Elja Trum

Panorama maken in Lightroom

zondag 29 mei 2016, 23:46 door | 7.963x gelezen | 4 reacties

Zelf maak ik nooit zo veel panorama foto's, maar tijdens mijn vakantie op Zakynthos kwam ik toch een aantal momenten tegen waarbij het wel handig was. Sinds Lightroom 6 hoef je niet meer naar Photoshop om een panorama te maken.

In onderstaand video zie je hoe je dit erg eenvoudig kunt doen in Lightroom. Dat scheelt weer een tripje naar Photoshop en doordat Lightroom het eindresultaat in een DNG bestand oplevert kun je ook nog prima achteraf bewerkingen uitvoeren zoals je dat gewend bent in Lightroom.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. benny
  Profiel benny schreef op dinsdag 31 mei 2016 om 12:28

  de leuke plus bij panorama's stitchen in lightroom is dat het dat vele malen beter doet dat photoshop!

 2. Richard van Laanen
  Richard van Laanen schreef op dinsdag 31 mei 2016 om 15:25

  Mijn Olympus OM-D heeft de mogelijkheid om panorama opnamen te maken. De bestanden krijgen dan een vlaggetje mee om aan te geven dat het een foto is als deel van een panorama. Vervolgens kunnen dan de de diverse foto's met de Olympus software tot panorama getransformeerd worden. Maar ik vind het resultaat niet erg goed. Het is niet geheel naadloos en de belichting wordt ook niet goed aangepast. Hetzelfde trucje uitgehaald met Lightroom en het resultaat is verbluffend. Nagenoeg naadloos en meteen de belichting over het geheel rechtgetrokken, subliem. Ook foto's waarbij de richting zowel horizontaal als verticaal is, bijv. een groot gebouw, wordt door Lightroom nauwkeurig aan elkaar gekoppeld.

 3. Fred
  Fred schreef op woensdag 1 juni 2016 om 10:36

  Voor mij is (gratis) het Microsoft programma "Image Compositie Editor" het beste wat er is om panorama's mee te maken.

 4. Wil Gipman
  Wil Gipman schreef op donderdag 2 juni 2016 om 11:11

  Image Compositie Editor gebruik ik ook met plezier, jammer dat het panorama niet uitgeprint kan worden, daarvoor gebruik ik Panorama maker 5 voor A4 panorama van 180 Cm

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.007 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord