Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Dagje Strobist fotografie in de Vasim te Nijmegen

zaterdag 25 februari 2012, 23:42 door | 8.678x gelezen | 3 reacties

Met Fotoclub Wijchen was ik vanmiddag in de Vasim in Nijmegen om foto's te maken. Ik had mijn PocketWizards en opzetflitsers uit de kast getrokken om in deze voormalige fabriek Strobist-style aan de slag te kunnen met een aantal modellen.

Dat het te lang geleden was dat ik op deze manier gefotografeerd had, werd snel duidelijk. De knoopcelbatterij van mijn trigger bleek leeg en ik moest vanochtend nog even drie winkels af voordat ik een nieuwe exemplaar kon bemachtigen. Ook kwam ik erachter dat twee van mijn opzetflitsers (Nikon SB-26) het begeven hadden.

De Vasim is een mooie oude fabriek waar je goed urbex achtige foto's kunt maken. Een groot deel van het pand wordt actief gebruikt door allerlei culturele instellingen, maar er is ook gewoon een afgelegen deel waar weinig mensen zullen komen.

Een goede reden om er niet te komen is het ontbreken van verlichting. Het was echter ook een mooie plek om foto's te maken, dus met behulp van het lampje van mijn iPhone ben ik er samen met Anoek en Rene toch in gedoken om foto's te maken.

Anoek en Rene
1/160s, f/7.1, ISO 500 op 35mm

In de foto hierboven rennen Anouk en Rene door een pikdonkere gang die honderden meters lang was (op de vlucht voor weet ik veel wat). Het gebrek aan licht bracht wel wat praktische bezwaren met zich mee; de camera kon immers nergens op scherpstellen. Zodra ik de foto maakte bracht de flitser voldoende licht in de ruimte, maar om scherp te stellen was het licht van mijn iPhone niet krachtig genoeg.

De oplossing was om eerst scherp te stellen op een specifieke positie in de gang (met behulp van de iPhone). Vervolgens legde ik de iPhone op de grond om zo toch een beetje te kunnen zien wat we deden. Rene en Anouk rende een stukje door de gang en ik probeerde op het juiste moment af te drukken. Van de circa tien foto's die we gemaakt hebben was ik over deze het meest tevreden.

Rene bij de ventilator
1/160s, f/7.1, ISO 500 op 50mm

Iets verderop in het gebouw vonden we een oude ventilator van een meter of twee groot. Een mooi item om wat foto's bij te maken. Anoek klom tussen de bladen door de luchtschacht in om een draadloze flitser in de schacht te leggen. Hierdoor konden we het flitslicht mooi van achter de ventilator de ruimte in laten komen.

Een tweede flitslicht, voorzien van paraplu, plaatste we in het kleine halletje waar we ons bevonden. Ook hier was het weer pikdonker en bracht de iPhone hulp met scherpstellen. Als ik vooraf geweten had dat het zo ontzettend donker zou zijn had ik uiteraard wat betere verlichting meegenomen. Aan de andere kant is het ook wel leuk om zo naar creatieve oplossingen te zoeken.

Anouk kleurtemperatuur
1/160s, f/7.1, ISO 500 op 43mm

Een verdieping hoger vonden we ook nog een mooie ruimte. Hier was het wat ruimer en er waren ook wat meer details te vinden, zoals ladders en meterkasten aan de wand. Ik kon het niet laten nog even een klassieke Strobist opstelling te gebruiken; het model uitlichten met een flitser voorzien van CTO kleurgel en de achtergrond met een tweede flitser zonder kleurgel.

Zet de witbalans van je camera op gloeilamp en je krijgt een mooie blauwe achtergrond. Na een paar verschillende pogingen had ik zowel model Anoek als de achtergrond op een mooie manier uitgelicht.

Drie voorbeelden van de sessie van vanmiddag. Er was nog meer dan voldoende te fotograferen, maar helaas had ik aan het eind van de middag tijd te kort. De tijd vliegt toch altijd als je zo bezig bent.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. FotoRealistisch.nl
  Profiel  FotoRealistisch.nl schreef op zondag 26 februari 2012 om 01:08  | reageer

  Vooral de derde foto - met de kleurgel - vind ik erg mooi, Elja! Ook de locatie lijkt uitstekend voor een mooie serie opnamen. Leuk dat je dit gedeeld hebt, altijd weer goed om te lezen hoe anderen te werk gaan.

 2. Peter Jongejan
  Peter Jongejan schreef op dinsdag 28 februari 2012 om 10:21  | reageer

  Wat eerlijk je verhaal over de voorbereiding. Was wel heel slecht voorbereid.
  Je foto's en beschrijving vind ik mooi. Iedere keer weer heerlijk om je verhalen te lezen. Wat mij betreft is nr 2 erg mooi.

 3. Gert Klay
  Gert Klay schreef op donderdag 1 maart 2012 om 21:54  | reageer

  Ik woon om de hoek, nooit geweten dat je hier zulke gave (strobist)foto's kon maken, ga ik zeker een keer doen!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord