De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Niels van der Perk

Culinaire fotografie; om je vingers bij af te likken

woensdag 18 augustus 2010, 22:53 door | 6.648x gelezen | 19 reacties

Wat is er nu leuker dan lekker met eten bezig zijn en met fotografie? Culinaire fotografie! Afgelopen weekend heb ik een culinaire shoot gehad en daarbij heb ik wat verschillende gerechten op de foto gezet. Deze vorm van fotografie is een leuke bezigheid, waarbij je, na het gerecht gefotografeerd te hebben, soms lekker wat kan proeven!

Een goede vriend van mij heeft een restaurant, en hij wilde voor een nieuw concept wat verschillende broodjes en sandwiches gefotografeerd hebben om hiervan een folder/prijslijst te maken. Deze kan hij vervolgens gebruiken om bij omringende bedrijven af te geven, en hopen dat deze watertandend de telefoon pakken om hun lunch bij hem te bestellen.

Ik had uit voorzorg best wat spullen meegenomen. We wilden de foto's binnen maken, en aangezien het restaurant zich in een oud pand bevindt met lage plafonds is de hoeveelheid licht gering. Ik heb daarom mijn flitsset en opzetflitser met triggers meegenomen (Stobist-style). Nu was het gelukkig een prachtige zonnige dag waardoor ik in de buurt van een raam al aardig uit de voeten kon.

Door het raam kwam mooi zacht licht, waardoor ik alleen heel licht in hoefde te flitsen. Tevens had ik de mooie groen heg die buiten stond als perfecte frisse achtergrond. Na alles klaargezet en aangesloten te hebben zijn we eerst wat diverse sandwiches gaan fotograferen, die allemaal verschillend belegd waren.

afbeelding

f/4,0 - 1/60s


Na de diverse sandwiches waren de broodjes aan de beurt. Verschillende belegde stokbroodjes zijn aan mijn lens voorbij gegaan, waarbij we de broodjes wat meer in zijn geheel hebben gefotografeerd, maar ook wat meer in detail omdat deze foto's vaak aantrekkelijk werken.

afbeelding

f/4,0 - 1/60s


Uiteindelijk was het resultaat naar allen tevredenheid. De uiteindelijke vormgeving van de folder/prijslijst moet nog afgemaakt worden, maar volgens mij gaan de klanten in rijen voor de deur staan om te bestellen.. knipoog

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

19 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 00:09

  Niels, culinaire fotografie valt niet mee. Maar je hebt er wat van gebakken. Volgende keer misschien het kruidenblaadje op de tweede foto omdraaien. De bovenkant is meestal mooier dan de nu getoonde onderkant.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 01:44

  Culiniare fotografie is een bijzondere specialiteit. Ik heb er geen ervaring mee maar me laten vertellen dat het een erg moeilijke tak van sport is. Je hebt veel ervaring nodig om onderscheidende foto's te maken.

  Het is dan ook niet verwondelijk dat jouw culinaire foto's mij niet helemaal overtuigen ondanks dat ze naar allen tevredenheid zijn. Maar zoals jij het in je vorige blog zelf aankondigde baart oefening kunst.

 3. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 06:15

  ik vind de achtergrond nogal storen eigenlijk. Op foto 1 dat verticale ding in het midden en op foto 2 die vlekken en dat bordje. Ik denk dat met andere standpunten een mooiere foto te maken zou zijn. Technische camera's bewijzen met dit soort fotografie hun meerwaarde omdat het scherpstelvlak net even wat lekkerder ligt dan met een SLR. Maar goed, da's mijn mening. Als de klant tevreden is, dan is het goed vrolijk

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 11:36

  net als RobertW werd ik ook wat afgeleid door 'achtergrond dingetjes'.
  Toch zien de broodjes er smakelijk uit; mooie kleuren en de scherptediepte zijn wél 'naar mijn smaak'.
  Als ik opdrachtgever was had ik misschien wel nét iets meer van het produkt willen zien, in plaats van één hap knipoog
  'Lekker' origineel en leuk artikel trouwens!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.256 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord