Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Berlijn: kleurrijk en analoog

zaterdag 30 juni 2012, 23:08 door | 6.819x gelezen | 11 reacties

Wie Berlijn nog steeds ziet als een grauwe stad met veel saaie Oostblokcultuur, heeft het goed mis. De Duitse hoofdstad blijkt een kleurrijke parel, die zich prima laat vastleggen. Ook analoog! Recentelijk bracht ik een bezoekje aan de stad met alleen mijn analoge Canon EOS 30 camera.

Kleurenfilm


Na mijn eerdere bezoek aan Parijs, afgelopen april, waar ik op zwart-witfilm schoot, wilde ik eigenlijk hetzelfde doen in die andere wereldstad, Berlijn. Helaas had ik echter niet op tijd goede zwart-witfilms in huis op het moment van vertrek, zodat ik toch besloot wat kleurenrolletjes mee te nemen. Helaas? Nee, Berlijn blijkt een stuk kleurrijker dan ik vooraf had gedacht.

Over datum


Onder het motto 'omzetten naar zwart-wit kan altijd nog', besloot ik vlak voor vertrek een aantal rolletjes Fuji Superia in mijn tas te stoppen, bij gebrek aan zwart-wit film. De rolletjes waren ook nog eens een aantal jaar over datum. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, als ze altijd goed gekoeld zijn bewaard, maar het risico op een kleurzweem bestaat natuurlijk altijd. Maar ook die kan zijn charme hebben... en dat bleek!

Kleurrijk Berlijn!2012 05 25 Berlin  I  29  EVR
1. Het voormalige oosten van Berlijn kent een mooi contrast van moderne nieuwbouw en oude, communistische architectuur. Ook de oostblokgebouwen hebben hun charme.

2012 05 25 Berlin  I  05  EVR
2. Berlijn kan zich qua allure prima meten met Parijs…

02  Berlin
3. Westzijde van de Brandenburger Tor.

03  Berlin
4. Het voormalige westen, met 'moderne' hoogbouw.

2012 05 26 Berlin  III  02  EVR
5. Berlijn is opgebouwd uit een reeks stadsdelen, die vaak groter zijn dan Nederlandse steden als Utrecht. Het stadsdeel Kreuzberg heeft een park met de omvang van het Vondelpark. Een drankverkooppunt in het Berlijnse stadspark.

01  Berlin
6. Ook de Trabant is niet per definitie een grauw, grijs vervoermiddel.

2012 05 26 Berlin  II  11  EVR
7. Kreuzberg, ooit een arm stadsdeel in het voormalige westen, nu steeds meer in opkomst onder yuppen, jongeren en kunstenaars.

04  Berlin
8. Twee 19e eeuwse panden in Kreuzberg. Beiden zijn even oud, het rechter gebouw is echter in de 'arme' jaren zestig of zeventig provisorisch 'gerenoveerd', waarbij alle ornamenten zijn verwijderd.

2012 05 26 Berlin  II  17  EVR
9. Straatkunst in Kreuzberg.

2012 05 25 Berlin  I  33  EVR
10. Neukölln.

Fuji Superia


Omdat ik alleen met handbagage naar Berlijn vloog, heb ik alleen mijn EOS30-body meegenomen en één objectief: een 17-40mm groothoek. Bekijk op mijn eigen website een blog met wat extra en grotere beelden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

11 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 1 juli 2012 om 05:22  | reageer

  Erik bedankt aangezien wij in September een paar dagen naar Berlijn gaan komt dit stuk erg gelegen.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 1 juli 2012 om 09:42  | reageer

  Afgezien van de Brandenburger Tor is het moeilijk te zien dat je in Berlijn bent geweest, maar het is maar wat je insteek is om zo'n stad te fotograferen. Er is in ieder geval genoeg te zien in deze stad, ik ben er vaak geweest voor mijn werk.

  Wel grappig zo pre-instagram effect...

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 1 juli 2012 om 10:16  | reageer

  @fotopeter: ik heb er een tijd geleden ook een artikel over geschreven, nog meer informatie. vrolijk

 4. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 1 juli 2012 om 10:41  | reageer

  Prachtige kleurrijke foto's. Ik ben er nog nooit geweest maar zie Berlijn nu is op de "analoge" manier. Vaak zijn het de geijkte foto's (maar kunnen ook erg mooi zijn) die voorbijkomen van deze stad, maar het kan dus ook anders! Fraai gedaan en weer een bestemming op het lijstje!

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 1 juli 2012 om 10:52  | reageer

  Dank allen!

  @ Niels: Ach, ik had nog een link naar je artikel willen invoegen, ben het vergeten. Zal 'm straks even updaten als mijn eigen blog ook online staat!

  @ fotopeter: Graag gedaan, lees inderdaad ook de blog van Niels maar eens. Daarnaast kan ik je Tempelhof aanbevelen, daar post ik vanmiddag wat beelden van op mijn eigen site!

  @Erik: Fernsehturm, Brandenburger Tor, KaDeWe, Eastside Gallery: prachtig, maar ik heb bewust de 'geeikte' plekken weggelaten. We zijn in het weekend ook voornamelijk in het voormalige oosten geweest, toch een andere sfeer.

  @Eduard: een aanrader, deze stad!

 6. Vincent Kompier
  Vincent Kompier schreef op zondag 1 juli 2012 om 11:00  | reageer

  Mooie foto's die een scherp beeld van Berlijn geven! Ik heb laatst beelden van twee Berlijn-fotografen op m'n blog gehad.

 7. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 1 juli 2012 om 13:55  | reageer

  Het oostelijk deel van Berlijn vind ik ook het mooiste. Daar gebeurt het tegenwoordig.

 8. Bram
  Bram schreef op zondag 1 juli 2012 om 15:26  | reageer

  Erik, ik vind de foto's mooi kleurrijk en -zeker voor analoog- heel netjes belicht. Wat betreft Berlijnse herkenbaarheid vind ik ze juist ook goed, foto's met de cliche-gebouwen en locaties zijn een stuk minder boeiend dan deze kleine tafereeltjes.
  Ik heb nog een vraag: hoe digitaliseer jij de foto's? Ik gebruik de gewone flatbedscanner van de universiteitsbibliotheek maar de kwaliteit daarvan is vrij bagger, niet alleen qua resolutie maar ook qua helderheid en contrast. Valt elke keer weer tegen. Tips zijn welkom.

 9. gast schreef op zondag 1 juli 2012 om 18:44  | reageer

  Als je nog eens ga naar Berlijn, ga eens langs de oude Oostduitse doks kom je Badeschiff tegen, zwemmen in een boot uitzicht op de Spee.
  Met de Metro uitstappen op de Warschauerstrase,over de Oberboumbrucke op de Schlesischw Strase links,na ongeveer 600m zie je links 2 kanaaltjes en direct daarna is de ingang van de ArenaBerlin en tegen het water aan is de Badenschiff,Alleen de buurt al, een hippybuurt en punkers tenminste 5 jaar geleden.
  @bram ik heb een 2e hands scanner gekocht Epson V350 foto,voor schrik niet €50,00 gaat wat langzaam op 48bit en 12800 dpi maar dat heb je niet nodig,neg.stroken invoer of foto's,erg handig om erbij te hebben.

 10. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 1 juli 2012 om 21:43  | reageer

  Dank voor de reacties!

  @Vincent: ook erg mooi, zeker van de eerste fotograaf. Heel eigen!

  @Erik: Ja, we hebben uiteindelijk de Kurfuerstendamm niet eens gehad. Oost-Berlijn, maar zeker ook Kreuzberg en Neukolln zijn 'hip' op het moment! Mooi om er sfeer te snuiven. Heb ook echt niet geprobeerd om compleet te zijn, maar om die sfeer weer te geven.

  @gast: foto 7 is daar vlakbij genomen. De buurt die je noemt was in opkomst onder hippies, punkers en kunstenaars, maar de komst van de O2 heeft dat aardig de kop ingedrukt, heb ik begrepen.

  @bram: met een 'gewone' scanner zul je nooit de kwaliteit halen van een (flatbed) negatiefscanner. Ik gebruik zelf een CanoScan 8800F. En het is en blijft een geduldig werkje, wil je goed scannen, dan moet je bijna elke foto afzonderlijk binnenhalen.

 11. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 1 juli 2012 om 21:44  | reageer

  Ik heb trouwens onderaan een linkje toegevoegd met wat extra/andere beelden op mijn eigen blog...!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord