Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuwe fotowinkel spamt klanten concurrent

zaterdag 9 februari 2008, 13:15 door | 10.224x gelezen | 22 reacties

Afgelopen week ontving ik een e-mail over de start van een nieuwe online webshop voor fotografen. Dat is opzich niks vreemds; sinds ik met Photofacts ben gestart ontvang ik regelmatig berichten over dergelijke onderwerpen per e-mail. Daar ben ik ook blij mee, want het is vaak aanleiding voor een nieuw artikeltje. Het opvallende aan deze e-mail was dat het gestuurd is naar een adres wat ik bijna nooit gebruik. Voldoende reden om eens uit te zoeken hoe dit zit!

Nu heb ik een flink aantal verschillende e-mailadressen aangezien ik veel met internet doe, zowel prive als via mijn werk. Deze e-mail was gestuurd naar een adres van mijn werk dat nergens op internet te vinden is en dat ik eigenlijk alleen gebruikt heb bij het plaatsen van bestellingen voor mijn werkgever en voor communicatie met onze klanten.

Voor de zekerheid heb ik nog even op het e-mailadres gegoogled, maar er was inderdaad geen spoor van te bekennen. Van collegablogger Richard vernam ik dat hij dezelfde e-mail had ontvangen. Blijkbaar hebben veel fotografen deze e-mail ontvangen zonder dat ze hier om gevraagd hebben. Dat is dan ook de definitie van wat bekend staat onder de noemer Spam.

Aangezien de nieuwe winkel in Apeldoorn zit ging mijn gedachte uit naar Foto K. als 'lek' van dit e-mailadressen bestand. Zij zitten daar namelijk niet zo ver vandaan en zowel ik als Richard hebben hier een aantal bestellingen geplaatst. Mijn vermoeden is bevestigd dankzij een onderwerp op het forum van Tweakers. Zoals het Tweakers betaamt hebben zij het een en ander uitgezocht en inderdaad blijken de gegevens bij Foto K. vandaan te komen.

Zij geven aan op de hoogte te zijn van het voorval en hebben de gegevens niet met instemming doorgespeeld de nieuwe winkel. Dat lijkt me ook logisch, want waarom zou je een concurrent voorzien van jouw klantdatabase. Foto K. betreurt dit voorval. Zij hebben hun klanten hierover een excuus e-mail gestuurd.

Al met al een slordige start van het nieuwe bedrijf. Jammer ook, want het lijkt een interessante nieuwe speler op fotografie gebied en op deze manier komen ze direct negatief in de publiciteit. Ik ben benieuwd of we hier nog meer over gaan horen.

Wat vinden jullie van deze spam-actie? Los van de diefstal van de gegevens (iets wat de partijen onderling uit mogen vechten), beschouwen jullie het als een storende e-mail, of is het gewoon handig om op de hoogte gebracht te zijn van een nieuwe webwinkel voor fotografen?

Update; 28 juli 2008
In overleg met de betreffende partij heb ik dit bericht vandaag aangepast.
Deze beginnersfout hoeft geen langslepende zaak te worden. De betreffende partijen heb de kwestie onderling afgehandeld en het bedrijf heeft geen gebruik meer gemaakt van de gegevens.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

22 reacties

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 14:46  | reageer

  Ikzelf heb het mailtje ook ontvangen en eigenlijk niet als storend ondervonden. Dit mailtje valt bij mij niet echt onder de noemer SPAM, maar eerder direct marketing. Omdat het mailtje naar de juiste doelgroep is gestuurd. (Reclame)mailtjes waar ik niet om gevraagd heb en ik ook niet de doelgroep voor ben (viagra,etc), dat ik SPAM.

  Ik ben blij dat er nog een shop is met prettige prijzen op het gebied van fotografie. Dus wanneer er iets is wat op mijn verlanglijstje staat en dit dan bij cameratools het goedkoopst is, dan ben ik een klant !

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 15:10  | reageer

  Volgens de officiele Nederlandse richtlijnen is het versturen van ongevraagde e-mail naar particulieren verboden, dus ze zitten wat dat betreft in elk geval fout (niet in mijn geval, aangezien het mijn werk e-mailadres was; dat is -voorlopig- nog toegestaan).

  Net als jij ben ik ook blij met een extra webshop voor fotospullen, Marco. Deze e-mailactie vind ik echter minder geslaagd. Al heeft het ze wel naamsbekendheid en klanten opgeleverd, waarschijnlijk.

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 15:45  | reageer

  Wat even vergeten wordt is dat het vermoedelijk niet alleen gaat om de email adressen, maar ook om de gehele aankoop geschiedenis, adressen, enz. Dit betekend dat echt alle informatie die vertrouwelijk hoort te zijn bij cameratools terecht is gekomen.

 4. jafpee
  Profiel jafpee schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 17:23  | reageer

  Ik ben verbaasd dat ik zo'n e-mail van jou heb ontvangen.
  Waar is het collegiale gevoel naar de collega, in dit geval: CameraTools?
  Waar is het "Konijnenberggevoel"?

  Het is jammer dat jij, die zo'n prachtig, professioneel bedrijf hebt, zo'n e-mail verstuurd.

  Ook als je leest dat jullie bepalen van wie ik een e-mail mag krijgen; Wij bieden u onze verontschuldigingen aan voor het ongemak en de overlast die u ondervindt doordat een ander dan Foto Konijnenberg B.V. u e-mails stuurt. Wij spannen ons nu reeds tot het uiterste in om berichten van Camera Tools B.V. aan onze klanten te laten beëindigen en wij vertrouwen erop dat dit op korte termijn ook definitief zal zijn gebeurd. enz. enz.

  Ik zou het meer op z'n plaats vinden om CameraTools, immers een nieuw bedrijf, succes te wensen, in mijn ogen staat dat veel chiquer en professioneler dan dat jij zo'n e-mail naar je klanten stuurt.

  Remco wanneer je op internet kijkt zie je hoeveel collega's je van Konijnenberg tegen komt.
  Ik begrijp absoluut niet alle ophef, ik denk zelfs dat CameraTools het prettig vindt; in mijn ogen; gratis reclame.

  Vind het erg onprofessioneel hoe jullie naar buiten treden, erg jammer ook voor jullie fantastische imago...

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 17:51  | reageer

  @Jafpee; Ik neem aan dat je reactie gericht is aan Foto Konijnenberg naar aanleiding van de e-mail die zij hierover gestuurd hebben. Het lijkt me niet meer dan terecht dat Foto Konijnenberg het erg vervelend vind dat hun klanten door een concurrent benadert worden. Dat ze hun verontschuldigingen aanbieden voor het uitlekken van de klantgegevens (die klanten in vertrouwen achterlaten) lijkt me ook gepast.

  Ze zullen CameraTools vast ook alle succes toewensen, maar niet wanneer ze hun klantgegevens misbruiken. Wat CameraTools zelf betreft verwacht ik dat ze inmiddels ook spijt hebben van hun actie, maar ik kan natuurlijk niet namens hen spreken. Het heeft ze een boel publiciteit opgeleverd, maar wel behoorlijk negatieve.

  @Brian; Groot kans dat er inderdaad meer gegevens gelekt zijn. Gegevens waar Foto Konijnenberg voorzichtiger mee om had moeten springen. Dit zal voor een aantal mensen waarschijnlijk reden zijn om geen zaken meer met ze te doen.

 6. Reinoud
  Reinoud schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 20:19  | reageer

  Allemaal goed en aardig met die excusus, maar beide bedrijven hebben gewoon de Nederlandse wet overtreden.
  Konijnenberg is niet zorgvuldig omgesprongen met de bestanden en overtreedt daarmee de privacy wetgeving, en Camera Tools overtreedt met hun spam aktie gewoon direkt de telecomwet.
  Heeft iemand die de spam ontvangen heeft een klacht ingediende bij de OPTA via https://www.spamklacht.nl/asp/ ?

 7. Piet
  Piet schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 21:23  | reageer

  Geruchten zijn dat het om een oud bedrijfsleider van Konijn gaat die bij zijn vertrek de database meegenomen zou hebben. In dat geval kun je Konijnenberg moeilijk aanspreken op deze actie natuurlijk; eigen personeel moet nu eenmaal bij die database kunnen...

  CameraTools is niet eens goedkoop trouwens. Geen goede start...

 8. Mike
  Mike schreef op zondag 10 februari 2008 om 14:58  | reageer

  Konijnenberg goed fout, sinds ik daar voor werd naar huis gestuurd (enfin... niet echt, telefonisch) wegens illegale handelspraktijken (klantvriendelijk?), maar zij zelf geen idee hadden waarover ik praatte, moet ik er niet meer van weten.
  Misschien was het wel die werknemer die mij schoffeerde, die met het klantenbestand is gaan lopen. Zou voor Konijnenberg zelf geen goede zaak zijn.

 9. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op zondag 10 februari 2008 om 17:59  | reageer

  Wellicht dat Camera Tools dacht "Beter goed gejat, dan slecht verzonnen"? Wat mij betreft , ik vind het een totaal verkeerde en ondoordachte actie: Het enige resultaat wat ze bij mij behaald hebben, is een vermelding in mijn "block list". Emails van dit bedrijf worden in het vervolg automatisch van mijn mailserver gewist. Ik heb ook zo mijn bedenkingen om iets te kopen bij een bedrijf dat op deze manier zaken doet. Het geeft meteen al aan dat zij het met de regels niet zo erg nauw nemen!

 10. Brian
  Brian schreef op zondag 10 februari 2008 om 23:20  | reageer

  Kijk en verbaas je.
  www.foto-cameratools.nl
  www.foto-konijnenberg.nl

  Lijkt haast wel of het een en dezelfde site is, met dezelfde database.
  Ziet er wel weer iets anders uit dan de camtools site, maar toch vind ik dit een vreemde link, of ben ik nou gek?

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 10 februari 2008 om 23:41  | reageer

  Ja, Foto Konijnenberg heeft zo te zien foto-cameratools.nl geregistreerd (en doorgeleid naar hun website). Wat daar precies hun gedachte achter is geweest is me niet duidelijk.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 10 februari 2008 om 23:47  | reageer

  Overigens een opmerkelijke zet van Foto Konijnenberg, aangezien ze om een soortgelijke domeinnaam claim zelf naar de rechtbank (PDF) zijn geweest toen CameraNu.nl de domeinaam konijnenberg-foto.nl had geregistreerd.

 13. jafpee
  jafpee schreef op maandag 11 februari 2008 om 08:53  | reageer


  Ik begrijp Foto Konijnenberg niet, voor zoveel ophef, een bedrijf van zo'n 30man, en het net startende bedrijfje van 3 man, dat zegt toch al voldoende......

 14. Kees Lieben
  Kees Lieben schreef op maandag 11 februari 2008 om 11:12  | reageer

  Het is logisch dat Foto Konijnenberg hier op deze manier op reageert. Ik zou het ook niet pikken wanneer men er met mijn klantendatabase vandoor gaat. Cameratools gedraagt zich als een SPAMMER en moet ook als zodanig behandeld worden. Dus gewoon weg gooien die mail. En vooral niet gaan bestellen!!

 15. jafpee
  jafpee schreef op maandag 11 februari 2008 om 14:04  | reageer

  Ik vind het wel een beetje erg overtrokken om niet meer te bestellen bij cameratools, zoals Kees Lieben dat schreef. Ik vind het geweldig dat er een bedrijf bijkomt waar je foto spullen kan kopen geweldig weer een collega er bij

 16. rianne
  rianne schreef op dinsdag 12 februari 2008 om 10:06  | reageer

  ga eens wat nuttigs doen...
  mooie fotos maken ofzo...
  al dat gezeik over 1 mailtje en meere...

  als je hierom niet bestelt bij CT snij je toch alleen jezelf in de vingers!

 17. CB
  CB schreef op dinsdag 12 februari 2008 om 15:22  | reageer

  We hebben hier duidelijk met een medewerker te maken hahahahahhaaa.
  Enne als we het willen boycotten zou ik uberhaupt die hele mail niet schrijven over CT nu daagt men juist uit om op de site te kijken!!! We blijven nederlanders. Als het een euro goedkoper is dan gaan ze daar dus toch bestellen. Bedankt voor de site trouwens!

  Succes verder

 18. MV
  MV schreef op woensdag 13 februari 2008 om 09:39  | reageer

  Hmmm, wat een ophef allemaal.... Ik heb de mailtjes ook gehad, maar heb mijn e-mail adres zelf gegeven, niks aan de hand dus. Iederaan moet/mag ervan vinden wat ie wil... Maar als je de mensen KENT van Konijnenberg en van CameraTools weet je wie er duidelijk 't meeste verstand heeft van alles wat er in de winkel staat...
  Aan jullie om het uit te zoeken?

  En nee ik ben geen medewerker, maar 4 mensen weten meer dan 30, vreemd?, een ijzersterk team die iedere klant aan de juiste apparatuur helpt... Daar heb ik in ieder geval wel wat aan!

  Conclusie, ik heb geen last van Spam gehad. Ik ben juist blij met mensen als deze! Jullie moeten zelf maar eens een kijkje nemen in Apeldoorn en als je dat niet doet vanwege je principes, vind ik dat zeker erg raar, maar dat is je eigen keuze!

 19. Opheffen
  Ophef(fen) schreef op woensdag 13 februari 2008 om 23:21  | reageer

  Geen cent teveel... dat is idd typisch Nederlands, maar wat ook typisch Nederlands is, is dat wij niet bedonderd willen worden, of... laten wij ons bedonderen?!
  Wie toch koopt bij cameratools omdat deze een euro goedkoper (??)zijn, moet hij of zij dan ook niet zeuren als blijkt dat zij bedonderd worden?!
  Wie de bal kaatst...

  (wordt vervolgd)

 20. Serge
  Profiel Serge schreef op zondag 17 februari 2008 om 19:06  | reageer

  Ik heb de mail van Cameratools en de excuusmail van Fotokonijn ook ontvangen. Vreemde zaak.

 21. esther
  Profiel esther schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 10:06  | reageer

  Hallo,
  Dit vind ik nou zo zeuren om niks! Maak je niet zo druk ipv je tijd te verdoen met het uitzoeken hoe/waar alles vandaan komt had je wellicht je tijd beter kunnen besteden met dingen die er wel toe doen!
  Ik ben erg blij met Cameratools, zitten lekker dichtbij. Hoef niet meer dat vreselijke lange eind naar Den Ham te rijden. Het personeel is net zo aardig/klantvriendelijk als bij Konijnenberg!
  En geef ze eens ongelijk, het is een goede zaak met goed spul en daar wil je natuurlijk reclame voor maken.
  Ik vind het heel erg flauw om nu mensen op te roepen om hier geen spullen te kopen. Maar ik zou zeggen als dit je blij maakt ga fijn zo door!

 22. polansky
  Profiel polansky schreef op woensdag 14 mei 2008 om 10:11  | reageer

  Ik zou broer Konijn hier toch wat meer in bescherming willen nemen.

  MV kan hier misschien wel zeggen dat 4 personen meer verstand van zaken zouden hebben dan 30. Maar 1 van die 4 personen heeft een strafbaar feit gepleegt door het moedwillig stelen (of meenemen bij vertrek bij je oud werkgever) van alle klantgegevens inclusief aankoopgegevens. Die persoon komt bij mij zeker op achterstand te staan.

  Zo iemand is dus blijkbaar minder te vertrouwen dan hij nu met zijn nieuwe winkel wil doen laten geloven. Hoezo service en kennis? Deze laatste is gewoon niet eerlijk bemachtigd

  Zoiets hoor je gewoon niet te doen en is eigenlijk ronduit schandalig te noemen.
  Dat je uit onvrede over je oudwerkgever weggaat en een nieuw avontuur voor jezelf wilt beginnen is prima, maar nog geen reden om die dure kennis voor je eigen gewin te gebruiken.

  Persoonlijk vind ik overigens de meeste verkopers in de winkel van Konijn wel degelijk deskundig en is de service ook prima op orde. Natuurlijk is er een enkele uitzondering, maar wat wil je met zoveel personeel?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Pek en veren

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord