Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 5

woensdag 25 augustus 2010, 23:25 door | 7,142x gelezen | 21 reacties

Street fotografie hang af van het 'moment'. Je krijgt meestal weinig of geen tijd om je shot te maken en daarom is een scherp observatievermogen essentieel. Voor deze aflevering heb ik foto's geselecteerd met humor als thema. Het gezegde 'de humor ligt op straat' is ook zeker van toepassing op China. In de categorie 'Street' is zwart-wit oververtegenwoordigd. Daar wilde ik met deze posting op inhaken en ik vind het effect op de beelden niet zo verkeerd.

In eerdere postings heb ik al eens gezegd dat Chinezen in mijn visie een soort 'form follows function esthetiek' bezigen. Anders gezegd, ze kunnen er een behoorlijke bende van maken. Het deert ze niet hoe het eruit ziet, als het maar werkt. Maar dat geeft wel een levendig straatbeeld waar vaak bizarre en grappige dingen gebeuren. China is daarom bij uitstek het land voor street fotografie. Met de hierna volgende serie zwart-wit foto's wil dat nog eens onderstrepen.

Chinese Woodstock fossiel

Chinese Woodstock fossiel
Tijdens een photo walk met een Nederlandse vriend door het oude centrum van Beijing kwam ik vorige week deze fotogenieke oude hippie tegen. Het lijkt zowat een Woodstock fossiel die is opgedoken in China. Eerst dacht ik dat het een zwerver was maar bij nader inzien bleek ie voor zijn woning een soort hangplek te hebben geÔmpoviseerd met een oud opklapbed. Hij keek wat melancholiek uit zijn ogen en iedere keer als de foto was gemaakt begon ie pas te lachen.

Swingende kippen in de zon

Swingende kippen in de zon
Vooral in de oude hutongs kom je nog veel plekken tegen waar ze buiten vlees hangen te drogen. Toen ik dit tafereel voorbij fietste ben ik prompt gestopt om het te fotograferen. Doorgaans vind ik harde schaduwen hinderlijk maar hier geeft het een speciaal tintje aan het beeld. Het zal misschien aan mijn levendige fantasie liggen maar het lijkt net of de kippen dansen. Er zit naar mijn gevoel een soort ritme in. De rechte lijnen op de achtergrond maken het grafisch.

De vrolijke fietsenmaker

De vrolijke fietsenmaker
Overal in Chinese steden stad zie je fietsenmakers op straat. Met hun karretjes vol gereedschap en onderdelen rijden ze dagelijks naar een vaste plek om gestrande fietsers hulp te bieden. Per slot van rekening is China nog steeds een fietsende natie. Deze fietsenmaker heeft zijn winkeltje thuis en zit even de krant te lezen. Het is een gezellig allegaartje (form follows function esthetiek) maar het werkt en daar gaat het om. Voor 40 eurocent repareert hij je lekke band.

Wanneer komt mijn baasje thuis?

Wanneer komt mijn baasje thuis?
Chinezen zijn gek op honden als huisdier. Je ziet ze in alle maten en soorten. Vaak hebben ze 's winters ook grappige kledingstukken aan. Deze eigenwijze snuiter zit buiten voor het raam te kijken waar zín baasje blijft. Toen ik hem tijdens een photo walk in mijn buurt fotografeerde keek ie me verbouwereerd aan alsof ie wilde zeggen 'wat kom jij hier doen'. Het was ook weer zo'n moment wat je meteen moet zien te grijpen. Dan zijn juiste camera settings essentieel!

omschrijving

De slager trekt het even niet meer
Tijdens mijn eerste maanden in China was ik onder andere verbaasd over de vele slapende mensen op straat en in winkels. Als er even geen klanten zijn doen ze graag een dutje. Regelmatig moet je ze zelfs wakker schudden als je de winkel binnenkomt. Niet echt klantvriendelijk in mijn ogen maar zo heeft ieder land zijn zeden en normen zullen we maar zeggen. Deze slager wilde net even een tukkie doen toen ik hem fotografeerde. Er was toch geen klant te bekennen dus waarom ook niet.

Even een dutje op de bakfiets

Even een dutje op de bakfiets
Tot groot vermaak van omstanders fotografeer ik regelmatig slapende Chinezen op straat. Ondertussen heb ik al een aardige collectie. Een van mijn beste slaapfoto's schoot ik een paar weken terug in de Beijing hutongs. Op een bloedhete middag (36 graden) ligt deze man uitgestrekt op zijn bakfiets een dutje te doen. Heel stilletjes heb ik hem gekiekt want ik wilde hem natuurlijk niet storen. Hij ligt er in mijn beleving behoorlijk lullig bij met zijn opgestroopte broek en foute sokken.

Opgewonden reutje met zomers libido

Opgewonden reutje met zomers libido
Zomerse temperaturen hebben vaak een stimulerend effect op het lbido. En dat geldt uiteraard niet alleen voor ons mensen. Dit zichtbaar opgewonden reutje staat op het punt de liefde te bedrijven met het bloedmooie teefje dat ie op het strand tegen het lijf loopt. Ze staat er ook gewillig bij met het staartje wulps in de lucht. Ook dit is weer zo'n typisch moment waar je geen seconde moet twijfelen maar meteen moet fotograferen. En het pakte ook deze keer goed uit.

Het smerigste urinoir van China

Het smerigste urinoir van China
Voor deze posting zocht ik een daverende afsluiter; een superlatief zeg maar. En dat heb ik gevonden in de vorm van 'het smerigste urinoir van China' dat ik jaren geleden in Zhongdian (Yunnan) fotografeerde. Achterstallig onderhoud is in China niet aleen van toepassing op fietsen zoals jullie zien. Jammer genoeg kon ik de penetrante geur boven de pispot niet vastleggen anders zou de (bedwelmende) ervaring compleet zijn. En na jaren komt de foto van pas!

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 23:46

  Ton, de kippen vind ik in zwart-wit niet sterk, maar die Woodstockvetereaan en de de pispot zijn mooie platen. Is het echt een Chinees, of een 'roodhuid' uit de VS die zijn waterpijp is kwijtgeraakt? De slager heb je prima in beeld gebracht, maar heb je de saturatie-schuiven met opzet niet helemaal op zwart-wit gezet? Er lijkt een miniem kleurzweempje over het beeld te liggen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 23:55

  @EdC
  Volgens mij is het een 'echte' Chinees, maar die kennen ook veel gezichten. Maar wie weet heeft ie Apache of Sioux voorouders. In de beelden zit een minieme kleurzween en in de foto van de slager komt dat 't sterkst naar voren vanwege de kleur van 't origineel. Bedankt voor je reactie!

 3. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 00:17

  Voor mij staan de kippen op nummer 1. Erg goed gezien.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 00:28

  China in zwart-wit, ook leuk om eens een keer te zien. Van het kleurgebruik in China ben ik helemaal fan maar dit ziet er toch ook erg goed uit behalve de toilet dan maar daar kunnen ze dichterbij in la France ook wel wat van vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.816 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.