genoeg smart-phones die meer konden dan de I-Phone. Maar nu 1,5 jaar later zijn er wel 140.000 aps gemaakt die alleen op deze telefoon gebruikt kunnen worden (en straks op de I-pad). Ik denk dat hier de kracht ligt van dit apparaat. Het is geen vervanger van je laptop op desktop het is iets nieuws! Iets wat nog niet ontwikkeld is. Als de mensen iets zoeken tussen een laptop en smartphone in dan is dit het apparaat en ik denk niet een Netbook.

  En zo als Steve Jobs tijdens zijn keynote (eigenlijk zegt hij dit tijdens alle keynotes) IT WORKS!
  Het apparaat snel omdat het op een licht besturingssysteem draait.

  Ik denk dat de I-Pad een grote toekomst tegemoet gaat.

 26. Allard
  Allard schreef op maandag 1 februari 2010 om 13:21  | reageer

  Ik denk dat de iPad wel een succes gaat worden al zie ik het nut speciaal voor fotografen (uitgezonderd het tonen van je portfolio) niet in: alle voordelen die je opnoemt kunnen sneller en eenvoudiger op mijn MacBook vrolijk

 27. libeco
  Profiel libeco schreef op maandag 1 februari 2010 om 14:21  | reageer

  Het is weer eens duidelijk dat Apple de fanboys gebruikt voor een goede positionering van het apparaat. De mogelijkheden zijn zeer beperkt, maar zet er een Apple logo op en de meute volgt. Ik ben wel blij dat er veel kritische geluiden te horen zijn op het web, zelfs van fanboys. Dat betekent toch dat Apple niet meer zo maar alles zal kunnen gaan uitbrengen voor belachelijke bedragen.

 28. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 1 februari 2010 om 17:12  | reageer

  Maar toch...

  Slimme marketing zet. Eerst een (instap)model maken voor redelijk geld waar niet alles op en aan zit garandeerd je dat kopers de opvolger ook gaan halen.
  En das nou net wat ze willen.
  Let maar op mijn woorden binnen en jaar hebben we een opvolger. (die natuurlijk wel aan de dure kant is, maar das omdat daar wel alles op zit.)

  En tja... het is net als de eeuwige strijd tussen Iternet Explorer liefhebbers en Firefox liefhebbers.... Je houdt ervan of niet. vrolijk

 29. Jerry
  Jerry schreef op maandag 1 februari 2010 om 18:19  | reageer

  Tja alles afwegend kun je wel stellen dat het systeem als zodanig door een simpele laptop op veel fronten al wordt afgetroefd. Rest dan de 'value for money'. Ten opzichte van een gewone laptop is die dan extreem duur en inflexibel, ten opzichte van een Macbook nog steeds duur en nog steeds inflexibel. Komt nog bij dat je vastzit aan Apple apps en de bijbehorende kosten en beperkingen.

  Ergo, te groot voor de broekzak, te beperkt voor daar buiten en tenslotte veeeeel te duur. Misschien een zwart/wit conclusie maar de meute Applefans die teleurgesteld zijn in de iPad geven mijns inziens aan dat het nutteloos product is.

 30. Arnoud
  Arnoud schreef op maandag 1 februari 2010 om 18:38  | reageer

  Aradilon schreef het volgende: En je kan dus GEEN e-pub boeken gebruiken dus daar zit je fout.
  Dit klopt dus niet want Ipad ondersteunt juist wel e-pub.

  4:3 .. ik vind het persoonlijk alleen maar prettig aangezien ik een Olympus camera heb die werken met het "four thirds" systeem.

  Flash is op zijn retour (zie Youtube etc.).. Straks is alles in html5.

 31. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 1 februari 2010 om 18:53  | reageer

  Mooi hoor, vooral de e-book-functie. Als Apple ermee komt wordt dit waarschijnlijk een grote competitor voor boeken en bladen. Ander en misschien belangrijker nieuws voor fotografen: volgende week is de introductie van de Hasselblad H4D-serie. Volgens de berichten is de nieuwe H4D-40 net zo gemakkelijk te gebruiken als een full frame (35mm-) dslr. Hij heeft een 40 Megapixel sensor, dus ook Hasselblad beëindigt de pixelrace. Prijs vanaf 13.995 euro (incl. 80mm HC), maar of dat in- of exclusief btw is dat is mij nog niet bekend.

 32. gast schreef op maandag 1 februari 2010 om 18:57  | reageer

  Arnoud html is zeker nog een jaar in development. Dus dat is geen optie

 33. libeco
  Profiel libeco schreef op maandag 1 februari 2010 om 23:19  | reageer

  En voor dat HTML5 echt uit is, zal er toch eerst nog flink gesteggeld worden over de videofunctionaliteit. Microsoft, Apple en Google hebben licentiegeld betaald voor de H.264 codec en willen die dus graag in HTML5, terwijl Mozilla liever het open source OGG Theora wil zien.

  Nog een quotje dan: "It is estimated by the editor that HTML5 will reach the W3C Candidate Recommendation stage during 2012".

  Kortom, HTML5 is er nog lang niet.

  Terug naar de iPad, het lezen van eBooks is natuurlijk verre van ideaal, daar worden je ogen ontzettend moe van. Niet voor niks is e-ink de nieuwe rage.

 34. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 februari 2010 om 23:36  | reageer

  @libeco; Ik lees en werk zo'n 10 uur per dag van een scherm. Heb nooit last van vermoeide ogen. vrolijk

  Het is in elk geval bijzonder dat er zoveel mensen de moeite nemen om te vertellen hoe slecht de iPad wel niet is. Niemand verplicht je om 'm te kopen. Dat iemand fan is van een merk en enthousiast kan zijn verbaasd met niks. Dat iemand zo'n hekel heeft aan een merk of apparaat dat ie de moeite neemt om dat te uiten verbaasd me wel.

  Scott Kelby heeft er een mooie blogpost over geschreven; Why is Everybody So Angry about Apple's iPad?

 35. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 01:40  | reageer

  @Elja: meestal is het een soort van jaloezie wat de drijfveer is om slecht te spreken of je te uiten over bepaalde producten. Hype of geen hype, apple weet gewoonweg iedere keer weer een enorme massa producten te verkopen aan vooral liefhebbers en gebruikers van hun producten, van een nieuwe soort telefoon tot een muis en van een ipod tot een ipad, iedere keer wederom een succes.

  Jaloers dat anderen Apple wel in hun hart hebben gesloten of gewoonweg domme negatieve praat omdat ze gewoonweg het budget niet hebben om een dergelijk apparaat te kunnen kopen. Van Nikon tot Canon en van Ipod tot Ipad het is iedere keer hetzelfde oefenloze negatieve gezwam.

  Net als de ipod zal de ipad niet alleen als product succevol zijn maar het zal een geheel nieuwe weg banen in de nieuwe multimediale wereld waar linux en microsoft nog moeite hebben om deze weg te vinden en dan hebben we het niet over alleen maar een ipad maar ook over alle service en multimediale diensten die er ontwikkeld gaan worden. En de aandeelhouders van Apple leunen met een gerust hart achterover net als ik vrolijk

 36. aradilon
  aradilon schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 01:53  | reageer

  Ik ben zelf helemaal niet jaloers, wat ook niemand moet zijn want zo fantastisch is de iPad niet. Ik probeer alleen te laten zien dat de iPad niet zo fantastisch is als op andere plaatsen word gezegd, en dat mensen die er niks mee kunnen doen het kopen. Want door dingen als iPad's en alsmaar slechtere processoren gaat de computermarkt niet in de goede richting drijven.

  Ik ben zelf fan van de iPod bijvoorbeeld dus je kan me ook niet beschuldiging van anti-apple te zijn, maar ik ben tegen hun dure hardware die voor niks duur is.

  Arno het probleem is dat Apple ook geen nieuwe Windows mag worden he, blindeloos worden gekocht door al de computer gebruikers en daardoor de markt verblinden met bijvoorbeeld Internet Explorer, en dit kan ook met hardware gebeuren. En zoals ik al zei de Apple is super gesloten vergeet niet dat applicatie alleen kunnen gebruikt worden als ze door Apple zijn goedgekeurd en dat doet me wel erg denken aan Big Brother (ironisch genoeg hun bekendste oude tv reclame), en dat komt dus niet te goede voor de developers.

  Vind het alleen raar dat iedereen die de iPad verdedigd thuis al een Apple computer heeft staan, net zoals ik het vreemd vind dat alleen de punten worden "verbeterd" door andere reactie als het op kleine dingen aankomt, maar als het gaat over de geslotenheid die misschien nog belangrijker is dan al de hardware problemen dan word dit precies in de doofpot gestoken.

 37. Lucien
  Profiel Lucien schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 07:59  | reageer

  Voor de functies die hij niet heeft kan je hem vast jailbreaken net zoals de ipod. Eventueel spelen met linux of mac os x erop.
  Zo heb ik nu een dual-boot windows 7/mac os x op mn pc.

 38. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 08:29  | reageer

  Ik heb de iPad inmiddels wel 'echt' gezien, en ik vind hem dus inderdaad geweldig. Voor de duidelijkheid, ik ben van een iPhone weer terug gegaan naar een Nokia omdat ik de iPhone vond zuigen, maar dat geldt zeker niet voor de iPad.

  Ik lees hier, en op andere blogs heel veel onzin over de iPad. Sommige dingen die gezegd worden zijn gebaseerd om de verzinsels van anderen, weer andere dingen zijn gewoon keiharde leugens en kloppen domweg niet met de feiten en om eerlijk te zijn vind ik dat heel erg jammer want ik vind dat dit weblog juist zo geweldig is omdat er veel waardevolle reacties komen van bezoekers waar ik persoonlijk altijd erg veel waarde aan hecht.

  Ik stop met het volgen van dit artikel, domweg omdat het nergens meer over gaat. Wacht allemaal maar rustig af tot jullie het apparaat in jullie handen hebben kunnen houden, en geef dan pas GEFUNDEERDE kritiek, want dit slaat echt nergens meer op.

  Kan me dit trouwens ook nog herinneren bij de artikelen over de iPhone. Dat ding is inmiddels wel de #1 telefoon over de hele wereld, maar oh oh, wat is die toch slecht. (En de reden dat ik hem weg heb gedaan heeft met t-Mobile te maken, niet met de iPhone zelf)

 39. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 10:20  | reageer

  @aradilon: zolang je dat ding niet in je handen hebt gehad kunt je niet oordelen. Het enige wat je dan kunt doen is dan negatief gezwam volgen van anderen of een conclusie trekken vanuit het verleden, dat doen aandeelhouders en investeerders ook en daarom kun je er nagenoeg vanuit gaan dat de Ipad een wereldwijd succes gaat worden. Natuurlijk zijn er minpunten, maar die hangen aan ieder product vast en zoals Brian zegt dan kun je hem gewoon jailbraiken.

 40. aradilon
  aradilon schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 11:49  | reageer

  Arno je weet net zo goed als ik dat de meeste mensen niet eens weten wat jailbraiken is, dus al die mensen blijven zo gesloten als het maar kan.

 41. Leon
  Leon schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 15:26  | reageer

  @Arno: Breek me de bek niet open over de Ipod. Is op geluidsgebied een beetje het slechtste wat je kunt kopen. Dat apparaat koop je echt om de naam en verder niet.

  Dat de Ipad een succes gaat worden, dat is zeker. Alleen wel om de verkeerde redenen, vrees ik

 42. onem
  Profiel  onem schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:14  | reageer

  Wat een gedoe zeg over die iPad ik ben een Apple fan van de eerste Apple af en werk er ook met veel plezier mee. Maar de iPad bied mij echt heel erg veel voordelen en gewoon ook gemak. Zo kan ik dadelijk lekker rustig op de bank een boekje lezen of tijdschrift. en even op het internet kijken. Ook de mail is niet onbelangrijk en een goeie agenda is ook mooi meegenomen. Ik heb nu een iPhone en een Macbook Pro en ik mis inderdaad er iets tussen in en dat is waar de iPad voor is. Gewoon een apparaat wat je even pakt even checkt alles even snel op doet en dan kun je daarna altijd nog kiezen ik pak mijn Mac Pro of mijn iPhone.

  Iedereen tilt er zo zwaar aan, maar als je zelf ziet waar je de iPad voor kunt inzetten dan zal het een uitkomst zijn. Het is precies wat ik wilde en het zal op veel momenten mijn computer momenten vereenvoudigen.

  Tuurlijk is er een gesloten hardware en tuurlijk ben ik het daar ook niet altijd mee eens, maar als ik naar mijn iPhone kijk dan werkt hij wel altijd naar behoren en kan ik er echt op vertrouwen en dat zal met de iPad ook zo zijn. Overigens komt er wel een bestanduitwisseling via wifi, het mooie daarin is dat elk programma zijn eigen map krijgt waar je iets in kunt zetten, zo blijft alles netjes toegankelijk en kan er niks fout mee gaan.

  Ik kijk er in iedergeval naar uit dat hij leverbaar gaat worden.

 43. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:30  | reageer

  @Leon: jij bent zeker ook Nikon fan vrolijk

 44. Jerry
  Jerry schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:37  | reageer

  @Arno: Waarom zou Leon een Nikon fan moeten zijn?

  Ik ben Nikon fan en Apple hater, dus ik zie de link niet. Leg eens uit.

 45. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:51  | reageer

  Hij is in ieder geval geen apple fan en geen canon fan dat valt hier duidelijk te lezen... vrolijk

  Oh ja neem het leven met een lach en de reacties ook en verdere uitleg doe ik in de vorm van een vrolijk

 46. Leon
  Leon schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 17:53  | reageer

  @Arno:

  Ja dat klopt, maar Elja en ik kraken elkaars merk altijd af. Is een beetje een sport geworden vrolijk

 47. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 2 februari 2010 om 18:22  | reageer

  Zie je wel, ik wist het wel! Leuke sport trouwens vrolijk

 48. Peter Biesheuvel
  Profiel Peter Biesheuvel schreef op donderdag 4 februari 2010 om 11:50  | reageer

  ondanks dat ik wel beetje pro Apple ben, vind ik dit nou niet echt direct zo van: "die MOET ik hebben". Vind het meer een gadget en dat had ik niet verwacht van Apple dat voor mij toch gelijk staan aan unieke functionaliteit en kwaliteit. Jammer.

 49. giovanni1942
  Profiel giovanni1942 schreef op vrijdag 5 februari 2010 om 00:28  | reageer

  Wanneer praten we weer gewoon over fotografie?

 50. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 5 februari 2010 om 19:15  | reageer

  Nu?
  Ik heb een nieuwe lens gekocht. Tamron AF 17-50 F/2.8 XR Di II.
  Ben nog aan het zoeken naar een winkel die ND filters verkoopt (regio rotterdam). Wil van het weekend gaan experimenteren met lange sluitertijden overdag.

  Oh. De ipad maakt trouwens eBooks duurder.
  Amazon rekent maximaal 9.99, in de iStore van apple mogen ze 14.99 zijn.
  Uitgevers willen nu niet meer langer hun boeken voor een lage prijs aanbieden.
  bron

  Stelletje zakkenvullers zijn het, allemaal.

 51. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 5 februari 2010 om 21:37  | reageer

  @Lucien; Kijk voor een ND filter ook naar de Light Craft Fader ND. Die is instelbaar; erg handig. Binnenkort een review op Photofacts.

 52. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 5 februari 2010 om 22:13  | reageer

  Ah mooi. Ik kwam via een speurtocht terecht bij singh-ray, met hun vari-nd filter van $340 (248 euro). Beetje te prijzig.

  Ben dus benieuwd hoe die light craft het doet.

 53. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 14:59  | reageer

  light craft heeft een variabel ND filter voor rond de 80 euro, ik heb m en het is leuk overdag met lange tijden vrolijk

 54. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 18 november 2010 om 21:50  | reageer

  En wat kunnen we nu na 9 maanden concluderen... vrolijk

 55. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 november 2010 om 22:05  | reageer

  Wat mij betreft is de iPad het beste product dat in 2010 op de markt is gekomen. Ik gebruik 'm nu al maandenlang dagelijks. Al moet ik daarbij wel toegeven dat dit wellicht weinig specifieke fotografie dingen zijn.

  De iPad is ideaal om snel je mail, Photofacts, Twitter en RSS feeds te checken. Lekker op schoot in de huiskamer. Ik ben er erg tevreden over!

 56. missmaximo
  Profiel missmaximo schreef op zaterdag 26 februari 2011 om 23:30  | reageer

  Ik het nieuwe boek van Elja graag digitaal willen aanschaffen, dan kan ik m lezen op mijn iPad!

  Misschien een idee om je boeken digitaal te verkopen?

 57. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 27 februari 2011 om 23:36  | reageer

  @missmaximo; bedoel je mijn zwart-wit boek?
  De rechten daarvan liggen bij de uitgever, die zal moeten besluiten of het boek ook digitaal beschikbaar komt. Vooralsnog weet ik daar niet van. Ik zal eens informeren..

 58. missmaximo
  Profiel missmaximo schreef op dinsdag 1 maart 2011 om 11:00  | reageer

  Ja, het Zwart Wit boek.

  Bedankt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord