Ton Vingerhoets

Beijing's Kalverstraat door een groothoek

zaterdag 24 maart 2012, 22:03 door | 6.218x gelezen | 21 reacties

Drie jaar geleden schoot ik op een zondagmiddag een serie foto's in Nanjing East Road, de drukste winkelstraat van Shanghai en waarschijnlijk van China. Je kon er letterlijk over de koppen lopen; een zee van mensen die zich langzaam door de straat bewoog. Op dat moment kon ik niet vermoeden dat dit de best verkopende foto's van mijn Shutterstock collectie zouden worden. Nu begrijp ik wat beter waarom: ze refereren aan Westerse clichébeelden over China zoals overbevolking.

Enfin, ik besloot daarom in Xidan, Beijing's drukste shopping area, een zelfde soort foto's te schieten. Een middag heb ik er met telelenzen gefotografeerd: mijn Canon EF 100mm f/2.8L IS, EF 135mm f/2L en EF 200mm f/2.8L. Ik kwam terug van de shoot met 250 RAW foto's, maar er zaten geen shots bij met echt wow-gehalte. Was het het weer? Of misschien teveel tele? Enfin, na wat gedraal heb ik ze allemaal van de harde schijf gewist en besloot de dag erop maar op herhaling te gaan.

Ik wilde een andere insteek; om te beginnen alles schieten met een flinke groothoek en verrassende invalshoeken voor meer dynamiek. Want dat ontbrak in de vorige foto's. Ook het weer zat mee op de herhaling; ongelooflijk fraai licht en strakke blauwe luchten. Dat kon niet meer mis gaan, alhoewel? Tja, zelfs in China zijn er op maandagochtend rond half negen geen drommen mensen op de been. Geen nood, ik had er zin in en voelde een flow; en zowat alles wat ik schoot was raak!

De nog lege shopping area heeft toch mooie editorial beelden opgeleverd. En frappant wat lage en hoge invalshoeken kunnen doen. Een fantasieloos onderwerp zoals een roltrap krijgt met de camera en groothoeklens tegen de grond gedrukt plots een boost dynamiek; het wordt bijna theatraal. En met die benadering krijg je ook hele mooie plaatjes van trappartijen met mensen erop. Het vraagt wel om enige oefening want je met je buik op de grond gaan liggen is en blijft toch lastig.

In deze posting pak ik flink uit wat het aantal beelden betreft maar ik heb zoveel rake shots gemaakt dat ik moeilijk kon kiezen. Maar deze foto's laten ook iets van het hedendaagse China zien waar consumentisme tot cultuur is verheven. In een stad als Beijing zie je veel gigantische billboards en schreeuwerige reclames met veel Westerse merknamen. Enfin, voor de gedroomde crowd shots moet ik maar een keer terug op een zaterdag. Ondertussen heb ik de invalshoeken gevonden!

Young Chinese couple on stairs
Foto 1.


Two people on an escalator
Foto 2.


Xidan pedestrian bridge
Foto 3.


Chinese girls shopping
Foto 4.


View on staircase with two people
Foto 5.


Escalator seen from low angle
Foto 6.


Chinese youngsters walk on pedestrian bridge
Foto 7.


Two Chinese girls walk in front of billboard
Foto 8.


Parked bicyle in Xidan street
Foto 9.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 24 maart 2012 om 22:13

  Ton, ik vind de keuze voor een groothoeklens interessant. Sowieso leuk om jezelf bewust zo'n 'beperking' op te leggen, je wordt dan vanzelf creatief en inventief in je compositie.
  Ik vind foto 1, 4 en 5 wat veel op elkaar lijken, foto 6 zou ik hebben weggelaten ten gunste van foto 2, zelfde geldt voor 3 en 7. Nummer 8 is erg gaaf, geeft tegelijk de Oosterse en de verwestelijking weer.
  Het effect van zo'n groothoek is trouwens wel dat het automatisch minder druk lijkt, dat is jammer. Maar waarschijnlijk was dat nu ook niet zo zeer je doel.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 25 maart 2012 om 05:17

  Jezelf beperkingen opleggen maakt je inderdaad vindingrijk. De keuze voor groothoek en extreme invalshoeken leverde in dit geval geslaagde beelden op. Het was de opzet om drukte vast te leggen maar de timing was ongelukkig. De weersomstandigheden waren zo fantastisch dat ik besloot toch te fotograferen en dat bleek een hit. Voor echte crowd shots ga ik binnenkort een keer terug.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 25 maart 2012 om 11:28

  Je hebt de groothoek herontdekt. Maar belangrijker dan dat lijkt mij de ontdekking van de hoge en vooral lage standpunten. Daarin zit een 'breuk' met jouw eerdere werk. Er zit ook lekker veel kleur in deze beelden.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 25 maart 2012 om 11:57

  @EdC
  De groothoek is m'n meest gebruikte objectief. Herondekt heb ik 'm niet, wel het effect van extreme invalshoeken. Dat kan behoorlijk wat dynamiek aan je foto's toevoegen. De volle kleuren is een gevolg van ideaal licht i.c.m. retouching.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.328 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord