Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Beijing CBD night shootings; deel 1

zondag 12 februari 2012, 22:56 door | 6.958x gelezen | 12 reacties

De koudegolf in Nederland is me niet ontgaan. Er was zelfs even sprake van de 'tocht der tochten', maar helaas. In Beijing zijn we de afgelopen week geteisterd door de beruchte Siberische wind die de toch al straffe vorst een gevoelstemperatuur van min 20 geeft. En da's koud! Niettemin hadden we een serie kraakheldere dagen met staalblauwe luchten. geweldig voor fotoshootings, maar ook 's avonds! Dus heb ik, dik aangekleed, de vorst getrotseerd voor shootings in Beijing CBD.

Dat staat voor Central Business District. De plek waar het zo'n beetje 'gebeurt', zeg maar. De opdracht was de twee absolute landmarks van Beijing vast te leggen. Ik heb het over de 330 meter hoge CWTCT III (China World Trade Center Tower III), thans het hoogste gebouw van Beijing, en het CCTV hoofdkantoor, ontsproten aan het creatieve brein van onze fameuze Rem Koolhaas. Een tijd geleden heb ik een artikel besteed aan het CWTCT III dus ga ik niet uitweiden over facts & figures.

Ook heb ik in een posting van vorig jaar over nachtfotografie ruim aandacht besteed aan de technische aspecten ervan waar ik eigenlijk niet zoveel meer aan toe kan voegen. Ondanks dat je sublieme RAW's schiet, of zo je wilt meerdere belichtingen die je erna samenvoegt tot een HDR, de nabewerking blijft een heikel punt. De klant wilde heldere, contrastrijke beelden met veel definitie maar zonder ruis. Da's niet simpel want zelfs met lage ISO waardes ligt kleurruis op de loer!

Maar goed, mijn retouchting skills (klinkt toch lekkerder dan nabewerkingsvaardigheden) zijn het laatste halfjaar zodanig toegenomen dat ik dat nu voor elkaar krijg. Daarvoor heb ik een andere werkmethodiek ontwikkeld dan HDR. Nog steeds maak ik meerdere belichtingen (met een stop verschil) maar voeg die handmatig samen door er laagmaskers van te maken. Daarmee ben je heer en meester over hoog- en laaglichten in je RAW. Een tijdrovende klus dat erg veel precisie vergt.

Want wil je zo'n file tot in de puntjes afwerken ben je er zomaar een uur of langer mee bezig. Ach, het heeft allemaal te maken met gedrevenheid; voortdurend nieuwe kennis opdoen waarmee je jezelf kunt verbeteren. Want wil je op de dag van vandaag als fotograaf of beeldenmaker succesvol zijn zul je keihard moeten (blijven) werken om je te onderscheiden. Nee, je krijgt geen moment rust. Maar gelukkig heb ik van de Chinezen geleerd dat je met heel hard werken je doel kunt bereiken.

CCTV headquarters at twillight
Foto 1.


CCTV headquartes with the elevated third ring-road
Foto 2.


CCTV headquartes with traffic light trails
Foto 3.


China World Trade Center Tower III at night
Foto 4.


 China World Trade Center Tower III entrance
Foto 5.


 China World Trade Center Tower III info panel
Foto 6.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. Ramon
  Ramon schreef op maandag 13 februari 2012 om 08:58  | reageer

  Ton, dat is weer een serie puike foto's. Foto 1 is wat kleuren betreft niet mijn favoriet, maar de persoon in beeld vind ik een erg leuke toevoeging en maakt het beeld helemaal af. De rest van de foto's zien er erg helder uit, mijn complimenten.

 2. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 13 februari 2012 om 11:43  | reageer

  Prachtig Ton, wat is het weer een mooie serie geworden. Nachtfotografie spreekt mij erg aan, nadeel is dat bij avond omstandigheden je jezelf er wel toe moet zetten om nog de deur uit te gaan, zeker als het al laat en koud is. Maar met helder koud weer zit er ook weinig "vuil" in de lucht wat weer ten goede komt aan je foto's want ze zijn weer super scherp met werkelijk prachtige composities. Een fotogenieke stad Beijing, dat blijkt. Ik heb weer genoten!
  Ik zou wel eens een zwart/wit serie van je willen zien?!

 3. gast schreef op maandag 13 februari 2012 om 11:58  | reageer

  wat een machtige plaatjes. Heel indrukwekkend, en knap gedaan met de bewegende rode lijnen.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 13 februari 2012 om 12:33  | reageer

  @Ramon
  Bedankt voor je reactie. Het is een smaakkwestie maar ik vond Foto 1, gemaakt tijdens het blauwe halfuurtje, niet misstaan in de serie. Ondanks de lange sluitertijd bleef het meisje roerloos staan; het is niet in scene gezet en maakt de foto inderdaad af.

  @eduardvanmil
  Fotografie is soms afzien Eduard. Het was inderdaad stervenskoud tijdens de shoot maar zoals je zegt heb je 's-winters heldere luchten dus meer contrast in je foto's. Ik heb de smaak van night shoots te pakken en er volgt meer. Zwart/wit heeft tot nu toe niet zo'n aantrekkingskracht op me maar dat kan veranderen. Bedankt voor je reactie.

  @gast
  Bedankt voor je waardering! Zoals ik tegen Eduard zei: er komt meer.

 5. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 13 februari 2012 om 21:19  | reageer

  Prachtige serie weer, Ton!

  Foto 1 is voor mij wel een favoriet, de blauwe lijnen van het voorbijrijdende verkeer maken de match met het prachtige gebouw compleet! Ook de kleurstelling in foto 2 zijn helemaal mijn smaak!

  Echt mooi gedaan, en de nabewerking heeft - ondanks de tijdrovende klus - zeker zijn toegevoegde waarde in deze mooie beelden!!

 6. Jan
  Jan schreef op maandag 13 februari 2012 om 23:20  | reageer

  Siberische wind (brrr) en dan deze hartverwarmende serie oogsten. Niet alleen bevestig je weer eens je 'field of expertise' bij uitstek, maar ook hoe je op dezelfde plek door kleine wijzigingen (tijdstip, voorgrond, beelduitsnede, standpunt) totaal verschillende foto's maakt; de kernkwaliteit van een fotograaf.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 14 februari 2012 om 01:25  | reageer

  @Niels en Jan
  Zoals gezegd ben ik met hard werken op een punt beland dat ik dit soort foto's kan maken. En het is altijd de vraag hoe mensen erop reageren. Jullie reacties bevestigen dat het z'n vruchten afwerpt. Bedankt!

 8. Els Coolen
  Els Coolen schreef op dinsdag 14 februari 2012 om 14:31  | reageer

  Wat zijn dit weer mooie foto's. Foto 3 vind ik zelf de mooiste.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 14 februari 2012 om 14:48  | reageer

  @Els
  Dank je Els. Wat een dynamiek he, Beijing! Je hebt het met eigen ogen kunnen zien!

 10. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 14 februari 2012 om 17:31  | reageer

  Mooie serie!

 11. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 18 februari 2012 om 15:27  | reageer

  Mooie serie Ton!

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 19 februari 2012 om 13:35  | reageer

  @Erik en Liesbeth
  Bedankt voor jullie waardering!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord