Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bruiloft van Melvin & Margo

dinsdag 21 april 2009, 13:58 door | 10.123x gelezen | 9 reacties

Zondagochtend heb ik foto's gemaakt op de bruiloft van Malvin en Margo, twee vrienden van mijn zwager. Zijn vriendin was gevraagd om de dag vast te leggen, maar wilde daarbij graag mijn hulp voor het officiele gedeelte. Overigens de eerste keer dat ik een bruiloft op een zondag geschoten heb.

Melvin & Margo op het Valkhof, Nijmegen


Melvin is een prettig gestoorde jongen en dat werkte erg prettig tijdens de fotoshoot. Geen pose ging voor hem te ver en hij had zelf de nodige ideeŽn om er iets aparts van te maken. Margo is momenteel zo'n 8 maanden zwanger en liep dus rond met een flinke bolle buik. Dat misstond geenzins en haar jurk paste uitstekend bij haar zwangere figuur.

Wat het weer betreft hadden ze het prima getroffen; een stralend blauwe hemel en een lekkere temperatuur. Eerder die week zag het er nog niet zo goed uit, maar uiteindelijk was het prachtig weer. Als fotograaf heb ik overigens liever wat wolken zodat ik niet constant in het harde zonlicht hoef te werken.

Highlight Tone Priority
Tijdens het fotograferen heb ik dan ook maar regelmatig een schaduwplekje opgezocht onder bomen of een brug. Daarnaast heb ik voor het eerst serieus gebruik gemaakt van de Highlight Tone Priority functie op mijn 5D mark II. Op mijn Canon 400D ontbrak deze functie nog.

Wat Highlight Tone Priority (Active D-Lighting op Nikon camera's) doet is het verbreden van je dynamisch bereik in de foto. Concreet betekent dat meer details in de lichte gedeelten. Een erg handige functie, vooral in situaties waar een witte jurk in fel zonlicht naast een grijs pak wordt geplaatst. De jurk zal zo iets minder snel overbelicht raken en dus meer detail in de jurk tonen.

Overigens 'kost' deze functie je ook wat. De minimale ISO instelling wordt namelijk 200 ISO en in de schaduwgedeelten van de foto is een fractie meer ruis te zien. Dat je minimale ISO instelling verandert komt doordat de Highlight Tone Priority functie de informatie uit deze lagere ISO instelling gebruikt voor de lichte gedeelten. Theoretisch kun je er dus een stop mee winnen.

Zelf had ik ook het idee dat er inderdaad meer detail bewaard is gebleven in de jurk. Ook had ik het idee dat ik in Lightroom gemakkelijkere meer highlights kon herstellen. Highlight Tone Priority verwacht ik in de toekomst dan ook vaker te gaan gebruiken. Ik heb de (custom) functie daarom maar toegevoegd aan mijn snelmenu. Wel zo handig.

Wandelend naar het Kasteel


Lenskeuze
Mijn full-frame camera had ik voorzien van de 70-200mm. Op een crop-camera vond ik deze lens vaak wat te dicht op het onderwerp komen. Ik gebruikte 'm daarom minder tijdens zo'n dag. Op full-frame is 70mm echter een stuk bruikbaarder. De meeste foto's heb ik geschoten met deze combinatie.

Op mijn 400D had ik de Canon 24-70 geplaatst. Na een paar weken werken met de Canon 5D mark II was het wel even schrikken toen ik de eerste keer weer door de zoeker van de 400D keek. Hoe heb ik jaren kunnen werken met zo'n klein venstertje op de wereld. De zoeker is echt erg klein vergeleken met die van de 5D. Ook is het schikken hoeveel je kwijt raakt van de 24mm groothoek. Het is amper groothoek meer te noemen.

De afgelopen jaren heb ik overigens nooit problemen gehad met de kleine zoeker en de 1.6x cropfactor. Ik ben duidelijk verwend nu en teruggaan is pijnlijk. Misschien in de toekomst toch nog eens een tweedehands 5D (mark I) erbij kopen.

Overigens heb ik de hele ochtend met deze twee objectieven geschoten. Alleen voor de foto's van de ringen heb ik even gewisseld naar de 100mm Macro.

De Ringen


De bruidsreportage hebben we gemaakt bij het Valkhof in Nijmegen en bij de Waalbrug. De timing was ook wat de natuur betreft perfect. Waar een paar weken geleden nog alles kaal was is nu alles mooi groen. Na de foto's hier vertrokken we naar Wijchen om bij het kasteel, waar het paar ging trouwen, ook nog wat foto's te maken.

Rond het middaguur werd het huwelijk voltrokken. Ik moet zeggen dat mijn nieuwe camera ook in het gemeentehuis uitstekend beviel. Zonder bang te zijn voor ruis kun je naar 1600 of 3200 ISO. Dat geeft je in een donkere zaal nog ruim voldoende snelheid om zonder flits te blijven werken. Dit is me echt goed bevallen!

Na de ceremonie zat mijn taak erop.
Een kort dagje vergeleken met een volledige bruiloft, maar leuk om te doen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. melvin en margo
  melvin en margo schreef op dinsdag 21 april 2009 om 16:11  | reageer

  Helemaal fantastisch wat we al gezien hebben (deze 3 stuks).
  We kijken effe wanneer we kunnen afspreken.

  Over dat boek, is helemaal prima als je onze foto's gebruikt.

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 21 april 2009 om 16:24  | reageer

  Uitstekende beeldkwaliteit van je mark II. Die is zelfs op een internet plaatje terug te vinden. Wel jammer dat we de bruid niet zien...
  Met de felicitaties aan het bruidspaar!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 21 april 2009 om 17:02  | reageer

  @Charles; Hierbij dan alsnog een fotootje van de bruid.
  @Melvin & Margot; Laat maar weten wanneer jullie kunnen!

  afbeelding

 4. Sabrina
  Sabrina schreef op dinsdag 21 april 2009 om 17:55  | reageer

  Tja, wat kan ik nou nog zeggen over zo'n knap broertje en zijn vrouwtje!!! Helemaal toppie!! Ben benieuwd naar de overige foto's...

  X je zus..

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 21 april 2009 om 20:50  | reageer

  @Elja, mijn hartelijke dank! Zelfs de bokeh is prachtig.

 6. Carlo
  Carlo schreef op woensdag 22 april 2009 om 09:51  | reageer

  knappe foto's man!!

 7. Wim
  Wim schreef op woensdag 22 april 2009 om 15:25  | reageer

  Mooie fotos echt super goed geslaagd.

  Je paps.xx

 8. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op woensdag 22 april 2009 om 22:59  | reageer

  Nou, je wordt bedankt: wil ik ook zo'n 5D mark II... knipoog

 9. Patrick
  Patrick schreef op zaterdag 25 april 2009 om 20:23  | reageer

  Active D lighting doet niet hetzelfde als Highlight priority op een Canon.
  Bij Canon worden de hoge lichten beter beschermd tegen uitbijten door de highlihgt priority ( valt wat voor te zeggen). Terwijl bij Nikon de zwarten juist wat opgehelderd worden waardoor ze niet helemaal dichtlopen ( valt ook wat voor te zeggen. Bij Canon wordt het hele histogram wat naar links verschoven. En Nikon schuift d.m.v. Actiev D lighting het histogram voor de zwarten en grijzen wat naar rechts. waarbij de hoge lichten blijven zoals ze waren.
  Het is bij beide camera's geen verbreding van het dynamisch bereik. Was dat maar waar. Die camera's bestaan echt niet. Een dynamisch bereik is zo groot als het is en kan nooit groter worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord