Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Liesbeth van Asselt

Bedrijfsfotografie; een bijzondere privéles

vrijdag 26 april 2013, 19:33 door | 6.212x gelezen | 3 reacties

Een voormalig fotografiecursist van me vraagt feedback op de foto's die hij, na overleg met zijn marketingafdeling, voor zijn bedrijf maakte. Met het verzoek om daarbij behalve mijn fotografische ook mijn bedrijfskundige pet op te zetten. Hieronder hoe het verder ging..

Mensen


De foto's zijn bedoeld voor de website en de brochures van zijn bedrijf. Het eerste wat opvalt is dat er bijna geen mensen op de foto's staan. Terwijl die het werk doen! Bedrijven schromen vaak om medewerkers op de foto te zetten omdat de foto's onbruikbaar worden als iemand uit dienst gaat.

Nou is dat natuurlijk niet altijd zo, maar er zit wat in. Toch kun je ook in dit geval wel mensen laten zien op je foto's. Neem bijvoorbeeld een foto van alleen de handen, of fotografeer iemand die al dertig jaar bij het bedrijf werkt! Mensen doen nu eenmaal zaken met mensen.

Alleen foto's van het gebouw of de machines zal potentiële klanten niet over de streep trekken om zaken met dit bedrijf te gaan doen. En dat is toch waar het om gaat bij dit soort fotografie!

Je ziet dit veel vaker gebeuren. Let er maar eens op als je weer folders in de bus krijgt. Welke foto's halen jou over om iets te kopen bij dit specifieke bedrijf? Meestal zal dat niet de gefotografeerde rij bedrijfsbusjes zijn..

Activiteit


Iets anders wat opvalt aan de foto's is dat de lopende banden leeg zijn en stil staan. Terwijl de klanten van dit bedrijf vragen om snelle levering, liever vandaag dan morgen. Dat matcht natuurlijk niet met een stilstaande lopende band.

Hoe dan wel de fabriek zo in beeld brengen dat het voor de klant duidelijk is dat hij echt bij dit bedrijf moet zijn voor een snelle levering? We fotograferen de band met een lange sluitertijd terwijl hij loopt en zorgen ervoor dat er een operator in beeld staat. Zo is te zien dat het bedrijf aan het werk is voor de klant!

Fabriek1

Onderscheid


Als ik vervolgens vraag wat dit bedrijf anders maakt dan andere bedrijven, vertelt de directeur dat de klanten behalve de snelle levering, ook de kwaliteit van de producten zeer waarderen. Dus gaan we richting laboratorium, waar allerlei innovaties bedacht worden en de kwaliteit van het product continu gecontroleerd wordt. En wederom: we zetten een mens op de foto in plaats van bijvoorbeeld een weegschaaltje.

Laborante

Hoe we deze fotosessie in het vat goten? Na de eerste feedback ronde vroeg deze cursist me om hem een priveles fotografie te geven bij zijn eigen bedrijf. Nu geef ik natuurlijk vaker privelessen en fotografeer ik dagelijks voor bedrijven, maar deze combi had ik nog nooit gedaan. Het bleek voor beide partijen een gouden greep, echt ontzettend leuk om te doen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

3 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 27 april 2013 om 17:56

  Goed verhaal Liesbeth! Jij noemt het een bedrijfskundige pet, voor mij is dat mijn communicatie-gerelateerde pet. En net datgene wat in menig fotografieopleiding onderbelicht is inderdaad. Een merk neerzetten door een verhaal te vertellen is meer dan een product op de foto zetten of andere plichtmatige rij betelbusjes vrolijk

 2. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op zondag 28 april 2013 om 13:54

  Mooi artikel!

 3. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 30 april 2013 om 16:00

  Een goede kijk, en knap uitgelegd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.405 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord