Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

5 waardeloze fotografie aankopen

maandag 11 augustus 2014, 22:49 door | 26.774x gelezen | 29 reacties

Op veler verzoek onder het artikel van Elja, 5 investeringen waardoor mijn foto's beter werden, wil ik in dit artikel eens peilen wat voor mij de minst nuttige aankopen waren. Producten die je net zo goed zelf kan maken, of waarbij het verstandiger is om toch iets dieper in de buidel te tasten voor echt kwaliteit.

1. Goedkoop 5-in-1 reflectiescherm


Ik heb ooit, in overweging van het aanschaffen van materiaal, zo'n ronde 5 in 1 reflectiescherm gekocht. Ik dacht dat het handig was, zowel zilver, als goud, als gestreept, wit en translucent in 1 ding.
Reflectiescherm 5in1

Echter, de lichtreflectie ervan is zo bagger, dat het zonde van je geld is. Je kan als goedkope oplossing net zo goed gebruik maken van bijvoorbeeld een oud wit laken wat je aan een latje vast niet. Deze kun je dan bijvoorbeeld op twee statieven hangen of door een assistent vast laten houden.

En als je liever toch met zilver dan wel goud een net invullicht wil maken, dan kun je beter investeren in een reflectiescherm van California Sunbounce. Hier kun je ook indirect mee flitsen, met behulp van een reportageflitser, maar ook met én tegen de zon werkt dit perfect.

Sunbouncemini

2. Veel te grote rugtas


Die is gewoon niet te tillen, dan kun je beter een trolley nemen. Of beter leren inpakken. Maar geloof mij, met een supergrote rugtas, (zoals een F-Stop Satori, 62 liter!!!) wordt je niet blij. Kies een tas waarvan je weet dat je hem kan lang kan tillen en dragen, dat hij toegestaan is in het vliegtuig qua formaat, en of er eventueel een heupband aan zit. Ikzelf heb een redelijke rugtas, een trolley en een sling. Maar standaard gebruik ik alleen mijn trolley.

F stop gear satori bag review 27

3. Na je instapcamera eentje nemen die er net een model boven zit


Die is niet echt beter dan de instapcamera, alleen duurder. Als je serieus met fotografie bezig bent, kun je beter meteen investeren in een model wat goed bij je past, bijvoorbeeld een fullframe camera. Je kunt je lenzen en toestellen vergelijken qua functie op dxomark.com voor als je twijfelt over welk model je wil kiezen. En laat je goed adviseren door een professionele camera-verkoper!

Canon eos 1100d dslr front angle lens

4. Een goedkope lampenset


Ik heb persoonlijk een aversie tegen de lampen van Falcon Eyes en Lastolite. Het functioneert, maar is gewoon zonde van je geld. De levensduur is en de kwaliteit van het licht is beperkter, evenals het vermogen. Dit beperkt je in de capaciteiten en mogelijkheden.

Is de fotografie een hobby voor je en wil je niet te veel geld kwijt zijn, kies dan voor een instapmodel van een betrouwbaar merk als bijvoorbeeld Elinchrom, zoals de D-Lite serie. Ga je slechts één of twee shoots per jaar doen? Huur of leen een lampenset van goede kwaliteit bij een collega of een verhuurbedrijf.

De kosten en de risico's liggen dan verspreid, maar ik garandeer je dat je veel meer plezier hebt van je foto's. Wil je als fotograaf er ook je brood mee verdienen? Kies dan bewust voor een gedegen merk die tevens een goede klantenservice heeft.

Elinchrom d-Lites


5. Advertentieruimte


Waar dan ook. Zowel online als offline heeft dit bij mijn weten nog nooit iets (in-)direct opgeleverd. Ik heb in bladen geadverteerd, op Google, het koste geld en de respons was nihil. Ik heb dit ook uit laten zoeken door een marketingbureau.

Wat wel wat oplevert is actief zijn op communities als Photofacts en Social Media als Facebook en Twitter, maar ook zorgen dat je website responsive is en je website er profesioneel uitziet, met foto's die fijn zijn om naar te kijken. Interactie met je (potentiële) klant is essentieel. Bedenk een project/thema, ga het fotograferen en vervolgens exposeren.

Laat geen visitekaartjes maken, maar druk een foto af met je contactgegevens en blaas diegene omver met jouw prachtige werk! Marketing is heel complex voor fotografen, investeer daar op de juiste manier in en zorg dat ervoor dat je staat voor wat je maakt.

Jouw waardeloze aankoop?


Bovenstaande is natuurlijk niet de leidraad, maar mijn persoonlijke mening, ik ben benieuwd wat jullie als lezers zelf een totaal nutteloze aankoop vonden!

Mijn béste aankoop? Een opvouwbaar bolderkarretje.
Om al mijn nuttige spullen in te vervoeren bij een grote shoot!

Opvouwbare bolderkar

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

29 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op maandag 11 augustus 2014 om 23:10  | reageer

  Waardeloos of nutteloos wil ik het niet noemen, maar mijn 2.0 extender heb ik alleen tijdens onze reis door Afrika gebruikt, verder gebruik ik deze niet en is die zelfs van de (foto)tas naar een kastje verhuist! Maar ja, als we volgend jaar weer op reis gaan naar een mooie bestemming dan zal die weer snel in de tas zitten, en zal ik toch weer blij zijn dat ik deze bij mij heb! vrolijk

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 00:12  | reageer

  Ik ben wel goed in het kopen van gadgets waar ik in de praktijk veel te weinig mee doe. vrolijk

  Mijn top 5:
  - PocketWizard Flex en Mini triggers (Cactus voldoet prima en voor TTL Canon's RT-systeem)
  - Fujifilm W3 3D camera (leuk speeltje, maar gebruik hem na de eerste maand nooit meer)
  - Cactus lasertriggers (gebruik ik in de praktijk nooit)
  - California Sunboucen (ik heb hem, maar gebruik meer mijn cheap-ass 5-in-1 reflectors)
  - Lensbaby (teveel gedoe om er vlot foto's mee te maken)

 3. John Verbruggen
  John Verbruggen schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 08:20  | reageer

  "Laat geen visitekaartjes maken, maar druk een foto af met je contactgegevens en blaas diegene omver met jouw prachtige werk!" Hier ben ik niet mee eens. Bij Moo.com kun je prachtige visitekaartjes laten drukken met verschillende achterkantjes. Zo heb ik altijd een mini portfolio bij. Een foto is lastiger te bewaren en verdwijnt wellicht in een la ipv in de map/bakje met alle visitekaartjes.

 4. Floris Schaake
  Floris Schaake schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 09:30  | reageer

  Misschien omdat ik een heeeeel klein budget heb, heb ik er niet zo'n last van. Ik gebruik wat ik heb, en denk wel 10x na voor ik iets koop of ik het echt moet kopen of dat ik het kan improviseren. In het begin heb ik wel een hoop props gekocht die ik na 1x gebruiken weer in de kast heb gelegd, ook weer van geleerd.

 5. Danny Dierickx
  Danny Dierickx schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 11:29  | reageer

  Met stip op 1 : waterpas voor op de flitsschoen ! Daarna :
  - lensbaby : teveel gedoe, zoals je zei
  - goedkope oude fish-eyes (al-dan-niet russisch) : werkt wel, maar veel kwaliteit heb je niet
  - UV filter : een lenskap werkt even goed als bescherming (tenzij je tegen de zand/stof "storm" in fotos trekt)
  - variabel ND filter : koop beter enkele vaste, veel betere kwaliteit

 6. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 11:41  | reageer

  ja die lensbaby doe ik ook niet veel mee eigenlijk...

 7. Marianne
  Marianne schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 11:48  | reageer

  Op stip mijn numer een: statief van 30€, alleen maar ergernis.
  Beste aankoop, snelle sd kaart, wel fijn bij sportfotografie.

 8. Frank Bakker
  Frank Bakker schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 12:15  | reageer

  Veel rommeltjes gekocht. Kostte meestal niet veel, maar toch als je het allemaal optelt. Van al die rommeltjes hier een aantal:
  - al die UV-filters. Het lijkt te werken, maar na verloop van tijd, werken ze in je nadeel. Zag allemaal rare verkleuringen als ik tegen het licht in fotografeerde. Dacht eerst dat mijn camera kapot was, maar het waren de verweerde UV-filters (wel van een gerenommeerd merk, overigens).
  - variabele ND-filters, je moet wel recht in de zon fotograferen wil je ze nodig hebben, als je dus een sluitertijd sneller dan 1/8000ste bij F/22 of F/32 bij iso 80 nodig hebt. Vroeger waren de sluitertijden langzamer, dus dan heb je ze misschien nodig.
  - Inderdaad het opsteekwaterpas was onnodig. Maar alleen omdat mijn nieuwe camera een waterpas ingebouwd heeft.
  - Expodisc, voor het correcte witbalans. Kan ook veel makkelijker en beter op andere manieren.
  - Ik stonk elke keer weer in een nieuwe tas. Gebruik ze geen van allen. Slechts degene die ik kreeg bij een analoge slr van €60, gebruik ik. De slr niet meer zo vaak, maar de tas is goud waard (Lowepro Nova 3 AW).

 9. Jo Ludwig
  Jo Ludwig schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 12:32  | reageer

  Potverdorie heb ik nou vorige week een 5 in 1 falcon eyes gekocht :(
  Maar ik zal en moet er plezier aan hebben vrolijk

 10. Ger
  Ger schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 13:02  | reageer

  Ja veel dingen achteraf weggegooid geld maar deze spant de kroon, balhoofd Manfrotto 808RC4.
  Kan 8 kg dragen maar heb geen geld voor een 500mm dus in de la dat stuk ijzer.

 11. gast schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 13:33  | reageer

  Mijn topaankoop is een eyefi card, foto nemen en gelijk op je ipad kijken hoe hij geworden is! Helemaal super.

 12. Chris
  Chris schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 14:03  | reageer

  Wifi unit voor de Canon. Installeren bleek een absolute crime. Dágen mee bezig geweest, zelfs met hulp van computernerds. Bleek dat ding later ook nog defect te zijn. De vervanger, die je dan zonder garantie krijgt, ligt nu in de kast in de nog ongeopende doos. En toen ik laatst iemand sprak die er eentje had willen aanschaffen, bleken Canon-medewerkers hem op de beurs begin 2014 zelf te zeggen dat het ding niet werkte! Zij raadden hem bovendien sterk af tot aanschaf van zo'n wifi-unit over te gaan. Maw Canon zelf gaf dus een negatief aankoopadvies voor dit eigen product dat ales behalve goedkoop is! Ik kon mijn de mijne daardoor ook niet meer doorverkopen. Daarnaast ben ik van mening dat de nieuwere versie zoals ik die heb, veel minder goed bij het toestel past waardoor je blijft haken met kleding etc. Een sterke ontwerp-achteruitgang voor een toch al slecht product. Miskoop van het jaar, kan zo de prullenbak in.

 13. hypofocus
  Profiel hypofocus schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 14:15  | reageer

  Een reflectiescherm vind ik nou niet echt een miskoop en zeker niet "bagger".
  Er zijn meer dan genoeg situaties te vinden waarin een goedkoop reflectie scherm gewoon erg handig is en je foto net wat specialer of beter kan maken dan zonder.
  En voor 2 of 3 tientjes zijn er al prima schermen te vinden. In mijn ogen niet waardeloos en zéker geen miskoop.

 14. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 23:25  | reageer

  Een reflectiescherm is zéker geen bagger; dat bedoeld schrijfster ook niet. Er is echter een duidelijk verschil in kwaliteit. Een 5-in-1 scherm is buiten bij een beetje wind haast niet te gebruiken omdat ze dan dubbelklappen. En het reflecterend vermogen is vaak niet hoog.
  Een top scherm als California Sunbounce is van een hele andere orde. Moet je ook niet bij teveel wind gebruiken want dan waait de assistent weg. Deze schermen staan altijd strak en het reflecterend vermogen is dermate hoog dat modellen verblind kunnen worden.
  Ik gebruik mijn medium scherm wel als striplight. Werkt heel goed met een lampstatief.
  (moet je eens proberen Elja).

 15. Benny
  Profiel Benny schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 23:37  | reageer

  Gewoon een flink stuk piepschuim als reflectiescherm gebruiken. knipoog

  Wil je zilver, kleed het groot stuk piepschuim dan aan met zilverfolie. Wie een beetje handig is...

  Adverteren: Zeker mee eens! Is onnodig verspilt geld en ik kan het weten uit ervaring. Mond tot mond reclame, social media enz. enz. levert veel meer op.

  Visitekaartjes vind ik uit de mode en onderscheid je niet meer. Daarentegen, geef ik bij een potentiële klant een mooie flyer op écht fotopapier gedrukt. Het moet uitnodigen, en dat doe je niet met die miezerige, kleine visitekaartjes...

 16. Brian
  Brian schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 10:57  | reageer

  Mijn slechtste aankopen zijn:

  Sigma DP1 en DP2 camera's.
  Kon ze voor een goede prijs tegelijk kopen, maar gebruik ze veel te weinig voor wat ze gekost hebben en hoewel de kwaliteit geweldig is, neem ik ze gewoon nooit mee.

  Californian Sunbounce en Sunswatter
  De grote modellen om complete modellen te belichten of in de schaduw te zetten zijn heel mooi, maar hoe vaak werk ik met een assistent. Met andere woorden, 2x gebruikt in 5 jaar.

  Nikon Coolpix S01
  Super leuk dat het de kleinste camera ooit is. Geweldig ook dat je hem daarom altijd kwijt bent, zelfs als hij in je jaszak zit. Nog erger is dat hij geen standaard USB aansluiting heeft en je MOET die kabel gebruiken om de foto's van je camera te krijgen. Waardeloos ding.

  Loods van 17x7x3.5 meter
  Moest een mooie studio worden, maar staan nu auto's, quads en aanhangers...

 17. gast schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 21:57  | reageer

  wat is er mis met een goedkope lampenset??? Ik werk zelf met Linkstar en nog nooit problemen mee gehad!!!!

 18. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 14 augustus 2014 om 09:51  | reageer

  @gast een goedkope lampenset betekent niet automatisch problemen. het heeft alleen een beperkt vermogen en vaak beperkte toepassingsmogelijkheden voor als je veeleisend bent. niet alle modifiers passen erop. ook is het spul er niet op gemaakt om actief mee op pad te fotograferen, terwijl ik werk met een Elinchrom Ranger Quadra en die is er voor gemaakt om onder stevige omstandigheden te blijven preseteren, qua maat en qua degelijkheid. daarnaast vind ik de flitsbuizen van bijvoorbeeld een Elinchrom vele malen beter en mooier licht.

  @Benny, piepschuim werkt super. ene kant wit laten, andere kant zwart spuiten en dan is hij meteen multifunctioneel. scheelt een bak geld vergeleken met de 5-1.

  @hypofocus ik vind het bagger omdat er altijd kreukels inzitten en mij verder aansluit bij de reactie van @ArjanL

 19. gast
  gast schreef op donderdag 14 augustus 2014 om 18:27  | reageer

  @marije Ik denk dat je je toch eens meer moet verdiepen in een goedkopere lampenset voordat je met zulke uitspraken komt. Toepassingsmogelijkheden zat en zo niet kun je dit met een adapter wel oplossen, zodat elke lichtaccessoire van elk merk erop past. Beperkt vermogen is ook niet bepaald waar.

  Enige waar je misschien gelijk mee hebt, is dat het duurdere merk wat meer kan hebben onder slechte omstandigheden

 20. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 14 augustus 2014 om 21:05  | reageer

  waardeloze fotografie aankopen?
  Alles waarvan je denkt dat het je foto's beter maakt.
  Dat doet het namelijk niet.

 21. hans
  hans schreef op vrijdag 15 augustus 2014 om 19:09  | reageer

  wat betreft budget ;ook ik heb ook geen grote beurs . mijn tip is je kunt ook een raam beschermer ,wat je ook in de winter gebruikt voor je auto nemen als reflectiescherm
  zo ligt dat niet in een hoek in je auto nutteloos,
  en een wit lakken kan genomen worden als achtergrond bij portret fotografie

 22. Ron Hendriks
  Ron Hendriks schreef op vrijdag 15 augustus 2014 om 19:16  | reageer

  Een oud analoog lensje zonder contacten, want iedereen schijnt heel veel plezier te hebben met die oude meuk op hun Pentax camera's. Nou het ding was leuk voor 1 minuut, toen wist ik dat je daar niet naar huidige maatstaven een mooie foto mee kon maken. Ik hou het toch mar bij de modernere lenzen.

 23. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op zaterdag 16 augustus 2014 om 14:36  | reageer

  @gast ik heb zelf een aantal goedkope lampensets, en ik heb me daar zeer zeker in verdiept. ik heb ze hier liggen van diverse merken.

  @hans dat is ook een goede optie! en lakens meenemen zijn altijd handig.

  en verder nog..... een fotograaf zonder ducttape is géén fotograaf. mijn motto. altijd handig om bij je te hebben, voor zoveel situaties toe te passen

 24. Gerard Bolhuis
  Gerard Bolhuis schreef op zondag 17 augustus 2014 om 14:28  | reageer

  #1 Een setje gekleurde voorzetkapjes voor de flitser.

  #2 Een draadloze afstandbediening, een draadontspanner van 7 euro voldoet ook prima

  #3 Een accupack wat het toestel alleen maar zwaarder en lomper maakt. Een extra batterijtje in je binnenzak voldoet ook.

  #4 Wit-balans lensdoppen

  #5 Een hand-strap

 25. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op maandag 18 augustus 2014 om 13:18  | reageer

  @gerard de handstrap gebruik ik dagelijks en vind ik super handig, net zoals de accupack, want ik heb mijn camera veel in portretstand en dan is de extra ontspanknop bovenop arbo-technisch wat lekkerder. maar wat zijn wit-balans lensdoppen? die ken ik niet

 26. Gerard Bolhuis
  Profiel Gerard Bolhuis schreef op maandag 18 augustus 2014 om 15:12  | reageer

  Hoi Marije,

  Voor een 5D Mark III is hij gewoon veel te groot vrolijk

  Een witbalans lens dop is simpel gezegd een lens-dop met een wit rond stukje plastic in het midden. Zet je camera op handmatig witbalans en neem een foto van het onderwerp, sla deze vervolgens op en gebruik hem voor het onderwerp. (afhankelijk van het merk natuurlijk)

 27. ThomasvanderWillik
  Profiel  ThomasvanderWillik schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 11:49  | reageer

  5 in 1 refelctie scherm - gebruik ik vaak
  Goedkope lampenset - Nouja goedkope softbox voor over een 430EX flitser
  Instapcamera vervangen voor een stapje hoger - Check. Een van de betere aankopen, had nooit de instapper moeten kiezen. Na 5 minuten al kramp in mijn handen.
  De grip en een handstap zijn een must voor me, ik heb ze op al mijn camera's gehad.

  De rugzak en de advertentie ruimte heb ik nooit gekocht, gelukkig.

  Mijn slechtste aankoop was een tekentablet. Velen zweren erbij, maar ik kan er niet aan wennen. Het ding lag na 2 weken in de kast om er nooit meer uit te komen...

 28. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 16:03  | reageer

  @thomas de tekentablet gebruik ik wel, maar die van mij is eigenlijk te klein. ik wil nog eens les hebben met een groter tablet en wat meer photoshop leren. hoe groot is die van jou?

 29. robertvanhall
  Profiel robertvanhall schreef op zaterdag 29 juli 2017 om 10:02  | reageer

  Geweldig artikel en draadje!
  Vraagje: waar kun je een beetje grote piepscuim platen halen? Ik kom in bouwmarkten alleen maar van die kleine tegen.

  Mijn toppers:
  - Nikon D600, nog steeds blij mee
  - Godox AD600 studioflitser
  - Profoto mega plu, geeft superzacht licht.

  Mijn floppers:
  - slider voor video, ben alleen nog maar aan het fotograferen
  - allerlei filters, uv, pola, nd: ik gebruik ze nauwelijks of nooit

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord