Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 5

woensdag 25 augustus 2010, 23:25 door | 8.679x gelezen | 21 reacties

Street fotografie hang af van het 'moment'. Je krijgt meestal weinig of geen tijd om je shot te maken en daarom is een scherp observatievermogen essentieel. Voor deze aflevering heb ik foto's geselecteerd met humor als thema. Het gezegde 'de humor ligt op straat' is ook zeker van toepassing op China. In de categorie 'Street' is zwart-wit oververtegenwoordigd. Daar wilde ik met deze posting op inhaken en ik vind het effect op de beelden niet zo verkeerd.

In eerdere postings heb ik al eens gezegd dat Chinezen in mijn visie een soort 'form follows function esthetiek' bezigen. Anders gezegd, ze kunnen er een behoorlijke bende van maken. Het deert ze niet hoe het eruit ziet, als het maar werkt. Maar dat geeft wel een levendig straatbeeld waar vaak bizarre en grappige dingen gebeuren. China is daarom bij uitstek het land voor street fotografie. Met de hierna volgende serie zwart-wit foto's wil dat nog eens onderstrepen.

Chinese Woodstock fossiel

Chinese Woodstock fossiel
Tijdens een photo walk met een Nederlandse vriend door het oude centrum van Beijing kwam ik vorige week deze fotogenieke oude hippie tegen. Het lijkt zowat een Woodstock fossiel die is opgedoken in China. Eerst dacht ik dat het een zwerver was maar bij nader inzien bleek ie voor zijn woning een soort hangplek te hebben geÔmpoviseerd met een oud opklapbed. Hij keek wat melancholiek uit zijn ogen en iedere keer als de foto was gemaakt begon ie pas te lachen.

Swingende kippen in de zon

Swingende kippen in de zon
Vooral in de oude hutongs kom je nog veel plekken tegen waar ze buiten vlees hangen te drogen. Toen ik dit tafereel voorbij fietste ben ik prompt gestopt om het te fotograferen. Doorgaans vind ik harde schaduwen hinderlijk maar hier geeft het een speciaal tintje aan het beeld. Het zal misschien aan mijn levendige fantasie liggen maar het lijkt net of de kippen dansen. Er zit naar mijn gevoel een soort ritme in. De rechte lijnen op de achtergrond maken het grafisch.

De vrolijke fietsenmaker

De vrolijke fietsenmaker
Overal in Chinese steden stad zie je fietsenmakers op straat. Met hun karretjes vol gereedschap en onderdelen rijden ze dagelijks naar een vaste plek om gestrande fietsers hulp te bieden. Per slot van rekening is China nog steeds een fietsende natie. Deze fietsenmaker heeft zijn winkeltje thuis en zit even de krant te lezen. Het is een gezellig allegaartje (form follows function esthetiek) maar het werkt en daar gaat het om. Voor 40 eurocent repareert hij je lekke band.

Wanneer komt mijn baasje thuis?

Wanneer komt mijn baasje thuis?
Chinezen zijn gek op honden als huisdier. Je ziet ze in alle maten en soorten. Vaak hebben ze 's winters ook grappige kledingstukken aan. Deze eigenwijze snuiter zit buiten voor het raam te kijken waar zín baasje blijft. Toen ik hem tijdens een photo walk in mijn buurt fotografeerde keek ie me verbouwereerd aan alsof ie wilde zeggen 'wat kom jij hier doen'. Het was ook weer zo'n moment wat je meteen moet zien te grijpen. Dan zijn juiste camera settings essentieel!

omschrijving

De slager trekt het even niet meer
Tijdens mijn eerste maanden in China was ik onder andere verbaasd over de vele slapende mensen op straat en in winkels. Als er even geen klanten zijn doen ze graag een dutje. Regelmatig moet je ze zelfs wakker schudden als je de winkel binnenkomt. Niet echt klantvriendelijk in mijn ogen maar zo heeft ieder land zijn zeden en normen zullen we maar zeggen. Deze slager wilde net even een tukkie doen toen ik hem fotografeerde. Er was toch geen klant te bekennen dus waarom ook niet.

Even een dutje op de bakfiets

Even een dutje op de bakfiets
Tot groot vermaak van omstanders fotografeer ik regelmatig slapende Chinezen op straat. Ondertussen heb ik al een aardige collectie. Een van mijn beste slaapfoto's schoot ik een paar weken terug in de Beijing hutongs. Op een bloedhete middag (36 graden) ligt deze man uitgestrekt op zijn bakfiets een dutje te doen. Heel stilletjes heb ik hem gekiekt want ik wilde hem natuurlijk niet storen. Hij ligt er in mijn beleving behoorlijk lullig bij met zijn opgestroopte broek en foute sokken.

Opgewonden reutje met zomers libido

Opgewonden reutje met zomers libido
Zomerse temperaturen hebben vaak een stimulerend effect op het lbido. En dat geldt uiteraard niet alleen voor ons mensen. Dit zichtbaar opgewonden reutje staat op het punt de liefde te bedrijven met het bloedmooie teefje dat ie op het strand tegen het lijf loopt. Ze staat er ook gewillig bij met het staartje wulps in de lucht. Ook dit is weer zo'n typisch moment waar je geen seconde moet twijfelen maar meteen moet fotograferen. En het pakte ook deze keer goed uit.

Het smerigste urinoir van China

Het smerigste urinoir van China
Voor deze posting zocht ik een daverende afsluiter; een superlatief zeg maar. En dat heb ik gevonden in de vorm van 'het smerigste urinoir van China' dat ik jaren geleden in Zhongdian (Yunnan) fotografeerde. Achterstallig onderhoud is in China niet aleen van toepassing op fietsen zoals jullie zien. Jammer genoeg kon ik de penetrante geur boven de pispot niet vastleggen anders zou de (bedwelmende) ervaring compleet zijn. En na jaren komt de foto van pas!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 23:46  | reageer

  Ton, de kippen vind ik in zwart-wit niet sterk, maar die Woodstockvetereaan en de de pispot zijn mooie platen. Is het echt een Chinees, of een 'roodhuid' uit de VS die zijn waterpijp is kwijtgeraakt? De slager heb je prima in beeld gebracht, maar heb je de saturatie-schuiven met opzet niet helemaal op zwart-wit gezet? Er lijkt een miniem kleurzweempje over het beeld te liggen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 23:55  | reageer

  @EdC
  Volgens mij is het een 'echte' Chinees, maar die kennen ook veel gezichten. Maar wie weet heeft ie Apache of Sioux voorouders. In de beelden zit een minieme kleurzween en in de foto van de slager komt dat 't sterkst naar voren vanwege de kleur van 't origineel. Bedankt voor je reactie!

 3. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 00:17  | reageer

  Voor mij staan de kippen op nummer 1. Erg goed gezien.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 00:28  | reageer

  China in zwart-wit, ook leuk om eens een keer te zien. Van het kleurgebruik in China ben ik helemaal fan maar dit ziet er toch ook erg goed uit behalve de toilet dan maar daar kunnen ze dichterbij in la France ook wel wat van vrolijk

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 00:37  | reageer

  @Arno
  Alhoewel het urinoir er in zwart/wit goed uitziet moet je 't eigenlijk in kleur zien. Ik vind dat het kan concurreren met de beroemde plee van Marcel Duchamp. Misschien hebben ze in China wel een nieuw Dadaisme uitgevonden.

 6. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 07:58  | reageer

  Aardige serie, alleen vind ik de zwartwit omzetting niet zo mooi. Het is allemaal een beetje aan de grijze kant. Ik mis echt zwart en wit, er mag wat meer contrast in. Maar misschien komen de foto's op een zwarte of donkergrijze achtergrond beter tot z'n recht.

 7. Makke2
  Profiel Makke2 schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 08:32  | reageer

  Onafgezien van kleur of zwart/wit, het zijn fraaie beelden! Elk beeld heeft een verhaal en boeit! Soortgelijks heb ik in Bali kunnen zien, maar spijts had ik toen nog geen degelijk fotomateriaal. Het dutje op de bakfiets staat 1 voor mij. Dikke proficiat!

 8. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 13:46  | reageer

  Hoi Ton, de collega reisfotograaf waar ik eerder naar verwees zei letterlijk "in China zie je de meest smerige wc's ter wereld, zo goor zie je ze echt nergens". Jouw foto bewijst zijn gelijk......

 9. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 14:19  | reageer

  @Liesbeth: Sommige Amerikaanse truckstops kunnen er anders ook wat van hoor... Ooit eens een plee gezien waar de trucker volgens mij was ontploft...

  Het kan me mijn eetlust nog ontnemen na 7 jaar...

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 14:22  | reageer

  @Liesbeth
  Ze kunnen er inderdaad een behoorlijk bende van maken. Vooral op het platteland zijn hygiensiche normen vaak van een middeleeuws niveau. In steden zoals Beijing, Shanghai en Shenzhen is dat inmiddels achterhaald en bezigt men westerse hygiene. Het urinoir op de foto is gefotografeerd in een onherbergzaam gebied in de zuidelijke provincie Yunnan. En daar kijken ze niet zo fijntjes...

  @RobertW
  Na de bewuste foto van het urinoir heb ik ook maar een lunch overgeslagen...

 11. gast schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 16:10  | reageer

  Je gaat vooruit! Complimenten.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 27 augustus 2010 om 00:58  | reageer

  @gast
  Dank je. De kritieken van PF lezers hebben zeker bijgedragen tot een andere beeldvorming. Dat klankbord werkt positief voor m'n ontwikkeling.

 13. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 27 augustus 2010 om 11:00  | reageer

  Vooral de slager vind ik een erg sprekend beeld.
  Nummer 1 toont ook wel weer het bijzondere karakter en de variatie die je in China kan vinden.

 14. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 11:35  | reageer

  @ Ton, tja, dan zal ik tijdens een reis in China toch vooral die onhygienische toestanden treffen, gezien ik geen stadsmens ben. Na zeer ernstige voedselvergiftigingen in India en Ecuador opgelopen te hebben, kan ik me daar nog niet echt op verheugen! Zeker niet als ik van collega's hoor dat het in China nog erger is.....

 15. Dennis Mollet
  Dennis Mollet schreef op zondag 29 augustus 2010 om 23:36  | reageer

  Hoi Ton,
  Even geleden dat je iets van me hebt vernomen. Ik kan helaas niet altijd de tijd vinden om al je shoots helemaal door te nemen maar die keren dat het lukt vind het altijd machtig mooi! Zelf heb ik absoluut geen verstand van fotografie. Al hoop ik dat daar snel verandering in komt. Komende maand zal ik voor het eerst het geboorteland van mijn vader bezoeken en heb hierom besloten mijn eerste spiegelreflex camera aan te schaffen. Helaas is er te weinig tijd om vooraf een cursus te volgen maar ik heb me laten vertellen dat je met automatische instellingen op zo n eerste reis een eindje kunt komen.

  Hoe gaat het verder met je? Tot wederziens en het ga je goed!

  Hartelijke groet,

  Dennis

 16. Rettie Lindeman
  Rettie Lindeman schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 13:05  | reageer

  Weer een prachtige serie! Het mooist vind ik de foto van het Dutje op de bakfiets!!
  Ik ben blij dat die WC-foto niet in kleur is afgebeeld!

 17. Rettie
  Rettie schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 13:12  | reageer

  Even wil ik reageren op Dennis Mollet. Vorig jaar vertelde Steve McCurry (National Geographic fotograaf die de beroemde foto maakte van het meisje met de groene ogen uit Afghanistan) tijdens een Workshop op de ZOOM Experience dat hij altijd fotografeert met de automatische instellingen als hij reportages maakt. Hij vindt de resultaten goed (deze stand zit niet voor niets op de camera') en zo kan je lekker snel werken.

  Ik wens je veel succes met fotograferen in het geboorteland van je vader!!

 18. Edward
  Profiel  Edward schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 16:01  | reageer

  Hoi Ton, de foto's van de hutongs blijven mij zeker aanspreken. Ik weet alleen niet helemaal of ik kleur toch niet meer sprekend vind dan zwart/wit. Maar de oude zwerver vind ik wel heel tof. Vooral het idee dat hij gewoon voor zijn eigen huis zit.

  Voor de afwisseling is het zeker een hele leuke serie met weer eens een heel ander beeld van de straten in China.

  Groetjes Edward

 19. dhcmollet
  Profiel  dhcmollet schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 16:12  | reageer

  @rettie,

  Bedankt voor je vriendelijke reactie en de mooie anekdote! Ik kijk er erg naar uit!

 20. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 22:56  | reageer

  @Dennis Mollet
  Wat fantastisch dat je een reis gaat maken naar Indonesiër! Zoals je weet heb ik ook veel affiniteit heb met dat land. Het lijkt me een uitdaging om daar foto's te maken en ik ben benieuwd wat dat op gaat leveren.

  De automatische stand van de camera is (zoals Retti zegt) een goede manier om snel te werken zonder je te hoeven bekommeren over de settings. Maar wellicht dat je na wat meer ervaring met fotograferen meer controle over de camera wilt. Bijvoorbeeld het spelen met scherptediepte (diafragma) kan mooie creatieve effecten geven. Overigens worden hier de basisbegrippen van fotografie begrijpelijk uitgelegd. Misschien heb je er wat aan.

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 23:02  | reageer

  @Edward
  Normaal gesproken ben ik ook meer gecharmeerd van kleur maar voor de verandering leek het me aardig streetfoto's een keer in zwart/wit te gebruiken. De laatste tijd heb ik erg veel hutongs gefotografeerd voor een lezing die ik binnekort ga geven op China Culture Center over de Beijing hutongs als cultureel erfggoed. Daarnaast is het binnenkort historisch materiaal want veel van de hutongs gaan (helaas) verdwijnen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord