Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Cactus en tethered shooting test bij modelshoot

maandag 31 maart 2008, 00:07 door | 13.426x gelezen | 27 reacties

Vandaag hadden we bij de fotoclub weer eens een modellendag. Een mooi moment om mijn nieuwe laptop eens te proberen voor tethered shooting. Tevens gelijk een kans om de nieuwe cactus uit te proberen in 'het veld'. Dat viel in de praktijk dus even flink tegen.

Om negen uur vanochtend stond ik al bij het clubgebouw met mijn studioset. Om half elf zouden de eerste modellen komen dus moesten we, mede dankzij de zomertijd, wel erg vroeg uit de veren. Ik was in een de gymzaal ingedeeld. Een lastige plek aangezien die gymzaal niet te verduisteren is, in een donker hoekje waar normaal het gymmateriaal opgeslagen staat konden we toch nog een aardige setup maken.

Cactus radiotrigger
Dat donkere hoekje, uitmondend op de grote gymzaal maakt het echter lastiger voor een infrarood flitsontsteker om elke keer de sensor goed te bereiken. Zeker als je dan ook nog aan de slag gaat met een donkere achtergrond. De Cactus moest dus uitkomst bieden, radiogolven hebben de reflectie niet nodig.

In de praktijk leek het echter niet zo te gaan als ik verwacht had. De Cactus leverde me behoorlijk wat zwarte opnames op. Zoveel dat ik zelfs weer overgestapt ben op de infrarood trigger. Ik begin dus het nut van de duurdere PocketWizards in te zien. Voorlopig ga ik daar overigens nog geen geld in stoppen. De Cactus ga ik nog een aantal keer goed testen in verschillende situaties.

Model Sara
Model Sara


Tethered shooting
Ook het gebruik van Tethered shooting liep uit op niks. Ik had voor 25 euro twee 5 meter lange USB kabels met versterker gehaald bij Elektronica-online.nl en die werken op zich prima. De foto wordt geupload naar bij laptop en getoond. Goed; het duurt wel een seconde of tien voordat de foto er staat, maar dat mag de pret niet drukken.

Minder prettig was het echter toen na de eerste dertig shots bleek dat niet alle foto's overgezet waren naar de MacBook. Van een jongedame voor mijn lens had ik in korte tijd een stuk of vijftien foto's gemaakt. Er was er echter maar één terug te vinden op de laptop. Huh?

Om de een of andere vage reden verdwijnen er dus foto's. Ook op de compact flash card in mijn camera bleken ze niet aanwezig. Zodra je een foto maakt met de USB kabel aangesloten (en de software draaiend) pompt ie de foto's over en slaat ie ze niet in je camera op. Het verlies van een aantal foto's was voldoende om de laptop terug in zijn tas te stoppen en op de normale manier verder te schieten. Ik wil binnenkort ook eens gaan testen met andere software, kijken of dat betrouwbaarder is.

Shoots
Het was een drukke dag, we hadden vier studiolocaties opgebouwd en er waren er veel modellen geinteresserd in de shoot. Een stuk of tien a vijftien kwamen er gedurende de dag langs. We hadden twee visagistes geregeld, maar eentje kwam er niet opdagen waardoor de visagiste die er wel was het onmenselijk druk had met alle modellen. Best vervelend als mensen niet komen zonder af te zeggen.

Op zo'n dag heb ik altijd mijn favorieten tussen de modellen. Sommige modellen fotograferen beter dan andere en daarbij komt natuurlijk ook je persoonlijke smaak om de hoek kijken. Model Sara, zie de foto boven, was een van de modellen die het naar mijn smaak goed deed. Een mooi gezichtje en met aardig wat eigen inbreng. Dat werkt altijd prettig.

Triggerhappy Merel
Merel vermaakt zich met pistool


Ook Merel is een model dat zich lekker laat fotograferen. Met een stel (uiteraard plastic nep) pistolen kon ze leuke poses aannemen. Ook zonder de pistolen weet ze leuk te flirten met de camera overigens. Merel neemt ook gemakkelijk verschillende poses aan en kan zich goed uitdrukken met haar gezicht.

Tijdens de shoot met de guns bedacht ik dat het ook wel leuk zou zijn om een kleine scene op te zetten. Het idee was een andere model, haar vriendin Lidewij, voor dood op de grond neer te leggen en dan Merel als dader ervoor. Dat leverde onderstaande beeld op. Ik ben er erg tevreden mee; wat mij betreft de foto die de gehele dag direct de moeite waard maakte.

Moord op Lidewij
Moord op Lidewij

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 31 maart 2008 om 00:36  | reageer

  Mijn bevallen de El Skyport triggers van Elincrhome erg goed. Ze zijn in ieder geval een stuk kleiner dan de Pocketwizzards.

  Roep maar als je ze een keertje wil proberen, dan gaan we wel eens een dagje samen fotonerden "knipoog

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:24  | reageer

  Ik had een vergelijkbare set als die Kaktus (bewust zo gespeld). Wat een drama... Nu heb ik de Skyports van Elinchrom. Spot-on! nooit meer een zwarte opname.

 3. botter17
  Profiel botter17 schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:27  | reageer

  Mooie moordplaat !!

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:29  | reageer

  Egh, is het echt zo erg? Zijn er ook nog mensen die wel positieve ervaringen met de Cactus?

 5. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 31 maart 2008 om 07:40  | reageer

  Ongetwijfeld, maar dit soort goedkope systemen is eerder duurkoop omdat je uiteindelijk dan toch een duurdere koopt (eigen ervaring).

 6. De politie
  De politie schreef op maandag 31 maart 2008 om 08:38  | reageer

  Laat haar inderdaad maar zonder neppistolen flirten.

  Ik weet niet of u een wapenvergunning heeft, maar veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. Het gaat er dan om dat deze wapens volgens de Wet Wapens en Munitie 'geschikt zijn voor bedreiging of afdreiging'. Eenmaal in Nederland terug beseft de eigenaar dan niet dat hij strafbaar is.

  De politie waarschuwt dat er streng wordt opgetreden bij mogelijke aanwezigheid van vuurwapens. Dit betekent dat op meldingen van getuigen over de aanwezigheid van een vuurwapen onder het publiek een onderzoek volgt en wordt opgetreden. Bij dit optreden hanteert de politie strakke procedures om de grote risico’s rond vuurwapengebruik te minimaliseren.

 7. De boeven
  De boeven schreef op maandag 31 maart 2008 om 09:24  | reageer

  Hahahahahahaha!

 8. Serge
  Profiel Serge schreef op maandag 31 maart 2008 om 09:28  | reageer

  Ik heb zelf ook de Elinchrom Skyport. Kleiner en een beetje goedkoper dan PocketWizards. En ook bij mij tot nu toe geen zwarte opname bij fotoshoots in de studio, al heb ik ze nog niet grondig getest op een buitenlocatie.

 9. gast schreef op maandag 31 maart 2008 om 11:57  | reageer

  Ben zelf ook aan het rondkijken vor een wireless trigger-setje. De cactus v2s leek me wel wat. Echter nu lees ik elders dat deze versie nog steeds niet echt lekker met de 430EX werkt.. De genoemde Elinchrom Skyport lijkt dan een mooi (hoewel duurder) alternatief, echter deze blijkt weer niet compatibel te zijn met de (nog aan te schaffen) Vivitar 285HV..

  Valt nog niet zo mee om een setje te vinden wat betaalbaar is en op beide genoemde flitsers zonder problemen werkt (afgezien van de Pocket Wizards).

  Ik zit momenteel de Radiopopper Junior af te wachten. Veelbelovende en aantrekkelijk geprijsde triggers die hopelijk vrij snel op de markt gaan komen.

  Iemand nog suggesties?

 10. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 31 maart 2008 om 13:10  | reageer

  Hoezo niet compatibel met de Vivitar? Als je een Hama x-contactblokje met een x-contact snoertje koopt en een los mini jack plugje, dan knip je het plugje van het kabeltje soldeert het kabeltje aan de mini jack. Deze steek je dan in de ontvanger en de flitser zet je op dat Hama blokje. 5 minuten werk en het werkt al een trein.

 11. gast schreef op maandag 31 maart 2008 om 13:15  | reageer

  Met compatibel bedoelde ik dat de triggering niet blijkt te werken (let wel: het gaat over de 285HV).

  Zie o.a. deze discussie op Flickr.

 12. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op maandag 31 maart 2008 om 15:39  | reageer

  Jammer zeg, dat die cacti het niet goed deden. Ik kan zelf nog geen ervaringen delen omdat ik al een tijd in de ziekenboeg zit. Maar ik zal ze toch voornamelijk buiten gebruiken, dus dan lijkt me het probleem minder. We zullen zien.

  V.w.b. dat tethered shooten: je kunt in EOS Utility aangeven dat de foto's ook op de geheugenkaart moeten worden opgeslagen.

 13. roger767
  roger767 schreef op maandag 31 maart 2008 om 17:43  | reageer

  Ik zou graag bij dit soort artikelen een schemaatje willen zien met lichtopstelling en wat voor spullen er zijn gebruikt (lampen, softboxen, flitsers). Kan ik als noob ook nog wat eens leren.

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 31 maart 2008 om 20:29  | reageer

  Reinoud; Die Elinchromes zijn nog redelijk betaalbaar en erg handig in combinatie met mijn overige Elinchrom spul, zeker als ik nog een keer uit zou breiden met een paar RX300 flitsers. Voorlopig wacht ik nog even met de aanschaf, maar ik houd ze zeker in het achterhoofd. vrolijk

  @RobertW; Ik ken toevallig ook iemand die wel veel zwarte opname blijft krijgen met zijn Skyport. Maar wellicht de uitzondering die de regel bevestigd.

  @Botter17; Thx. vrolijk

  @Peter; Ik ga ze nog niet weg gooien in elk geval. Wellicht had ik daar ter plaatse last van storing met andere fotografen in het gebouw.

  @De politie; De neppistolen zijn alleen binnen gebruikt, niet bepaald publiek te noemen, maar een goed punt. Ik had daar eigenlijk niet over nagedacht. Ze zijn in elk geval niet van mij. Wel prachtig fotomateriaal.

  @Gast; Ik ben er ook nog niet uit wat de goede oplossing gaat zijn. De radiopoppers lijken me inderdaad ook interessant. Het moet toch goed en betaalbaar kunnen, zou je zeggen.

  @Donki-chot; Bruikbare tip; dat voorkomt in elk geval al verloren opname. Ga ik zeker zo instellen bij een volgende keer. Het laptop scherm als display is namelijk toch wel vet. Ook de modellen vinden het erg leuk om zo snel terug te kunnen kijken.

  @Roger767; U vraagt, wij draaien..

  afbeelding

  Dit zijn de opstellingen voor de foto van Sara (links) en de foto met Merel en Lidewij (rechts). Bij Sara diende de softbox (1) als hoofdlicht. Een Elinchrom 135 cm octabox met mooi zacht licht. Om het aan de andere kant niet dicht te laten vallen was er een zilveren reflectiescherm geplaatst. De witte achtergrond rol werd verlicht door een tweede flitser (2).

  Bij de foto van Merel en Lidewij was de softbox (3) het hoofdlicht. Opnieuw zorgde een zilver reflectiescherm ervoor dat de schaduwen niet dicht liepen. Van rechts achter werd nog een tweede flitser gebruikt voor nog wat extra licht. De achtergrond is een grijze rol papier.

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 31 maart 2008 om 20:31  | reageer

  Ohja, met dank aan SDG Photo voor de handige studio apparatuur weergave tool!

 16. peter
  peter schreef op maandag 31 maart 2008 om 23:41  | reageer

  De Cactus triggers zijn toch alleen bestemd voor opzetflitsers (dedicated flash) en niet voor studioflitsapparatuur? Heb je ook met speedlites ofzo getest?

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 31 maart 2008 om 23:46  | reageer

  @Peter; Waarom zouden ze alleen geschikt zijn voor opzetflitsers?
  Ze werkte in mijn eerdere testopstelling in de studio op zolder uitstekend. Nu in de praktijk bleken ze echter een aantal keer niet goed de flitsers te triggeren, maar op zich werkt het best aardig.

  Bij de Cactus wordt een kort kabeltje bijgeleverd dat je in de ontvanger kunt pluggen, zo is ie ook bruikbaar voor studioflitsers. Je hoeft dus niet per se de flitsschoen te gebruiken op de ontvanger.

 18. Edgo
  Profiel Edgo schreef op dinsdag 1 april 2008 om 12:45  | reageer

  Nou, ik kijk reikhalzend uit naar de Cactus...
  Wellicht is de radiopopper jr, welke tegen de zomer komt, een goede optie.
  Tethered shooting ben ik aan het oefenen met DSLR Remote Pro.

 19. Han
  Profiel Han schreef op dinsdag 1 april 2008 om 14:23  | reageer

  Bij mij werkt de Cactus RF-604 met twee RD-604 ontvangers perfect en kan de flitser door het hele huis door ontsteken. De data overdracht gaat via Nikon Capture 4 Camera Control en werkt zonder missers.
  Wel lees je veel op internet over een externe antenne om het bereik te vergroten.
  Zie de blog van Jeremy en deze Flickr pagina. Tot mensen die er 15cm koperdraad uit laten steken 15cm = 1/4 golflengte van de 433Mhz.

 20. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 1 april 2008 om 18:05  | reageer

  Leuke foto's geworden!

 21. Ramon
  Profiel Ramon schreef op dinsdag 1 april 2008 om 23:12  | reageer

  @Elja, Handige tip van Roger767, ik zelf persoonlijk vindt het ook erg prettig hoe de situatie/opstelling geschets wordt, dit mag je voor mij en misschien ook voor anderen vaker doen, geeft voor mij weer een indruk hoe het werkelijk aan toe gaat, zeker als je geen benul hebt voor studio fotografie of portret fotografie.
  Toppie Elja.

 22. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 2 april 2008 om 05:52  | reageer

  Ik sluit me hierbij aan bij Ramon!

 23. Imke
  Imke schreef op zaterdag 5 april 2008 om 23:04  | reageer

  Wat super die moord foto! Merel vond ik er trouwens ook erg leuk uit zien op de foto waar ze met de pistooltjes speelt. Wat betrefd de opmerking van 'de politie' misschien volgende keer dus roze nep pistolen proberen, die zullen er minder echt uit zien- zou toch ook leuk staan als het (vrouwelijke) model daarbij roze kleding aan heeft. Maakt het weer anders vrouwelijk sexy.

 24. Edward
  Profiel Edward schreef op donderdag 10 april 2008 om 16:25  | reageer

  Enthousias geworden heb ik 4 april ook de CactusV2 besteld. Net kwam hij binnen en dat is nog geen 6 daagjes. Kan dus niets zeggen over de kwaliteit van afhandeling. De kwaliteit van Cactus is een ander verhaal. Het kan natuurlijk nog aan mij liggen maar het resultaat is wel super overbelicht. Ik ben bang dat ik het allemaal handmatig zal moeten instellen. Ik heb de Cactus weldirect werkend gekregen alleen valt het resultaat nog wel erg tegen. Doe ik iets fout en kan het dus niet zomaar even!

 25. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 10 april 2008 om 16:28  | reageer

  @Edward; de cactus geeft niet je iTTL of eTTL instellingen door. Je zult dus inderdaad wel handmatig je flitsers in moeten stellen. Als je de flitsers op de automaat laat staan de zal deze waarschijnlijk de volle flitslading geven en inderdaad snel overbelichten.

 26. Edward
  Profiel Edward schreef op donderdag 10 april 2008 om 16:53  | reageer

  Inderdaad Elja, zonder handmatige correctie c.q. instellingen krijg je de volle laag voor niks. Maar goed heb ik weer wat uit te proberen.
  Verder complimenten voor je site en de informatie!

 27. Dirk
  Profiel  Dirk schreef op woensdag 26 november 2008 om 10:34  | reageer

  Elja, een vriend van me had hetzelfde probleem met de Cactus triggers en heeft die gewoon op een ander kanaal gezet. Dat heeft zijn problemen verholpen.

  Wat die transfer van de camera naar de laptop betreft. Je kan in de Preferences van Eos Utility ergens aanvinken dat er een kopie op de geheugenkaart moet blijven staan.

  Hopelijk lost dat je problemen op! vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord