Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Bruidsfotografie door een natuurfotograaf

woensdag 6 maart 2019, 14:02 door | 17.487x gelezen | 5 reacties

Mensen die graag fotograferen kennen het vast: vroeg of laat word je een keer door vrienden gevraagd of je hun bruiloft wilt fotograferen. Dat is mij een jaar of 3 geleden ook voor het eerst gebeurd. Het mooie is dat mensen vaak de mooiste seizoenen (voorjaar of herfst) kiezen om te trouwen en dat de natuur ook prachtig.

Dit voorjaar heb ik mijn achtste bruiloft mogen fotograferen. Het liefst werk ik met een oefensessie om op een ontspannen manier te kunnen wennen aan elkaar en om op die manier ook verwachtingen af te stemmen.

Het bruidspaar weet hoe ik ben als ik achter de camera sta, het bruidspaar krijgt een beeld van het type foto's dat ik maak en er kan een stuk afstemming plaatsvinden. Op die manier voorkom je teleurstellingen en het leuke voor het stel is dat ze een mooie serie foto's hebben die je bijna altijd weer terug ziet komen in de feestkrant en in stukjes. De oefensessie voor mijn laatste paar vond plaats in de herfst en dan kun je natuurlijk prachtig spelen met de kleuren van het seizoen.

Portretfotografie in de herfst


Mijn hart ligt natuurlijk bij de natuur en daarom fotografeer ik ook het liefst mensen in de natuur. Als ik dan de bomen fris en groen zie uitlopen dan kan ik het niet laten om een soort van landschap te fotograferen waarbij het bruidspaar dan duidelijk het onderwerp vormt waar het oog naartoe getrokken word, maar tegelijk vormt het frisse groen met de zon erdoor een essentieel onderdeel van de foto.

Bruidsfoto tussen de bomen


Nou is het natuurlijk niet zo dat ik echt alleen maar overweg kan met bloemen en dieren. Wanneer mensen nog wat originele ideeen hebben en me meenemen naar een crossbaan met rioolpijpen dan vind ik dat ook ontzettend leuk om mee te spelen, het is altijd leuk als je iets minder standaard platen kan nemen en iets meer kan varieren.

Door een rioolpijp gefotografeerd


Voor dit bruidspaar heb ik ook nog een sessie in de stad gedaan en die foto's zijn ook prima gelukt, alleen zelf vind ik dan de resultaten in de natuur toch het mooiste. Al blijft dat natuurlijk een kwestie van smaak.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2019.
De eerste publicatiedatum is woensdag 3 juni 2009, 20:12.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

5 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 3 juni 2009 om 20:23  | reageer

  Tof om te lezen zelf trek ik liefst ook foto's van natuur enzo maar ik heb ook al een huwelijk getrokken en ik denk dat het ene het andere niet uitsluit zoals ik in jouw foto's zie.

 2. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 4 juni 2009 om 15:24  | reageer

  Mooi stuk Johannes. Als je gespecialiseerd bent in natuurfotografie kan je dat erg mooi terug laten komen in bruiloftsfotografie. Ik vind vooral je eerste foto erg geslaagd, een perfecte combinatie van de twee takken fotografie.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 5 juni 2009 om 12:57  | reageer

  Dank voor de positieve reacties vrolijk

 4. Evert
  Evert schreef op zondag 7 juni 2009 om 11:12  | reageer

  Ik ben nog niet helemaal overtuigd...voor mij (als trouwfotograaf) zijn het 'gewoon' trouwfoto's, toevallig in een groene omgeving geschoten. Daar hoef je naar mijn mening zeker geen natuurfotograaf voor te zijn.

  Als je de gave foto's op jouw site nu zou combineren met trouwfotografie, dan zou dat naar mijn mening wel een geweldige samensmelting zijn vrolijk

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 7 juni 2009 om 11:53  | reageer

  Een goede bruidsfotograaf zal ongetwijfeld ook prima gebruik kunnen maken van de omgeving hoor. Alleen ik pas de ervaringen uit mijn natuurfotografie mee in mijn bruidsfotografie en daardoor is die ervaring wel relevant. Ik heb bijv. geleerd om gebruik te maken van meer omgeving om zo meer te laten zien en dat zie je terug in mijn bruidsfoto's. Ook het gebruik van onscherpte in de voorgrond e.d. pas ik toe, al heb ik daar geen voorbeelden van toegevoegd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord