Elja Trum

Boek over zwart-wit fotografie schrijven

woensdag 14 januari 2009, 20:04 door | 10.563x gelezen | 19 reacties

Mensen die me op Twitter volgen hadden het wellicht al meegekregen; door Uitgeverij Pearson ben ik gevraagd of ik interesse had in het schrijven van een boek over zwart-wit fotografie. Het schrijven van een boek staat al jaren op mijn to-do list, maar het was er nooit werkelijk van gekomen.

Nu schrijf ik sinds zo'n twee en een half jaar met grote regelmaat op Photofacts en sinds ruim een jaar ook met enige regelmaat artikelen voor Zoom.nl. Een boek schrijven is toch wel weer een flinke stap verder.

De komende maanden (ik heb mijn deadline op eind april gezet) heb ik het dus druk. Hoe druk precies moet ik nog achter komen, maar het is in elk geval niet mijn bedoeling dat de artikelen op Photofacts hieronder lijden. Gelukkig heb ik ook nog een flink aantal medebloggers die me met hun artikelen goed kunnen helpen.

Wat wil je weten?
Natuurlijk heb ik zelf een lading ideeŽn voor het boek. Het onderwerp is dus zwart-wit fotografie en zal onder andere tips bevatten voor het maken van zwart-wit foto's en ook tutorials voor het bewerken/omzetten van foto's. Wat ik me nu afvraag, welke onderdelen zouden jullie graag terug zien in een dergelijk boek?

Als potentiŽle lezers hoor ik graag wat jullie zou aanzetten een boek over zwart-wit fotografie te kopen. Ik hoor het graag, dan kan ik kijken waar jullie vraag ligt en er in het boek zo goed mogelijk antwoord op geven.

Jouw foto in het boek
Voor het boek zal ik uiteraard gebruik maken van mijn eigen foto's. Daarnaast lijkt het me echter leuk om foto's van Photofacts gebruikers op te nemen. Lijkt het je leuk om jouw foto terug te zien in een boek in de Nederlandse boekwinkels? Zoek dan je mooiste zwart-wit foto's op en plaats die in de speciale Photofacts zwart-wit Flickr groep die ik hiervoor heb aangemaakt.

Plaatsing in de groep is natuurlijk geen garantie dat je foto ook daadwerkelijk in het boek terecht komt. Helaas kan ik geen vergoeding bieden voor het plaatsen van de foto. Dus als je daar problemen mee hebt, geen foto aanleveren. Vanuit Pearson kan ik 10 boeken krijgen voor mensen die bijgedragen hebben. Mogelijk zijn dat er echter te weinig voor iedereen die helpt..

Overigens is het wel zo leuk als je bij je foto details geeft over je foto. Waar heb je 'm gemaakt, wat was je idee, wat voor een omzetting heb je uitgevoerd en dergelijke. Dat maakt van de Flickr groep ook een interessant naslagwerk.

Uiteraard wordt je naam wel vermeld in het boek!

Gepassioneerd zwart-wit fotograaf?
Doe je nu zelf erg veel met zwart-wit fotografie en zou je het leuk vinden om hier eens een avondje met mij over te kletsen? Ter inspiratie zou ik graag eens met wat die-hard zwart-wit fotografen spreken om te horen waarom je voor zwart-wit kiest, hoe je werkt en hoe je nabewerkt.

Ook hierbij geldt dat er geen garanties zijn dat er iets over je in het boek komt. Waarschijnlijk verwerk ik de tips en je werkwijze tussen de overige tekst. Uiteraard zal ik ook hier voor naamsvermelding zorgen.

Conceptomslag zwart-wit boek
Conceptomslag voor het zwart-wit boek


Ik hoor graag jullie ideeŽn en zie graag jullie zwart-wit foto's!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

19 reacties

 1. JorisL
  Profiel JorisL schreef op woensdag 14 januari 2009 om 20:30

  Leuk om zo gevraagd te worden om een boek te schrijven, een hele uitdaging. Ik zou als ik jou was eens proberen een afspraak te maken met Guido van Nispen (Twitter / Flickr), hij is een fervent z/w fotograaf.

 2. Me!
  Me! schreef op woensdag 14 januari 2009 om 20:49

  Ik ben een groot liefhebber van zwartwit fotografie. Toch maak ik mijn foto's altijd in kleur en zet ze later om. Toch heb ik het idee dat de vroegere zw scherper en meer helder waren. Als je eens wil kijken op demijnen.nl. Daar vind je een schat aan zw foto's

 3. Ruud
  Profiel Ruud schreef op woensdag 14 januari 2009 om 22:18

  Ik lees al een tijdje mee hier op photofacts, en al het één en ander opgestoken. Dit artikel over z/w en het boek wat je gaat schrijven hebben mij over de lijn getrokken om me ook maar eens aan te melden, en ook bij je flickr groep. Op flickr heb ik enkele z/w foto's staan net zoals op woophy.

 4. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op woensdag 14 januari 2009 om 22:46

  Gefeliciteerd! Lijkt me een ontzettend leuk project, maar ook tijdsintensief vrolijk Het concept van de omslag ziet er al erg mooi uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord