Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Bezoek aan de testbaan van Continental

woensdag 29 april 2009, 23:01 door | 6.006x gelezen | 0 reacties

Fotograferen voor tijdschriften is niet altijd even spectaculair. Maar het blijft boeiend en als fotograaf kom je dan op veel plaatsen. Een verslag van een trip naar de testbaan van bandenfabriek Continental. Met 90 kilometer per uur door een scherpe bocht. En dat is dan wel spectaculair.

Continental presenteerde begin deze week op het testcentrum Contidrom in Jeversen, een half uur rijden van Hannover, zijn nieuwe vrachtautobanden en stelde voor die gelegenheid de deuren open van het researchcentrum in Hannover. Tijdens dit persbezoek was fotograferen toegestaan.

persfoto


Ik begin deze bijdrage maar eens met een fragment van een persfoto van Continental. Het geeft een beetje inzicht in hoe een presentatie werkt. Het is een goed gebruik om bij een presentatie van een nieuw product persinformatie mee te geven. Meestal bestaat dat uit een stel persberichten, soms wat achtergrondinformatie en bijna altijd wel een aantal foto's voor vrij gebruik in de media.

Continental is in deze aanpak niet anders dan Canon, Nikon of Philips. Sommige media gebruiken alleen deze foto's, andere verkiezen het maken van eigen beelden en weer andere mixen eigen en deze fabrieksfoto's.

testbaan


Testbaan
Om het weggedrag van de nieuwe banden te demonstreren stonden vier geprepareerde trekkers met chauffeur klaar. Ze reden even wat harder (rond 90 km/h) door de bochten en over de rechte stukken dan normaal met een vrachtauto is toegestaan, maar de banden hielden de trucks op de baan. Was een spectaculair onderdeel om zo eens mee te maken. Mooi vak? Twee dagen rondjes rijden en drie dagen administratie.

De snelheid zie je er niet vanaf. Voor sommige bladen is dat gewenst ('een vrachtauto is geen raceauto'), andere redacties vinden het mooi als je beweging ziet. Daarom een meetrekker gemaakt en natuurlijk leent zo'n baan zich daarvoor. Het is overigens mijn eerste meetrekker en ik ga daar nog eens op oefenen.

meetrekker


Research
Minder spectaculair was het bezoek aan het researchcentrum in Hannover. Maar interessant is het wel om te zien hoeveel onderzoek er eigenlijk gaat zitten in het zoeken naar rubbermengsels, ander toevoegingen en staaldraadconstructies die een band een goede rolweerstand geven. Dit moet allemaal sterk en veilig genoeg zijn om zonder problemen duizenden kilometers te kunnen rijden.

Het was niet toegestaan overal te fotograferen en dat zou vooral te maken hebben met de medewerkers. Niet iedereen wil graag op zijn werk worden gefotografeerd. Met de moderne camera's kun je vaak onopgemerkt fotograferen, maar je bent ook te gast en dan kun je zo'n verzoek niet volledig negeren.

Hieronder twee beelden. De opstelling links toont een proefstand voor meting van de rolweerstand. Omdat een band kan klappen en dan dodelijk kan zijn, is dit een test in een afgesloten ruimte. De foto is gemaakt door een niet al te schoon raam -objectief tegen het glas om spiegelingen tegen te gaan- en in Lightroom nog een beetje opgeknapt. De foto rechts toont een proefopstelling voor meting van drukvastheid. De band wordt hier met water opgepompt. Dat is niet zo gevaarlijk.

research


Geheugensteun
Wat me bij dit bezoek opviel is dat camera's nu ook dienst doen als geheugensteun. Iemand vertelt iets en gebruikt daarbij een beamer. Meestal krijg je een persmap, maar daarin staat lang niet altijd alles wat verteld is. Met een camera kun je alle nuttige informatie gemakkelijk vastleggen.

Hieronder een foto van een beeldscherm met uitleg over de invloed van een band op het brandstofverbruik van een vrachtauto. Bij het uitwerken van een verhaal voor een blad is dit misschien handige informatie (zeker als het beeld niet zo sterk is gecomprimeerd als hier vrolijk).

monitortekst


Het bezoek van 'de pers' lag overigens gevoelig. Naast het centrum is de fabriek voor vrachtautobanden gevestigd en aangekondigd is dat die fabriek gaat sluiten. De vraag naar banden is sterk gedaald en deze fabriek is volgens de directie niet efficiŽnt genoeg. Zevenhonderd medewerkers raken hun baan kwijt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord