Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Airportfotografie; nooit meer verveling tijdens wachttijden, deel 2

woensdag 1 september 2010, 23:21 door | 6.888x gelezen | 20 reacties

Eerlijk gezegd was ik aangenaam verrast over de belangstelling voor mijn blog over airportfotografie. Iedere keer wanneer ik naar een vliegveld ga is voor mij weer een feest. De mengelmoes van mensen, dynamiek en de stemming maken het een walhalla voor fotografen als je het mij vraagt. De laatste tijd ga ik zelfs wat eerder van huis zodat ik wat lekker in de tijd zit om er ontspannen rond te lopen voor goede shots. En de afgelopen weken had ik weer een paar vluchten dus..

Soms ben je gedwongen hog ISO-waardes te kiezen om de gebrekkige lichtomstandigheden te compenseren. De Canon 5D mark II heeft een prima noise reduction en met Photoshop en mijn Viveza plug-in is dat verder prima op te vangen zodat er toch strakke foto's uit komen rollen. Ik heb deze keer gefotografeerd met de Canon EF 135mm f/2L, EF 17-40mm f/4L en de 50mm f/1.4. De laatste gebruik ik weinig maar ga ik vaker doen omdat de kwaliteit verbazend goed is.

Het is net zoals met streetfotografie vooral observeren en afwachten totdat je een moment kunt vastleggen dat iets uitdrukt. Onnodig te vermelden dat dat niet meevalt. Het 'kijken' is sowieso een aspect wat in fotografie cruciaal is. Photofacts bezoeker RobertW bracht dat onlangs naar voren en ik ben het met hem eens dat dat aspect onderbelicht wordt. De nadruk ligt teveel op techniek maar daar maak je geen goede foto's mee. Leren kijken is waar het begint is mij onderwezen.


Rushing people

Rushing people
Voor deze foto heb ik de camera tegen de vloer gedrukt en met Live View een aantal foto's gemaakt. Je kunt dan nog prima de compositie bepalen. Ik wilde met dit groothoekshot vooral de dynamiek van vliegvelden benadrukken. Mensen zijn continu in beweging en daarom gebeurt er erg veel. De lokatie is Beijing Airport met een terminal van werkelijk reusachtige afmetingen (drie kilometer).


Different directions

Different directions
Kris kras lopen mensen door elkaar koortsachtig zoekend naar hun bestemming. Het lijkt een metafoor voor onze samenleving. De vloersigning vind ik grafisch erg geslaagd en bovendien handig. Het shot is gemaakt met de EF 135mm f/2L vanaf een brug die je bij de Beijing Airport entree een blik geeft naar lagere verdiepingen. Shots vanaf 'n hoog standpunt geven vaak fraaie resultaten.


Spotting airplanes

Spotting airplanes
Niet iedereen op een airport heeft haast. Deze mensen zitten gezellig met elkaar te chatten en te genieten van het uitzicht op de parkeerplaats voor vliegtuigen. Meestal vind ik tegenlicht hinderlijk maar soms kan het juist mooie effecten opleveren zoals hier. De man in het midden nam net een relaxte pose aan wat de foto compleet maakt. Deze foto is gemaakt met de EF 50mm f/1.4.


Lined up

Lined up
Al die mensen die bij de aankomst hun gasten, familie of vrienden verwelkomen heeft iets warms vind ik. Ook de vele papiertjes of kartonnen borden met namen erop van gasten vind ik erg grappig. De man in het wit-lila gestreepte T-shirt, rode sneakers en pet slaat het allemaal rustig gade en is een dissonant die de monotonie van de lijn doorbreekt. De foto is gemaakt met de EF 135mm f/2L .


Colored caddy's

Colored caddy's
Bij de baggage claim in Shanghai vielen me deze kleurrijke caddy's op. Nog voordat ik mijn koffer van de band trok heb ik snel even een paar shots gemaakt met de camera boven mijn hoofd en met behulp van Live View de compositie bepaald. In de nabewerking heb ik het beeld ietsje gecropt om de illusie te geven dat de rij caddyís oneindig is. De foto is gemaakt met de EF 17-40mm f/4L.


Exodus

Exodus
Dat betekent uittocht maar feitelijk is het de aankomst waar in de Beijing Airport een massa mensen op elkaar stond gepakt in afwachting van familie, vrienden of kennissen. Nu ben ik bepaald geen fan van mensenmassa's maar als onderwerp vind ik het prachtig. Deze foto is gemaakt met de EF 135mm f/2L op f/3.5 met het scherpstelpunt in het midden en de scherptdiepte valt alleszins mee.


Found my direction

Found my direction
Het kostte me even tijd voordat ik een shot kon maken met uitlsuitend deze man op de vloersigning. Hij staat er in mijn (levendige) fantasie een beetje bij alsof ie zijn richting heeft bepaald en op zoek is naar reisgenoten die zich bij hem gaan voegen. Maar het kan naturlijk ook zijn vrouw zijn die iets te lang in de tax free shop rondhangt. Deze foto is gemaakt met mijn Canon EF 135mm f/2L.


Iron caterpillar

Iron caterpillar
Met een beetje fantasie lijken het metalen rupsen. Ondanks dat ik wat haast had om naar de gate te snellen kon ik het niet nalaten vlug even een foto te maken van dit schouwspel. De (niet zichtbare) lichtreclame aan de zijkant werpt roodachtig licht op de metalen rups wat een apart sfeertje geeft. Ook deze hekkesluiter van de airport fotoreeks is geschoten met de Canon EF 135mm f/2L.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

20 reacties

 1. Jan Harm
  Jan Harm schreef op woensdag 1 september 2010 om 23:38  | reageer

  Leuke serie foto's! Wat is een Vivezo plug-in en wat doet deze precies. Of bedoel je Viveza van Nik software?
  gr. Jan Harm

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 1 september 2010 om 23:51  | reageer

  Erg mooie serie. op veel airports (met name USA) is dit helaas niet te doen want dan heb je gelijk een overijverige "bewaker" in je nek hijgen. Vandaar dat ik mijn camera maar in mijn tas laat, maar ja als ik dan deze serie weer zie dan is het een discussie met jan de bewaker wel waard vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 2 september 2010 om 01:48  | reageer

  @Jan Harm
  In mijn ijver heb ik een schrijffout gemaakt; ik bedoel inderdaad Viveza van NIK software. Dfine is hun noise reduction software waar ik graag mee werk.

 4. Jaap B.
  Jaap B. schreef op donderdag 2 september 2010 om 04:15  | reageer

  Ik ben onder de indruk, Ton. Deze serie toont voor mij onomstotelijk aan dat jij in staat bent in omstandigheden die men normaal niet als fotogeniek zou aanmerken, prachtige platen te schieten.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 2 september 2010 om 06:08  | reageer

  @Arno
  Ik ben ervan overtuigd dat je ook op Amerikaanse airports prachtige foto's kunt maken. De moeilijkheid is Jan de bewaker daarvan te overtuigen.

  @Jaap B.
  Dank je voor het compliment. Hoe anderen het zien weet ik niet maar zoals ik schrijf zijn luchthavens voor mij een absoluut fotografiewalhalla.

 6. PeterB
  Profiel PeterB schreef op donderdag 2 september 2010 om 08:07  | reageer

  Fan van de plaat 'Found my direction'. Vind dat een prachtshot. Je Airport-series laten me bijna verlangen naar een volgende vlucht enkel en alleen om vooral veel wachttijd te hebben.

 7. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 2 september 2010 om 08:12  | reageer

  Ton: prachtig vervolg op je 1e deel!
  Found my direction is inderdaad een topfoto!

 8. Makke2
  Profiel Makke2 schreef op donderdag 2 september 2010 om 08:15  | reageer

  Gewoon super Ton! Knappe foto's! Eigenlijk had ik er nog niet aan gedacht in eigen land een airport te fotograferen. Gewoonlijk vertrek ik daar voor een reis en staat m'n verstand op "rush"... Het staat in elk geval op m'n lijstje om Brussels Airport te gaan fotograferen.

 9. Pieter Dhaeze
  Pieter Dhaeze schreef op donderdag 2 september 2010 om 08:39  | reageer

  Je ziet duidelijk een progerssie in de foto's ten opzichte van de eerste serie. Je raakt dus steeds meer vertrouwd met het onderwerp. Mooie serie.

 10. Ferry
  Ferry schreef op donderdag 2 september 2010 om 09:13  | reageer

  Leuke serie! Ik kom bijna 2 wekelijks op Schiphol en dus ook andere vliegvelden voor zakenreizen, maar neem eigenlijk nooit de moeite en tijd om eens te fotograferen. (niet altijd zin om meer dan mijn camera op mijn mobiel mee te nemen) Maar sta wel vaak te vergapen om de mooie billboards en designs op de luchthavens.
  Ik had eigenlijk verwacht dat je problemen zou krijgen met security, maar dat lijkt mee te vallen?

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 2 september 2010 om 09:43  | reageer

  @PeterB
  Sinds ik ben begonnen airports te fotograferen heb ik ook dat gevoel. Lekker vroeg naar 't vliegveld, inchecken en schieten maar.

  @Niels
  Dank je Niels. Da's inderdaad een van de sterkste foto's in de reeks alhoewel 'Spotting airplanes' mijn persoonlijk favoriet is.

  @Makke2
  Wanneer ik naar Nederland ga vlieg ik zonder uitzondering via Brussel. Daar zal ik ook zeker 'n keer de camera uit de tas trekken.

  @Pieter Dhaeze
  Fijn dat je dat zegt, zelf heb ik ook 't idee dat er meer spreiding in de foto's zit doordat ik vertrouwd raak met 't onderwerp.

  @Ferry
  In China kom ik nergens problemen tegen maar fotograferen op westerse airports kan best op bezwaren stuiten van security.

 12. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 2 september 2010 om 11:34  | reageer

  Ton: die mag er inderdaad ook zijn! vrolijk

 13. Ericvv
  Profiel Ericvv schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:39  | reageer

  Geïnspireerd (geen copycat) door je series krijg ik nu wel heel veel zin om het "kijken" te gaan oefenen op Schiphol. De foto's en de uitdaging met Jan (de Europese bewaker) komt dan vanzelf. Overigens (off topic), zou een groot treinstation (zonder die bewaker) ook een mooi terrein zijn.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 3 september 2010 om 02:13  | reageer

  @Ericvv
  Schiphol met z'n moderne architectuur lijkt me ook een prachtige omgeving voor airportshots. Maar zoals je zegt kan een flink treinstation (wanneer Jan de bewaker al te straf is) een prima alternatief zijn. Zelf ben ik ook gek op de sfeer in de Beijing subway waar ik ook zeker een keer een posting van maak.

 15. gast schreef op vrijdag 3 september 2010 om 09:53  | reageer

  Ik heb in Rome en Düsseldorf wel eens gefotografeerd op het vliegveld, toen had ik er eerlijk gezegd niet aan gedacht dat de beveiliging wel eens moeilijk zou kunnen doen, sterker nog, ik ben eigenlijk helemaal geen beveiliging tegen gekomen.

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 3 september 2010 om 11:13  | reageer

  @gast
  Het gekke is dat je in nieuwe Beijing shopping areas zowel buiten als binnen niet mag fotograferen maar de beveiliging je op airports helemaal ongemoeid laat. Ik hoop dat dat zo blijft maar je weet natuurlijk maar nooit. In Europa denk ik dat 't per land verschilt. Bijvoorbeeld Brussel is gemoedelijker (en de douane gemakkelijker) dan Schiphol. Ik heb 't idee dat je in Amerika al snel de wacht wordt aangezegd als je er met 'n camera rondsjouwt.

 17. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 5 september 2010 om 10:56  | reageer

  Hoi Ton, blijft tof dat fotograferen op een vliegveld. De lijnen en kleuren spreken mij altijd erg aan.
  De 1e foto spreekt me zeer aan omdat ik de hal natuurlijk persoonlijk herken en van zo'n laag standpunt is het nog indrukwekkender. De volgende foto met de pijl is tof, ik vroeg me alleen af, als je hem 180 graden draait of hij dan niet nog krachtiger zal zijn.
  Mijn echte favorieten zijn de bagagekarretjes. Ik hou van lijnen en herhaling en met name de 1e van de 2 is echt geweldig.

 18. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 5 september 2010 om 13:56  | reageer

  @Edward,
  Jij weet als geen ander hoe immens de Beijing Airport terminal is. De foto met de pijl (Different directions) heb ik 180 graden gedraaid maar vond 'm op de een of andere manier minder sterk. Die caddy's met repeterende patronen zijn inderdaad fotogenieke onderwerpen; je komt ze op elke luchthaven tegen. Mooi dat iedereen zo z'n eigen favoriet kiest uit de serie. Bedankt voor je reactie!

 19. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 5 september 2010 om 20:49  | reageer

  Ton, voor het eerst zie ik iets van drukte in jouw beelden. Tot nu toe merk ik bij jou vooral Chinezen op die het rustig aan doen. De wijze les van de academie heeft jou inderdaad leren kijken. Mooi werk, weer.

 20. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 6 september 2010 om 03:50  | reageer

  @EdC
  De vorming op de academie was een goed begin. Op de airport heb ik de tijd genomen om te observeren; dat is waar het allemaal om draait. Dat je voor 't eerst drukte in m'n beelden ziet intrigeert me. Maar eerlijk gezegd pak ik 't niet helemaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord