Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 3

maandag 9 augustus 2010, 23:43 door | 4,443x gelezen | 17 reacties

In deel 1 en 2 van deze serie is met een aantal foto's de Chinese straathektiek verbeeld; altijd en overal ben je omringd door veel, zo niet massa's mensen. Het went maar soms slaat de vermoeidheid toe. Echter, alleen horden mensen zou geen recht doen aan China. Het kent ook verstilling. Daarom bevat deze posting beelden met relatief weinig mensen maar veel zeggingskracht. De foto's zijn gemaakt in zeven verschillende steden, van het noorden tot het zuiden.

Het wordt een virtuele reis langs Harbin, Xiamen, Hangzhou, Xi'an, Guangzhou, Pingyao, en Sanya. De afstand tussen de uiterste bestemmingen (Harbin- Sanya) is welgeteld 3.440 kilometer! Dat weerpiegeld een beetje de uitgestrektheid van het enorme land. Enfin, de onderlinge relatie van de beelden spreekt voor zich lijkt me. Traditiegetrouw is aan ieder beeld weer een kort verhaaltje toegevoegd om mijn beleving over te brengen, hier en daar met een kwinkslag.

Harbin; Ijspret in barre wintermaande


Harbin; Ijspret in barre wintermaanden
Het winterse tafereel in Harbin zou zo uit de koker kunnen komen van onze oude meester Hendrick Avercamp. Het enige verschil is dat die de landscape verhouding aanhing. De bevroren rivier met een een ijslaag van anderhalvemeter dik zorgt tijdens de barre wintermaanden voor veel vermaak. Jong en oud maakt er wandelingen of gaat er met de slee op los. Op de voorgrond een familie (ťťn kindpolitiek) dat hun jongste telg de eerste stapjes leert zetten op de ijsmassa.

Xiamen; lekker uitwaaien op het strand


Xiamen; lekker uitwaaien op het strand
We maken een sprong naar het zuidelijk gelegen Xiamen waar vader en dochter lekker even uitwaaien op het strand. Er stond een stevige bries dus houdt ze papa's hand goed vast. Ik vond het een ontroerend moment. Zoals gezegd in deel 1 heeft Xiamen de status van een van China's meest leefbare steden. Het is een schitterende kustplaats met veel watersport en aangename stranden. En nogmaals vernoem ik het betoverend mooie Gulangyu Island (Piano Island).

Hangzhou; keuvelend wachten op de taxi


Hangzhou; two strangers in the night
Vorig jaar december was ik voor een shoot in Hangzhou waar ik 's avonds de stad introk voor wat motion blur shots. De twee dames in het beeld stonden al keuvelend op een taxi te wachten. Een passerende auto veroorzaakt een mooi lichtspoor en op de achtergond zien we nog een mierzoete kitsch commercial in de lichtbak. Lang hoef je in China niet op een taxi te wachten want het wemelt ervan. Even je hand uitsteken en binnen een minuut ben je onderweg.

Xi'an; hoeksteen van Chinese samenleving


Xi'an; hoeksteen van Chinese samenleving
De reis gaat naar Xi'an. Deze keer geen moslimbuurt maar een goudeerlijk Chinees gezin dat de trappen bestijgt. Zoals het betaamt vader voorop die het tempo aangeeft. Deze foto symboliseert de hoeksteen van de Chinese samenleving: het gezin met (slechts) een kind. Wat dit beeld in Chinese ogen helemaal afmaakt is het feit dat men een zoon rijk is in plaats van een dochter. Want als stamhouder zet de zoon natuurlijk de familietraditie voort. En die is heilig in China!

Guangzhou; hete soep na verkoelende regenbui


Guangzhou; hete soep na verkoelende regenbui
Foto 5 is een stilleven dat ik schoot in Guangzhou, China's runner up city. Deze man heeft net zijn winkel dichtgegooid en zit na een verkoelende regenbui lekker voor zijn tent te genieten van een kom hete soep. Zijn maat staat er wat verveeld bij en probeert een praatje aan te knopen. De volstrekt neutrale achtergrond (metalen rolluik) geeft iets theatraals aan het gebeuren; net een scene uit een toneelstuk. Overigens staat Guangzhou bekend om zijn exquise Cantonese keuken!

Pingyao; zelfstandig ondernemen voor beginners


Pingyao; zelfstandig ondernemen voor beginners
We zijn in Pingyao beland. Ondernemen zit de Chinezen in het bloed; ze verkopen alles wat los en vast zit! Deze foto illustreert hoe een Chinees voor zichzelf begint. Je gooit een laken achterin je bakfiets en neemt je koopwaar mee naar een plek met potentiele klanten. In dit geval was het nog rustig maar dat is alleen maar stilte voor de storm. En als er vandaag geen klanten opdagen dan ga je morgen gewoon terug naar dezelfde plek. Geen Chinees die erom maalt!

Sanya; Chinese cowboy laaft zich in de middagzon


Sanya; Chinese cowboy laaft zich in de middagzon
Deze Chinese cowboy op een tropisch strand in Sanya (Hainan) leek me een prachtige afsluiter van deze posting. Hij zit lekker te genieten van de middagzon en het repeterende achtergrondgeluid van ruisende golven. En in tegenstellling tot de mutjevolle Nederlandse stranden wordt hier geen gevecht geleverd voor een plekje waar je de handdoek uitspreidt. Stranden heeft het eiland Hainan in overvloed. Het is nog steeds een ongerept tropisch paradijs (zo lang het nog duurt).

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 00:09

  Wat is de Chinese cultuur toch kleurrijk. In eigenlijk iedere foto met smog of zonde smog zie je een hoop kleur, in kleding, in reclame, in verlichting en ga zo maar verder. Wat een grijze saaie pieten zijn we hier toch eigenlijk.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 03:14

  @Arno
  Het kan de Chinezen niet bont genoeg zijn Arno.

 3. PeterB
  Profiel PeterB schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 08:14

  Wederom een schitterende serie, Ton. Mij spreekt de rust en ruimte in deze platen meer aan dan de drukkere stadsbeelden. Maar 't is een keuze tussen dat wat reeds goed is.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 09:07

  Ton: wederom een prachtige weergave van een mooi land.
  De foto met de trappen (4) is erg goed goed vanwege de lijnen.

  Erg leuk!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.