Johannes Klapwijk

Een dagje natuurfotografie

maandag 13 oktober 2008, 23:56 door | 15,081x gelezen | 9 reacties

Afgelopen vrijdag heb ik het er weer eens echt van genomen. Meestal fotografeer ik voor werktijd, maar die tijd is nu weer voorbij. Binnenkort komen de eenden en ganzen weer naar Nederland vanuit het noorden, maar nu hebben we eerst even de herfst. Dus het doel was voor mij herten, landschappen en paddenstoelen. Een dagje Veluwe en omgeving was de logische keuze.

De herten staan op het programma omdat de herfst de periode is waarin ze zich voortplanten, wat gepaard gaat met een stukje spektakel. Bij landschappen hoopte ik gebruik te maken van de ochtendmist en paddenstoelen spreekt voor zich.

Omdat ik graag het optimale uit een dag haal heb ik een plannetje samen gesteld.
Herten wilde ik graag wat anders dan iedereen ze neemt. Op de hoge Veluwe zijn duizenden platen geschoten waarbij de herten beeldvullend gefotografeerd worden, maar ik zou ze graag in een landschap platen. Ik had begrepen dat de Asselsche hei in Nederland daar de beste plek voor was vanwege de hoogteverschillen en de aanwezige herten, dus de keuze voor de ochtend was gauw gemaakt: De Asselsche hei op om herten te platen in een mooi landschap en direct ook gewoon wat landschapjes meepikken.

Als de zon dan goed en wel op is en het mooiste licht voorbij is dan heb je nog steeds goede mogelijkheden voor landschapjes als je het bos in gaat. Als het nog wat heiig is en de zon komt door kun je prachtige zonnestralen krijgen in het bos. Dus was het idee dat ik vanaf de Asselsche hei richting Garderen zou rijden en daar op zoek zou gaan naar een mooi stukje beukenbos voor zowel landschapjes als paddenstoelen. Verder wilde ik graag eens het Kootwijkerzand verkennen omdat dat mij ook een erg geschikte plaats leuk voor het fotograferen van landschapjes.

Ik moet zeggen dat ik erg blij ben met internet. Via WikiPedia, Google maps en andere interessante websites is het goed mogelijk om mooie plekjes te vinden en je een beetje in te lezen. Als afsluiter van de dag wilde ik dan nog even de Hoge Veluwe op, in de hoop misschien wat wild te fotograferen.

De wekker ging uiteindelijk om kwart over zes zodat ik ruim voor zonsopkomst ter plaatse was. Ik was nog niet eerder op de Asselsche hei geweest, dus wilde graag de tijd hebben om een goede plek uit te kiezen.

Nu valt de uitvoering van een dagje fotograferen altijd anders uit dan gepland, en het is natuurlijk ook de uitdaging om wat moois te maken van wat je tegenkomt. Helaas was er een stuk minder (grond)mist dan ik had gehoopt, dus de herten in de ochtendmist werd al lastig. Vooral omdat ook de herten die ik vond al weer in de dekking waren toen de zon een beetje doorkwam. Toch heb ik met zonsopkomst nog wel een mooi landschapje meegepikt.

Asselsche hei


De omgeving van Hoog Soeren bleek prima geschikt voor de beukenbos foto’s die ik in gedachte had, dus Garderen werd overgeslagen. Het gebrek aan mist maakte het wel fotograferen van zonnestralen nog wel een uitdaging. De zoektocht leverde nog een mooi tafereeltje op: ik vind paddenstoelfoto’s vrij snel standaard, dus was op zoek naar een mooie paddenstoel die midden in een mooi mos dekje stond, voor net dat beetje extra. Toen ik er een vond waar ook nog een kleintje bij stond leverde een extra laag standpunt een mooie foto op. Een combinatie van 2 foto's waarbij een foto de steel scherp heeft en een de hoed maakte het plaatje voor mij af.

Beukenbos


Paddenstoel


Doordat ik nu bos en hei op dezelfde plek heb gefotografeerd was ik in de loop van de ochtend al uitgespeeld. Het mooie licht en de mogelijkheden waren voorbij, dus een goed moment om eens naar het Kootwijkerzand te rijden. Ik heb er een poos rondgelopen en het lijkt mij een prachtig gebied om ’s ochtends vroeg eens te bezoeken. Zodra ik vrij kan krijgen en er een mooie zonnige dag met de nacht ervoor mistvorming is staat dat gebied nu als nummer 1 op de lijst. Vooral met grondmist moet je daar prachtige foto’s kunnen maken ’s ochtends.

Na nog een poosje rondgereden te hebben op de hoge Veluwe zonder veel succes ben ik toch tevreden richting huis gereden.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

9 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 14 oktober 2008 om 08:40

  Mooi zacht, die foto met de paddestoelen! Leuk gevonden overigens, een kleintje èn een grote zo vlak naast elkaar.

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 14 oktober 2008 om 10:42

  Mooie foto's. De eigen fotosite van Johannes is overigens door de site Grasduinen als site van de maand gekozen.

 3. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 14 oktober 2008 om 20:30

  Leuke rapportage, vooral die 'groene' foto met de mooie zonnestraal vindt ik erg geslaagd!

 4. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 14 oktober 2008 om 22:56

  Prachtig die kleuren die in elkaar overvloeien op de eerste foto!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.