Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 3

maandag 9 augustus 2010, 23:43 door | 5.331x gelezen | 17 reacties

In deel 1 en 2 van deze serie is met een aantal foto's de Chinese straathektiek verbeeld; altijd en overal ben je omringd door veel, zo niet massa's mensen. Het went maar soms slaat de vermoeidheid toe. Echter, alleen horden mensen zou geen recht doen aan China. Het kent ook verstilling. Daarom bevat deze posting beelden met relatief weinig mensen maar veel zeggingskracht. De foto's zijn gemaakt in zeven verschillende steden, van het noorden tot het zuiden.

Het wordt een virtuele reis langs Harbin, Xiamen, Hangzhou, Xi'an, Guangzhou, Pingyao, en Sanya. De afstand tussen de uiterste bestemmingen (Harbin- Sanya) is welgeteld 3.440 kilometer! Dat weerpiegeld een beetje de uitgestrektheid van het enorme land. Enfin, de onderlinge relatie van de beelden spreekt voor zich lijkt me. Traditiegetrouw is aan ieder beeld weer een kort verhaaltje toegevoegd om mijn beleving over te brengen, hier en daar met een kwinkslag.

Harbin; Ijspret in barre wintermaande


Harbin; Ijspret in barre wintermaanden
Het winterse tafereel in Harbin zou zo uit de koker kunnen komen van onze oude meester Hendrick Avercamp. Het enige verschil is dat die de landscape verhouding aanhing. De bevroren rivier met een een ijslaag van anderhalvemeter dik zorgt tijdens de barre wintermaanden voor veel vermaak. Jong en oud maakt er wandelingen of gaat er met de slee op los. Op de voorgrond een familie (ťťn kindpolitiek) dat hun jongste telg de eerste stapjes leert zetten op de ijsmassa.

Xiamen; lekker uitwaaien op het strand


Xiamen; lekker uitwaaien op het strand
We maken een sprong naar het zuidelijk gelegen Xiamen waar vader en dochter lekker even uitwaaien op het strand. Er stond een stevige bries dus houdt ze papa's hand goed vast. Ik vond het een ontroerend moment. Zoals gezegd in deel 1 heeft Xiamen de status van een van China's meest leefbare steden. Het is een schitterende kustplaats met veel watersport en aangename stranden. En nogmaals vernoem ik het betoverend mooie Gulangyu Island (Piano Island).

Hangzhou; keuvelend wachten op de taxi


Hangzhou; two strangers in the night
Vorig jaar december was ik voor een shoot in Hangzhou waar ik 's avonds de stad introk voor wat motion blur shots. De twee dames in het beeld stonden al keuvelend op een taxi te wachten. Een passerende auto veroorzaakt een mooi lichtspoor en op de achtergond zien we nog een mierzoete kitsch commercial in de lichtbak. Lang hoef je in China niet op een taxi te wachten want het wemelt ervan. Even je hand uitsteken en binnen een minuut ben je onderweg.

Xi'an; hoeksteen van Chinese samenleving


Xi'an; hoeksteen van Chinese samenleving
De reis gaat naar Xi'an. Deze keer geen moslimbuurt maar een goudeerlijk Chinees gezin dat de trappen bestijgt. Zoals het betaamt vader voorop die het tempo aangeeft. Deze foto symboliseert de hoeksteen van de Chinese samenleving: het gezin met (slechts) een kind. Wat dit beeld in Chinese ogen helemaal afmaakt is het feit dat men een zoon rijk is in plaats van een dochter. Want als stamhouder zet de zoon natuurlijk de familietraditie voort. En die is heilig in China!

Guangzhou; hete soep na verkoelende regenbui


Guangzhou; hete soep na verkoelende regenbui
Foto 5 is een stilleven dat ik schoot in Guangzhou, China's runner up city. Deze man heeft net zijn winkel dichtgegooid en zit na een verkoelende regenbui lekker voor zijn tent te genieten van een kom hete soep. Zijn maat staat er wat verveeld bij en probeert een praatje aan te knopen. De volstrekt neutrale achtergrond (metalen rolluik) geeft iets theatraals aan het gebeuren; net een scene uit een toneelstuk. Overigens staat Guangzhou bekend om zijn exquise Cantonese keuken!

Pingyao; zelfstandig ondernemen voor beginners


Pingyao; zelfstandig ondernemen voor beginners
We zijn in Pingyao beland. Ondernemen zit de Chinezen in het bloed; ze verkopen alles wat los en vast zit! Deze foto illustreert hoe een Chinees voor zichzelf begint. Je gooit een laken achterin je bakfiets en neemt je koopwaar mee naar een plek met potentiele klanten. In dit geval was het nog rustig maar dat is alleen maar stilte voor de storm. En als er vandaag geen klanten opdagen dan ga je morgen gewoon terug naar dezelfde plek. Geen Chinees die erom maalt!

Sanya; Chinese cowboy laaft zich in de middagzon


Sanya; Chinese cowboy laaft zich in de middagzon
Deze Chinese cowboy op een tropisch strand in Sanya (Hainan) leek me een prachtige afsluiter van deze posting. Hij zit lekker te genieten van de middagzon en het repeterende achtergrondgeluid van ruisende golven. En in tegenstellling tot de mutjevolle Nederlandse stranden wordt hier geen gevecht geleverd voor een plekje waar je de handdoek uitspreidt. Stranden heeft het eiland Hainan in overvloed. Het is nog steeds een ongerept tropisch paradijs (zo lang het nog duurt).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 00:09  | reageer

  Wat is de Chinese cultuur toch kleurrijk. In eigenlijk iedere foto met smog of zonde smog zie je een hoop kleur, in kleding, in reclame, in verlichting en ga zo maar verder. Wat een grijze saaie pieten zijn we hier toch eigenlijk.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 03:14  | reageer

  @Arno
  Het kan de Chinezen niet bont genoeg zijn Arno.

 3. PeterB
  Profiel PeterB schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 08:14  | reageer

  Wederom een schitterende serie, Ton. Mij spreekt de rust en ruimte in deze platen meer aan dan de drukkere stadsbeelden. Maar 't is een keuze tussen dat wat reeds goed is.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 09:07  | reageer

  Ton: wederom een prachtige weergave van een mooi land.
  De foto met de trappen (4) is erg goed goed vanwege de lijnen.

  Erg leuk!

 5. Jacko
  Jacko schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 10:11  | reageer

  Mooie en technisch geslaagde foto's. Wel jammer dat er telkens zo'n afstand is tot het onderwerp. Je kruipt er nooit eens echt helemaal bovenop als je begrijpt wat ik bedoel? Kan natuurlijk niet "jouw ding" zijn maar persoonlijk denk ik dat je foto's dan nog wat sterker worden.

 6. Caro
  Caro schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 10:12  | reageer

  Prachtige foto's.
  Foto met de trappen is mooi!

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 16:14  | reageer

  @Jacko
  Momenteel ben ik de Beijing hutongs voor CCC (China Culture Center) aan het fotograferen en schiet ik de mensen bij voorkeur met een groothoek. In bepaalde gevallen maakt dat het beeld inderdaad sterker.

 8. Ken
  Ken schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 19:18  | reageer

  "If your pictures aren't good enough, you're not close enough." - Robert Capa.
  Dit vat het zowat samen voor mij.

 9. Jaap B.
  Jaap B. schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 20:49  | reageer

  Mooie serie. Geestig ook hoe logisch de foto met het rolluik volgt op de trappen.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 10 augustus 2010 om 21:17  | reageer

  @Ken. Robert Capa was een voortreffelijke persfotograaf, maar een uitspraak als door jou geciteerd wordt gemakkelijk een dogma. En een dogma laat geen ruimte voor iets anders. Oorlogsfotograaf Capa beweerde naar mijn weten niet dat je letterlijk vlakbij de mensen moet staan, maar dat je de tijd moet nemen om je in de mensen te verdiepen.

  Ik zie in het werk van Ton steeds opnieuw de invloed van zijn designer-achtergrond. Je kunt dat waarderen of niet, maar het is wel zijn stijl. Ik wed erop dat foto's van hem, gemaakt met een groothoeklens dezelfde stijl volgen. Prachtig toch?

  @Ton. Het is weer een mooi verhaal over een land dat we hier alleen kennen van goedkope importhandel. Ik zie hier mensen die doen wat wij ook doen. Op het strand lopen, op de bus of taxi wachten, handel uitstallen. Je bent Capa niet, maar belangstelling voor China en Chinezen heb je wel. 11. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 11 augustus 2010 om 00:09  | reageer

  EdC
  Ik zal me sowieso eens verdiepen in het werk van Capa. Wie weet levert dat bruikbare stof op voor me. Ik ben inderdaad een soort designer-fotograaf en eerlijk gezegd hindert me dat niet. Natuurlijk is mijn handschrift niet ieders meug maar dat is ook niet mijn streven. Het heeft m.i. bestaansrecht naast andere opvattingen die ik vaak bewonder maar niet zozeer navolg.

  Het doet me goed wanneer er belangstelling spreekt uit m'n werk voor China. Sinds ik er woon ben ik van dat land gaan houden en het boeit me nog steeds. Door enthousiasme gedreven laat ik jullie over m'n schouders meekijken hoe de mensen daar leven. En zoals je zegt zijn veel dingen universeel.

  Bedankt voor je reactie.

 12. hamperium
  hamperium schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 19:02  | reageer

  mooie foto en prachtig geschreven
  aldoor blij als je een nieuwe bijdrage levert

 13. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 21:22  | reageer

  Hoi Ton, ik heb deze avond eens alle drie de hoofdstukken doorgenomen van je streets serie in China. Echt geweldig om het gewone leven in China te zien waarvan wij een beetje geproefd hebben. Er zitten veel toffe foto's bij en in dit laatste deel vind ik bijvoorbeeld het gezin op de trappen heel tof. Ik hou nogal van lijnen en patronen en dan sprekt deze mij inderdaad aan. Gr Edward

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 12:56  | reageer

  @Edward
  Tijdens jullie prachtige reis heb je een en ander van China kunnen zien. Dan begrijp je des te meer mijn fascinatie voor het land. Ben je overigens nog van plan op herhaling te gaan?

 15. Edward
  Profiel  Edward schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 19:24  | reageer

  We komen vast nog eens terug. We hebben immers een groot deel van de oostelijke zijde en Shanghai nog niet gezien. Het probleem is echter dat we meer willen zien dan we tijd en geld hebben. Maar ik benijd je toch altijd wel een beetje dat jij die stap hebt genomen en zomaar in een ander land bent gaan wonen en werken. Merk je overigens nog wat van de ramp die recentelijk heeft plaatsgevonden of zie je het alleen maar op tv net als wij?
  Groetjes van ons

 16. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 21:11  | reageer

  Hoi Ton, volgens mij is dit de sterkste serie van de drie. En ik blijf het boeiend vinden om door jouw ogen het dagelijks leven in China te mogen volgen. Dat doet mijn reisfotografie hart weer goed knipoog. Een paar fototechnische opmerkingen bij de foto's: jammer dat bij foto 1 de palen bijna uit de hoofden lijken te groeien, maar waarschijnlijk kon je geen hoger standpunt innemen? Foto 2 idem: de 'schaduwman' zit met z'n hoofd vast aan de onderkant, bij gebrek aan ruimte zou ik liever meer bijsnijden. Foto 4 is mijn favoriet!

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 04:32  | reageer

  @Liesbeth
  Jij hebt echt een scherp oog Liesbeth! Bij foto 1 kon ik inderdaad geen hoger standpunt vinden. De schaduwman in foto 2 is zowaar een verbeterpunt. Ik ga 's kijken of de RAW daar nog wat ruimte biedt. De volgende postings in deze serie geven telkens weer een andere kijk op 't dagelijkse leven in China. Ik krijg er steeds meer lol in. Bedankt voor je reactie en de waardering.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord