Ton Vingerhoets

China WTC Tower III; hoog, hoger, hoogst

maandag 3 oktober 2011, 20:20 door | 6.454x gelezen | 10 reacties

Net zoals in Nederland blijft het nog even lekker weer in Beijing. Een paar dagen terug ben ik op pad gegaan om de China World Trade Center Tower III te fotograferen. Een blauwe lucht met dramatische wolken was precies wat ik voor die shooting nodig had. Het hoogste gebouw van Beijing staat op een steenworp afstand van het mirakuleuze CCTV gebouw dat is ontsproten aan het creatieve brein van ons vaderlandse architectenbureau OMA. Ik heb er een foto van toegevoegd.

Maar het onderwerp is CWTCT III: dat meet 330 meter hoog, 280.000 vierkante meter inhoud, telt 81 verdiepingen, heeft 30 liften en kost 94 miljoen dollar om maar meteen met wat cijfers te smijten. Het is sowieso de absolute landmark van het Beijing Central Business District (CBD) en weerspiegelt de ontwikkeling die China momenteel doormaakt. Zoals ik regelmatig schrijf is mijn stad Beijing aan het transformeren naar een Westerse metropool met dik 21 miljoen inwoners

Het gebouw straalt in mijn beleving een zelfbewuste elegantie uit. De geintegreerde kroonvorm op de top maakt de prachtige, klassieke zuilvorm compleet. Rondom zijn de gevels gelaagd met een soort verticale metalen en glazen vinnen wat een mechanische textuur creeert. Ze vormen een vernuftig gefacetteerd oppervlak met een transparantie en reflectie dat binnen in het gebouw een gigantische hoeveel licht genereert. Dat hebben de SOM ontwerpers mooi voor elkaar!

SOM staat voor Skidmore, Owings and Merril en is een van 's werelds grootste architectenbureau's. Gedurende hun bestaan hebben ze 10.000 werken in meer dan 50 landen gerealiseerd en een aantal ervan horen tot de hoogste ter wereld. De Sear towers in Chicago (440 meter) en de Jian Mao tower in Shanghai (420 meter) zijn van hun hand en zitten in de world skyscraper top vijf. We kunnen stellen dat SOM tot de meest ervaren skyscraper designers op onze aardbol behoort.

CWTCT III huisvest naast een shoppingmall en kantoren het vijf sterren Shangri-La hotel op de vijf hoogste verdiepingen. Op de top floor is Club Atmosphere gevestigd waar je, onder het genot van een goede maaltijd of een cocktail, van het fantastische uitzicht kunt genieten. Regelmatig heb ik er meetings en het is er buitengewoon goed toeven! Naar boven is een duizelingwekkende ervaring met liften die een snelheid van maar liefst 10 meter per seconde bereiken!

Of het in Beijing CBD bij deze skyscraper zal blijven is koffiedik kijken. Conform het huidig stedelijke beleid werd de hoogte van nieuwbouw tot nu toe beteugeld om te voorkomen dat de skyline het historische aanzien van de stad geweld aandoet. Maar wie weet dat Beijing uiteindelijk ook wordt gegrepen door de 'hoog-hoger-hoogst-gekte'. Enfin, mochten jullie een trip naar Beijing plannen vergeet dan toch zeker niet om 'Club Atmosphere' een bezoek te brengen!

Foto 1
Foto 1.


Foto 2
Foto 2.


Foto 3
Foto 3.


Foto 4
Foto 4.


Foto 5
Foto 5.


Foto 6
Foto 6.


Foto 7
Foto 7.


Foto 8
Foto 8.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

10 reacties

 1. Leo
  Leo schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 06:31

  Je hebt in ieder geval gewacht op prachtige wolken. Super!

 2. Deek
  Profiel  Deek schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 07:22

  Mooie platen Ton, heb altijd het idee dat Bejing helemaal vol is gebouwd maar zie hier toch flink wat blauw om het WTC heen, gaaf!

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 07:26

  @Leo
  Het was inderdaad het wachten waard Leo! Zulke wolken hebben we hier niet vaak.

  @Deek
  Het viel niet mee zo te framen dat ik er geen buurgebouwen op kreeg dus maakt het wellicht een wat surrealistische indruk. Maar ja, het komt de beelden wel ten goede.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 07:33

  Je hebt het juiste moment uitgekozen, Ton.
  Het gebouw komt helemaal tot zijn recht tegen deze mooie lucht!

  Foto 1 en foto 4 springen er voor mij persoonlijk uit.

  Mooi werk!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.856 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord