Ton Vingerhoets

De Rode Helden

dinsdag 18 januari 2011, 20:03 door | 4,840x gelezen | 12 reacties

Het nieuwe jaar is nog maar enkele weken oud en ik ben alweer drukker dan ooit. Op het moment van schrijven zit ik in Chengdu, Sichuan Province (grenzend aan Tibet), voor een shooting van een historische TV serie. Er wordt veel gedraaid op mooie lokaties zoals voormalige residenties van rijke voorname families die nu dienst doen als musea, onder andere in Anren zo'n 100 kilometer van Chengdu, de hoofdstad van Sichuan.

Dat plaatsje herbergt ook de Jianchuan museumcluster, de grootste van China als ik de folders moet geloven. Het is in feite een grote Mao Zedongverheerlijking waar ik persoonlijk niet zoveel mee heb. Maar we gaan het nu niet over politiek hebben; laat ik het er maar op houden dat Chinezen zulke symbolen nodig hebben. Enfin, ook het hotel (Jingui Residence) waar we verbleven was een ode aan China's roemruchte rode tijdperk.

Rode Helden; foto 1
Foto 1

Jianchuan Museumcluster is een gigantisch terrein met een geordende verzameling gebouwen met verschillende thematische exposities die allemaal handelen over de heroiek waarmee China de Japanse bezetter tijdens de tweede wereldoorlog een lesje heeft geleerd. Je zou het kunnen zien als een soort mega Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum maar dan met Jappen in plaats van Moffen als toenmalige agressors.

Rode Helden; foto 2
Foto 2

Helaas had ik niet de tijd om alles af te lopen (een dag is beslist niet genoeg), maar tijdens een rondrit over het terrein werd mijn aandacht direct getrokken door het 'Heroes Statues Plaza'. Een verzameling met prachtige beelden dat een soort verstild leger vormt (niet te verwarren met het Terra Cotta-leger in Xi'an). De beeldencollectie geeft een variatie weer van de pluriforme Chinese bevolking van Noord tot Zuid.

Rode Helden; foto 3
Foto 3

Een aantal beelden draagt een rood sjaaltje wat het bijna zwart-wit karakter van de gedenkplaats krachtig doorbreekt. Het is een aparte ervaring om kriskras door het beeldenleger te lopen zeker omdat op dat moment het terrein uitgestorven was. Ik heb de foto's zonder uitzondering met mijn Canon EF 200mm f/2.8L geschoten op f/5.6 op ISO waarde 400, De tele-beeldhoek met scherpe voorgrond leek me een mooi effect.

Rode Helden; foto 4
Foto 4

Natuurlijk zullen er nu mensen het vingertje opsteken en vragen: ja maar Ton, waarom heb jou niet eens de groothoek gebruikt voor zoiets. Simpelweg omdat het mij aan tijd ontbrak. Ik was het eerlijk gezegd wel van plan want het zou zeker weer een ander verrassend resultaat geven maar misschien is dat iets voor een volgende keer. De komende dagen fotografeer ik Chengdu dat vast weer stof oplevert voor nieuwe postings.

Rode Helden; foto 5
Foto 5

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 18 januari 2011 om 23:52

  Hoi Ton, je komt nog eens ergens als fotograaf. Ik moet zeggen dat ik vooral de portretten met sjaaltjes prachtig vind en dan vooral als de nadruk ligt op de prachtige koppen, zoals in foto 1 en 3. Maar foto 5 toont ook een mooie verstilde menigte. Petje af voor de makers van de beelden, trouwens.

 2. Jan
  Jan schreef op woensdag 19 januari 2011 om 00:33

  Goeie herinneringen aan Chengdu, op het regenachtige weer na dan. Eten is er geweldig, net iets pittiger dan andere provincies en je kunt er in de buurt pandajongen geboren zien worden. Leuke serie beelden (pun) weer in deze post, Ton. Mocht je de Mao-achtige beelden zat worden bedenk dan dat een flinke taxirit vanuit Chengdu je bij het megahoge boeddhabeeld in Leshan brengt (groothoek mee). Keep us posted....

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 19 januari 2011 om 00:59

  De eenvoud maakt dit voor mij wel een van de de mooiste series die je hier op photofacts hebt neergezet! Hebben ze in China ook skymiles want volgens mij vlieg jij net als ik ook heel wat kilometertjes vrolijk

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 19 januari 2011 om 08:26

  Mooie serie Ton! Ik vind 4 het sterkste door het verloop in onscherpte en door de achtergrond.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.