De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

Beijing Olympisch Park; iconen in beeld gebracht

zaterdag 27 augustus 2011, 15:48 door | 6.368x gelezen | 15 reacties

'Zullen we binnenkort een keer nachtfotografie gaan doen?', vroeg Alex, een Nederlandse vriend in Beijing. Een tijd geleden is hij aangestoken door het fotografievirus en regelmatig hebben we een photo walk. Zo probeer ik hem de kneepjes bij te brengen en zijn foto's worden met de maand beter. Enfin, de locatie voor nachtfotografie werd het Olympisch Park in Beijing. Iedereen kent natuurlijk de Bird's Nest, het stadion waar in 2008 de spectaculaire openingsceremonie plaats vond.

Sindsdien heeft Beijing, naast het Tiananmen (Plein van de Hemelse Vrede) en Palace Museum (Verboden Stad), er een heuse publiekstrekker bij. Het Olympisch Park is namelijk vrij toegankelijk en dagelijks komen Chinezen van heinde en verre om al dat moois te bewonderen. En ik overdrijf niet als er op een doordeweekse avond zomaar een dikke vijfduizend mensen op de been zijn. Alex en ik zijn inmiddels wat gewend in China maar dat overrompelde ons een beetje moet ik zeggen.

Naast de immense menigte kamp je er als fotograaf met nog een probleem, namelijk de afstanden. Je loopt je werkelijk te pletter om ideale invalshoeken te vinden. Een rondje om de Bird's Nest kost al gauw een half uur. Maar ja, wat wil je ook als je daar ruim 90.000 toeschouwers in wilt proppen. Let wel, als je het stadion (en de water cube) wilt betreden dien je een toegangsprijs te betalen. Jullie begrijpen het al: Chinezen zijn al net als Nederlanders; de buitenkant is mooi genoeg.

Van tevoren had ik wat research gedaan wat betreft de beste invalshoeken. Maar zie die dan maar eens te vinden. Dat kostte nog flink wat voetenwerk! De shoot met Alex leverde enkele bruikbare beelden op maar ik wilde sowieso een paar keer terug voor meer variatie in mijn foto's. Daarnaast zit ik te wachten op blauwe luchten met dramatische wolken, weersomstandigheden die hier meer in het najaar voorkomen. Enfin, twee shootings leverde voldoende materiaal op voor deze post.

Hierna volgt een greep uit de serie die probleemloos door de onverbiddelijke Shutterstock Quality Check rolde. Nu we het daarover hebben: ik heb me bij het fotograferen daardoor laten leiden: dat wil zeggen de Olympische iconen zo strak mogelijk in beeld brengen. Inderdaad, het kan creatiever maar dat is voor een volgende afevering als ik een paar shootings verder ben. Bij de hierna volgende fotoserie heb ik telkens een korte beschrijving gegeven met wat achtergrondinformatie.

close shot Bird's Nest
Foto 1. Bird's Nest, Beijing National Stadium

Bird's Nest is een 425 miljoen dollar kostend stadion ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Het ontwerpteam heeft zich laten inspireren door Chinese keramiek. De metalen balkenconstructie was oorspronkelijk bedoelt om vierentwintig enorme pilaren te maskeren die het uitschuifbare dak moesten dragen. Men zag daarvan af nadat het dak omlaag kwam op het Charles de Gaulle International Airport. Binnen het metalen geraamte staat een betonnen gebouw.

Bird's Nest reflected in lake
Foto 2. Bird's Nest, Beijing National Stadium

De momenteel dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei was de artistieke adviseur van het majeure project. Er hebben maar liefst 17.000 bouwvakkers aan gewerkt en de 110.000 ton staal werd volledig gefabriceerd in China. De 7.800 vierkante meter metende grasmat werd op 14 mei 2008 in 24 uur gelegd. Na vierenhalf jaar was het dan zover en werd het stadion op 28 juni 2008 officieel geopend. Het is een architectonisch hoogstandje dat een van de iconen van Beijing is geworden.

multicolor illuminated Linglong Tower
Foto 3. Linglong Tower, Beijing Olympic Broadcasting


multicolor illuminated Linglong Tower
Foto 4. Linglong Tower, Beijing Olympic Broadcasting

Vreemd genoeg zien de meeste fotografen die een bezoek brengen aan het Olympisch Park de Ling Long Pagoda of Linglong Tower over het hoofd. Deze 128 meter hoge driezijdige toren staat op een steenworp afstand (lees: een kwartier lopen) van de Bird's Nest en heeft zes verdiepingen met open ruimtes ertussen. De pagoda huisvestte de Beijing Olympic Broadcasting en daarnaast internationale netwerken zoals BBC. Vooral de constant wisselende kleuren maken het object erg fotogeniek!

Lotus shaped LED illumination
Foto 5. Ingenieuze LED verlichting in lotus vorm

Al rondwandelend op het Olympisch terrein viel mij de prachtige vorm van de verlichtingsmasten op en besloot ik die te fotograferen bij het invallen van de duisternis, ofwel het blauwe halfuurtje. Men heeft voor de verlichting uitsluitend gebruik gemaakt van LED techniek dat een hogere lichtopbrengst heeft dan conventionele verlichting. Bovendien besparen ze 60 procent energie en gaan ze ook een tijdje mee: 1.000 tot 2.000 branduren. Enfin, de vorm roept bij mij associaties op met een Lotusbloem.

blue surface water cube
Foto 6. Water Cube, Beijing National Aquatics Center

Tja, de water cube; een lastige jongen om in beeld te brengen. Het is in feite een lange rechthoekige doos, qua vorm niet spectuculair. De wandbekleding des te meer: de bubbelstructuur symbolyseert water of zeepbellen met een onregelmatige structuur. Op een gigantisch space frame zijn 4.000 bubbels, in zeven verschillende formaten, aangebracht. Ze zijn vervaardigd van een speciale kunststof met een dikte van 0,2 milimeter met betere energiebesparende eigenschappen dan normaal glas.

Zelf was ik niet ontevreden over dit close shot maar ik wil vooral het totale gebouw in beeld brengen. Ik moet nog eens goed nadenken hoe ik dat ga aanpakken want juist op die plek is er een concentratie aan bezoekers. Misschien 's ochtends heel vroeg of juist toch 's avonds met de meute in motion blur. Enfin, weer iets om mijn hoofd over te breken de komende tijd. Hoe dan ook, als Photofacts bezoekers kunnen jullie voortaan meepraten over facts & figures van het Olympic Park.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

15 reacties

 1. Ramon
  Ramon schreef op zaterdag 27 augustus 2011 om 16:39

  Origineel of niet, de 2e foto met de reflectie in het water is een zeer mooie plaat geworden.
  En zoals altijd begeleid door een boeiend verhaal!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 27 augustus 2011 om 19:25

  Ik vind de laatste foto verreweg het meest overtuigend. Mooie kleuren en abstractie.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 27 augustus 2011 om 19:53

  Jouw collectie op Shutterstock begint snel te groeien. Ik neem aan dat veel bezoekers van Photofacts deze foto's creatief niet erg geweldig vinden, maar als je stockfoto's maakt, dan lijkt me dat ook niet het zwaarste criterium. Er moet geld worden verdiend en er is een 'wet' die zegt dat je dat met creatieve fotografie niet lukt.
  Met Johannes eens: foto 6 is de mooiste. Creatief gezien. Bijna een macro van een insektenoog.

 4. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zaterdag 27 augustus 2011 om 21:37

  Prachtige foto's en voor mij als vrijetijdsfotograaf moeilijk te kiezen, maar als het dan toch moet kies ik voor foto 1 omdat de grijs tint van het buitenwerk in contrast met de super scherpe verlichte binnenkant van het nest mij heel erg aanspreekt. Foto 6 is een kunststukje en wel een beetje jaloers om ook eens die fijne kneepjes van nachtfotografie te mogen leren. Verder een mooi verhaal om die foto's heen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord