Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 4

dinsdag 17 augustus 2010, 20:23 door | 4,208x gelezen | 7 reacties

Street fotografie kent veel gezichten. In deze posting wil ik het eens over een heel andere boeg gooien. Van meet af aan in China ben ik geobsedeerd door de 'street grafitti'. Het is geen bewuste vorm van grafitti maar het ontstaat doordat Jan en alleman zijn (reclame)boodschap of telefoonummer op muren kalkt en plakt. Vervolgens wordt dat verwijderd of overgeverfd en begint het feest weer van voren af aan. Het is sowieso een nogal levendige 'communicatievorm'.

Het zal wel de designer in mij zijn die hierdoor gefascineerd raakt. Na verloop van tijd worden het in mijn beleving een soort abstracte kunstwerken. Helemaal onbedoeld weliswaar maar dat maakt het nog intrigerender. Ook hier helpt weer het gebrek aan onderhoud waardoor verval intreedt en er zowat organische texturen ontstaan. Eerlijk gezegd ben ik benieuwd of jullie het visueel ook zo ervaren. Het zijn voor mij nog steeds geliefde fotografieobjecten.

Regelmatig kijken Chinezen vreemd op wanneer ik ergens in de stad een muur sta te fotograferen met allerlei kreten erop gekalkt. Ze begrijpen maar niet waarom een fotograaf daar zo in geinteresseerd is. Het is gewoon niet uit te leggen; je ziet het of niet. Maar dat is met zoveel onderwerpen; een ander loopt er schouderophalend aan voorbij totdat je het in een bepaalde context plaatst. Zoals een roestige metaalplaat kamerbreed die plots tot kunst is verheven.

Deze keer geen toelichting bij de beelden omdat ze voor zichzelf spreken. De foto's zijn de afgelopen drie jaar gemaakt in de steden Beijing en Qingdao. Ook in Nederland kun je veel mooie grafitti fotograferen maar het verschil is dat dat vooral gestyleerd is. In dit geval ontstaat het gewoon door menselijk handelen of vooral door het gebrek eraan. Hoe dan ook, het leek me een boeiende variatie op het thema 'street' dat ongedacht veel invalshoeken heeft.

Grafitti
foto 1


Grafitti
foto 2


Grafitti
foto 3


Grafitti
foto 4


Grafitti
foto 5


Grafitti
foto 6


Grafitti
foto 7


Grafitti
foto 8


In het volgende deel geen spetterende kleuren maar juist ingetogen zwart wit waarmee street foto's vaak meer zeggingskracht krijgen. Voor die posting heb ik een aantal foto's geslecteerd met een humoristische ondertoon. In combinatie met zwart wit geeft dat heel verrassende effecten. Zelf ben ik eigenlijk verbaasd hoe breed de categorie 'street' eigenlijk wel niet is. Ik heb nog voldoende munitie voor enkele leuke artikelen in deze serie waar ik overigens veel lol in heb.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

7 reacties

 1. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 20:41

  Geweldige serie dit ! Misschien vind ik dit wel je beste serie tot nu toe op photofacts. Niet dat de andere slecht zijn, maar het abstracte van deze serie spreekt mij enorm aan. top!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 21:39

  Prachtige bijdrage. Anders dan de tags hier in Nederland, gemaakt voor de incrowd of 'I was here', lijkt het in China een communicatiemiddel te zijn. Dat maakt het als onderwerp voor straatfotografie mogelijk interessanter dan hier. Foto 1 en 8 spreken mij in het bijzonder aan. De eerste door de kleuren en de laatste doordat er veel details zijn te zien.

 3. Edward
  Profiel  Edward schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 22:54

  Fantastisch die abstracte foto's. Het meest bijzondere is dat je nooit zult ontdekken wat het origineel was of wat de bedoeling was van de tag, daar is het uiteindelijk te onduidelijk voor. Dit maakt het juist zo boeiend. Echt leuke foto's, waarbij 4 voor mij eruit springt.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 18 augustus 2010 om 19:53

  Ton, wat een leuk idee om deze soort foto's te maken!
  De laatste foto vindt ik super!
  Nu zeggen de chinese tekens mij niets, maar het lijkt om verschillende zaken te gaan die met maten te maken hebben.
  Wellicht iets van woonruimte of zo?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.