Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Bedrijfsfotografie, hoe pak je dat aan?

maandag 18 juni 2012, 23:04 door | 11.309x gelezen | 1 reactie

Vaak krijg ik de vraag hoe ik te werk ga bij de fotografieopdrachten die ik doe voor bedrijven. Bij bedrijfs- en reclamefotografie dus. Een kijkje in de keuken. Als voorbeeld neem ik een shoot van vorige week: een coach die alvast foto's voor haar binnenkort te vernieuwen website 'word je eigen merk' wil.

We maken een eerste afspraak om te bespreken wat ze wil bereiken met haar website en met de foto's daarop. Tevoren bekijk ik haar website en kijk ik op de diverse social media platforms wat er door wie over haar gezegd wordt.

Omdat ik van huis uit organisatieadviseur ben, wil ik natuurlijk het naadje van de kous weten en bestook ik haar met vele vragen: wat is haar doelgroep en welke uitstraling past daarbij (formeel of informeel bijvoorbeeld), wat onderscheidt haar van haar concurrenten, wat zijn haar sterke punten, welke diensten biedt ze precies aan, hoe gaat ze te werk, waar wil ze over drie jaar staan en hoe gaat ze daar komen, et cetera, et cetera. Alles met als doel foto's te kunnen maken die haar helpen om de juiste klanten te trekken.

Natuurlijk krijgen we niet alles in dat eerste gesprek van een uurtje rond, maar ze gaat met een kledingadvies en met de nodige stof tot nadenken naar huis. In de week daarop hebben we regelmatig contact via mail of telefoon en worden de plannen en bijbehorende beelden concreter. En gaat zij gaat shoppen om de bijbehorende spullen te kopen.

De shoot


En dan is de grote dag van de fotoshoot aangebroken. In haar geval vindt die bij mij in de studio plaats, maar vaak rijd ik naar de bedrijfslocatie om daar de foto's te maken. Onder het genot van een kop koffie bespreken we de laatste details en dan gaan we aan de slag!

Het eerste beeld waar we mee aan de slag gaan is dat met de puzzelstukjes. De coach ziet het als haar rol om de klant de ontbrekende puzzelstukjes te laten vinden. Vanwege de gewenste frisse uitstraling werken we met een witte achtergrond. Veel beelden bedachten we tevoren, maar een aantal variaties ontstaat alsnog ter plekke in de interactie tussen de klant en mij. Het contact met de klant tijdens de shoot is voor mij meestal een grote inspiratiebron!

Banner MKH Coaching

Als we daar mee klaar zijn, gaan we aan het werk met voetstappen. 'Volg je eigen pad' is iets wat ik haar vaak hoorde zeggen, vandaar. Maar ja, hoe krijg je dat nou voor elkaar? Ook daar is natuurlijk tevoren over nagedacht.

Gelukkig is mijn stagiaire niet te beroerd om haar voeten vol vingerverf te laten smeren om vervolgens voetafdrukken op het witte achtergrond papier (wat nu op de grond ligt) te zetten. En dan is het opeens oppassen geblazen, want met een laag vingerverf onder je voeten blijkt het heel erg glibberig te zijn!

Voorbereiding voetstappen


Voetstappen

Na nog een aantal andere foto's gemaakt te hebben, ronden we deze dag af. Er staat nog een afspraak op het vliegveld om daar foto's in de cockpit te maken. Voor de coach staat dit voor 'kijk eens breder dan je normaal gesproken doet'. Voor mij is het natuurlijk gewoon superleuk om deze foto's te mogen maken!

Natuurlijk kan niet iedere klant je de vrijheid en de tijd bieden die deze klant me gaf. Soms moeten shoots erg snel afgerond worden omdat er veel mensen bij betrokken zijn wiens aanwezigheid bij de fotoshoot direct ten koste gaat van de productieve uren van het bedrijf. Dan heb je drie kwartier om de bedrijfslocatie te spotten, de flitsinstallatie op te bouwen en foto's van de verschillende teams te maken. En is het dus rennen en vliegen om alles op tijd klaar te hebben, waarbij er weinig ruimte is voor creatieve invallen ter plekke.

Voorbereiding


Het is dan zaak om alles goed voorbereid te hebben. Maar hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als in het bovenstaande voorbeeld: ik bekijk de website, de social media platforms, vraag brochures en jaarverslagen op en stel telefonisch de vragen die daarna nog overblijven.

Als het even kan bekijk ik tevoren de locatie, zodat ik weet wat me te wachten staat. Maar dat zit er in verband met tijdgebrek helaas niet altijd in, zeker niet als de locatie ver uit de buurt is. Dan is het dus vertrouwen op Streetview knipoog. Is er een reclamebureau bij betrokken, dan vindt natuurlijk ook nog overleg plaats met het reclamebureau.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

1 reactie

  1. Fotodeurne
    Profiel Fotodeurne schreef op dinsdag 19 juni 2012 om 11:53  | reageer

    Kijk, van zulke berichten leren wij hoe het moet en dat is dan gratis meegenomen, de kracht van een forum is niet te onderschatten, zeker niet met mensen die hun ervaring durven neerpennen, 1000x dank Liesbeth, het gaat je goed en tot weder-pennen.
    Morris
    http://www.wix.com/morisse/deurne-diest

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord