Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Eduard van Mil

Chinees Nieuwjaar in China Town Den Haag

dinsdag 31 januari 2012, 20:17 door | 6.481x gelezen | 3 reacties

Op 28 januari werd in China Town in Den Haag het Chinees Nieuwjaar 2012 gevierd met speeches van de Chinese Ambassadeur in Nederland en Burgemeester Van Aartsen van Den Haag. Het was een groots kleurrijk spektakel. Het jaar van de Draak wordt een belangrijk jaar voor de Chinezen.

De Chinezen zien een Drakenjaar als een jaar van geluk, een jaar dat zich leent om nieuwe (economische) zaken op te starten.

Geschiedenis van het Chinese Nieuwjaar


De geschiedenis van het Chinese nieuwe jaar wil dat het begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari plaatshebben. Voor 2012 start het nieuwe jaar op 23 januari. Dit feest (en de twee dagen erop volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië.

Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

Volgens de legende was god Nian (Nyehn) een mens etend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidde tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de draken- en leeuwendansen. Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd dat de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren om op nieuwjaarsavond met het avondeten bij hun familie te zijn.

Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 1


Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 2


2
Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 3


Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 4


Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 5


Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 6


Chinees nieuwjaar in Den Haag
Foto 7

De foto omstandigheden waren niet optimaal en ondanks mijn lichtsterke lenzen moest ik toch met mijn Canon 50D naar 400 ISO om nog redelijk uit de hand de hand te kunnen fotograferen. Ik heb twee lenzen gebruikt: de Canon 16-35mm f/ 2.8 L IS USM en de Canon 70-200mm f/2.8 L IS USM II.

Verder had ik als amateur fotograaf een gelukje; ik mocht samen met de persfotografen gaan staan waar ik wilde en dat heeft wel heel veel voordelen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Eduard van Mil

Over de auteur

Eduard van Mil is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij was werkzaam als senior beleidsmedewerker bij een Wetenschappelijke Organisatie en na zijn pensionering is hij actief bezig met zijn toenemende passie voor fotografie. Hij fotografeert wat hij mooi vindt in zijn woonomgeving en op reis. Eduard schrijft ook voor magazines.

3 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 1 februari 2012 om 08:08  | reageer

  Je serie heb ik meteen aan mijn Chinese vrouw laten zien. Die was verrast over het traditionele karakter van Chinees nieuwjaar in Nederland! Ondanks dat de weergoden je niet goed gezind waren is het een levendige reportage geworden die de uitbundige sfeer uitstekend weergeeft!

 2. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 1 februari 2012 om 10:33  | reageer

  @tonv Heel erg bedankt voor je positieve reactie. Ik heb altijd erg genoten van je (Chinese) artikelen hier op Photofacts en had stiekem een beetje gehoopt op een reactie van jou als professioneel fotograaf die ook nog woont en werkzaam is in China. Het is prettig om te vernemen dat het verhaal wat ik via mijn foto's wilde overbrengen is overgekomen. Daarnaast is het leuk om sowieso een reactie te krijgen op je artikel al is het maar om ervan te leren. Nogmaals dank!

 3. Marianne
  Marianne schreef op woensdag 1 februari 2012 om 15:47  | reageer

  Wat een mooie kleurige foto's en een goed verhaal over het Chinese nieuwjaar! Na dit gelezen te hebben leven de foto's nog meer. Ik ben een Draak volgens de Chinese astrologie. Het is dus mijn jaar! Dat gevoel had ik al...........

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord