Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Cactus en tethered shooting test bij modelshoot

maandag 31 maart 2008, 00:07 door | 12.661x gelezen | 27 reacties

Vandaag hadden we bij de fotoclub weer eens een modellendag. Een mooi moment om mijn nieuwe laptop eens te proberen voor tethered shooting. Tevens gelijk een kans om de nieuwe cactus uit te proberen in 'het veld'. Dat viel in de praktijk dus even flink tegen.

Om negen uur vanochtend stond ik al bij het clubgebouw met mijn studioset. Om half elf zouden de eerste modellen komen dus moesten we, mede dankzij de zomertijd, wel erg vroeg uit de veren. Ik was in een de gymzaal ingedeeld. Een lastige plek aangezien die gymzaal niet te verduisteren is, in een donker hoekje waar normaal het gymmateriaal opgeslagen staat konden we toch nog een aardige setup maken.

Cactus radiotrigger
Dat donkere hoekje, uitmondend op de grote gymzaal maakt het echter lastiger voor een infrarood flitsontsteker om elke keer de sensor goed te bereiken. Zeker als je dan ook nog aan de slag gaat met een donkere achtergrond. De Cactus moest dus uitkomst bieden, radiogolven hebben de reflectie niet nodig.

In de praktijk leek het echter niet zo te gaan als ik verwacht had. De Cactus leverde me behoorlijk wat zwarte opnames op. Zoveel dat ik zelfs weer overgestapt ben op de infrarood trigger. Ik begin dus het nut van de duurdere PocketWizards in te zien. Voorlopig ga ik daar overigens nog geen geld in stoppen. De Cactus ga ik nog een aantal keer goed testen in verschillende situaties.

Model Sara
Model Sara


Tethered shooting
Ook het gebruik van Tethered shooting liep uit op niks. Ik had voor 25 euro twee 5 meter lange USB kabels met versterker gehaald bij Elektronica-online.nl en die werken op zich prima. De foto wordt geupload naar bij laptop en getoond. Goed; het duurt wel een seconde of tien voordat de foto er staat, maar dat mag de pret niet drukken.

Minder prettig was het echter toen na de eerste dertig shots bleek dat niet alle foto's overgezet waren naar de MacBook. Van een jongedame voor mijn lens had ik in korte tijd een stuk of vijftien foto's gemaakt. Er was er echter maar één terug te vinden op de laptop. Huh?

Om de een of andere vage reden verdwijnen er dus foto's. Ook op de compact flash card in mijn camera bleken ze niet aanwezig. Zodra je een foto maakt met de USB kabel aangesloten (en de software draaiend) pompt ie de foto's over en slaat ie ze niet in je camera op. Het verlies van een aantal foto's was voldoende om de laptop terug in zijn tas te stoppen en op de normale manier verder te schieten. Ik wil binnenkort ook eens gaan testen met andere software, kijken of dat betrouwbaarder is.

Shoots
Het was een drukke dag, we hadden vier studiolocaties opgebouwd en er waren er veel modellen geinteresserd in de shoot. Een stuk of tien a vijftien kwamen er gedurende de dag langs. We hadden twee visagistes geregeld, maar eentje kwam er niet opdagen waardoor de visagiste die er wel was het onmenselijk druk had met alle modellen. Best vervelend als mensen niet komen zonder af te zeggen.

Op zo'n dag heb ik altijd mijn favorieten tussen de modellen. Sommige modellen fotograferen beter dan andere en daarbij komt natuurlijk ook je persoonlijke smaak om de hoek kijken. Model Sara, zie de foto boven, was een van de modellen die het naar mijn smaak goed deed. Een mooi gezichtje en met aardig wat eigen inbreng. Dat werkt altijd prettig.

Triggerhappy Merel
Merel vermaakt zich met pistool


Ook Merel is een model dat zich lekker laat fotograferen. Met een stel (uiteraard plastic nep) pistolen kon ze leuke poses aannemen. Ook zonder de pistolen weet ze leuk te flirten met de camera overigens. Merel neemt ook gemakkelijk verschillende poses aan en kan zich goed uitdrukken met haar gezicht.

Tijdens de shoot met de guns bedacht ik dat het ook wel leuk zou zijn om een kleine scene op te zetten. Het idee was een andere model, haar vriendin Lidewij, voor dood op de grond neer te leggen en dan Merel als dader ervoor. Dat leverde onderstaande beeld op. Ik ben er erg tevreden mee; wat mij betreft de foto die de gehele dag direct de moeite waard maakte.

Moord op Lidewij
Moord op Lidewij


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 31 maart 2008 om 00:36

  Mijn bevallen de El Skyport triggers van Elincrhome erg goed. Ze zijn in ieder geval een stuk kleiner dan de Pocketwizzards.

  Roep maar als je ze een keertje wil proberen, dan gaan we wel eens een dagje samen fotonerden "knipoog

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:24

  Ik had een vergelijkbare set als die Kaktus (bewust zo gespeld). Wat een drama... Nu heb ik de Skyports van Elinchrom. Spot-on! nooit meer een zwarte opname.

 3. botter17
  Profiel botter17 schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:27

  Mooie moordplaat !!

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:29

  Egh, is het echt zo erg? Zijn er ook nog mensen die wel positieve ervaringen met de Cactus?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord