Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bezoek aan Landschaftpark Duisburg-Nord

donderdag 11 oktober 2018, 14:59 door | 15.010x gelezen | 11 reacties

Vandaag zijn we met de fotoclub naar Landschaftpark Duisburg-Nord in Duitsland geweest. Een groot terrein waar een grote staalfabriek staat. De fabriek is niet meer in gebruik en je kunt er grotendeels vrij rondlopen. Een interessante plek om eens een dagje met de camera door te brengen.

Vanuit Wijchen is het maar een uurtje rijden, dus goed te doen. Tegen half elf stonden we dan ook op het terrein. De toegang is gratis en de fabriek is indrukwekkend. Wat een enorm complex. De grootste toren op het terrein is geheel te beklimmen via smalle metalen trapjes. Wellicht minder voor mensen met hoogtevrees, maar het hoogste punt -op geloof ik zo'n 82 meter- is zeker een bezoekje waard.

Vervallen loopbrug


Onderweg kom je de nodige fotomomenten tegen. De roestige metalen constructie is gevuld met buizen en schroefwielen. Vanwege de donkere ruimten is het gebruik van een statief aan te raden. Die had ik zelf overigens thuis laten liggen. Niet al te handig, maar er viel op 400 ISO ook nog wel een boel te fotograferen.

Met de vele donkere metalen oppervlakten kan je camera wel eens een verkeerde meting uitvoeren. Door de donkere vlakken overbelicht ie het beeld dan. Je kunt die verhelpen door een beetje te 'minnen'. Hierbij zeg je de camera dat ie (bijvoorbeeld) 1 stop minder belicht dan de gemeten waarde. Zo corrigeer je de foutive meting. Helemaal handmatig werken kan natuurlijk ook.

De foto's genomen op het park vind ik overigens erg geschikt voor ofwel een omzetting in zwart-wit, ofwel het overbewerken van de kleurenversie. Veel foto's bevatten namelijk al weinig kleur en een omzetting naar zwart-wit is dan vaak een verbetering. Foto's die wel al veel kleur bevatten, van bijvoorbeeld mooie roestvlekken, kun je dan met wat extra contrast en verzadiging nog extremer uit laten komen.

Schroefwiel


Op het terrein kun je overigens ook klimmen en voor kinderen is er een speeltuin aanwezig. Ook is er een restaurantje en frietkeet waar je wat te eten en drinken kunt halen. Ook duiken in een grote watertank is een optie.

Vooraf hadden we bedacht dat we ook wel een aantal modellen mee konden nemen naar de locatie. Er waren twee modellen geregeld, maar beide bleken uiteindelijk niet te kunnen. Clublid Yuri kwam uiteindelijk een paar uur later alsnog aan op het terrein met een model; Sharon.

Yuri had van zijn werk twee Broncolor flitskoppen en een accuset meegenomen, dus hij kon handig met flitslicht werken in de donkere omgeving tussen een groot aantal machines.

Uiteindelijk zijn we omstreeks drie uur weer richting huis gegaan. Het Landschaftpark Duisburg-Nord is zeker een aanrader om eens een dagje rond te kijken. In onderstaande video krijg je een impressie van de dag en locatie.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 oktober 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 25 oktober 2008, 23:25.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zondag 26 oktober 2008 om 00:10  | reageer

  Ziet er erg leuk uit. Jammer dat ik niet mee kon. Als ik de video zo zie ga ik er zeker een keer naar toe...

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 26 oktober 2008 om 06:34  | reageer

  Die oude desolate industriecomplexen zijn vaak bijzonder fotogeniek. De verweerde en roestige metaaloppervlakten hebben soms bijna organische texturen. Laatst heb ik uitsluitend details in zo'n oude verlaten fabriekshal gefotografeerd met m'n EF 100mm F/2.8 Macro wat verrassende resultaten oplevert. Je kunt heel geraffineerd met scherp/onscherp werken en bewust het smeuige bokeh van deze lens toepassen. Misschien niet de meest alledaagse benadering maar wel een aanrader... Gr. Tonv

 3. roger767
  roger767 schreef op zondag 26 oktober 2008 om 08:46  | reageer

  mooie locatie, heb je zoiets ook in nederland?

 4. Arno
  Arno schreef op zondag 26 oktober 2008 om 09:23  | reageer

  Leuk filmpje Elja, je krijgt het steeds beter onder de knie en het is interessant om naar te kijken.

  Leuk idee om ook eens die locatie te gaan bezoeken en te gaan fotograferen.

 5. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 26 oktober 2008 om 09:24  | reageer

  Helemaal geweldig ik ben hier vorig jaar eens geweest en heb heeel veeel foto's geschoten.Je kunt hier ook hele mooie close up foto's maken van deurknoppen, tandwielen etc.. In duitsland heb je overigens meerdere van deze industrieparken. Vorige maand ben ik nog in Marcinelle geweest in Belgie dit heeft een soortgelijke setting.

  @roger767: In Nederland heb je geen industrieparken waar mag rondlopen. Wel kun je een beetje de kant van urban fotografie opgaan. Op die manier heb je nog weleens kans dat er mooie leegstaande fabrieken te vinden zijn.

 6. jeroen cox
  jeroen cox schreef op zondag 26 oktober 2008 om 11:20  | reageer

  heel erg vet dit, ben benieuwd naar foto's met model op die locatie!!

 7. Marcel
  Marcel schreef op zondag 26 oktober 2008 om 12:53  | reageer

  Grappig ; daar ben ik in april ook geweest met de fotocursus hier in Weert.
  Een erg leuke locatie inderdaad, met veel fotogenieke plekjes.

 8. Derk
  Profiel Derk schreef op zondag 26 oktober 2008 om 19:43  | reageer

  Inderdaad een super locatie. Ben er een paar keer geweest en dit is echt cool! Ze organiseren hier overigens ook jaarlijks een aanbevelenswaardige oldtimer beurs, alle fabriekshallen (deels nog met de originele machines er in!) zijn dan ook open. Oldtimers vormen dan prachtige requisiten op dit terrein, dat tot 1985 in gebruik was voor de staalproductie...

 9. Peter
  Profiel Peter schreef op maandag 27 oktober 2008 om 10:09  | reageer

  Duisburg is inderdaad een erg leuke locatie. Ik ben er 2-3 jaar geleden geweest met mijn fotoclub :D
  Op mijn site staan onder het kopje "single shots" 2 foto's van die dag (1e 2 foto's)
  Het is wel net een soort attractiepark je ziet er zelfs moeders met kinderwagens lopen! Dus de "echte" urbanfotograaf zal het misschien iets minder avontuurlijk vinden om er foto's te maken, maar ach als je er maar mooie foto's kan maken.

 10. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op dinsdag 28 oktober 2008 om 00:21  | reageer

  Het Landschaftspark is inderdaad geweldig. Ik ben er meerdere malen geweest.
  Maar (naar mijn smaak) heb je het mooiste gemist: de verlichting 's avonds. Die is echt geweldig om te fotograferen.

 11. Sharon
  Profiel Sharon schreef op donderdag 5 februari 2009 om 15:59  | reageer

  Hey Elja,

  Het filmpje is erg leuk geworden vrolijk

  Ziet er leuk uit!
  Groetjes Sharon

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord