Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Nieuwe fotowinkel spamt klanten concurrent

zaterdag 9 februari 2008, 13:15 door | 9.548x gelezen | 22 reacties

Afgelopen week ontving ik een e-mail over de start van een nieuwe online webshop voor fotografen. Dat is opzich niks vreemds; sinds ik met Photofacts ben gestart ontvang ik regelmatig berichten over dergelijke onderwerpen per e-mail. Daar ben ik ook blij mee, want het is vaak aanleiding voor een nieuw artikeltje. Het opvallende aan deze e-mail was dat het gestuurd is naar een adres wat ik bijna nooit gebruik. Voldoende reden om eens uit te zoeken hoe dit zit!

Nu heb ik een flink aantal verschillende e-mailadressen aangezien ik veel met internet doe, zowel prive als via mijn werk. Deze e-mail was gestuurd naar een adres van mijn werk dat nergens op internet te vinden is en dat ik eigenlijk alleen gebruikt heb bij het plaatsen van bestellingen voor mijn werkgever en voor communicatie met onze klanten.

Voor de zekerheid heb ik nog even op het e-mailadres gegoogled, maar er was inderdaad geen spoor van te bekennen. Van collegablogger Richard vernam ik dat hij dezelfde e-mail had ontvangen. Blijkbaar hebben veel fotografen deze e-mail ontvangen zonder dat ze hier om gevraagd hebben. Dat is dan ook de definitie van wat bekend staat onder de noemer Spam.

Aangezien de nieuwe winkel in Apeldoorn zit ging mijn gedachte uit naar Foto K. als 'lek' van dit e-mailadressen bestand. Zij zitten daar namelijk niet zo ver vandaan en zowel ik als Richard hebben hier een aantal bestellingen geplaatst. Mijn vermoeden is bevestigd dankzij een onderwerp op het forum van Tweakers. Zoals het Tweakers betaamt hebben zij het een en ander uitgezocht en inderdaad blijken de gegevens bij Foto K. vandaan te komen.

Zij geven aan op de hoogte te zijn van het voorval en hebben de gegevens niet met instemming doorgespeeld de nieuwe winkel. Dat lijkt me ook logisch, want waarom zou je een concurrent voorzien van jouw klantdatabase. Foto K. betreurt dit voorval. Zij hebben hun klanten hierover een excuus e-mail gestuurd.

Al met al een slordige start van het nieuwe bedrijf. Jammer ook, want het lijkt een interessante nieuwe speler op fotografie gebied en op deze manier komen ze direct negatief in de publiciteit. Ik ben benieuwd of we hier nog meer over gaan horen.

Wat vinden jullie van deze spam-actie? Los van de diefstal van de gegevens (iets wat de partijen onderling uit mogen vechten), beschouwen jullie het als een storende e-mail, of is het gewoon handig om op de hoogte gebracht te zijn van een nieuwe webwinkel voor fotografen?

Update; 28 juli 2008
In overleg met de betreffende partij heb ik dit bericht vandaag aangepast.
Deze beginnersfout hoeft geen langslepende zaak te worden. De betreffende partijen heb de kwestie onderling afgehandeld en het bedrijf heeft geen gebruik meer gemaakt van de gegevens.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

22 reacties

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 14:46

  Ikzelf heb het mailtje ook ontvangen en eigenlijk niet als storend ondervonden. Dit mailtje valt bij mij niet echt onder de noemer SPAM, maar eerder direct marketing. Omdat het mailtje naar de juiste doelgroep is gestuurd. (Reclame)mailtjes waar ik niet om gevraagd heb en ik ook niet de doelgroep voor ben (viagra,etc), dat ik SPAM.

  Ik ben blij dat er nog een shop is met prettige prijzen op het gebied van fotografie. Dus wanneer er iets is wat op mijn verlanglijstje staat en dit dan bij cameratools het goedkoopst is, dan ben ik een klant !

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 15:10

  Volgens de officiele Nederlandse richtlijnen is het versturen van ongevraagde e-mail naar particulieren verboden, dus ze zitten wat dat betreft in elk geval fout (niet in mijn geval, aangezien het mijn werk e-mailadres was; dat is -voorlopig- nog toegestaan).

  Net als jij ben ik ook blij met een extra webshop voor fotospullen, Marco. Deze e-mailactie vind ik echter minder geslaagd. Al heeft het ze wel naamsbekendheid en klanten opgeleverd, waarschijnlijk.

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 15:45

  Wat even vergeten wordt is dat het vermoedelijk niet alleen gaat om de email adressen, maar ook om de gehele aankoop geschiedenis, adressen, enz. Dit betekend dat echt alle informatie die vertrouwelijk hoort te zijn bij cameratools terecht is gekomen.

 4. jafpee
  Profiel jafpee schreef op zaterdag 9 februari 2008 om 17:23

  Ik ben verbaasd dat ik zo'n e-mail van jou heb ontvangen.
  Waar is het collegiale gevoel naar de collega, in dit geval: CameraTools?
  Waar is het "Konijnenberggevoel"?

  Het is jammer dat jij, die zo'n prachtig, professioneel bedrijf hebt, zo'n e-mail verstuurd.

  Ook als je leest dat jullie bepalen van wie ik een e-mail mag krijgen; Wij bieden u onze verontschuldigingen aan voor het ongemak en de overlast die u ondervindt doordat een ander dan Foto Konijnenberg B.V. u e-mails stuurt. Wij spannen ons nu reeds tot het uiterste in om berichten van Camera Tools B.V. aan onze klanten te laten beëindigen en wij vertrouwen erop dat dit op korte termijn ook definitief zal zijn gebeurd. enz. enz.

  Ik zou het meer op z'n plaats vinden om CameraTools, immers een nieuw bedrijf, succes te wensen, in mijn ogen staat dat veel chiquer en professioneler dan dat jij zo'n e-mail naar je klanten stuurt.

  Remco wanneer je op internet kijkt zie je hoeveel collega's je van Konijnenberg tegen komt.
  Ik begrijp absoluut niet alle ophef, ik denk zelfs dat CameraTools het prettig vindt; in mijn ogen; gratis reclame.

  Vind het erg onprofessioneel hoe jullie naar buiten treden, erg jammer ook voor jullie fantastische imago...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Pek en veren

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord