100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cas van der Voorn

Design in het Ruhrgebied

donderdag 28 juli 2011, 19:49 door | 6.423x gelezen | 0 reacties

Je kunt tegenwoordig geen museum binnenlopen of je stuit wel op een fotograferende medemens. Vooral de tempels voor moderne kunst kunnen zich in de warme belangstelling van digitale vastleggers verheugen. Vaak vormen niet zozeer de kunstwerken als wel het gebouw zelf het fotografisch potentieel. Dat is natuurlijk ook veel interessanter dan foto's maken van een schilderij of sculptuur. Een museum dat van zichzelf interessant genoeg is voor een foto-shoot ligt bij de Duitse stad Essen.

Essen ligt in het hart van het Ruhrgebied en wie daarbij associaties krijgt van zware industrie en luchtvervuiling heeft helemaal gelijk. Het is een typische mijnstreek: overal wisselen grijze woonkazernes en schoorsteenpijpen elkaar af. Maar het is ook typisch Duits: Ordnung muss sein. Als je zoekt naar voorbeelden van extreme teloorgang en verval kun je beter naar de streek rond Charleroi afreizen. Daar weten ze tenminste hoe je de boel de boel moet laten.

Ten oosten van Essen ligt een groot complex van voormalige kolenmijnen met de welluidende naam Zollverein. Daar ligt een van de twee Red Dot Design musea die de wereld kent. Het andere zul je niet snel tegenkomen, want dat ligt in Singapore. De charme van het Essense museum is tweeledig: zowel de design-collectie als het gebouw met zijn inrichting zijn de moeite van de reis meer dan waard. Het museum is gevestigd in het oude ketelhuis van het complex en de installaties zijn zo op het oog volledig intact gelaten. Dat levert een bijzondere mix op van oude en nieuwe techniek.

Museum in het oude ketelhuis

Daarbij komt dat men heeft gepoogd maximaal gebruik te maken van de oude installaties om de producten in een passende omgeving te plaatsen. Vaak komt dat niet helemaal uit de verf, maar gezien de enorme diversiteit in de collectie is dat ook onmogelijk. Producten die met een Red Dot zijn beloond zijn namelijk nogal talrijk.

Van keukenapparatuur tot fietsen en van computers tot badkuipen, alles kom je er tegen. Het lijkt er wel een voorjaars-braderie, maar dan louter voor design-spullen. Voor koelkasten, hoekbanken en computers is in zo'n omgeving geen passende plek te maken, vandaar dat her en der wat klinische overzichtsruimtes zijn gebouwd. Maar vooral met lampen en ander klein spul heeft men zich uitgeleefd. En wat te denken van deze serie stofzuigers die o zo fraai op een transportband met steenkool zijn geplaatst:

Stofzuigers

Geen museum zonder humor (zelfs in Duitsland), en als je je ogen goed de kost geeft vind je daar leuke voorbeelden van. Onderstaand kastje aan de muur hangt daar niet voor niets. Met zijn metalen look past hij prima in die setting, zo naast dat oude exemplaar. Maar het nieuwe kastje is eigenlijk een kistje en het is van gewoon piepschuim. Het is bedoeld voor het vervoer van bederfelijke waren die koel moeten blijven en hoort dus vooral niet aan de muur.

Koelbox

Het is ook heel leuk om te kijken welke van de tentoongestelde prijswinnaars in je eigen bezit zijn. Met zoveel bekroonde stoelen, tafels, magnetrons, en computerspul is de kans op een thuistreffer behoorlijk groot. Camera's staan er ook, maar juist het merk dat je zou verwachten is er niet bij. Die rode stip moeten we blijkbaar niet te letterlijk nemen. De collectie compact-camera's kon me niet bekoren. Er stonden zelfs twee recente exemplaren van de firma Kodak tussen.

Dit alles speelt zich af op twee verdiepingen van het gebouw. Op de begane grond werden we tenslotte nog vergast op een ruimte die gedomineerd werd door apparatuur van Apple. Een lange vitrine met zo'n beetje alles wat het merk de laatste 15 jaar op de markt heeft gebracht. Een feest van herkenning wat het voor ons, en de thuistreffer-score ging direct flink omhoog. Het werken met Apple-spullen is al een genot op zich, maar dat wordt nu ook ondersteund door de wetenschap omringd te zijn door prijswinnaars.... enig snobisme is me niet vreemd.

Apple

De rest van het complex is overigens ook zeer de moeite waard. Het Ruhr-museum en een uitgebreide wandeling over het terrein en door het park bewaren we voor een volgende keer. Fotograferen in de stromende regen is al geen pretje, en in het Ruhrgebied is de kans op zure druppels op je camera niet denkbeeldig.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord