Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Dromerige, creatieve natuurfotografie met een Lensbaby

dinsdag 6 oktober 2020, 20:40 door | 4.978x gelezen | 6 reacties

Vroeger was ik er altijd uit op hoe een beeld mooier en beter kan, tegenwoordig vraag ik me meer af hoe het anders kan. Dat dwingt mij namelijk om creatiever en vindingrijker te zijn tijdens het fotograferen.

Inspiratie in de natuur<br>


Het is een kwestie van veel proberen en oefenen, en vooral op zoek gaan naar die beelden waardoor er blijdschap in mijn hart ontstaat. Graag deel ik met jullie mijn ervaringen en foto's van een zoektocht naar meer voldoening en creativiteit in fotografie.

Inspiratie in de natuur


Ik geniet van mooi gefotografeerde landschappen, beesten, bloemen noem maar op, maar mijn hart maakt pas echt een sprongetje bij dromerige fotografie (tegenlicht, bokeh, vertekening, multiple exposure).

Ik houd bijvoorbeeld van de vertekening die je kunt creŽren met een creatieve lens, maar evengoed kan dat zijn door te spelen met meervoudige belichting (ME) of door beweging met de camera(ICM).

Eigenlijk is het de onscherpte in een beeld wat mij het meest fascineert, vooral als er met minimale scherpte is gespeeld.

Inspiratie in de natuur


Ik werk graag met Lensbaby lensjes die je kunt tilten en gebruiken in combinatie met een diaframa- of fantasie ringetje en waarmee je die kenmerkende vervaging en beweging kunt creŽren.

Iedere lensje heeft zijn eigen karakter, maar welke ik ook pak, het is voor mij altijd een feestje. Sinds ik met de Canon R (systeemcamera) fotografeer is dit plezier alleen maar toegenomen, omdat wat ik zie ook daadwerkelijk wordt vastgelegd.

Bij mijn spiegelreflex schortte het toch nog vaak aan de belichting (te donker of te licht) en moest ik foto's meerdere keren maken.

Is het alleen Lensbaby wat de klok slaat? Nee, natuurlijk niet. Ik gebruik ook graag mijn 24-105mm voor meervoudige belichtingen of te schilderen met licht. Een telezoom om iets te isoleren of samen te trekken afhankelijk van het onderwerp en de omstandigheden.

Echter, ongeacht welk materiaal ik gebruik, ben ik meestal gefocussed op hoe ik iets (bekends) op een andere manier in beeld kan brengen waardoor het oog langer geboeid blijft.

Laura van der Burgt - Inspiratie


Dat vergt geduld en concentratie, veel proberen, mislukkingen bestuderen en het weer opnieuw proberen.

En dan komt het nog vaak genoeg voor dat ik in het veld lyrisch ben maar het resultaat op het beeldscherm tegenvalt. Maar ik heb me wel lekker uit kunnen leven, mijn energie opgeladen en misschien weer nieuwe ideeŽn opgedaan.

Laura van der Burgt - Inspiratie


En dat is toch eigenlijk wat telt: plezier in het fotograferen!


Aan de slag met een Lensbaby


Wil je zelf ook eens aan de slag met een Lensbaby? Het zijn echt objectieven waar je even mee moet leren werken. Laat je vooral niet uit het veld slaan door je eerste resultaten.

Een handige manier om de mogelijkheden te ontdekken is de cursus Werken met Lensbaby's op Photofacts Academy.

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

6 reacties

 1. Edith Boonstra
  Edith Boonstra schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 23:06  | reageer

  Lieve Laura, wat leuk om je blog te lezen. Als ik de tekst lees word ik daar stil van. Dit zijn niet zomaar foto's, maar foto's die wat met je doen, die zo liefdevol zijn ontstaan. Dat vind ik heel bijzonder. Ik hoop nog veel meer blogs van je te lezen en te genieten van de mooie beelden. Dank je wel. Edith

 2. Ineke
  Ineke schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 23:14  | reageer

  Mooi dat je zo precies kunt aangeven wat je zoekt in een foto en het ook nog (waarschijnlijk steeds beter) kunt vastleggen.

 3. Jolanda Bosselaar
  Jolanda Bosselaar schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 23:22  | reageer

  Hoi Laura,
  mooi om te lezen hoe jij met fotografie bezig bent. Je passie straalt er aan alle kanten vanaf. Geweldige foto's die je hebt gemaakt met je lensbaby.
  gr. Jolanda

 4. Ine
  Ine schreef op woensdag 7 oktober 2020 om 00:56  | reageer

  Laura, prachtige foto’s laat je ons hier zien, zeg. Je voelt dat het echt van binnenuit komt om naar mogelijkheden voor deze dromen te zoeken. Ik kan maar 1 ding zeggen, I want more. Ine

 5. Ria
  Ria schreef op woensdag 7 oktober 2020 om 14:09  | reageer

  Beste Laura, wat heb je je eigen zoektocht mooi verwoord! Foto’s en tekst passen zo goed bij elkaar. De prachtige beelden spreken voor zich. Veel succes toegewenst!

 6. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op donderdag 8 oktober 2020 om 22:38  | reageer

  Fijn om zulke positieve en warme reacties te krijgen! Hartelijk dank daarvoor!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord