Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Avondfotografie: op bezoek in Arnhem

zondag 2 oktober 2011, 22:10 door | 7.205x gelezen | 7 reacties

'Zullen we binnenkort eens bij elkaar komen om ons volgende project concreet te maken? Wellicht is het dan leuk om vooraf wat avondfotografie te doen?' Met deze woorden werd er een afspraak gemaakt met medebloggers Ed Coenen en Kim Dalmeijer. Een verslag van deze gezellige avond waarbij we uiteraard ook weer een hoop plezier hadden.

Na een aantal ideeën voor een nieuw (nee, ik ga nog niet vertellen wat) project besloten we om bij elkaar te komen om zo de zaken concreter te maken. Het idee van Ed Coenen om dat vooraf met avondfotografie te vullen viel natuurlijk in goede aarde bij Kim Dalmijer en mij.

Afgelopen woensdag was het dan zover en zijn we richting het Arnhemse gereisd om daar foto's te gaan maken. Kim wist daar een aantal leuke locaties, de brug van Arnhem (de John Frostbrug) moest ook zeker gefotografeerd worden aangezien deze mooi verlicht is in de avond.

Eerst een stuk door een weiland heen, prikkeldraadje over, en vervolgens proberen een mooie hoek te vinden waar je ook veilig je tas met spullen op de grond kon zetten zonder dat je thuiskomt met een verrassing die een koe heeft neergelegd.

Het was nog redelijk licht, dus we hadden alle tijd om alles op te zetten. Statief, juiste lens en alvast de instelling op de camera controleren. Zelfs een extra test met speedlites (waar Ed Coenen nog over gaat schrijven op Photofacs) kon nog even gedaan worden.

Toen het licht eenmaal (voor ons) perfect was zijn we aan het fotograferen gegaan. Persoonlijk vindt ik het altijd leuk om met de auto bracketing functie of handmatig een serie opnames te maken met het idee om hier een HDR van te maken.

Arnhemse brug
HDR van 3 opnames - f/10 - ISO200

Na het veelvuldig op de foto zetten van de brug begon het al aardig donker te worden, en zijn we weer uit het weiland gegaan om nog even richting de Rijn om daar nog foto's te maken. Vanaf de kant waar wij stonden hadden we een mooie blik op de Eusebiuskerk. Helaas staat deze momenteel in de steigers, maar gelukkig hebben ze daar wel wat creatiefs van gemaakt.

Eusebius
1/15sec - f/9 - ISO200

Ondertussen was het echt helemaal donker geworden en de dorst begon ook toe te slaan, dus tijd om te beginnen waar het feitelijk om draaide: het bespreken van het project. Een leuk café, nabespreking over het fotograferen en andere gezellige praat resulteerde erin dat we vlak voor we deur uitliepen om naar huis te gaan tot de conclusie kwamen dat we het het over één onderwerp niet hadden gehad: het project.

Uiteindelijk hebben we dat toch nog besproken en zijn de hoofdlijnen uitgezet (jullie zien hier vast nog wat van voorbij komen). En als dat niet voldoende is dan spreken we toch nog een keer een avondje af? Uiteraard wel weer vooraf gegaan door wat fotografie, want wat is dat toch leuk...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

7 reacties

 1. nldazuu
  nldazuu schreef op zondag 2 oktober 2011 om 23:23  | reageer

  Nou Niels, ik houd me aanbevolen voor een rondje Arnhem als Huissenaar. Leuk artikel met een aparte foto van de bekende John Frost Brug, deze is idd. erg mooi uitgelicht.......http://www.flickr.com/photos/nldazuu/5914230199/

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 3 oktober 2011 om 00:22  | reageer

  Het is duidelijk dat jullie je kostelijk hebben vermaakt! Je geheimzinnigheid over het project maakt natuurlijk nieuwsgierig. Een beetje marketing kan geen kwaad. Wat ik jammer vindt van de overigens mooie foto's is de vierkante verhouding; die doet naar mijn gevoel afbreuk.

 3. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 3 oktober 2011 om 00:25  | reageer

  Mooi stukkie, Niels ! Grappig detail is misschien dat mijn foto van het pand van Volkshuisvesting Arnhem, vlak naast de brug, door Volkshuisvesting al is afgenomen knipoog Dus mijn brandstofkosten zijn er alweer uit, heheh ! :D
  Het was weer een feestje met jullie twee. Welke stad gaan we nu doen ?

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 3 oktober 2011 om 08:46  | reageer

  @nldazuu: Wie weet zijn we nog eens in de buurt, dan laat ik het zeker weten. knipoog

  @Tonv: thx, ik heb lang getwijfeld over de crop, meer ben uiteindelijk toch voor vierkant gegaan. Over het project: ik laat je nieuwsgierig. vrolijk

  @Kim: ik ga gelijk ff de priester van de Eusebius mailen, wellicht neemt hij mijn foto af.. vrolijk

 5. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op maandag 3 oktober 2011 om 13:38  | reageer

  De foto van de brug vind ik veel aan kracht hebben verloren (door de HDR fotografie?) Bij een brug bij avond stel ik mij een donkere omgeving voor, met een brug die duidelijk in het licht staat. Nu zie je alleen aan de brandende lampjes dat hij bij avond is genomen. De lucht is grijs als op een sombere dag.
  Overigens Niels: de Eusebius is al heel lang niet meer als kerk in gebruik, dus naar een priester zul je lang moeten zoeken vrolijk

 6. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 3 oktober 2011 om 19:05  | reageer

  Je vak hobby met gezelligheid gecombineerd klinkt mij altijd als muziek in de oren! Ben het met Jac eens: de HDR is fantastisch gedetailleerd, maar mist de spannening van een nachtfoto. De tweede foto heeft dat wel.
  Kim (kidogo) lijkt hier wat bescheiden; ik zie op zijn blog fantastische foto's van hetzelfde project staan! (als hij het niet meldt, doe ik het wel knipoog )zelf

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 3 oktober 2011 om 19:42  | reageer

  @nldazuu. Hoi Dave, ik moet nodig jouw nummers noteren. De fotograaf nldazuu heb ik niet. We moeten nodig afspreken voor nog een avondshoot, of voor de 'modellenshoot'.

  @Niels. Je hebt een mooie zwart-witfoto met steunkleur van de brug gemaakt. Ik zie niet meer de warme herfstavond die ik me herinner, maar een vervreemding kan nooit kwaad.

  O,o, dat project. Het krijgt vorm. Ton, je zou er graag bij zijn. hahaha.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord