Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Dochter Vera geboren!

zondag 16 september 2012, 23:36 door | 11.371x gelezen | 71 reacties

Gisterenochtend is onze dochter Vera geboren! Natuurlijk had ik mijn camera gedurende de gehele bevalling bij de hand om zo nu en dan wat foto's te kunnen maken. Bij de geboorte van ons eerste kind had ik ook mijn camera bij me, maar toen we vlak na aankomst in het ziekenhuis met spoed naar de operatiekamers rende lag die nog op de verloskamer..

Deze keer ging het gelukkig allemaal wat rustiger. Ik had het op het gebied van apparatuur wat beperkte gehouden. Bij zoon Mika had ik mijn gehele cameratas meegenomen, ditmaal heb ik gekozen voor alleen mijn Canon 5D mark II voorzien van een 35mm f/1.4 objectief.

De 35mm heb ik gekozen omdat deze een bruikbaar brandpuntafstand biedt om in kleinere ruimten toch nog mooie overzichten te kunnen schieten. Daarnaast is dit objectief ook prima te gebruiken wanneer je wat dichter op het onderwerp kruipt. Ik heb geen behoefte gehad aan een ander objectief tijdens de gehele bevalling.

Als extraatje had ik een PocketWizard (draadloze ontsteker) en mijn 580EX II flitser meegenomen. Voor het geval dat het te donker was om zonder flits te werken. Door de flitser bovendien los van de camera te gebruiken kun je wel zorgen voor een constant goede indirecte belichting.

CTG


In de eerst uren van de bevalling is er nog niet heel veel interessants om te fotograferen. Het is immers nog even wachten op de baby. Wat bij ons gedurende de weeen wel een aardige rol gespeeld heeft was de CTG waar Sara aan lag. Hierop konden we de hartslag van de baby zien.

Vera harttonen

Dat deze bij Mika destijds terug zakte naar zo'n 90 per minuut (normaal is zo ongeveer tussen de 110 en 160) was toen reden voor de spoedkeizersnede. Wij waren daardoor best gefocused op de hartslag.

Naast de hartslag zie je hier overigens ook (de onderste lijn) de weeen. Elk heuveltje is een wee. Elk blokje is een have minuut. Zoals je ziet volgen de weeen elkaar best snel achter elkaar op en dit was zo'n twaalf uur voordat Vera geboren werd.

Natuurlijk was het steunen van Sara mijn eerste prioriteit tijdens de bevalling. Echt heel veel foto's heb ik dan ook niet gemaakt. Daarnaast was het ook vermoeiend om de nacht door te gaan en bij minder concentratie ben je ook niet erg met fotograferen bezig.

De bevalling


Met behulp van een vacuümpomp werd Vera om 10:43 geboren. Van het moment van de geboorte heb ik ook foto's. Mijn camera lag vlak achter me klaar zodat ik die direct kon grijpen. Dat ik mijn vrouw op dat moment niet meer op dezelfde manier kon ondersteunen als ik het uur van de persweeen daarvoor had gedaan is haar waarschijnlijk toch volledig ontgaan.

De betreffende foto's zullen het fotoalbum overigens niet halen, maar het is uiteraard wel een bijzonder moment om vast te kunnen leggen. Direct na de bevalling werd Vera op Sara's buik gelegd en dat zijn wel leuke foto's, al zullen ze het (vanwege de bloedige bedoeling) beter doen in zwart-wit.

Dat brengt me trouwens bij een praktische tip voor fotografen. Zorg voor een extra compactcamera tijdens de bevalling. Leg deze in de buurt en wanneer de verpleegkundige vraagt of ze een foto van je zal nemen terwijl je de navelstreng door knipt, geef haar dan die camera. Daarbij is scherpstellen namelijk wat eenvoudiger dan met een spiegelreflex die op het middelste autofocus punt ingesteld staat..

Wasbak

Haar foto was overigens groter dan ik hier laat zien hoor, ze had de navelstreng er (onscherp) ook nog op staan. Ook heeft ze best wat foto's gemaakt die wel scherp zijn. Dit was echter wel de leukste foto geweest - als het scherpstelpunt niet op de wasbak gelegen had.

Vera


Met de komst van Vera heb ik ook mijn camera direct veel meer gebruikt; foto's van Vera bij mama op de buik, foto's waar ze door de kinderarts gecontroleerd wordt, foto's van het wegen van het geboortegewicht enzovoorts. Er valt dan direct genoeg te schieten van de nieuwe aanwinst.

Vera

Bovenstaande foto is van zo'n 25 minuten na de geboorte; Vera is gewogen en gecontroleerd en mag weer bij mama op de buik liggen. Door de omzetting in zwart-wit wordt de nadruk van het bloed afgehaald wat nog op haar gezicht en op Sara's shirt zit. In kleur zou dat direct veel aandacht trekken.

Moeder en dochter liggen momenteel nog in het ziekenhuis. Sara krijgt antibiotica tegen een infectie die ze opgelopen heeft. Zoals het er nu naar uit ziet mag ze dinsdag naar huis. Dat is wel zo gezellig en dan kan ik tenminste ook foto's van Vera maken in de studio..

Vera

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

71 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 16 september 2012 om 23:45

  Nogmaals Proficiat!

 2. MaGi
  Profiel MaGi schreef op zondag 16 september 2012 om 23:46

  Van harte!

 3. Imke Trum
  Imke Trum schreef op zondag 16 september 2012 om 23:47

  Ze is prachtig! Maar dat had ik al gezegd. Leuk artikel, en de foto van jou en lachende zuster is ook erg grappig, vooral met het verhaal er om heen. Xx

 4. Marcel
  Marcel schreef op zondag 16 september 2012 om 23:59

  van harte gefeliciteerd

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord