Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Beijing's Kalverstraat door een groothoek

zaterdag 24 maart 2012, 22:03 door | 6.970x gelezen | 21 reacties

Drie jaar geleden schoot ik op een zondagmiddag een serie foto's in Nanjing East Road, de drukste winkelstraat van Shanghai en waarschijnlijk van China. Je kon er letterlijk over de koppen lopen; een zee van mensen die zich langzaam door de straat bewoog. Op dat moment kon ik niet vermoeden dat dit de best verkopende foto's van mijn Shutterstock collectie zouden worden. Nu begrijp ik wat beter waarom: ze refereren aan Westerse clichébeelden over China zoals overbevolking.

Enfin, ik besloot daarom in Xidan, Beijing's drukste shopping area, een zelfde soort foto's te schieten. Een middag heb ik er met telelenzen gefotografeerd: mijn Canon EF 100mm f/2.8L IS, EF 135mm f/2L en EF 200mm f/2.8L. Ik kwam terug van de shoot met 250 RAW foto's, maar er zaten geen shots bij met echt wow-gehalte. Was het het weer? Of misschien teveel tele? Enfin, na wat gedraal heb ik ze allemaal van de harde schijf gewist en besloot de dag erop maar op herhaling te gaan.

Ik wilde een andere insteek; om te beginnen alles schieten met een flinke groothoek en verrassende invalshoeken voor meer dynamiek. Want dat ontbrak in de vorige foto's. Ook het weer zat mee op de herhaling; ongelooflijk fraai licht en strakke blauwe luchten. Dat kon niet meer mis gaan, alhoewel? Tja, zelfs in China zijn er op maandagochtend rond half negen geen drommen mensen op de been. Geen nood, ik had er zin in en voelde een flow; en zowat alles wat ik schoot was raak!

De nog lege shopping area heeft toch mooie editorial beelden opgeleverd. En frappant wat lage en hoge invalshoeken kunnen doen. Een fantasieloos onderwerp zoals een roltrap krijgt met de camera en groothoeklens tegen de grond gedrukt plots een boost dynamiek; het wordt bijna theatraal. En met die benadering krijg je ook hele mooie plaatjes van trappartijen met mensen erop. Het vraagt wel om enige oefening want je met je buik op de grond gaan liggen is en blijft toch lastig.

In deze posting pak ik flink uit wat het aantal beelden betreft maar ik heb zoveel rake shots gemaakt dat ik moeilijk kon kiezen. Maar deze foto's laten ook iets van het hedendaagse China zien waar consumentisme tot cultuur is verheven. In een stad als Beijing zie je veel gigantische billboards en schreeuwerige reclames met veel Westerse merknamen. Enfin, voor de gedroomde crowd shots moet ik maar een keer terug op een zaterdag. Ondertussen heb ik de invalshoeken gevonden!

Young Chinese couple on stairs
Foto 1.


Two people on an escalator
Foto 2.


Xidan pedestrian bridge
Foto 3.


Chinese girls shopping
Foto 4.


View on staircase with two people
Foto 5.


Escalator seen from low angle
Foto 6.


Chinese youngsters walk on pedestrian bridge
Foto 7.


Two Chinese girls walk in front of billboard
Foto 8.


Parked bicyle in Xidan street
Foto 9.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 24 maart 2012 om 22:13  | reageer

  Ton, ik vind de keuze voor een groothoeklens interessant. Sowieso leuk om jezelf bewust zo'n 'beperking' op te leggen, je wordt dan vanzelf creatief en inventief in je compositie.
  Ik vind foto 1, 4 en 5 wat veel op elkaar lijken, foto 6 zou ik hebben weggelaten ten gunste van foto 2, zelfde geldt voor 3 en 7. Nummer 8 is erg gaaf, geeft tegelijk de Oosterse en de verwestelijking weer.
  Het effect van zo'n groothoek is trouwens wel dat het automatisch minder druk lijkt, dat is jammer. Maar waarschijnlijk was dat nu ook niet zo zeer je doel.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 25 maart 2012 om 05:17  | reageer

  Jezelf beperkingen opleggen maakt je inderdaad vindingrijk. De keuze voor groothoek en extreme invalshoeken leverde in dit geval geslaagde beelden op. Het was de opzet om drukte vast te leggen maar de timing was ongelukkig. De weersomstandigheden waren zo fantastisch dat ik besloot toch te fotograferen en dat bleek een hit. Voor echte crowd shots ga ik binnenkort een keer terug.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 25 maart 2012 om 11:28  | reageer

  Je hebt de groothoek herontdekt. Maar belangrijker dan dat lijkt mij de ontdekking van de hoge en vooral lage standpunten. Daarin zit een 'breuk' met jouw eerdere werk. Er zit ook lekker veel kleur in deze beelden.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 25 maart 2012 om 11:57  | reageer

  @EdC
  De groothoek is m'n meest gebruikte objectief. Herondekt heb ik 'm niet, wel het effect van extreme invalshoeken. Dat kan behoorlijk wat dynamiek aan je foto's toevoegen. De volle kleuren is een gevolg van ideaal licht i.c.m. retouching.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 25 maart 2012 om 19:04  | reageer

  Vooral de lijnen van de roltrappen vind ik erg leuk uitkomen op groothoek. Leuk!

 6. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 26 maart 2012 om 13:49  | reageer

  Ton,

  Groothoek kan inderdaad mooie beelden opleveren. Echter, denk ik niet zozeer dat het aan je groothoek ligt dat je er met andere objectieven minder foto's tussen heb zitten met hét "wow gevoel".

  Ikzelf, heb me er weleens op betrapt, dat wanneer je fotografie je broodinkomen is en je dus ook bijna elke dag fotogrageert, dat je dan soms in een periode terecht komt waarin je foto's maakt als een eenheids worst. Niks lijkt dan meer te lopen enz. enz. Het blokkeerd dan echt je creativiteit, en fijn is anders kan ik je uit ervaring vertellen.

  Ook zijn wij misschien soms weleens "te" kritisch. Kritisch zijn niets mis mee, maar het moet geen obsessie worden. Soms, door juist minder kritisch te zijn, kun je soms ware wonderlijke beelden te voorschijn toveren.

  Wat wel kan, is dat jij misschien door je bewuste gebruik van een groothoek objectief weer je draai gevonden hebt, maar ik vind dat niet zo te wijten aan het objectief zelf. De groothoek, dwingt je er alleen toe om anders te fotograferen, maar dat zou in principe ook met een ander objectief kunnen.

  Zelf betrap ik er mij weleens op, dat ik bij portretfotografie graag naar een tele objectief van tussen de 135mm a 200mm grijp, omdat ik houd van een kleine scherpte/diepte bij portretten op locatie. Maar dat ik dan soms minder creatief ben, wijd ik niet zozeer aan het gebruikte objectief, maar meer aan mezelf. Oorzaken kunnen zijn moeheid, het hoofd (misschien privé omstandigheden) er niet bij enz. enz.

  De foto's zouden misschien weleens mooi kunnen tonen met een digitale cross-processing filter...

  Benny

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 26 maart 2012 om 17:08  | reageer

  @Benny
  Beroepsdeformatie is een fenomeen waar je als pro shooter zo nu en dan mee te maken krijgt. En zoals jij aangeeft kan er een blokkade optreden door tal van oorzaken. Zelf ben ik kritisch naar m'n werk maar ik merk ook dat stemming daarin een rol speelt. Als ik moe terug kom van een shooting is dat geen goed moment om RAW's te shiften. Wel als je 's-ochtend lekker uitgerust bent.

  Net als jij fotografeer ik graag portretten met m'n Canon EF 135 f/2L teleobjectief vanwege het DOF/bokeh. M'n groothoek gebruik ik meestal voor architectuur. Voor deze reportage zocht ik naar bewogenheid en de groothoek bleek een goede keus. Maar het zit 'm ook vooral in de keuze van invalshoeken en standpunten. Daar wil ik meer mee doen om tot verrassender beelden te komen.

  En dan blijkt toch weer dat gereedschap ondergeschikt is aan de gebruiker. Want het is de fotograaf die iets bijzonders aan een beeld toevoegt. Bedankt voor je reactie!

 8. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 26 maart 2012 om 18:54  | reageer

  En weer een prachtig artikel Ton, met super scherpe foto's en mooie blauwe luchten. En zoals we van je gewend zijn sterke composities met mooie lijnen! Weer wat bijgeleerd, dank daarvoor! Zelf gebruik ik mijn groothoek Canon EF 16-35 mm, f 2.8L het meest van alle lenzen en dat komt omdat hij niet echt opvalt in het straatbeeld. Daarnaast een heerlijke lens om mee te fotograferen.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 27 maart 2012 om 08:02  | reageer

  @eduardvanmil
  De groohoekzoom is ook mijn werkpaard. De perspectivische vertekening van een groothoek geeft een prachtig lijnenspel, vooral met extreme invalshoeken. De Canon EF 16-35 f/2.8L is met zonnekap erop toch een redelijk forse lens. Je valt minder op met bijv. de bescheiden Canon EF 50 f/1.4 Maar dan mis je de groothoek natuurlijk.

 10. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 27 maart 2012 om 22:29  | reageer

  @tonv; De EF 50 f/1.4 heb ik altijd bij mij en is eigenlijk met afstand mijn favoriete lens. Maar wat je zegt, je mist de groothoek die ik gisteren hard nodig had voor mijn Hollandse landschappen tijdens mijn wandeling langs de Hollandse kades. Zie mijn blog daarover en de rest van de foto's.

  Maar ik ben aan het sparen voor de nieuwe 5D mark III, even wachten tot deze in prijs wat aantrekkelijker wordt.

 11. Eugène
  Eugène schreef op woensdag 28 maart 2012 om 12:28  | reageer

  @Ton. De moeilijke lage posities kan je makkelijker nemen indien je een eenpootstatief ondersteboven gebruikt. De foto keer je later om in de computer. De foto's uit het verre Oosten blijven een bijzondere aanvulling op deze website.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 28 maart 2012 om 13:12  | reageer

  @eduardvanmil
  Ik heb bewust voor de EF 50 f/1.4 gekozen omdat de EF 50 f/1.2L berucht is om z'n back and front focus problemen. Maar voor walk around fotografie is m'n groothoekzoom toch meestal m'n keus. De foto's op jouw blog zijn fraai, het Hollands landschap en natuur heeft absoluut z'n bekoorlijkheden!

  Tja, wat de 5D III betreft: de afgelopen dagen heb ik heel wat spectaculairs over de nieuwe Nikon D800 gelezen en ik verwacht niet dat de 5D III de concurrentie aankan. De ISO performance op DP Review vond ik ook niet indrukwekkend. Ik wacht totdat Canon met een serieus antwoord komt.

  @Eugène
  Dat is een bruikbare tip! De laatste dagen zat ik me al af te vragen hoe ik die extreme invalshoeken vaker kan gebruiken. Ik dacht al aan een los display (zoals bij video) maar deze optie is prijsgunstiger. Thanks!

 13. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 28 maart 2012 om 14:29  | reageer

  @tonv, dank voor de info en de complimenten op mijn Hollandse landschapsfoto's! M.b.t. de 5D III is mijn uitgangspunt anders omdat ik nog fotografeer met mijn 50D. Ik heb een tijdje getwijfeld om de 5D II te kopen maar omdat deze al zo lang op de markt was toch besloten te wachten op zijn opvolger. Ik val een beetje tussen de wal en het schip want ongetwijfeld zal de 5DIII op termijn overtroffen worden en in relatie tot Nikon nu al achter de feiten aan lopen, maar omdat ik naar full frame wil overstappen moet ik nu een keuze maken. Ik heb vorig jaar geïnvesteerd in mooie lenzen en daardoor aan Canon gebonden, maar heb daar geen spijt van!

 14. Jan
  Jan schreef op woensdag 28 maart 2012 om 15:23  | reageer

  @Ton Fraaie serie weer. DPR heeft daarnet de studiosamples van de 5d3 online gezet. Dus toch even de raw 12.800 iso vergeleken met de 5d2 d800 en d3s. Detail is goed, zelfs fractie beter dan d3s die blijkbaar meer incamera NR doet ook op raw er daardoor de minste ruis heeft. D800 blijft achter op 5d's en de mark 3 is een kleine stop qua ruis beter dan de 5d2, maar wel beter detail.
  Ontopic: kijk uit naar je serie in een drukke winkelstraat.

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 28 maart 2012 om 17:37  | reageer

  @Jan
  Bedankt voor je compliment. Als Canonian veer ik weer op van het nieuws over de 5D III. Ik ga direct eens even kijken naar de DPR samples. Want de ISO performance is voor mij de doorslaggevende factor als het gaat om aanschaf van de 5D III.

 16. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 28 maart 2012 om 17:56  | reageer

  @ton waarom wacht je niet op de 1Dx? Die zal in China vast niet zo duur zijn dan hier vrolijk

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 28 maart 2012 om 20:17  | reageer

  De 1DX Lijkt me een hele gave camera! Inderdaad zijn hier de Canon body's iets prijsgunstiger. En van voordeeltjes zijn wij Hollanders niet vies Arno.

 18. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 4 april 2012 om 14:13  | reageer

  Ook ik ben een groothoekfan. Vooral liggend op de grond levert dat vaak bijzondere beelden op. In deze foto's vind ik een groot verschil zitten met betrekking tot 'precisiewerk', dus m.b.t. jouw ding Ton. Zo vind ik het bij foto 5 storend dat je de gezichten niet ziet. En bij foto 6 dat de mensen aan elkaar geklonterd zijn. Foto 2 en 4 daarentegen hebben wat mij betreft een heel afgeworgen compositie!

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 4 april 2012 om 19:17  | reageer

  @Liesbeth van Asselt
  Foto 5 was inderdaad een tandje beter geweest wanneer het gelaat van de personen meer zichtbaar was. De schaduw, veroorzaakt door de pet bederft de pret 'n beetje. Foto 2 heeft overeenkomsten met foto 6 maar is qua compositie net ietsje sterker. Bedankt voor je scherpe blik en input. Altijd welkom!

 20. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 5 april 2012 om 16:24  | reageer

  @tonv, Wij hadden het al even over de verschillen in de 5D III en de D 800. Ik weet niet of het is toegestaan maar er is een aardige test tussen deze twee toppers op http://nl.fotovideo.nu/reviews/2662/testdossier-canon-5d-mark-iii-nikon-d800-d4 aan de gang. Tot op heden komt de Canon er beter uit zeg ik met een knipoog!

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 6 april 2012 om 21:17  | reageer

  @eduardvanmil
  Het is een heus titanengevecht tussen de 5DIII en D800. Voor zover ik het volg begreep ik dat de tussenstand in het voordeel van de D800 uitpakt. Maar ik ga eens kijken op jouw link of dat enige correctie behoeft. Bedankt Eduard!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord