Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Bruidsfotografie: de eerste stappen en ervaringen

dinsdag 20 april 2010, 22:36 door | 9.520x gelezen | 12 reacties

Als je wat langer met fotografie bezig bent komt vanzelf een keer de vraag of je een bruiloft wilt fotograferen. Ook ik heb een tijdje geleden deze vraag gekregen en uiteraard heb ik hard nagedacht welk antwoord ik hierop zou gaan geven. Het is immers een hele verantwoording en je kan niet –als je net niet het juiste plaatje hebt– even vragen of het overnieuw kan. Na er goed over te hebben nagedacht heb ik besloten deze kans aan te grijpen en zo mijn eerste stappen in bruidsfotografie te zetten.

Na de beslissing ben ik voor mijzelf een checklist gaan maken met daarop de zaken die ik in ieder geval nodig heb tijdens de dag. Een artikel wat hier eerder is verschenen is bijvoorbeeld erg handig. Het is op zich al een hele uitdaging, en je moet er niet aan denken dat je met lege accu's of volle geheugenkaarten komt te staan. Je denkt dat het je niet zal gebeuren, maar voorkomen is beter dan genezen..

Na alles te hebben gecontroleerd, en waar nodig aangeschaft (zoals wat extra accu's en wat losse 4 gigabyte kaartjes in plaats van 16 gigabyte varianten), kwam ik tot de conclusie dat ik toch nog een aantal zaken moest huren. Dit voorkomt dat je gelijk een vermogen kwijt bent om het aan te moeten schaffen, maar dat je toch over goed materiaal kan beschikken op de dag zelf. Ik heb de Canon speedlite 530EX en de Canon 24-70mm f/2.8 L gehuurd. Mijn eigen flitser heeft namelijk kuren op de TTL modus en de 24-70mm f/2.8 L vindt ik een top lens. Hopelijk wordt dit binnenkort mijn 'kit' objectief.

Uiteraard is het ook erg belangrijk om met het aankomende bruispaar te overleggen welke foto's er in ieder geval bij moeten zitten. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en het zou zonde zijn als de foto's die er voor het bruidspaar toe doen er niet tussen zitten na de grote dag. Mijn tip is om dit op te schrijven, is altijd erg makkelijk om later terug te lezen of als geheugensteuntje in je fototas tas te steken.

afbeelding


En dan komt de grote dag zelf eraan. Het begint eigenlijk al een aantal dagen ervoor met het weerbericht voor de dag zelf. De avond ervoor alle accu's opgeladen, mijn instellingen op mijn camera en backup body nagelopen op alle standen, zoals lichtgevoeligheid, belichtingscompensatie, enzovoorts.. Je moet er niet aan denken dat je de hele dag op ISO 800 hebt staan schieten of met de belichtingscompensatie op plus één.

De dag zelf liep erg relaxed, en ik heb er –net als het bruidspaar– met volle teugen van genoten.
Soms was het even aanpoten, maar al met al een mooie dag. Ik heb praktisch alles met de 24-70mm f/2.8 L geschoten, mijn 70-200mm L is maar een paar keer uit mijn tas geweest. Het weer was 's morgens een beetje miezerig, maar wel met mooi diffuus licht. Later in de middag ging de zon flink schijnen wat direct voor harde schaduwen zorgt, en dan moet je toch veel inflitsen. Niet echt mijn persoonlijke favoriet.

afbeelding


Na het thuiskomen begint deel twee van de klus: het uitzoeken en bewerken van de foto's. Je hebt ongemerkt een hoop foto's die je moet sorteren en uitzoeken. Ik heb dit eigenlijk gelijk de dagen erna gedaan. Ja, dagen want het kost je meer tijd dan het schieten van de foto’s zelf..

Lightroom zit nog niet helemaal in mijn systeem, dus ik heb Photoshop toch ook weer flink gebruikt.
Alles foto's ingeladen hebben heb ik de foto's licht bewerkt, zoals contrast en kleuraanpassingen. Ook een aantal extremere bewerkingen zoals bovenstaande zwart-wit en kleurtonen door elkaar.

Over het eindresultaat ben ik erg tevreden. Het bruidspaar is ook tevreden over de foto's en ik ben erg blij met de ervaring die ik op heb gedaan. Het is een hele aparte tak van sport, en ik heb nu nog meer respect voor de professionele bruidsfotografen!

afbeelding


Ik moet zeggen: het is zeker voor herhaling vatbaar! Als je eenmaal 'ja' hebt gezegd bekruipt je soms het gevoel of je het wel had moeten doen. Wanneer je het er dan eenmaal op hebt zitten wil je het -in mijn geval- zeker nog eens vaker doen. En uh.. bruidspaar: nogmaals bedankt voor de kans!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

12 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 20 april 2010 om 22:45  | reageer

  Ik heb zelf ook al een paar keer op een huwelijk fotograaf geweest, wel nog maar 1 keer als eerste fotograaf de andere keren als 2de fotograaf. De eerste en voorlopige keer dat ik enige fotograaf was, was dit van een tante haar 2de huwelijk, heel veel stress ervoor maar zodra het begint vloeit dat weg, en heb ik een heel toffe dag gehad. De foto's van jouw zijn wel beter als toen de mijne (niet dat ze slecht waren hoor)!

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 20 april 2010 om 22:48  | reageer

  Leuk artikel en mooie foto's! Goed dat je ervoor hebt gekozen om een goede flitser en lens te huren.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 21 april 2010 om 01:40  | reageer

  Een levendig verslag van je eerste wedding shoot! Dat koortsachtige gevoel kan ik me helemaal voorstellen. De creatieve benadering in de foto's spreekt me aan. Zoals ik in een van vorige artikelen schreef is wedding photography big business in China. Desondanks voel ik me er niet toe aangetrokken.

  De EF 24-70 f/2.8L is een topzoom maar legt het helemaal af tegen primes zoals de EF 35 f/1.4L, EF 85 f/1.2L en EF 135 f/2L. Het gemak van een zoom spreekt voor zich maar ik lees vaak genoeg dat bruidsreportages met deze prime lenzen worden geschoten. twee body's lijkt me dan wel een must.

 4. Leo
  Leo schreef op woensdag 21 april 2010 om 07:54  | reageer

  Ik sluit me aan bij mijn voorgangers! Mooi en levendig verhaal!
  Tweede foto vind ik een erg mooie uitzondering op zwart-wit met een ding in kleur. Het komt denk ik omdat je oog na de kleur automatische naar het tweede onderwerp gaat, de witte bruid. Het gebrek aan contrast bij de bomen is nu juist een voordeel.

 5. JoopVisbeek
  JoopVisbeek schreef op woensdag 21 april 2010 om 09:44  | reageer

  Mooi verslag! Goed gedaan ook, de foto's die je laat zien zijn erg mooi.

  Lijkt me erg leuk om nog eens te doen, maar voorlopig is dat voor mij een ver-van-mijn-bed-show...

 6. stefansegers
  Profiel stefansegers schreef op woensdag 21 april 2010 om 09:50  | reageer

  Hey allen,

  Leuk om te lezen hoe je eerste bruiloft is verlopen. Ik doe inmiddels wat langer bruiloften en heb een aantal tips verzameld op mijn weblog.

  Wie weet hebben jullie er wat aan.

  Stefan

 7. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 21 april 2010 om 11:17  | reageer

  Zeker een leuk verslag, het gevoel is ook heel herkenbaar en zeker de avond ervoor. Even alles checken en schoonmaken. Voor je eerste shoot ben je al goed creatief bezig geweest. Ik ben benieuwd hoeveel foto's op de eerste dag hebt geschoten en of je voor de zekerheid meer hebt geschoten dan nodig was.

  Het uitzoeken is inderdaad een hele klus en je zult na meerdere klussen makkelijker in worden. Persoonlijk ben ik nu een fotoalbum aan het maken voor een andere fotograaf uit Afrika die 600 foto's op CD heeft aangeleverd, dit is toch een stuk lastiger als je er zelf niet bij bent geweest om de dag goed verslag te doen. Ik vind persoonlijk dat een fotoalbum een verhaal moet zijn van de dag.

  @stefansegers; mooie site ga ik zeker even op mijn gemak bekijken

 8. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 21 april 2010 om 11:43  | reageer

  @allen: Bedankt voor jullie reacties!

  @Ton: Ik ga zeker nog een keer met een prime schieten, ik hoor jou inderdaad vaak over de voordelen. Ik ben daar dan ook benieuwd naar. Huren is dan wellicht weer een goede optie.

  @Stefan: Inderdaad een handig artikel! Bedankt voor de tip.

  @Onem: Ik had uiteindelijk rond de 600 foto's, onder het mom van: beter teveel als tekort. knipoog (als je het vaker doet zal dit uiteindelijk minder zijn..) Ik heb dus inderdaad meer geschoten dan nodig en ben zo aan de veilige kant gaan zitten.
  Bijvoorbeeld de familiefoto's: minimaal 3 per "setje". Heb je in ieder geval altijd een foto waar iedereen zijn ogen open heeft of leuk lacht. (en kan je eventueel combineren in PS)

 9. stefansegers
  Profiel stefansegers schreef op woensdag 21 april 2010 om 11:46  | reageer

  Hey allen,

  Ik heb afgelopen weekend 1250 foto's geschoten... en ja Lightroom is het programma bij uitstek. Je kan erg snel door de beelden heen en aangeven welke afgekeurd zijn en welke goed zijn. Dan filteren en voila je kan aan de slag met je correcties of fotoalbum.
  Het klopt inderdaad wel dat ik naast de 16 uur fotografie nog eens 12 uur bezig ben met correcties en bouwen van het album. Maar het is ook zooooo leuk om te doen !

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 21 april 2010 om 18:39  | reageer

  @Niels, ik voel met niet aangetrokken tot die tak van het ambacht, maar vind het leuk om te lezen hoe beginners (en gevorderden) zich voorbereiden.

  Een reden waarom het mijn ding niet is, zie ik in de tweede foto. Wat is de bedoeling daarvan? Symboliek? Of gewoon het maken van een mooie foto? Waarom laten bruidsparen eigenlijk een stel foto's maken die niets met de dag of met het paar te maken hebben? Ik blijf het een raar gebruik vinden.

  Als ik ooit 'ja' zou zeggen op deze vraag, dan zou ik meer voelen voor de enigszins journalistiek stijl zoals die van reportagestijl van de Litouwer
  Aleksandras Babičius, te zien op http://meninenuotrauka.

 11. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 21 april 2010 om 22:00  | reageer

  Zou zelf ook de voorkeur hebben voor een meer fotojournalistieke stijl. Foto's waar ook veel meer spontaniteit in zit.

  Ik weet ook niet waarom bruidsparen zo graag de standaardplaatjes willen. Omdat men het echt mooi vindt, of gewoon omdat ze nooit wordt uitgelegd dat het ook anders kan?

  De foto's zijn technisch goed, al vind ik dat zwart-wit met een kleurtje wel erg 2003.

 12. andyvde
  Profiel andyvde schreef op zaterdag 24 april 2010 om 12:08  | reageer

  Ik denk dat het belangrijk is dat je voor jezelf een stijl kiest waar je je goed bij voelt en verder in specialiseert. Een fotograaf is zo goed als de beelden die hij laat zien. Mensen zullen je kiezen voor de stijl die je gebruikt en sneller carte blanche geven. En de reeks die je dan maakt is volgens de stijl die je goed kent en beheerst...
  Zorg dat je een goeie website hebt met eenduidig materiaal en de mensen komen vanzelf naar je toe.

  @stefaan. Zelf ben ik ook een fervent gebruiker van Lightroom. Het heeft m'n workflow postproductie tot een kwart herleid. Maar ik doe er toch wel verschillende dagen over om tot een resultaat te komen bij een huwelijksshoot. En dan spreken we nog niet over een boek...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord