Erik van Rosmalen

Berlijn: kleurrijk en analoog

zaterdag 30 juni 2012, 23:08 door | 5.481x gelezen | 11 reacties

Wie Berlijn nog steeds ziet als een grauwe stad met veel saaie Oostblokcultuur, heeft het goed mis. De Duitse hoofdstad blijkt een kleurrijke parel, die zich prima laat vastleggen. Ook analoog! Recentelijk bracht ik een bezoekje aan de stad met alleen mijn analoge Canon EOS 30 camera.

Kleurenfilm


Na mijn eerdere bezoek aan Parijs, afgelopen april, waar ik op zwart-witfilm schoot, wilde ik eigenlijk hetzelfde doen in die andere wereldstad, Berlijn. Helaas had ik echter niet op tijd goede zwart-witfilms in huis op het moment van vertrek, zodat ik toch besloot wat kleurenrolletjes mee te nemen. Helaas? Nee, Berlijn blijkt een stuk kleurrijker dan ik vooraf had gedacht.

Over datum


Onder het motto 'omzetten naar zwart-wit kan altijd nog', besloot ik vlak voor vertrek een aantal rolletjes Fuji Superia in mijn tas te stoppen, bij gebrek aan zwart-wit film. De rolletjes waren ook nog eens een aantal jaar over datum. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, als ze altijd goed gekoeld zijn bewaard, maar het risico op een kleurzweem bestaat natuurlijk altijd. Maar ook die kan zijn charme hebben... en dat bleek!

Kleurrijk Berlijn!2012 05 25 Berlin  I  29  EVR
1. Het voormalige oosten van Berlijn kent een mooi contrast van moderne nieuwbouw en oude, communistische architectuur. Ook de oostblokgebouwen hebben hun charme.

2012 05 25 Berlin  I  05  EVR
2. Berlijn kan zich qua allure prima meten met Parijsů

02  Berlin
3. Westzijde van de Brandenburger Tor.

03  Berlin
4. Het voormalige westen, met 'moderne' hoogbouw.

2012 05 26 Berlin  III  02  EVR
5. Berlijn is opgebouwd uit een reeks stadsdelen, die vaak groter zijn dan Nederlandse steden als Utrecht. Het stadsdeel Kreuzberg heeft een park met de omvang van het Vondelpark. Een drankverkooppunt in het Berlijnse stadspark.

01  Berlin
6. Ook de Trabant is niet per definitie een grauw, grijs vervoermiddel.

2012 05 26 Berlin  II  11  EVR
7. Kreuzberg, ooit een arm stadsdeel in het voormalige westen, nu steeds meer in opkomst onder yuppen, jongeren en kunstenaars.

04  Berlin
8. Twee 19e eeuwse panden in Kreuzberg. Beiden zijn even oud, het rechter gebouw is echter in de 'arme' jaren zestig of zeventig provisorisch 'gerenoveerd', waarbij alle ornamenten zijn verwijderd.

2012 05 26 Berlin  II  17  EVR
9. Straatkunst in Kreuzberg.

2012 05 25 Berlin  I  33  EVR
10. Neuk÷lln.

Fuji Superia


Omdat ik alleen met handbagage naar Berlijn vloog, heb ik alleen mijn EOS30-body meegenomen en ÚÚn objectief: een 17-40mm groothoek. Bekijk op mijn eigen website een blog met wat extra en grotere beelden.

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

11 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 1 juli 2012 om 05:22

  Erik bedankt aangezien wij in September een paar dagen naar Berlijn gaan komt dit stuk erg gelegen.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 1 juli 2012 om 09:42

  Afgezien van de Brandenburger Tor is het moeilijk te zien dat je in Berlijn bent geweest, maar het is maar wat je insteek is om zo'n stad te fotograferen. Er is in ieder geval genoeg te zien in deze stad, ik ben er vaak geweest voor mijn werk.

  Wel grappig zo pre-instagram effect...

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 1 juli 2012 om 10:16

  @fotopeter: ik heb er een tijd geleden ook een artikel over geschreven, nog meer informatie. vrolijk

 4. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 1 juli 2012 om 10:41

  Prachtige kleurrijke foto's. Ik ben er nog nooit geweest maar zie Berlijn nu is op de "analoge" manier. Vaak zijn het de geijkte foto's (maar kunnen ook erg mooi zijn) die voorbijkomen van deze stad, maar het kan dus ook anders! Fraai gedaan en weer een bestemming op het lijstje!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.651 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.651 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.