Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Aanschaf studio flitsset

zondag 16 juli 2006, 19:59 door | 34.207x gelezen | 2 reacties

Afgelopen dinsdag ontving ik mijn nieuwe flitserset. Ook gelijk mijn eerste echte flitserset. Ik moet zeggen dat het me nog niet mee viel om uit te zoeken welke flitsers ik het beste kon aanschaffen. Zeker wanneer je nog amper kennis hebt met betrekking tot flitsers is informatie moeilijk te vinden. Waar begin je?

Het eerste punt was besluiten dat ik uberhaubt in een flitsers wilde gaan investeren. Tot nog toe ben ik namelijk uitermate tevreden geweest met het fotograferen met beschikbaar licht. Ik zag niet echt het nut van flitslicht. In tegendeel zelfs. Flitslicht vond ik lastig en complex.

Het keerpunt in mijn denken kwam toen we recentelijk met de fotoclub een middagje flitsfotografie gingen proberen. Uit vrienden en kennissenkring waren een tiental modellen opgetrommeld; een combinatie van huur en eigen apparatuur leverde vier flitsopstellingen op en het aantal aanwezige fotografen was ongeveer gelijk aan het aantal modellen.

Dat leverde me onverwachts een aantal hele mooie foto's op waar ik erg tevreden mee ben. Daarnaast was het overigens een erg leerzame en gezellige middag.
En niet onbelangrijk; in een middag was verslaafd aan flitsfotografie. vrolijk
Aan het eind van de middag had ik al voor mezelf besloten dat ik een flitsset ging aanschaffen. Ik informeerde alvast voorzichtig naar prijzen voor een soortgelijke set als waar ik mee gewerkt had.

Een zoektocht op internet naar betaalbare flitsers bracht me bij Falconeyes en Jinbei. Met even googelen op beide merken ontdekte ik al snel dat de Flaconeyes toch wel als behoorlijke instap-flitsers gezien werden. De Jinbei kwamen echter als een klasse hoger naar voren. Daarnaast worden deze verkocht bij Foto Konijnenberg waar ik al vaker na tevredenheid apparatuur gekocht heb.

Op het DutchPhotoZone forum besloot ik een thread te starten over het onderwerp. Vaak zijn fora nuttige informatiebronnen; zeker wanneer je nog niet al te veel verstand hebt van het onderwerp. Ook bij de fotoclub heb ik er nog met wat leden over gepraat.

Al snel kwam ik zo terecht bij Elinchrom. Hun relatief nieuwe D-Lites serie komt goed uit verschillende reviews en oogst positief commentaar op de fora. Veel kwaliteit voor een redelijke prijs. Na een workshop bij Frank Doorhof was ik helemaal overtuigd. Frank had, naast zijn Elichrom FX400 flitsers ook nog een tweetal Jinbei's staan die hij gebruikte om bijvoorbeeld de achtergrond te verlichten. Tijdens zijn workshop demonstreert hij ook het gebrek aan constante kleurtemperatuur en flitslicht van deze flitsers. Werken met dit merk flitsers zou flitsfotografie bemoeilijke door verschillende resultaten bij dezelfde instellingen.

Overigens is de workshop van Frank niet geheel objectief. Hij is dealer van Elinchrom. Maar dat in het achterhoofd houdend leek het me nog onwaarschijnlijk dat ik met Elinchrom een miskoop zou doen. vrolijk

Over de importeur, Foto & Flitstechniek had ik ook veel goede verhalen gehoord. Zowel op de fora als van een fotoclublid. Zelf werd ik niet echt enthousiast van ze. Het eerste contact dat ik met ze zocht (via een formulier op hun eigen website) kreeg pas een week of drie later een antwoord.
Niet echt wat je noemt een snelle reactie.

Inmiddels had ik zelfs al opnieuw hetzelfde formulier gebruikt voor een nieuwe vraag. Gelukkig had ik zelf nog geen haast. knipoog Even bellen bleek uiteindelijk handiger, alhoewel het vage telefoongesprek ook geen pluspunten opleverden. Dit was niet het bedrijf waar ik al die goeie verhalen over gehoord had..
Ik heb me hier echter maar niet door af laten schikken en uiteindelijk mijn setje hier besteld. De afhandeling van mijn order ging daarintegen soepeltjes. Er werd niet moeilijk gedaan over de betaling en ik had de apparatuur eerder in huis dan verwacht.

De komende tijd wordt het voor mij dus vooral veel oefenen met mijn nieuwe apparatuur. Maar dat kan alleen maar leuk zijn natuurlijk. knipoog

Elja

Edit op 16-8-2006:
Fotoflits laat in een reactie weten het jammer te vinden dat de initiële communicatie moeizaam verlopen is. Hun eerste reactie op mijn email liet lang op zich wachten omdat er bij hun nog geen definitieve informatie was over de beschikbaarheid.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Djai
    Djai schreef op woensdag 15 november 2006 om 14:45  | reageer

    bedankt voor je tips!

  2. Robert
    Robert schreef op woensdag 15 november 2006 om 15:06  | reageer

    Fotoflits is een prima zaak. Ik heb een probleem gehad met een radio flashtrigger. Deze werkte (dacht ik) niet. Ik had een negatieve recensie over dat apparaat geschreven op de Fotoflitssite en zij reageerden (terecht) waarom ik geen contact met hen gezocht had. Ze boden aan de trigger te testen. Ze meldden dat de triggerset bij hun wel gewoon werkte, maar hebben me toch een nieuwe (uitgebreidere) set toegestuurd. Toch werkte deze set bij mij niet, maar dit bleek achteraf niet aan de trigger te liggen, maar aan mijn flitsers zelf. De Bowensflitsers die ik nu heb, werken er prima mee.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord