Richard Hijmering

Dagje foto's maken in Burgers Zoo

zaterdag 17 augustus 2013, 22:57 door | 9.718x gelezen | 7 reacties

Na een kleine pauze in fotograferen heb ik recent weer de camera opgepakt. En op een mooie dag ben ik met een leuk setje, waaronder een goede 24-70mm en 70-200mm telelens (maar daarover later meer), naar de Burgers Zoo geweest.

Het eerste wat me opviel was dat er veel mensen rondliepen met professioneel apparatuur. Ik zag zeker wel twintig mensen met witte lenzen en grote f/2.8 toeters. Het kan zijn dat dit door de vakantie komt of dat de economie vordert en high-end foto apparatuur is maar betaalbaar geworden.

Het tweede was dat het een warme dag was en dat de dieren daarom niet zo actief waren. Een leuk voorbeeld waren de leeuwen. Deze lagen de hele tijd lekker met ons de rug toegekeerd stil in de zon. Op een moment stond er eentje op, en een legio wachtende mensen deden hetzelfde. De leeuw zette twee stappen en plofte weer neer voordat enig bezoeker zijn/haar camera gereed kon stellen.

BurgersZoo 1.JPG

Al snel zijn we naar de ocean gegaan. Daar was het lastig goed te fotograferen. Het glas zit namelijk vol met vette vingers en krassen en het water is niet altijd even helder. Daarnaast is er ook weinig licht en soms zelf erg donker. Voor de vlekken en de krassen zoek ik naar kras en vette vinger vrije plekken en claim deze snel van de andere bezoekers.

Om de waas van het niet heldere water te voorkomen focus ik me voornamelijk op de vissen die dicht bij het glas zwemmen. Dan heb je alleen nog het licht, of eerder gebrek aan licht. Ik gebruik zelf liever geen flitser omdat je dan snel weerkaatsing vanaf het glas krijgt. Ook lichten kleine stofdeeltjes in het water erg op en verschijnen als vele lichtpuntjes op je foto.

Voor het laatste zou je vanaf de zijkant kunnen flitsen. Maar in deze lage lichtniveaus maak ik liever gebruik van een hogere ISO welke hedendaags een zeer laag ruis niveau hebben. Doorgaans kan je tot 3200 ISO nog goed ruis vrije foto's maken. Wel merk je dat bij erg lage licht niveaus je handmatig moet scherpstellen omdat de autofocus het af laat weten, bij erg lage lichtniveaus word het zelfs gokken omdat je ogen het ook laten afweten.

BurgersZoo 2

Een ander mooi dier om te fotograferen zijn natuurlijk de roofvogels. Maar helaas zitten ze achter hekwerk. Hierbij zorg ik juist dat de afstand tussen de vogel en het hekwerk zo groot mogelijk is, en gebruik hierbij de telelens.

Door een groot diafragma te gebruiken word de scherptediepte klein en word het hekwerk dus erg onscherp. Als het hekwerk onscherp genoeg is dan is het hekwerk alleen te zien als een waas over de foto. Hiervoor moet je later software matig corrigeren.

BurgersZoo 3

En gezien de afstand tussen jezelf als toeschouwer en het dier wat je wilt fotograferen vaak groot is gebruik ik veel de telelens om de afstand te overbruggen. Zoals ik al zei zag ik genoeg andere fotografen rondlopen met flinke toeters van 200mm, 400mm of groter rondlopen, dus ik was niet de enige.

Toch was mijn 200mm niet altijd toereikend. Hierbij kan je digitale camera de oplossing zijn. Waar men vroeger zei dat 8 megapixel meer dan genoeg zou zijn voor een digitale camera (daarmee haal je de resolutie van de oude negatieven en de resolutie van een dia negatief zou je toch nooit kunnen halen) is dat hedendaags zeker niet meer waar.

Als je namelijk genoeg megapixel op je sensor hebt kan je je foto croppen zonder dat de scherpte van de foto onacceptabel word. Zo kan je dus de foto flink bijsnijden zodat je alleen het kopje van het baby aapje ziet.

BurgersZoo 4.JPG

BurgersZoo 5.JPG


Al met al was het een geslaagd dagje!

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

7 reacties

 1. Pieter
  Pieter schreef op zondag 18 augustus 2013 om 14:39

  "Het kan zijn dat dit door de vakantie komt of dat de economie vordert en high-end foto apparatuur is maar betaalbaar geworden."

  Of er wordt goed naar Rutte geluisterd... vrolijk

 2. John vam Loon
  John vam Loon schreef op zondag 18 augustus 2013 om 16:02

  De leeuw is toch echt een tijger

 3. Arjan
  Arjan schreef op zondag 18 augustus 2013 om 19:50

  8 Megapixel is nog steeds genoeg, je kunt ook gewoon een tele-converter gebruiken als je zoomlens niet het gewenste bereik heeft .. Waarom 24 miljoen pixels als de foto's niet groter dan A4 afdrukt worden (als ze al afgedrukt worden) ??

 4. leo
  Profiel leo schreef op maandag 19 augustus 2013 om 09:30

  Kan best zijn dat die witte toeters van voor 2008 zijn. En een dierentuin is natuurlijk bij uitstek de plaats waar je veel telelenzen ziet. Prettige lenzen zijn bijvoorbeeld de 70-300L of de 100-400L van Canon. Niet zo lichtsterk, maar IS,IQ en bereik zijn uitstekend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.454 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord