Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Bosfotografie; Na zonneschijn komt regen..

maandag 9 november 2009, 22:48 door | 10.293x gelezen | 15 reacties

Afgelopen zaterdag gaf ik een fotografieworkshop 'Herfstkleuren'. Vaste locatie voor deze workshop is het Speulder en Sprielderbos bij Drie, een prachtig oud beukenbos met grillig gevormde stammen. Dat je bij restaurant Boshuis heerlijke appeltaart kunt eten is een prettige bijkomstigheid..

Bosfotografie is een van de moeilijkste vormen van natuurfotografie. Het beeld wordt gauw rommelig en de lichtomstandigheden zijn meestal verre van optimaal (statief!). En omdat wij diepte zien en de camera niet, zitten stammen op de foto soms toch onverwacht 'aan elkaar geplakt'.

Gelukkig hebben we tegenwoordig (bijna) allemaal een LCD-scherm waarop we kunnen zien hoe het beeld er tweedimensionaal uit komt te zien. En kunnen we zo nodig direct een nieuwe foto maken waarbij we even een stapje naar links of naar rechts doen om te zorgen dat de stammen wel los van elkaar komen.

Door te zoeken naar ritme, lijnen, herhaling of vormen (driehoeken, rechthoeken) wordt het beeld rustiger. Maar dat vergt een andere manier van kijken. Zoals een deelnemer na afloop van de workshop zei: Ik loop nu met heel andere ogen door het bos.

Fotografieworkshop Herfstkleuren


Zaterdagochtend was het nog zonnig. Zaterdagmiddag kwam de regen af en toe met bakken uit de lucht. Maar slecht weer bestaat niet in de natuurfotografie. Regen maakt de (herfst)kleuren mooi verzadigd. Niet altijd even prettig, dat geef ik toe, maar het resultaat is een kleurenpracht die van je beeldscherm spat. En daar heb je wat voor over nietwaar?

Workshop Drie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

15 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 9 november 2009 om 23:09  | reageer

  Tsja, ik geloof best dat je prachtige foto's kunt maken in de regen, maar als ik die laatste foto zie... knap hoor, misschien was ik wel lekker binnen blijven zitten. vrolijk

 2. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 9 november 2009 om 23:57  | reageer

  Ik zou wel een statief willen met een ingebouwde parapluhouder... bestaan die?
  Prima tips Liesbeth... moet ik onthouden.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 november 2009 om 00:39  | reageer

  Ik ben gisteren maar even de natuur gaan opzoeken voor een reportage, gelukkig was er een strakke blauwe lucht en hadden we geen paraplu nodig vrolijk
  Mooie beelden en ik laat het graag aan jou over dan blijf ook ik lekker binnen vrolijk

 4. tonv
  tonv schreef op dinsdag 10 november 2009 om 00:41  | reageer

  Regenweer is prachtig! Zelf fotografer ik graag een stadsbeeld in de regen met kleurrijke paraplu's en regenkleding vooral i.c.m. motion blur. Zoals jij zegt krijgen kleuren met zulke weersomstandigheden vaak meer verzadiging.

 5. leo
  leo schreef op dinsdag 10 november 2009 om 09:30  | reageer

  En met regen is het op de meeste plaatsen (en ook in het bos) lekker rustig.

  Regen op een bladerdak (is op dit moment al erg dun aan het worden) geeft trouwens hetzelfde "gezellige" effect als regen op een tent of caravan...

  Dat "rommelige" van een bos herken ik wel. Het is erg moeilijk om van sommige stukken bos een "rustige" foto te maken. Soms kan omzetten in zwartwit helpen, maar ook dat werkt niet automatisch goed in alle situaties...
  Kortom, je moet nadenken over je foto.

 6. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 10 november 2009 om 09:45  | reageer

  'Bosfotografie', wist niet dat dat woord bestond, maar inderdaad leuk idee en goede foto's. Komt op mijn lijst "things to do". Die lijst is inmiddels lang maar de 'B' staat gelukkig bovenin het alfabeth... Liesbeth, bedankt voor de tips!

 7. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 10 november 2009 om 10:10  | reageer

  Liesbeth, De A van Apeltaart staat trouwens nog hoger...

  Even op Google gekeken, veel hits bij bos en fotografie, maar bij nadere bestudering slaat dat 'Bos' vooral op de achternaam van de fotografen.
  Even bij bol.com gekeken, bovenaan staat zo ongeveer de Wereld Atlas van... Bos. Bosfotografie is een onderdeel van landschapfotografie. Tijd voor een mooi boek over dit kleurrijke thema misschien.

 8. Jo
  Jo schreef op dinsdag 10 november 2009 om 11:52  | reageer

  Gewoon een kwestie van een mooie dag uitzoeken. Kijk maar op mijn Flickr.

 9. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 10 november 2009 om 18:04  | reageer

  Aan de foto's te zien was er gelukkig nog wat blad te vinden aan de bomen. (1 herfststormpje en het is weg) vrolijk
  Leuk artikel!

 10. Eugène
  Eugène

  Bossen zijn heel fotogeniek zoals hierboven blijkt. Ik denk dat het ook heel geschikt is voor HDR fotografie aangezien ons oog wat meer dynamisch bereik heeft dan de sensor. Water kan bovendien een extra dimensie geven doordat er een soort van hoogglans ontstaat die ik persoonlijk prachtig vind. Vocht hoort tenslotte bij de natuur, nietwaar? Mooie foto's Liesbeth!

 11. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 11 november 2009 om 14:02  | reageer

  Het plannen van de datum voor deze workshop is inderdaad altijd een risico. Het ene jaar is alles eind oktober nog groen, een volgend jaar loopt de herfst dan al tegen het einde. Persoonlijk vind ik de foto's die tegen het einde van de herfst gemaakt zijn overigens mooier, omdat dan de grillige donkere takken zo mooi door het blad te zien zijn. Vandaar dat de workshop altijd in de eerste week van november gepland wordt.

  En een parapluhouder? Die zijn er wel, maar wat een gehannes! Ik heb een waterdichte jas aan en de camera (startklaar op het statief) in een microfiber handdoek gewikkeld (buitensportzaken) of in een dun regenhoesje (OpTech, 9,00 euro per twee, Cameratools). Dit regenhoesje gebruik ik overigens ook tegen zand (strand of zandverstuiving) en woestijnstof in Afrika. Werkt prima!

 12. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 11 november 2009 om 15:54  | reageer

  Leuk hoor!

  Misschien dat ik nog wel eens een workshopje kom volgen, het lijkt me interessant om eens van anderen life te zien hoe ze dingen aanpakken.

 13. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 11 november 2009 om 16:12  | reageer

  Hoi Johannes, je bent welkom!
  Even op je website gekeken, mooie foto's! Als ik ze in één woord moet typeren: "rust". En dat spreekt me erg aan.

 14. Lucien
  Profiel Lucien schreef op woensdag 11 november 2009 om 18:01  | reageer

  @Jo, paar puntjes van opbouwende kritiek:

  De natuurfotos op je flickr vond ik iets te licht. Sommige Nikons hebben de neiging om fotos te licht te maken. Ik ken iemand met een D90 die standaard 2 stops onderbelicht.

  De nacht en ijshockeyfotos bevatten teveel ruis. Je gebruikt een D700 die juist goed zou moeten presteren bij een hoge ISO.
  Ik heb een foto bewerkt in Photoshop met Imagenomic Noiseware:

  linkje

  Het kan nog verder getweaked worden, dit is alleen een snel voorbeeld.

  Doorgang naar de Maas in Arcen vind ik de beste, mooi gekaderd.

 15. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 15 november 2009 om 22:30  | reageer

  @Lucien, in een volgend blog zal ik eens iets schrijven over "op rechts belichten". Dat betekent dat je bij de opname juist overbelicht, om vervolgens in de RAW-converter de juiste belichting te kiezen. Zo houd je detail in de foto. Maar daarover dus later meer!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord