Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bruiloft Krijn en Eveline

donderdag 5 maart 2009, 20:15 door | 11.587x gelezen | 18 reacties

Vorige week vrijdag heb ik de bruiloft van Krijn en Eveline gefotografeerd. Eveline is het nichtje van mijn vrouw en dus ben ik van 's ochtends 9:00 uur tot 's nachts 2:00 uur aanwezig geweest. Het leuke van zo'n bruiloft fotograferen in de familie vind ik ook wel dat je er overal met de neus boven zit; je krijgt de hele dag tot in detail mee.

Winterlicht en weer
Hoewel je in de zomer natuurlijk ook slecht weer kunt hebben, is trouwen in de winter natuurlijk wel een extra risico. Het zat ons afgelopen vrijdag wat het weer betreft dan ook behoorlijk tegen. Het heeft werkelijk de hele dag gemotregend. Een gestage nevel van regen waardoor het bruidspaar, de fotograaf en de apparatuur binnen een kwartiertje aardig doorweekt waren.

Vervelender was eigenlijk het gebrek aan licht. De 27ste was een grauwe dag en dat maakte het op een binnenlocatie fotografen ook zo goed als onmogelijk. Voor de reportage foto's hebben we dan ook gewoon het slechte weer opgezocht in het Nijmeegse Kronenburgpark.

Regenachtige bruiloft


Eveline droeg een mooie bruidsjurk waarin haar armen en rug grotendeels ontbloot waren. Het zag er prachtig uit, maar was in dit weer natuurlijk minder praktisch. Na een kleine kwartiertje fotografen in het park waren we vanwege een verkleumde bruid dan ook genoodzaakt de auto weer op te zoeken. Op een tweede locatie onder de Nijmeegse Waalbrug hielden we het na drie minuten door de koude wind al voor gezien.

Het resultaat van het slechte weer was dan ook een gebrek aan uitgebreide rapportage foto's. Ondanks de korte tijd hebben we toch nog wat leuke foto's geschoten. Slecht weer geeft je overigens ook flink wat beperkingen in poses. Zitten of ergens tegen aan leunen is niet handig.

Binnen
Gelukkig speelt een bruiloft zich ook voor een groot gedeelte binnen af. In het Stadhuis, de Kerk en tijdens het feest zit je lekker warm en droog. Ook dan geeft het winterweer problemen. Een kerk is wel vaker donker, maar met zo weinig buitenlicht wordt het helemaal dramatisch. Ik baalde dan ook dat ik mijn Canon 5D mark II nog niet heb kunnen bestellen. Zijn hoge ISO bereik was zeer gewenst geweest tijdens de binnen opnamen.

Nu op ik op mijn Canon 400D -en mijn geleende back-up 40D- regelmatig de 800 en 1600 ISO aan moeten spreken en dat levert foto's met de nodige ruis op. Ook zaten er schikbarend veel bewogen foto's tussen mijn opname. Op zo'n moment ben je blij dat je van elke situatie wel meerder foto's genomen hebt. Als je kunt kiezen uit twee of drie verschillende versies van één situatie zit er meestal wel een geslaagde tussen. Zo heb ik geen enkel belangrijk moment gemist door een bewogen foto.

Onder de Waalbrug


Gebruik van een flitser in het stadhuis en de kerk vind ik vervelend. Het flitslicht stoort en levert vaak geen betere foto's op. Zeker in de kerk, waar indirect flitsen door het hoge plafond zo goed als onmogelijk is. Helaas ben ik nog niet bedreven genoeg in het betere strobist werk om tijdens zulke gelegenheden op die manier te werk te gaan.

Feest
Op het feest was er natuurlijk helemaal geen ontkomen meer aan het gebruik van een flitser. Bij feestfoto's is dit doorgaan ook minder belangrijk. Ondanks het hoge en donkere plafond in het kasteel waar het feest plaats vond kon ik met de Canon EX580 II toch aardige foto's nemen. De ISO ging daarbij naar 400, zodat de flitser minder hard zijn werk hoeft te doen.

Krijn en Eveline


Verwerking
Het verwerken van de foto's heb ik grotendeels binnen Lightroom gedaan. Ik begin steeds meer te wennen aan dit programma voor de workflow van Adobe. Lightroom bevalt erg goed bij het snel afwerken van de honderden foto's die je op zo'n dag schiet.

Na het inladen van de foto's, waarbij je gelijk een aantal tags toevoegd, ben ik begonnen met het verwijderen van de echte rotzooi; bewogen en onscherpe foto's. Ik gebruik hiervoor de zogenaamde Loupe view waarbij je de foto's -bijna- beeldvullend bekijkt. Met de pijltjestoetsen ga je door de foto's die je zo razendsnel kunt beoordelen. Tevens voer ik in deze ronde wat basis bewerkingen uit op foto's die dat nodig hebben; wat extra contrast, een witbalans aanpassing en dergelijke.

Na deze ronde zet ik Lightroom aan de slag om van alle RAW bestanden die overgebleven zijn Jpegjes te maken. Dit gaat erg eenvoudig met de Export functie waarbij ik kies voor sRGB bestanden in de hoogste kwaliteit Jpeg. In Lightroom sorteer ik op datum en tijd zodat de foto's van beide camera's in de juiste volgorde weergeven worden. Door bij het exporteren te kiezen voor een nieuwe nummering houdt Lightroom deze volgorde aan.

Selectie
Tijdens de export van alle foto's werk ik alvast verder aan de volgende stap; het maken van een selectie van circa 100 foto's die wat mij betreft in een trouwalbum zouden kunnen eindigen. Dit doe ik door opnieuw full-screen door de foto's te bladeren en bij elke foto die me aanstaand de rating op één te zetten. De 'officiële' manier is overigens om de foto te 'picken', maar ik vind dit momenteel nog even gemakkelijker werken.

Na deze selectie had ik nog 105 foto's over die, naar mijn idee, een goede weergave van de dag gaven. Deze laatste selectie ben ik nog doorgelopen om te kijken waar ik foto's met Lightroom nog verder kon verbeteren. Bij sommige foto's betekend dat wat extra contrast, bij anderen een lichte vignetering toevoegen en dergelijke.

Redelijk wat foto's heb ik omgezet naar zwart-wit of een sepiatoon. Het zachte licht van die dag (door de bewolking) laat een kleurenfoto er al gauw wat saai uit zien. Door de kleuren uit de foto te halen los je dit probleem op.

Afwerking
De uiteindelijke selectie, met daarbij een boel bewerkte foto's, gaat opnieuw door de export functie. In een andere map laat ik zo de sRGB Jpeg bestanden wegschrijven. Uiteindelijk brand ik twee DVD's; eentje met alle bestanden erop (zowel de selectie als alle foto's). Deze DVD is voor het gebruik in een computer en vanuit daar kan het bruidspaar zelf een album samenstellen.

De gemaakte selectie brand ik daarnaast op een DVD die je af kunt spelen op een DVD-speler. Een slideshow met muziek op de achtergrond (ik had het kerkboekje bewaard om hun muziekkeuze toe te kunnen voegen aan de DVD). Elke foto blijft in de slideshow 6 seconden in beeld en gaat dan met een simpele maar nette crossfade over naar volgende foto.

Zo houd je een DVD over die het kersverse bruidspaar binnen tien minuten kan tonen aan vrienden en familie. Net lang genoeg om je aandacht er nog bij te kunnen houden. Afgelopen zondag hebben we de DVD's bij het stel afgeleverd. Volgens mij waren ze erg blij met het resultaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. *eSThER*
  Profiel  *eSThER* schreef op donderdag 5 maart 2009 om 20:23  | reageer

  Zo heb ik 13 februari een bruiloft gefotografeerd en hetzelfde als jij ervaren. Bevroren bruid. Gelukkig nog wel een set mooie foto's buiten kunnen maken, maar niet zoveel als ik had gewild. Leuk te lezen hoe je de verwerking aanpakt.

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 5 maart 2009 om 20:34  | reageer

  Ik heb vorig jaar een bruiloftsshoot gedaan in februari op de Zaanse Schans. Mooie blauwe hemel en een lekker zonnetje. We (ik doe bruiloften met een andere fotograaf samen) hadden een warme cape meegenomen voor de bruid die we tussendoor steeds om haar schouders konden slaan. Dat werd erg op prijs gesteld (en leverde extra fototijd op).

  De selectie in Lightroom doe ik ongeveer op dezelfde manier als jij, alleen in meerdere stappen: je loopt door alle foto's heen en geeft ze dan een rating of flag. Dan zet je een filter op zodat je alleen de geselecteerde fotos ziet en loopt er dan nog een keer doorheen en geeft alles wat mooier is dan gemiddeld een hogere rating. Meestal haal ik er per slag ongeveer de helft uit, dus na 3 of 4 slagen heb je een goede selectie.

  Welk programma gebruik je om de slideshow op DVD te maken? Ik ben nog op zoek naar een programma waarmee ik een slideshow zowel in DVD formaat als in webformaat (flash oid) kan maken. Dan kan het paar ze ook online zetten als daar behoefte aan is .

  En voor het strobist werk moeten we nog maar eens een oefensessie organiseren. Ik heb daar in een grote kerk ook mooie resultaten mee behaald.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 maart 2009 om 20:48  | reageer

  @Reinoud; Wij hadden ook twee dikke kleden mee voor de bruid, maar dat hielp niet voldoende. Enne, bij Lightroom loop ik ook altijd wel een keer of twee a drie door de foto's heen waarbij er soms nog wat extra verdwijnen. Al zat ik in dit geval al na de eerste keer dicht bij de honderd foto's.

  De slideshow heb ik gemaakt met Nero Vision.
  Dat werkt op zich prima, al kan ik me voorstellen dat er betere programma's voor zijn. Mocht iemand er eentje weten, ik hoor het graag!

 4. Tom Leuntjens
  Tom Leuntjens schreef op donderdag 5 maart 2009 om 21:11  | reageer

  voor mij mag de gewoonte overwaaien van de states om een post wedding shoot te doen. minder drukte de dag zelf, koppel is relax en ze kunnen nog eens hun magisch moment herbeleven. een trash the dress mag dan ook al eens sneller.

  leuk artikel

 5. aradilon
  aradilon schreef op donderdag 5 maart 2009 om 21:15  | reageer

  zoals je misschien al wist komt mijn eerste huwelijk er ook aan (zaterdag), zal wel iets anders verlopen want het is niet kerkelijk en naar wat ik heb gezien kwa locatie zal er bij mij wel een flits nodig zijn.
  Tof artikel.
  Nu volgend huwelijk wél met de 5D mark II ? vrolijk

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 maart 2009 om 21:20  | reageer

  @Tom; Daar hebben we het tijdens de bruiloft ook nog over gehad. Wellicht komt dat er nog van, al zal het even duren. De bruid is zwanger en past de komende maanden dus niet meer zo goed in haar jurk. knipoog

  @Aradilon; In elk geval alvast veel succes zaterdag! Hopelijk wordt het weer nog iets beter. Het volgende huwelijk zeker met de 5D mark II. vrolijk

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 5 maart 2009 om 23:09  | reageer

  Voor een bruidsreportage heb je de 5D mark II niet echt nodig. Maar werken met goede hoge ISO is wel héél plezierig. Binnen in burchten, kastelen, kerken en woningen, maar met het grijze weer van de laatste weken zeker ook buiten. Je houdt ruis, maar die blijft binnen (in ieder geval voor mij) acceptabele grenzen.

 8. Eugène
  Eugène schreef op donderdag 5 maart 2009 om 23:38  | reageer

  Mooie foto met dat druppelende takje. Begint heel goed op echte kunstfoto te lijken en dat tijdens een bruiloft!!!. Zou het zomaar aan mijn muur kunnen hebben hangen. Prachtig.

 9. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 06:36  | reageer

  Leuk om eens lezen en eens mee te 'kijken' in de keuken van een andere fotograaf. Ik kan me voorstellen dat het weer een beetje een ramp was! Kon destijds op Twitter al lezen dat je er van baalde. Dat vond ik trouwens ook leuk om 'live' mee te kunnen leven.

 10. JohnMonster
  Profiel  JohnMonster schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 10:44  | reageer

  Op 1 mei ga ik mijn eerste bruiloft vastleggen.
  Ik ben er in mijn hoofd echt constant mee bezig.
  Zelf ben ik bijna 2 jaar geleden getrouwd en heb toen goed opgelet hoe mijn fotograaf te werk ging.

  Ik kijk er heel erg naar uit, maar vind het ook best spannend.
  Elja, welke objectieven sleur jij heel de dag mee?
  Ik heb enkel een 24-105L en een vaste 50mm voor op mijn 40D.
  Ik twijfel heel erg of ik nog wat andere objectieven moet lenen/huren.
  Verder heb ik een statief, een reflectiescherm en een 430 EXII die ik mee neem die dag.

 11. Edgo
  Profiel Edgo schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 19:41  | reageer

  Je kan voor de slideshows eens kijken naar Proshow Gold van Photodex. Veel mogelijkheden. Pasgeleden eens uitgeprobeerd na een trouwerij.
  Zelf vind ik de kwaliteit van de foto's iets achteruit gaan, heb toen de hele zaak maar met idvd in elkaar geprutst.

 12. Ruud
  Profiel Ruud schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 21:55  | reageer

  @ Edgo,

  Ik heb ook een paar keer met pro show gewerkt en wat jij aandraagt heb ik niet zo ervaren. Als ik mij goed herinner alles wel in de hoogst mogelijk kwaliteit op laten slaan. Voordeel van het programma vind ik dat het heel veel mogelijkheden heeft ook qua muziek.

 13. gast schreef op vrijdag 6 maart 2009 om 22:38  | reageer

  ProShow is inderdaad erg goed, vind ik zelf. Heb 14 november mijn eerste bruiloft gefotografeerd en toen was het typisch herfstweer. Toch een uitdaging om óók daarvan iets te maken. Gelukkig waren beide partijen tevreden.

 14. SKraaij
  Profiel SKraaij schreef op zondag 8 maart 2009 om 02:23  | reageer

  Leuk om te lezen hoe jij dit aanpakt. Ik ga zelf namelijk ook over 1.5 maand een bruiloft fotograferen....

 15. Mike
  Mike schreef op maandag 9 maart 2009 om 15:11  | reageer

  Leuk artikel. Wat ik niet helemaal begrijp.. maak je nou een export na jpeg om vervolgens die jpegs weer te gaan bewerken?

 16. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 maart 2009 om 15:18  | reageer

  @Mike; Dat heb ik dan niet helemaal duidelijk verwoord. Wat ik bedoel is: ik maak eerst een export van alle foto's naar Jpeg zodat ik die apart heb opgeslagen. Dan werk ik verder op de RAW bestanden in Lightroom en maak daarna opnieuw vanuit de RAW's een export met daarin alleen de selectie.
  Ik bewerk dus geen Jpegs.

 17. Mike
  Mike schreef op maandag 9 maart 2009 om 17:12  | reageer

  @Elja; ik schrok al knipoog

 18. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 21:10  | reageer

  Ik gebruik voor mijn dvd's "pictures to exe", website www.wnsoft.com

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord