Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kasper Hessels

Wat kun je als fotograaf met NFC?

vrijdag 4 juli 2014, 22:59 door | 16.997x gelezen | 1 reactie

Voor veel mensen is de zomervakantie de uitgelezen kans om foto's te maken. En of je je nu richting het buitenland begeeft of in Nederland op het strand en bij de barbecue vertoeft, die foto's wil je achteraf kunnen delen met familie en vrienden. Via Wi-Fi, NFC en andere nieuwe toepassingen wordt het gemakkelijker om foto's te delen en wordt het maken van foto's nog leuker.

NFC & Wi-Fi Direct


Met Near Field Communication (NFC) verbind je een camera bijvoorbeeld met een smartphone of een printer, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. NFC vormt een brug tussen de camera en de printer, waardoor je direct vanaf de camera draadloos kunt printen.

Een NFC-verbinding maak je door de camera even tegen een ander apparaat, bijvoorbeeld je smartphone, aan te houden. Als de verbinding eenmaal tot stand gebracht is, wordt automatisch overgeschakeld naar Wi-Fi Direct, een energiezuinige manier om data over te dragen.

Samsung nfc koppeling

Dankzij NFC en Wi-Fi Direct worden de mogelijkheden met een camera een stuk uitgebreider. Zo deel je via Wi-Fi Direct een foto met je smartphone, waar je de foto bewerkt, bijsnijdt en deelt op Facebook, Twitter, Instagram of via e-mail.

Met NFC en Wi-Fi Direct combineer je de cameramogelijkheden van je compacte systeemcamera met de eindeloze mogelijkheden van de smartphone. Zo kun je met de camera toch inzoomen op de surfer in de branding of de roofvogel in de lucht, zonder dat je kwaliteit verliest.

NFC biedt nog meer mogelijkheden. Wanneer je de camera met een smartphone hebt verbonden via NFC, kun je de camera vanaf de smartphone bedienen. Zo bedien je de sluitertijd, ISO-waarden en diafragmaopening. Zo open je een wereld aan nieuwe mogelijkheden.

Dit is bijvoorbeeld ideaal om een zonsondergang met langere sluitertijd te fotograferen, want omdat je de camera niet aanraakt zal er geen beweging optreden. Ook voor een panorama is dit een goede oplossing, omdat je beweging minimaliseert. Tot slot kun je ook zelf plaatsnemen in de foto, bijvoorbeeld bij een familiefoto. Je stelt de camera in op je smartphone en drukt de ontspanner digitaal in. Zo sta je zelf ook eens op de foto.

Een persoonlijke reisgids


GPS (global positioning system) is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat je wel kent uit de auto voor navigatie. Dankzij GPS wijst de routebeschrijving je altijd de juiste weg, maar je kunt GPS ook inzetten om de locatie van een foto te bewaren.

GPS zie je steeds vaker terug in de nieuwste digitale camera's, maar is ook te vinden in elke smartphone. Als je jouw camera via NFC kunt verbinden met je smartphone kun je zo de GPS locatie opslaan in een foto.

Kun je je smartphone niet met je camera verbinden? Met behulp van een tracker app op je telefoon en aan de hand van het tijdstip van een genomen foto kun je later alsnog een locatie aan je foto's koppelen.

GPS is een mooie mogelijkheid om foto's op een overzichtelijke manier te delen. Als je eenmaal thuis bent, verwerk je deze GPS-locaties met gratis software tot een kaart met je mooiste vakantiebestemmingen.

Zo zie je in een oogopslag waar je de foto's hebt gemaakt, maar ook kun je je vrienden en familie een persoonlijke reisgids laten zien van het gebied dat je hebt bezocht. De hoogtepunten die jij hebt vastgelegd tijdens de vakantie zijn zo ook makkelijker voor je familie en vrienden te ontdekken.

Ondersteuning


Helaas bieden nog lang niet alle camera's ondersteuning voor NFC. Als je hier gebruik van wilt maken moet je dus vooraf even kijken naar de mogelijkheden van een model. Veel nieuwe camera's van Samsung, Sony en Panasonic ondersteunen het al. Ook Canon heeft NFC ondersteuning, maar voorlopig alleen in een aantal PowerShot compactcamera's.

Ook aan de kant van je telefoon (of printer) heb je NFC ondersteuning nodig. Android toestellen beschikken er meestal al wel over, maar Apple's iPhones en iPads hebben helaas nog geen NFC ondersteuning.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kasper Hessels

Over de auteur

Kasper Hessels is de Marketing Manager Digital Imaging van Samsung Nederland. Kasper heeft altijd al een passie gehad voor fotografie. Hij heeft in mooie landen zoals Mexico, ArgentiniŽ en de Verenigde Staten gewoond wil altijd alle elementen van het land vast leggen.

1 reactie

  1. Ineke
    Ineke schreef op zaterdag 5 juli 2014 om 19:19  | reageer

    je kan ook een sticker plakken die een functie over neemt:

    http://www.nfc-nederland.nl/

    weet iemand of dit ook werkt bij een camera?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord