Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 1

zondag 25 juli 2010, 22:23 door | 5,528x gelezen | 16 reacties

Na mijn blog over airportfotografie heb ik even mijn gedachten laten gaan over een nieuwe serie. Ik wilde vasthouden aan mijn voornemen wat meer van China te laten zien maar niet gebonden aan een specifiek onderwerp. Daarom wordt het nu een verzameling streetfoto's dat een blik geeft in het dagelijkse leven van miljoenen Chinezen. Waar je ook komt in China, met zijn gigantische populatie is er altijd een horde mensen op de been; ideaal voor streetfotografie!

De gevarieerde series die ik in de postings laat zien hebben in mijn optiek een visueel verband. Het is dus duidelijk een andere insteek dan de voorgaande portretfoto's waarmee ik de beelden deze keer heb geselecteerd. Om mijn beleving zoveel mogelijk over te brengen vertel ik bij elke foto in het kort iets wetenswaardigs en waar die is gemaakt. Hoeveel afleveringen de serie gaat krijgen weet ik nog niet, dat laat ik onder andere afhangen van jullie waarderingsfactor.

Drum & Bell hutong area
Foto 1

Drum & Bell hutong area
Foto 1 met de riskja is vorige week gemaakt in de Beijing Drum & Bell hutong area waar momenteel veel ophef over is. Het is een van de meest authentieke hutongs en cultureel historisch van onschatbare waarde. De overheid is van plan de wijk om te toveren tot 'Beijing Time Cultural City' ofwel een zielloze replica van wat het nu is. Zelfs de New York Times is het niet ontgaan. Binnenkort ga ik overigens een serie lezingen geven over de hutongs voor China Culture Center.

Vroege Tai Chi oefeningen
Foto 2

Vroege Tai Chi oefeningen
Foto 2 is bijna 3 jaar geleden gemaakt in het Beijing Ritan Park waar 's ochtends vroeg drommen Chinezen in groepsverband hun Tai Chi oefeningen doen. De man op de voorgrond had een prachtige motoriek met een ongekende souplesse. Zijn verrichtingen werden door de volgelingen op de achtergond nauwkeurig gekopieerd. De interesse voor de Tai Chi beoefening ligt voornamelijk bij de oudere generatie. Chinese jongeren zijn vooral meer bezig met hun nieuwe Gucci tas.

Drukte in zuidelijk Guangzhou
Foto 3

Drukte in zuidelijk Guangzhou
Foto 3 laat een druk kruispunt in de zuidelijke stad Guangzhou zien. Overal in China waar veel mensen komen en gaan zie je straatventers die hun waar aanbieden. Dat kunnen sokken, DVD's, nephorloges of Chinese hapjes zijn. Ik heb al eens meer gezegd dat het ondernemen de Chinezen werkelijk in het bloed zit. Deze foto weerspiegeld een stereotype Chinees straatbeeld. Inmiddels ben ik aan de enorme drukte gewend en ik vond het laatst in Nederland zo nu en dan stil.

High density stadsbeeld Xiamen
Foto 4

High density stadsbeeld Xiamen
Foto 4 is een shot van een 'high density' stadsbeeld in Xiamen. Het is een vrolijke boel met veel kleurige taxi's en bussen. En ook hier promiment het Mac Donalds logo in het straatbeeld. China telt ondertussen meer Mac Donalds outlets dan de VS. Ook deze foto vind ik de gigantsiche hektiek van de grote Chinese steden prima weergeven. Overigens is Xiamen een van de meest leefbare steden van China. Vooral het beroemde Gulangyu Island is zeer de moeite van een bezoek waard!

Virtuoze capriolen op skates
Foto 5

Virtuoze capriolen op skates
Dit fotogenieke ventje heb ik even gadegeslagen toen ik aan het bijkomen was van een ferme wandeling door het centrum van Guangzhou. Apetrots op zijn nieuwe skates was hij zijn kunsten aan het vertonen op een druk pleintje voor een shoppingmall. Hij had al snel door dat ik hem aan het fotograferen was wat hem nog meer aanmoedigde om virtuoze capriolen uit te halen. Zijn moeder zat helemaal te glunderen van alle aandacht die het mannetje bij omstanders scoorde.

De ultieme dienstklopper
Foto 6

De ultieme dienstklopper
Ik kan maar niet genoeg krijgen van de dappere soldaatjes op Tiananmen (Plein van de Hemelse Vrede) in Beijing. Deze ultieme dienstklopper staat uren achtereen stram en bewegingloos in het gelid. In het al straffe voorjaarszonnetje waren zijn warme winterjas en muts verre van comfortabel. Hij staat er dan ook wat koddig bij vind ik. Op de achtergrond de niet aflatende massa dagjesmensen die de Verboden Stad intrekt onder toeziend oog van good old Mr. Mao Zedong.

Schilderachtige moslimwijk Xi'an
Foto 7

Schilderachtige Moslimwijk Xi'an
Foto 7 is de hekkesluiter dat een tafereel laat zien in de zeer oude, karakteritieke en schilderachtige moslimwijk in Xi'an. Tijdens de Tang dynasty (618-907) leefden er veel Arabieren in de toenmailige hoofdstad van China. Via de populaire handelsroutes kwamen ze naar China en vormden er een gemeenschap waarvan deze moslims de hedendaagse nazaten zijn. Het rake shot heeft me zeker een half uur geduld gekost op de plek waar ik me had gepost voor het nauwe steegje.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

16 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 25 juli 2010 om 23:32

  Ton, het zal vast weer reacties regenen van die en die vind ik mooi, top, of minder top. Daar wil ik nu eens niet aan meedoen. Ik vind dit een geslaagde serie. Bij foto 3 twijfelde ik over de waarde als straatfoto, maar tegelijkertijd dacht ik aan een Haarlems tafereeltje van de oude Hollandse meester Saenredam. Ook dat beeld begreep ik pas nadat ik uitleg had gekregen. Foto 7 is bijna een stilleven. Mooie serie: veel drukte en dan eindigen met een tafereel van rust.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 juli 2010 om 01:09

  @EdC
  Dank je voor de reactie Ed. Ik heb geprobeerd de serie zo gevarieerd mogelijk te houden maar met een onderling verband. Het tafereel in foto 3 sprak mij aan vanwege de ketting van mensen die allemaal op de een of andere manier ergens mee bezig zijn. Dat typeert het overbevolkte China.

  Met foto 7 was ik erg blij. De Xi'an moslimwijk is ongekend schilderachtig en dit shot heeft me veel geduld gekost. De foto heeft in mijn optiek bezieling door de melancholie; de breekbare vrouw op de voorgrond is net even in gedachten verzonken over de zorgen van alledag zo lijkt het.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 26 juli 2010 om 01:09

  Mooi beeldverslag! Het gaat net zoals Ed zegt niet over die vindt ik wel mooi en die weer niet maar of de boodschap van de serie overkomt en dat komt ie zeker! De Chinezen worden volgens mij wel me de dag moderner.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 juli 2010 om 01:17

  Thanks Arno. Zoals jij zegt moet de serie in z'n totaliteit een verhaal vertellen. Dat was mijn opzet. En de modernisering (en verwestering) rukt inderdaad snel op in China. Ik vind het niet altijd 'n vooruitgang...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.815 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.815 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.