Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

China street photography; een kleurrijke wereld; deel 4

dinsdag 22 maart 2011, 20:29 door | 6.661x gelezen | 12 reacties

De titel is nieuw maar in feite is het een vervolg op de serie waarvan drie postings zijn verschenen. Want een beetje marketing kan geen kwaad dacht ik zo. Enige tijdje terug heb uit mijn collectie streetfoto's een aantal series geselecteerd die ik de revue wil laten passeren. Deze keer laat ik weer acht foto's zien die in een tijdspanne van vijf jaar op verschillende plekken in China zijn gemaakt, namelijk: Beijing, Changchun, Haiko, Qingdao, Shanghai, Tianjin en Yangzhou.

Zoals ik in mijn posting Tien tips voor betere streetfotografie heb benadrukt hangt een goede street photo vooral af van het moment. Dikke lenzen met IS en geavanceerde AF systemen zijn natuurlijk een zegen voor de fotograaf maar maken ook lui. Net zoals met navigatiesystemen waardoor mensen hun gevoel voor orientatie langzaam maar zeker verliezen. Waar het om draait zijn geoefende ogen waarmee je dingen om je heen waarneemt en kunt vertalen naar beelden.

En ik blijf erbij: de factor humor is onontbeerlijk in street photography! China is een land dat ondanks zijn stormachtige economische groei nog steeds in ontwikkeling is. Op veel plaatsen kom je nog rommelige, geÔmproviseerde toestanden tegen alsof je dertig jaar terug gaat in de tijd. Een schril contrast met de Hollandse netheid waar alles er kreukvrij uit moet zien. De eerste maanden moest ik er vreselijk aan wennen maar gaandeweg begon ik het fotogeniek te vinden.

Als rechtgeaarde Nederlander moeten mijn fotospullen ook optima forma zijn; mijn lenzen vertonen na jaren nauwelijks sporen van gebruik en zelfs het rubber van de scherpstelringen hou ik mooi zwart met een speciaal middel. Ik zie hier soms Chinese pro's met gear dat eruit ziet alsof het achter de auto heeft gehangen; met gescheurde zonnekappen die met tape bij elkaar worden gehouden. Ik gruw ervan! Al verklaren ze me hier voor gek: geef mij maar de 'nieuw look'!

Maar we beginnen weer af te dwalen want het gaat hier om Chinese street photography. Enfin, ik heb deze keer voor de verandering een korte anekdote vermeld bij alle foto's in plaats van gortdroge EXIF info. Ook zijn de foto's weer ondertiteld wat mijns inziens toch iets toevoegt.

Foto 1
Wrong! It's in the red one!

Deze malloot fotografeerde ik ruim drie jaar geleden in Haiko, op het tropische Chinese eiland Hainan dat vaak wordt vergeleken met Hawaii. Samen met mijn vrouw ben ik gedurende een maand door Hainan gefietst dat ruwweg de oppervlakte heeft van Nederland. Haiko was ons eindpunt en deze foto is gemaakt in het oude centrum van de stad op een bijzonder fotogenieke vismarkt.

Foto 2
Outdoor repair shop

Niet zo gek ver van mijn appartement is een oude volksbuurt die langzaam maar zeker tegen de vlakte gaat net zoals de oude hutongs in de binnenstad. Deze sleutelmaker heeft er al jaren zijn vaste stek net zoals een paar kappers en andere kooplui. Totaal niet gehinderd door de shabby omgeving beklad met grafitti zit deze man er zeven dagen in de week voor zijn klanten.

Foto 3
Grandma takes a ride

Drie en een half jaar geleden was ik enkele dagen in Tianjin dat een high speed treinverbinding heeft met Beijing (350 kilometer per uur); een interessante stad met een enorm havengebied en veel koloniale architectuur (zoals Shanghai). Tijdens een wandeling in het centrum naderde deze dame op de fiets die ik met de snelle Canon 40D (6,5 fps) en de Canon EF 135mm f/2L heb vastgelegd.

Foto 4
My bike had its best days

Vorige maand ben ik met mijn vrouw naar haar home town, het Noordelijke Changchun, geweest waar we de laatste dag werden getrakteerd op een lading sneeuw. Om de hoek van ons hotel was een oude volksbuurt waar ik 's ochtends vroeg een wandeling heb gemaakt en deze twee oude fietsen in het zonnetje zag baden. Het is naar mijn smaak een prachtig stilleven geworden.

Foto 5
Me when I was twenty

In Shanghai maakte ik in de buurt van mijn hotel een wandeling waar deze dame voor een karaokebar op klanten zat te wachten. Karaoke is in China razend populair; vaak hangen er ook meisjes rond die hun 'diensten' aanbieden. In vergelijking met het jonge modelletje op de poster heeft ze haar glans door de jaren een beetje verloren. Juist die vergane glorie wilde ik in beeld brengen.

Foto 6
Make yourself comfortable

Vraag me niet waarom maar in oude volksbuurten hebben Chinezen de gewoonte om meubilair buiten te zetten. Soms ga ik er tijdens een wandeling even lekker in zitten en maak een praatje met ze. Dit tafereel fotografeerde ik een half jaar geleden in Yangzhou. De bank en de stoel vind ik gewoon mooi door hun lelijkheid en vooral het contrast in formaat is een grappige vertoning.

Foto 7
Bit complicated this novel

Vijf jaar geleden was ik een maand in Qingdao en heb er veel gefotografeerd in het oude centrum vol met koloniale Duitse architectuur. Deze man in oude werkkleding lag stoicijns een boekje te lezen op z'n oude kruiwagen. Hij was zo enorm verdiept in zijn lectuur dat ie niet eens in de gaten had dat hij werd gefotografeerd. Persoonlijk vind ik het een van mijn grappigste street shots.

Foto 8
Me and my popcorn

Als hekkesluiter dit jongetje dat op een oude bakfiets in de Beijing hutongs van zijn zak met popcorn zit te genieten. Het grafische lijnenspel van de fietsen (ik ben er helemaal gek op!) in combinatie met het onverstoorbare jongetje moest een mooi plaatje opleveren dacht ik. Het jonge model werkte goed mee en dit was het meest rake shot van de serie. Ook een heuse street photo!

Nou, dat was het weer. Ik hoop dat ook deze serie weer kijkplezier heeft opgeleverd en sowieso mag inspireren. Ik heb nog enkele series in het verschiet dus de steetphotofanaten komen op Photofacts voorlopig niets tekort! Wordt vervolgd..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. onem
  Profiel  onem schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 20:52  | reageer

  Wederom een mooie serie beelden, vooral de laatste vind ik geweldig

 2. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 22:19  | reageer

  Met name die laatste vind ik inderdaad ook prachtig, die daarvoor is ook wel ok. De overige uit de serie kunnen me deze keer iets minder boeien.

 3. marwil
  Profiel  marwil schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 23:26  | reageer

  Heerlijke serie.
  Compliment.

 4. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op woensdag 23 maart 2011 om 09:41  | reageer

  Bijzondere fotografie met veel zeggingskracht.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 23 maart 2011 om 20:57  | reageer

  Ton, je hebt weer een interessante blik in de Chinese wereld gegeven. Als ik alle series de revue laat passeren, dan is mijn beeld van China de afgelopen tijd danig veranderd. Je hebt een scherp oog voor de humor van de straat.

  'Me when I was twenty': daar mis ik de beschreven context in de foto. Nu lijkt het vooral een vrouw achter een strijkplank, wachtend op een voorbijganger die haar uitgeleende strijkijzer komt terugbrengen. vrolijk

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 24 maart 2011 om 01:36  | reageer

  @EdC
  Chinezen zijn gewend dingen uit hun context te halen; het stijkplankje deed even dienst als tafeltje. Klanten verwelkomen is een fenomeen dat je overal ziet in China; met name bij restaurants heten vriendelijk lachtende meisjes je een hartelijk welkom. Blijkbaar had deze dame d'r dag niet...

 7. jasperl
  Profiel jasperl schreef op donderdag 24 maart 2011 om 01:38  | reageer

  laatste is erg leuk, maar niet van je beste series..

 8. Derk
  Profiel Derk schreef op donderdag 24 maart 2011 om 19:50  | reageer

  Hoi Ton,

  De laatste 2 zijn favoriet, maar ik vindt die eerste ook wel treffend, dat jasje... Je schetst een mooi beeld van een kleurrijk land.

 9. Tommy
  Tommy schreef op donderdag 24 maart 2011 om 21:06  | reageer

  Hoi Ton!

  Wederom genoten van je foto's. De eenvoud en de drukte in het Aziatische leven spreken mij ontzettend aan. Kan niet wachten om er zelf weer rond te lopen!

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 01:42  | reageer

  @allemaal
  Heel erg bedankt voor jullie reacties en waardering voor de foto's!

 11. sajasendiri
  sajasendiri schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 11:33  | reageer

  Hallo Ton
  Iedere keer bekijk ik je foto's met bewondering gebruik ze als voorbeeld,
  om er van te leren al ben ik 84 jaar ik vind het voor mij een mooie hobbie

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 13:36  | reageer

  @sajasendiri
  Een mooier compliment kan ik mij haast niet voorstellen! Het is ook mijn streven om tot in lengte van jaren te blijven fotograferen. Bedankt voor de reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord