Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bruiloft Maarten en Saskia

woensdag 10 september 2008, 23:07 door | 10.243x gelezen | 13 reacties

Afgelopen vrijdag was ik de bruidsfotograaf bij Maarten en Saskia. Maarten is de neef van mijn vrouw en zij hadden mij gevraagd op hun huwelijk de foto's te maken. Ik vind het altijd leuk om op de bruiloift van familie op bekenden te fotograferen omdat je zo de gehele dag erg intens mee kan maken. Je bent overal bij en mag altijd vooraan staan.

Nadeel is natuurlijk wel dat het een vermoeiend dagje is; 's ochtends stond ik om half negen bij de bruidegom voor de deur en 's nachts om half twee verlieten we het feest pas om ons bed op te zoeken. In de tussentijd loop je constant met je camera te sjouwen en moet je opletten geen belangrijke momenten te missen. Absoluut leuk om te doen, maar ik was blij om mijn bed die avond te zien.

Zoals gezegd stond ik 's ochtends om half negen bij Maarten voor de deur. Zijn aanstaande vrouw sliep bij haar ouders en Maarten zelf zat nog in zijn trainingsbroek aan de koffie. Door de zenuwen had hij niet al te best geslapen, maar daar was verder niks van te merken. Als fotograaf vind ik het altijd leuk om foto's te maken van het aankleden van het bruidspaar en hier kon ik daar mooi foto's van maken.

Nadat Maarten aangekleed was vertrok ik naar de ouders van de bruid om daar Saskia ook nog in haar trainingsbroek te treffen. De dame van de make-up en het haar was net klaar en Saskia ging haar jurk, geholpen door moeder en een vriendin, aantrekken.

Vervolgens was het wachten op de komst van de bruidegom die vlak daarna aankwam in een deftige Rolls Royce. Bij aankomst natuurlijk de verplichte nummers gemaakt; aanbellen door de bruidegom en de bruid die de trap af komt. Na de ontmoeting vertrokken we voor de reportagefoto's.

Maarten & Saskia


Het bruidspaar had twee locaties op het oog; beide in de buurt van hun woonplaats Grave. Op de eerste locatie is onder andere bovenstaande foto genomen. Maarten en Saskia hadden beide locaties in de natuur gekozen, met bij de eerste locatie ook een brug en een bunker in de buurt en op de tweede locatie een klein kerkje. De afwisseling op beide locaties is wel zo prettig wanneer je er een paar uur foto's wilt maken.

Zelf heb ik de laatste tijd eigenlijk veel vaker de voorkeur voor een meer 'urban' locatie dan een locatie in de natuur. Structuren in steen, vrolijk gekleurde deuren en dergelijke vormen een achtergrond die vaak spannender is dan een beekje of een parkje. Ik denk dat ik in de toekomst steeds vaker op zoek zal gaan naar dit soort locaties voor bruidsfoto's.

Kerkdienst
Maarten en Saskia trouwden op dezelfde locaties als waar ik en Sara getrouwd zijn; in het kasteel van Wijchen en de Paschaliskerk. Vooral in de kerk moet je vaak uitwijken naar hogere ISO's om zonder flits nog fatsoenlijke foto's te kunnen maken. Zelf gebruik ik liever geen flitser, tenzij ik de tijd heb deze helemaal naar mijn hand te zetten. Tijdens een kerkdienst heb ik daar de tijd en rust niet voor. Ook vind ik het storend om constant door de dienst heen te flitsen.

Kerkelijke inzegening


De belangrijkste reden waarom ik over wil stappen naar een nieuwere camera is dan ook de lichtgevoeligheid. Mijn Canon 400D kan eigenlijk alleen tot 400 ISO mooie foto's maken. Bij 800 ISO wordt het toch echt al wat korrelig en dat zie je, zeker op prints van 20 bij 30 gewoon. Ik zou graag een camera hebben waarbij ik zonder zorgen kan werken met 1600 of 3200 ISO.

Maarten is de drummer bij het kinderkoor in de kerk en dus heeft hij er een nauwe band mee. Daarnaast is zijn moeder toen hij nog jong was overleden en ligt zij begraven op het kerkhof bij diezelfde kerk. Deze combinatie zorgde voor een vrolijke en emotionele dienst waarbij weinig gasten het droog hebben gehouden. Ik denk dat de mis één van de mooiere was die ik tijdens bruiloften meegemaakt heb.

Hieronder nog een foto genomen tijdens de kerkdienst. Voor de afwisseling vind ik het altijd wel grappig een foto te maken van de vele andere opname apparatuur die tijdens zo'n bruiloft gebruikt wordt. Er is altijd wel iemand met een compactje in de buurt die foto's aan het maken is. In onderstaande foto is het een videocamera die het gebeuren vast legt. Het scherpe beeld op de camera met in de achtergrond hetzelfde beeld onscherp, maar herkenbaar, vind ik altijd wel een grappig effect.

Camera op de foto in de kerk


Na de dienst bracht het kersverse bruidspaar nog een bezoekje aan het graf. Hierna vertrokken ze naar de feestlocatie waar de bruidstaart aangesneden werd en 's avonds ook gegeten en gefeest werd.

Nabewerking & oplevering
Zaterdagochtend was ik gelukkig aardig bijgekomen van de vermoeiende, maar erg gezellige dag. De zaterdagmiddag ben ik direct druk bezig geweest met het verwerken van de foto's. Ik doorloop daarbij alle foto's eerst als RAW bestand en maak waar nodig aanpassingen in witbalans, belichting en dergelijke.

Vervolgens zet ik alle RAW bestanden over naar Jpeg in het sRGB kleurprofiel. Dit laatste zodat het bruidspaar geen problemen heeft wanneer ze onwetend met AdobeRGB bestanden aan de slag zouden gaan. De enorme collectie foto's (760 foto's was het resultaat van de gehele dag) kopieer ik vervolgens naar een tweede map.

In de tweede map ga ik kritisch door de foto's heen. Ik doe dit in meerdere keren. Elke keer wordt ik weer een stapje kritischer over welke foto's blijven en welke ik weg gooi. Mijn bedoeling is om de (maximaal 200) beste foto's te selecteren die de hele dag goed weergeven. Allen belangrijke onderdelen van de dag moeten er dus in terug komen en dan van elk gedeelte alleen de beste paar foto's.

Uiteindelijk hield ik 190 foto's over; van Maarten in zijn trainingsbroek in de badkamer tot de laatste dans om 1 uur 's avonds. Uit deze laatste selectie kies ik vervolgens nog een aantal foto's waarvan ik denk dat ze gebaat zijn bij een extra bewerking. Die paar foto's zet ik om naar zwart-wit, voorzie ik van een vignetering of ik voer er bijvoorbeeld een cross-processing effect op uit.

De bewerkte foto's vervangen in deze map de originelen. Deze blijven immers toch bewaard in de map met alle foto's. De twee mappen brand ik op een DVDtje. In dit geval zelfs op twee, want het paste niet op 1 DVD. De gemaakte selectie gebruik ik ook nog om een video-DVD te maken; een slide-show van de 190 foto's die in een kwartiertje aan je voorbij komen. Elke foto wordt maar een paar seconden getoond.

Een dergelijke DVD is handig om te tonen aan vrienden en familie die de foto's willen zien zolang het album nog niet klaar is. Aan albums begin ik zelf niet; dat kost me teveel tijd. Bij Maarten en Saskia heb ik voor het eerst ook wat muziek gebruikt op de achtergrond van de DVD. De muziekstukken zelf kwamen uit de kerkmis en het nummer waarbij het stel elkaar ooit ontmoet heeft.

Om het geheel af te maken heb ik ook nog even een paar hoesjes uitgeprint voor in de DVD doosjes. Gewoon een foto van het bruidspaar met wat teksten; namen en data. Diezelfde avond hebben Sara en ik de DVD's nog bij het bruidspaar afgeleverd. Uiteraard gelijk even een stukje taart mee gepikt en de foto's gekeken die ze ook al van anderen hadden gekregen. Je dacht toch niet dat ik de snelste was..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 11 september 2008 om 00:32  | reageer

  Leuk verslag. Maar ik moet wel zeggen dat ik je workflow van de nabewerking erg omslachtig vind klinken. Heb je wel eens naar Lightroom gekeken?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 september 2008 om 00:36  | reageer

  @Reinoud; Zeker, maar ik ben er nog niet zo enthousiast over. Ben echter momenteel een boek aan het lezen over Lightroom en zodra ik die uit heb ga ik -verwacht ik- heel enthousiast opnieuw aan de slag om het te leren gebruiken. vrolijk

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 11 september 2008 om 00:42  | reageer

  Als je het eenmaal gaat gebruiken kun je al snel niet meer zonder. knipoog
  Ik doe regelmatig bruiloften en andere shoots met geregeld een paar honderd foto's op een dag. Niet alleen maakt het in LR geen verschil of je in RAW of in JPG schiet, je kunt ook nog eens bewerkingen copieren van 1 foto naar een hele groep andere (wat erg prettig is als je de witbalans van een complete onderwatershoot moet corrigeren bijvoorbeeld).

  Selecteren gaat erg makkelijk en snel, en als je van alles wat je exporteert consequent collecties maakt weet je precies wat je aan een bruidspaar hebt gegeven, Vaak lever ik zo snel mogelijk een preview af, en daarna zowel een slideshow (met de slideshow-pro plugin) als een complete selectie van de hele dag en een set van alle portretten die we in een hoekje van de receptie schieten. En dan is het erg prettig om later precies te weten wat je wel en niet gegeven hebt.

 4. Stealth
  Stealth schreef op donderdag 11 september 2008 om 00:57  | reageer

  LR is inderdaad uiterst snel en aangenaam processen Elja.
  Voor de presentatie-DVD heb je Proshow gebruikt ? (zoniet wens ik ook dit programma sterk aan te bevelen knipoog)

 5. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op donderdag 11 september 2008 om 01:10  | reageer

  Ik herken het gevoel van een dag keihard werken. Een bruiloft is leuk, maar als je verantwoordelijk bent voor de foto's heb je nooit rust. Dat is ook de reden dat ik het (niet meer) doe. Als ik het zo lees, heb je de dag daarna ook nog veel werk verzet zeg. Goed om je workflow zo te beschrijven.

  Ook ik ben een Lightroom fan. Ik weet niet hoe het bij bridge zit, maar de mogelijkheid om bepaalde settings op grote groepen foto's toe te passen is echt heerlijk.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 september 2008 om 08:35  | reageer

  @Reinoud; Op zich kun je de meeste dingen die je noemt ook allemaal met Adobe Bridge (Jpeg en RAW, instellingen kopieren naar een serie). De meerwaarde van lightroom hoop ik vooral te vinden in de presets en de selectiemogelijkheden (al kun je ook raten en sorteren in Bridge).

  Mijn methode lijkt misschien wat omslachtig, maar het selecteren door te verwijderen gaat in de praktijk razendsnel met -heel ordinair- de Windows Viewer.

  @Stealth; Ik heb Nero Vision gebruikt, maar ik zal eens kijken naar Proshow.

 7. libeco
  Profiel libeco schreef op donderdag 11 september 2008 om 10:23  | reageer

  Ik gebruik geen Lightroom. Wel eens geprobeerd, maar nooit de stap gemaakt. Grappig vind ik wel altijd dat mensen die LR proberen te 'verkopen' aan anderen het altijd hebben over het kopieren van instellingen. Zij gaan wel heel gemakkelijk voorbij aan het feit dat Bridge dit ook kan. Overigens weet ik niet hoe de collecties in LR werken, maar ook in Bridge kun je collecties maken.

 8. jeroen Cox
  jeroen Cox schreef op donderdag 11 september 2008 om 10:25  | reageer

  Leuk stukje Elja
  over de hele dag intens meemaken weet ik zo niet, je bent toch geconcentreerd aan t fotograferen, maar je mag in ieder geval overal met je snufferd bij staan.

  Welke objectieven heb je gebruikt?
  leuk dat je je workflow laat zien.vrolijk dat is voor mij nog iets wat vereenvoudigd moet worden
  ik heb weer eens een poging gewaagt met LR, alleen hij is zo traaag voor de rest zie ik het gemak inmiddels wel.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 september 2008 om 10:37  | reageer

  @Libeco; Inderdaad; de verschillen zijn volgens mij lang niet zo groot als veel Lightroom gebruikers denken. Bridge (uiteraard gecombineerd met Camera RAW) is best een krachtig pakket. Maar ik ben me er meer in aan het verdiepen, dus over een tijdje kan ik daar een betere mening over geven. knipoog

  @Jeroen; Als het goed is let je als fotograaf tijdens de dag goed op dat je geen spontane momenten mist, dus maak je volgens mij de dag heel intens mee. Daarnaast ben je vaak de enige die zoveel contact heeft met het bruidspaar. Ik vind het in elk geval een leuke manier om de dag mee te maken. Daarbij hoef je tenminste niet stil te zitten in het gemeentehuis en de kerk. knipoog

  Ik heb afgelopen vrijdag voornamelijk mijn 24-70 f/2.8 gebruikt, op mijn tweede body (geleend van een vriend) had ik de 70-200 f/2.8 zitten afgewisseld met de Sigma 12-24. Tijdens het feest 's avonds heb ik ook nog even de 50mm f/1.4 gebruikt. Ohja, en voor de foto's van de ringen gebruik ik mijn 100mm f/2.8 macro.

 10. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 11 september 2008 om 10:48  | reageer

  Dat zijn inderdaad bijna exact de lenzen die ik ook op mijn Nikon D200 gebruik: tijdens de ceremonie 70-200 en 24-70 (in een redelijk grote kerk of gemeentehuis), tijdens het feest 24-70 en 12-24. Soms nog even wat extra foto's met de 10.5 fisheye (doet het vaak goed als je in de kerk binnen op een balkon kunt klimmen).

 11. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 11 september 2008 om 12:01  | reageer

  Elja, de nieuwe 5D voldoet straks helemaal aan je wensen...

  Tja, hoe intens maak je als fotograaf of als cameraman een gelegenheid als een bruiloft mee? Je concentreert je in ieder geval deels op andere zaken dan als je gewoon als gast aanwezig bent. Als je niet familie bent maakt dat natuurlijk niet uit. Als fotograferend familielid heb je door het harde werken achteraf het gevoel toch 'wat' gemist te hebben. Van de andere kant blijkt jaren later dat je herinnering aan de dag behoorlijk goed is, juist door dat fotograferen.

  Het bruidspaar had de natuur als een van de locaties uitgekozen. Photofacts is uiteraard geen fotoalbum, maar is een kleurenfoto van die groene natuur niet meer op z'n plaats?

 12. René
  Profiel René schreef op vrijdag 12 september 2008 om 12:04  | reageer

  Als fotograaf heb je natuurlijk wel de pech dat je zelf niet in het beeldverhaal voorkomt....

 13. Margo
  Profiel Margo schreef op vrijdag 12 september 2008 om 17:48  | reageer

  Je hebt vast een prachtige reportage gemaakt. Maar mij lijkt het helemaal niks zo'n hele dag bezig een stel in alle mogelijke standjes (nou ja, je begrijpt me wel) op de foto te krijgen. En René heeft gelijk; natúúrlijk zou er ook een foto van de fotograaf in actie bij horen!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord