Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elize Aurik

De rust van de fotografie

dinsdag 10 november 2015, 15:15 door | 5.576x gelezen | 10 reacties

Mijn naam is Elize Aurik en ik begon met fotograferen toen ik nog een peuter was. De fotografie werd met de paplepel ingegoten door mijn moeder. In de vijftiger jaren een bijzonder iets. Mijn moeder was altijd te vinden met haar Kodak boxje.

Als we naar Dierentuin Blijdorp gingen, mocht ik de foto's maken. Het boxje was eigenlijk heel modern. Hij had geen doorzichtzoeker maar een volgens mij genoemd opzichtzoeker. De voorloper van de tegenwoordige display.

Voor mijn verjaardag kreeg ik een Agfa Clack. Mijn eerste trotse toestel. Wat was hij toch leuk! Met een ingebouwd geelfilter om mooie wolkenluchten te kunnen fotograferen. Wel moest je uitkijken als je er een kleurenrolletje indeed het schuifje goed te zetten van het geelfilter, anders kreeg je gele foto's. Hij maakte mooie grote negatieven van 6 x 9 cm.

Elize bloem


De camera's groeiden met me mee. Ik spaarde steeds voor een betere versie. Het kon niet uitblijven, dat ik getrouwd ben met een fotograaf.

Zoals bij heel veel mensen verliep het leven niet altijd zoals gewenst. Er kwam een tijd, dat ik de deur niet meer uitkwam door astma. Ik liet me niet uit het veld slaan en vroeg aan mijn moeder of ik een set kreeg om zelf negatieven te ontwikkelen en af te drukken. Mijn moeder ging naar de fotohandel en vroeg of ze het in gedeelten mocht betalen. Het was voor die tijd een groot bedrag.

De fotograaf die ons kende, vond het een prachtig idee en gaf haar alle spullen mee naar huis. Met boekjes erbij om alles uit te vinden. Ik had al zoveel negatieven verzameld, dat het afdrukken kon beginnen. In de douche werd alles goed donker gemaakt en ik ging aan de slag. Wat een geweldige ervaring. Een eigen foto afdrukken! Het lukte! O, wat was ik trots! Door het plezier vergat ik het ziek zijn. Het gaf me rust.

Na een paar jaar werd ik vanuit het ziekenhuis naar het astmacentrum in Hilversum gebracht, waar ik een aantal jaren verbleef. Uiteraard was de camera mijn metgezel. Ik kon bij de brieven een foto doen, zodat ze thuis konden zien wat we allemaal deden. We mochten maar een keer per maand bezoek. Er was nog geen mobieltje, dus gingen we stiekem bellen in de telefooncel.

Na de schooltijd werd ik aangenomen bij een grote fotohandel in Hilversum. Het was het fotoparadijs. Jaren later, toen ik er al niet meer werkte, kwam ik hier mijn man tegen. Hoe mooi kan het leven lopen...

Herfst


Mijn gezondheid heeft mij altijd parten gespeeld tot aan de dag van vandaag. Ik heb het geluk dat we in een prachtige omgeving wonen vlakbij de dijk van de uiterwaarden van de Lek. Hier valt zoveel te zien en te fotograferen. Iedere dag is een verrassing. Zeker in het voorjaar. Zoveel prachtige bloemen, grassen, schaapjes, paarden, koeien en meer.

Het fotograferen geeft me nog steeds de rust en het plezier wat ik als kind ervoer. Bij het zien van een afbeelding van bijvoorbeeld zo'n prachtige bloem, dan word ik weer blij, dan verlies ik mijn gedachten in de schoonheid van de fotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

10 reacties

 1. Ronald
  Ronald schreef op dinsdag 10 november 2015 om 16:59  | reageer

  Beste Elize,

  De rust die jij omschrijft die je krijgt bij het fotograferen deel ik helemaal met jou. Het enige verschil is dat ik "gezond ben" maar soms ook even mijn rustmomenten nodig heb. Dit kan ik dan krijgen door heerlijk naar het vliegveld te gaan of heerlijk de natuur in met de camera in de hand.

  Ik wens jou dan ook heel veel mooie rustmomenten tijdens het fotograferen.

 2. Elize Aurik
  Elize Aurik schreef op dinsdag 10 november 2015 om 17:17  | reageer

  Beste Ronald,

  Dank voor je vriendelijke reactie. Ja, de fotografie is geweldig.
  Ik wens je ook veel mooie vliegtuigmomenten en rust in de natuur.

  Met vriendelijke groet, Elize

 3. Brian
  Brian schreef op woensdag 11 november 2015 om 10:25  | reageer

  Beste Elize,

  Dit vind ik nou weer echt een luk stukje hier op Photofacts. Tussen alle lijstjes van de beste 3, de mooiste 5 of de gekste 8 weer eens gewoon een artikel dat over iemand gaat die geniet van fotograferen, heerlijk.

  De grap is dat ik helemaal niet rustig wordt van fotograferen. Bij mij moet het altijd gekker, om tot resultaten te komen die ik niet zo snel bij anderen tegen kom, maar het genieten is er volgens mij niet minder om.

  Blijf lekker genieten van je fotografie en blijf posten als je dat leuk vind. Ik vond het leuk om te lezen.

 4. Elize
  Elize schreef op woensdag 11 november 2015 om 10:44  | reageer

  Beste Brian,

  Dank voor je leuke bericht. Haha, dat is grappig dat je niet rustig van het fotograferen wordt. Kan me ook wel voorstellen. Nog mooier, nog gekker maken. Geweldig!

  Ook fijn blijven fotograferen... Met vriendelijke groetjes, Elize

 5. gast schreef op woensdag 11 november 2015 om 15:04  | reageer

  Hoi Elize,

  Leuk stukje over rustgevende fotografie. Inderdaad, als je fotografeert dan vergeet je alles om je heen. Geniet van de mooie dingen om je heen en ontdek je weer steeds weer nieuwe wondertjes. Liefs van Wim en Alice.

 6. Elize
  Elize schreef op woensdag 11 november 2015 om 15:26  | reageer

  Ha Wim en Alice,

  Dank voor jullie lieve bericht. Ja, er zijn veel wondertjes te fotograferen.

  Liefs van Elize

 7. Cees
  Cees schreef op woensdag 11 november 2015 om 21:00  | reageer

  Lieve Elize,

  Wat een mooi intens verhaal dat raakt. je liefde voor de fotografie. De strijd die wij van elkaar kennen, Ja opgaan in fotografie en even van de wereld zijn dat zijn de momenten/ Prachtig foto's ondersteunen je verhaal. Ik hoop dat je in betere omstandigheden nog heel veel foto's mag maken. Zeer hartelijk Cees Buitendijk

 8. Elize
  Elize schreef op woensdag 11 november 2015 om 21:40  | reageer

  Lieve Cees,
  Dank voor je mooie woorden. Ik weet, dat jij ook helemaal in de fotografie kan opgaan. De wereld vergeten. Dat hebben we nodig. Ik hoop samen nog veel mooie foto's te maken. Tot snel en liefs, Elize

 9. Evert
  Evert schreef op vrijdag 13 november 2015 om 22:00  | reageer

  Veel succes met spelen met licht, want dat is fotografie toch wel een beetje.

 10. Elize
  Elize schreef op vrijdag 13 november 2015 om 22:29  | reageer

  Dag Evert,

  Dank voor je bericht. Ja zeker, met fotografie schrijf/speel je met licht..

  Met vriendelijke groet, Elize

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord