Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 1

zondag 25 juli 2010, 22:23 door | 6.758x gelezen | 16 reacties

Na mijn blog over airportfotografie heb ik even mijn gedachten laten gaan over een nieuwe serie. Ik wilde vasthouden aan mijn voornemen wat meer van China te laten zien maar niet gebonden aan een specifiek onderwerp. Daarom wordt het nu een verzameling streetfoto's dat een blik geeft in het dagelijkse leven van miljoenen Chinezen. Waar je ook komt in China, met zijn gigantische populatie is er altijd een horde mensen op de been; ideaal voor streetfotografie!

De gevarieerde series die ik in de postings laat zien hebben in mijn optiek een visueel verband. Het is dus duidelijk een andere insteek dan de voorgaande portretfoto's waarmee ik de beelden deze keer heb geselecteerd. Om mijn beleving zoveel mogelijk over te brengen vertel ik bij elke foto in het kort iets wetenswaardigs en waar die is gemaakt. Hoeveel afleveringen de serie gaat krijgen weet ik nog niet, dat laat ik onder andere afhangen van jullie waarderingsfactor.

Drum & Bell hutong area
Foto 1

Drum & Bell hutong area
Foto 1 met de riskja is vorige week gemaakt in de Beijing Drum & Bell hutong area waar momenteel veel ophef over is. Het is een van de meest authentieke hutongs en cultureel historisch van onschatbare waarde. De overheid is van plan de wijk om te toveren tot 'Beijing Time Cultural City' ofwel een zielloze replica van wat het nu is. Zelfs de New York Times is het niet ontgaan. Binnenkort ga ik overigens een serie lezingen geven over de hutongs voor China Culture Center.

Vroege Tai Chi oefeningen
Foto 2

Vroege Tai Chi oefeningen
Foto 2 is bijna 3 jaar geleden gemaakt in het Beijing Ritan Park waar 's ochtends vroeg drommen Chinezen in groepsverband hun Tai Chi oefeningen doen. De man op de voorgrond had een prachtige motoriek met een ongekende souplesse. Zijn verrichtingen werden door de volgelingen op de achtergond nauwkeurig gekopieerd. De interesse voor de Tai Chi beoefening ligt voornamelijk bij de oudere generatie. Chinese jongeren zijn vooral meer bezig met hun nieuwe Gucci tas.

Drukte in zuidelijk Guangzhou
Foto 3

Drukte in zuidelijk Guangzhou
Foto 3 laat een druk kruispunt in de zuidelijke stad Guangzhou zien. Overal in China waar veel mensen komen en gaan zie je straatventers die hun waar aanbieden. Dat kunnen sokken, DVD's, nephorloges of Chinese hapjes zijn. Ik heb al eens meer gezegd dat het ondernemen de Chinezen werkelijk in het bloed zit. Deze foto weerspiegeld een stereotype Chinees straatbeeld. Inmiddels ben ik aan de enorme drukte gewend en ik vond het laatst in Nederland zo nu en dan stil.

High density stadsbeeld Xiamen
Foto 4

High density stadsbeeld Xiamen
Foto 4 is een shot van een 'high density' stadsbeeld in Xiamen. Het is een vrolijke boel met veel kleurige taxi's en bussen. En ook hier promiment het Mac Donalds logo in het straatbeeld. China telt ondertussen meer Mac Donalds outlets dan de VS. Ook deze foto vind ik de gigantsiche hektiek van de grote Chinese steden prima weergeven. Overigens is Xiamen een van de meest leefbare steden van China. Vooral het beroemde Gulangyu Island is zeer de moeite van een bezoek waard!

Virtuoze capriolen op skates
Foto 5

Virtuoze capriolen op skates
Dit fotogenieke ventje heb ik even gadegeslagen toen ik aan het bijkomen was van een ferme wandeling door het centrum van Guangzhou. Apetrots op zijn nieuwe skates was hij zijn kunsten aan het vertonen op een druk pleintje voor een shoppingmall. Hij had al snel door dat ik hem aan het fotograferen was wat hem nog meer aanmoedigde om virtuoze capriolen uit te halen. Zijn moeder zat helemaal te glunderen van alle aandacht die het mannetje bij omstanders scoorde.

De ultieme dienstklopper
Foto 6

De ultieme dienstklopper
Ik kan maar niet genoeg krijgen van de dappere soldaatjes op Tiananmen (Plein van de Hemelse Vrede) in Beijing. Deze ultieme dienstklopper staat uren achtereen stram en bewegingloos in het gelid. In het al straffe voorjaarszonnetje waren zijn warme winterjas en muts verre van comfortabel. Hij staat er dan ook wat koddig bij vind ik. Op de achtergrond de niet aflatende massa dagjesmensen die de Verboden Stad intrekt onder toeziend oog van good old Mr. Mao Zedong.

Schilderachtige moslimwijk Xi'an
Foto 7

Schilderachtige Moslimwijk Xi'an
Foto 7 is de hekkesluiter dat een tafereel laat zien in de zeer oude, karakteritieke en schilderachtige moslimwijk in Xi'an. Tijdens de Tang dynasty (618-907) leefden er veel Arabieren in de toenmailige hoofdstad van China. Via de populaire handelsroutes kwamen ze naar China en vormden er een gemeenschap waarvan deze moslims de hedendaagse nazaten zijn. Het rake shot heeft me zeker een half uur geduld gekost op de plek waar ik me had gepost voor het nauwe steegje.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

16 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 25 juli 2010 om 23:32  | reageer

  Ton, het zal vast weer reacties regenen van die en die vind ik mooi, top, of minder top. Daar wil ik nu eens niet aan meedoen. Ik vind dit een geslaagde serie. Bij foto 3 twijfelde ik over de waarde als straatfoto, maar tegelijkertijd dacht ik aan een Haarlems tafereeltje van de oude Hollandse meester Saenredam. Ook dat beeld begreep ik pas nadat ik uitleg had gekregen. Foto 7 is bijna een stilleven. Mooie serie: veel drukte en dan eindigen met een tafereel van rust.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 juli 2010 om 01:09  | reageer

  @EdC
  Dank je voor de reactie Ed. Ik heb geprobeerd de serie zo gevarieerd mogelijk te houden maar met een onderling verband. Het tafereel in foto 3 sprak mij aan vanwege de ketting van mensen die allemaal op de een of andere manier ergens mee bezig zijn. Dat typeert het overbevolkte China.

  Met foto 7 was ik erg blij. De Xi'an moslimwijk is ongekend schilderachtig en dit shot heeft me veel geduld gekost. De foto heeft in mijn optiek bezieling door de melancholie; de breekbare vrouw op de voorgrond is net even in gedachten verzonken over de zorgen van alledag zo lijkt het.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 26 juli 2010 om 01:09  | reageer

  Mooi beeldverslag! Het gaat net zoals Ed zegt niet over die vindt ik wel mooi en die weer niet maar of de boodschap van de serie overkomt en dat komt ie zeker! De Chinezen worden volgens mij wel me de dag moderner.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 juli 2010 om 01:17  | reageer

  Thanks Arno. Zoals jij zegt moet de serie in z'n totaliteit een verhaal vertellen. Dat was mijn opzet. En de modernisering (en verwestering) rukt inderdaad snel op in China. Ik vind het niet altijd 'n vooruitgang...

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 26 juli 2010 om 07:51  | reageer

  Bij de eerste en de laatste vind ik de composities wat te centraal, daar valt denk ik nog wel wat dynamiek en diepte te halen door een andere hoek en compositie. Verder geven de plaatjes over het algemeen een goed beeld van zo maar wat tafarelen op straat en dat maakt ze interessant voor mensen die dit bijzodnere land nog nooit gezien hebben.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 juli 2010 om 09:06  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt maar soms heb je die gelegenheid gewoon niet wanneer je in fracties van seconden iets moet vastleggen. Niettemin blijft mijn streven om diepte en dynamiek in de beelden te brengen. Er is altijd ruimte voor (kwalitatieve) groei. Dank je voor de bruikbare opmerking!

 7. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op maandag 26 juli 2010 om 10:24  | reageer

  Eén woord voor deze serie: meer !!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 juli 2010 om 10:54  | reageer

  @Marco Nedermeijer
  Deel 2 ligt al op de plank Marco, nog even geduld. Bedankt voor je reactie!

 9. ImgSensors
  Profiel ImgSensors schreef op maandag 26 juli 2010 om 14:14  | reageer

  Interessante inkijk in het chinese straatbeeld. Toont goed de unieke cultuur. Tegelijkertijd spraak mij vooral foto 5 aan vanwege het verhaal en het directe oogcontact, de onstane interactie, die je zo voor je geestesbeeld kunt halen en tegelijkertijd getuigd van de universele gelijkheid in menselijke/kinder reacties. Mooi om te zien.

 10. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op maandag 26 juli 2010 om 23:55  | reageer

  Voor mij foto 1 vanwege de authenticiteit en 2 vanwege de bijna intieme weergave van de Tai Chi man. Maar de hele serie is interessant Ton! Ik was twee jaar geleden in Beijing en ben op zoek geweest naar dit soort foto's, maar ik had er helaas te weinig tijd voor. Dat moet je ook hebben: tijd om te observeren en vervolgens ' toe te slaan'. Dat lukt je natuurlijk wat beter wanneer je er woont en de omstandigheden kent.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 00:32  | reageer

  @ImqSencors
  Het jongetje op de skates heeft bijna karikaturale trekjes; z'n helm en skates zijn t.o.v. z'm fysieke verschijning helemaal uit proportie. Hij heeft de verfijning van een meisje maar probeer juist stoer en macho te zijn.

  @Jac Trum
  Zoals je zegt kost het veel tijd en geduld om rake street shots te maken; een vaak onderschatte tak van fotografie. Doet een gelegenheid zich voor dan komt het op luttele secondes aan. Een tweede kans krijg je meestal niet.

 12. webworm
  Profiel webworm schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 12:28  | reageer

  Geweldig! Wat een prachtige serie! Ga zo door.

 13. jan
  jan schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 18:23  | reageer

  Daar waar foto twee meteen krachtig binnenkomt in de hele serie is foto drie de echte juweel die even moet groeien in je hoofd... er is zoveel te zien. Wordt volgens mij nog krachtiger door te croppen tussen bovenkant schutting en onder het ronde bord en de tinten warmer maken; contrast is al spot on. Grootformaat papier in de Epson, opplakken, inlijsten en genieten.
  Ton, mijn stem heb je, ook in je strijd voor de Hutongs.

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 18:34  | reageer

  @jan
  Bedankt voor je reactie Jan. Die crop ga ik zeker eens proberen. Je suggestie om de tinten warmer te maken lijkt me ook de moeite waard. Morgen ga ik weer een dag de hutongs in, ben benieuwd wat de oogst gaat worden.

 15. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 31 juli 2010 om 20:48  | reageer

  Ha Ton, het blijft leuk om via jouw blog een kijkje in de Chinese keuken te mogen nemen! Eén algemene opmerking over je foto's bij dit artikel: ik krijg sterk de neiging om me een paar beelden voor te stellen met een langere sluitertijd om zo meer de aktie in beeld te krijgen, meer dynamiek toe te voegen. Ik weet dat je van scherpte houdt, maar zeker bij de foto van het kind op de skates had ik graag wat bewegingsonscherpte gezien. Doe eens gek knipoog.

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 1 augustus 2010 om 13:59  | reageer

  @Liesbeth
  Da's een goede suggestie Liesbeth. Ik ga daar zeker iets mee doen in m'n volgende street shoots. Kijken wat dat voor beelden oplevert. Bedankt voor je reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord