Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Eduard van Mil

Een foto impressie van de Verenigde Staten

woensdag 9 november 2011, 23:13 door | 12.290x gelezen | 22 reacties

Als je van mooie landschappen, prachtig licht en relatieve rust houdt dan zijn de staten Utah en Arizona in Amerika een goede bestemming om schitterende foto's te maken. Onze kinderen wonen niet meer thuis, geen schoolvakanties meer om rekening mee te houden en dan is bijvoorbeeld september een prima maand voor de mooiste foto's.

Vaak is het weer dan nog heel aangenaam met mooie blauwe en wolken luchten, op -of ondergaande zon en dan liggen de gouden en blauwe uurtjes voor het grijpen. Wij hebben vijf weken rondgetrokken door in totaal dertien staten. Een korte impressie.

Las Vegas


Onze auto/hoteltrip begon in Las Vegas door een vluchtaanbieding. Om even bij te komen van het tijdsverschil zijn we twee nachten gebleven. Het was niet ons eerste bezoek aan Las Vegas dus ik was blij dat we die grote mensen speeltuin weer snel konden verlaten. Maar ben je in Las Vegas dan kom je toch in de verleiding om een serie (avond)foto's te maken want het licht blijft natuurlijk bijzonder in die plastic wereld.

De Route


Na Las Vegas (kijk hier voor voor de hele VS route) kwamen we via Death Valley, Californië en een groot aantal noordelijke staten uiteindelijk in Utah en Arizona. Volgens mij één van de mooiste fotogenieke staten voor landschap- en natuurfoto's. Alle noordelijke staten laat ik even voor wat het is en wellicht komen de foto's over Wyoming en South Dakota in een toekomstig blog nog aan de orde.

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 1: 0,3 seconde, f/5.0, 16mm, ISO 400

Death Valley


Death Valley is de op één na heetste plek op aarde. De hoogste temperatuur hier ooit gemeten is 57 graden celcius. Het gebied is zo droog omdat er een aantal bergruggen liggen tussen de vallei en de Stille Oceaan. In Death Valley valt vrijwel nooit regen en het ligt 86 meter onder de zeespiegel.

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 2: 1/100 seconde, f/13, 16mm, ISO 100

Canyonlands


Canyonlands N.P., in de omgeving bij Moab (Utah), is een groot ongerept gebied van canyons en tafelbergen. Dit Colorado Plateau is uitgesleten door de Colorado river en haar zijrivieren zoals Green river. Het biedt imposante uitzichten op de loop van de Colorado river.

Het park ligt 1200 tot 2400 meter boven het zeeniveau en er valt heel weinig regen. De bijnaam voor het park is daarom 'high desert'. Er is uitstekend in alle rust met het statief te fotograferen en de auto kan altijd dichtbij staan, handig voor het wisselen van je apparatuur!

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 3: 1/160 seconde, f/14, 85mm, ISO 100


Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 4: 1/125 seconde, f/14, 35mm, ISO 100

Bluff City


Het plaatsje Bluff in Utah stelt heel weinig voor het is nagenoeg verlaten op een Hotel en een restaurant na. De toeristen moeten langs Bluff op weg naar de grote natuurparken in het zuiden van Utah en Arizona. Hier zijn mooie plaatjes te schieten in een desolate omgeving. Het plaatsje zelf is gelegen in het schilderachtige en zeer dun bevolkte zuidoostelijk deel van Utah op het Colorado Plateau. Hier wonen voornamelijk Indianen. Heerlijk om er hier op uit te trekken om foto's te schieten die zo geplaatst kunnen worden in een reismagazine.

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 5: 1/100 seconde, f/13, 23mm, ISO 100

Grand Canyon


De North Rim van de Grand Canyon is de benaming voor de noordelijke rand van de Grand Canyon. Wij hebben de North Rim bezocht vanuit het plaatsje Page. Een prachtige retour trip (met veel wilde dieren) van ongeveer 250 mijl. Niet alleen de Grand Canyon is erg mooi maar ook de weg er naar toe. Neem de tijd, er zijn veel bezienswaardigheden onderweg! Prettig is dat op de mooiste plekjes voldoende gelegenheid is om te parkeren en/of om een trail te volgen naar de diepe canyons.

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 6: 1/200 seconde, f/13, 200 mm, ISO 100

Lake Powell


Aangekomen bij Lake Powell in Arizona kan je de middag boottocht nemen van totaal zes uur. Hij vaart naar Rainbow Bridge en dan kom je uiteindelijk in het gouden uurtje terug. Het zo typerende Entrada Sandstone en haar kleuren rondom Lake Powel zijn dan op z'n mooist. Overigens is de Rainbow Bridge de grootste bekende natuurlijk gevormde Arch van 88 meter lengte.

Net voor de Rainbow Arch is nog een pootafdruk te zien van een Dinosaurus (T-Rex). Er is voldoende gelegenheid om te fotograferen, ook met statief. Tip: ga op het bovendek vooraan zitten, je hebt niet alleen het mooiste uitzicht voor het maken van je foto's maar er mag speciaal voor fotografen niemand voor je gaan staan of zitten en dat is expliciet met borden aangegeven.

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 7: 1/250 seconde, f/5.0, 16mm, ISO 100

Lake Powell is een kunstmatig meer op de grens van de staten Arizona en Utah (het grootste deel ligt in Utah) dat wordt gevormd achter de Glen Canyon Dam in de Colorado rivier. Het is een meer van 299 kilomter lang en maximaal 40 kilometer breed.

Rondom het meer ligt het park Glen Canyon National Recreation Area waar zich vele canyons en rotsschilderingen bevinden. Bezienswaardig is ook Antelope Canyon en zoals hierboven al genoemd Rainbow Bridge National Monument. Er is een mogelijkheid om een boot te huren ook voor langere tijd (kostbaar).

Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 8: 1/400 seconde, f/8.0, 70 mm, ISO 100


Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 9: 1/250 seconde, f/8.0, 70mm, ISO 100


Een foto impressie van de Verenigde Staten
Foto 10: 1/400 seconde, f/8.0, 130mm, ISO 100

Apparatuur


Alle foto's tijdens deze trip zijn geschoten met mijn Canon 50D. Ik heb verschillende objectieven gebruikt; de Canon 16-35mm f/2.8 L II USM, de Canon 50mm f/1.4 USM, de Canon 100mm f/2.8 L Macro IS USM en de Canon 70-200mm f/2.8 L II IS USM. Ook heb ik gebruik gemaakt van een extender; de Canon EF 1.4x III. Ik had een Canon 580 EX II flitser bij en een statief van Manfrotto, de 055CX PRO3 met een 498 RC2 balhoofd.

Om al mijn apparatuur te verplaatsen heb ik (naast de auto) gebruik gemaakt van twee tassen; de Lowepro trekker 300AW en de Vintage 217 Ranger.

Reistips


Onze auto hebben we gehuurd via cheap-car-rental.com. Zij zijn inderdaad erg betaalbaar. Als je voor 'Gold' gaat ben je voorzien van alle denkbare verzekeringen. Een nadeel is wel dat je alles vooraf moet betalen.

Voor het boeken van een hotel is Hotwire.com een prima site. Weet je waar je de volgende dag naar toe gaat dan krijg je via Hotwire doorgaans 50 procent korting op de hotelkamers. Helaas moet je ook deze vooraf betalen.

Zoek je nog specifieke tips en adviezen? Neem even contact met me op of laat een reactie achter. Ik help je graag verder!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Eduard van Mil

Over de auteur

Eduard van Mil is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij was werkzaam als senior beleidsmedewerker bij een Wetenschappelijke Organisatie en na zijn pensionering is hij actief bezig met zijn toenemende passie voor fotografie. Hij fotografeert wat hij mooi vindt in zijn woonomgeving en op reis. Eduard schrijft ook voor magazines.

22 reacties

 1. Wicek
  Wicek schreef op woensdag 9 november 2011 om 23:32  | reageer

  Mooie trip, heb hem deze zomer gedaan en daardoor heel herkenbare landschappen. Onvergetelijke reis en goed kunnen fotograferen. Helaas niet op de beste momenten van de dag door de planning van de reis. Stel je voor dat je daar zou wonen, dan kwam ik helemaal niet meer huis...

 2. Jasmino
  Jasmino schreef op donderdag 10 november 2011 om 08:59  | reageer

  Amerika is een prachtig land, en je vind er zo ontzettend veel mooie plekjes om te fotograferen! Ik zou nog vaak terug gaan als ik jou was. Ik ben er nu 10 keer geweest, en nog steeds niet uitgekeken. De foto's zijn prachtig!

  Jammer alleen die knetter van spelfout: het is Death Valley in plaats van Dead Valley.

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 10 november 2011 om 10:03  | reageer

  @Wicek, dank voor de reactie, het is geweldig daar en erg genoten van alles;
  @Jasmino, dank voor de complimenten en natuurlijk is het Death Valley (ik ben in de war gebracht door een ander ontzettend mooi gebied, Dead Horse Point!)

 4. Co
  Co schreef op donderdag 10 november 2011 om 11:42  | reageer

  Een prachtige reis. Je verhaal heeft mijn wens gesterkt om daar ook nog een keertje op rondreis te gaan. Je foto's zijn schitterend. De kleuren zijn warm en de grilligheid van het landschap zijn prachtig!

 5. Lennard
  Lennard schreef op donderdag 10 november 2011 om 13:24  | reageer

  Een herbeleving van mijn eigen reis. Waren mijn eigen vakantiefoto's maar zo mooi! Ruilen? knipoog

 6. June
  June schreef op donderdag 10 november 2011 om 14:37  | reageer

  Een zeer mooie reis met daarbij prachtige foto's! Goede selectie van een geweldige reis! Chapeau! Ik geloof dat er vast nog meer prachtige foto's tussen zitten!! Keep up the good work!

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 10 november 2011 om 15:19  | reageer

  Een maand terug ben ik in de dunbevolkte Chinese provincie Qinghai geweest dat wel iets weg heeft van enkele foto's uit deze serie. Je rondreis lijkt me een fantastische (fotografische) ervaring. En je serie mag er natuurlijk ook zijn! In Foto 5 en 7 bederft de harde schaduw een beetje de pret. Verder komen veel foto's op mijn scherm over alsof er een gele kleurzweem in zit. Verwijderen of verminderen van kleurzweem maakt foto's vaak frisser is mijn ervaring. Enfin, misschien is het bruikbaar.

 8. Constance
  Constance schreef op donderdag 10 november 2011 om 17:32  | reageer

  Ed, wat zijn de fotos ongelooflijk mooi zeg. Echt van genoten, vooral omdat wij net een paar weken geleden een deel van dezelfde reis gedaanhebben toen we de 62 Thunderbird van James in Spokane, Wa zijn gaan ophalen.
  Ook al woon ik hier 35 jaar, ik blijf onder de de indruk van de ongelooglijke natuur hier en krijg er nooit genoeg van. And you photos really do the beauty of this country justice......absolutely amazing photography...

 9. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 10 november 2011 om 17:48  | reageer

  @Co, @June, @Lennard @ Constance dank voor jullie reactie en de complimenten, ben ik blij mee!

  @tonv dank voor je reactie en de het compliment, ik beschouw je nog steeds als mijn leermeester en heb ook heel veel aan je vele tips gehad en ik ben nog steeds lerende. Terechte opmerking van je over de fotografische ervaring want dat was het. Nu nog beter worden dus kritische noten zijn meer dan welkom! Ik werk met Lightroom 3.3. die kleurzweem moet dus weg te halen zijn (met kleurtint?). De schaduwen weghalen met invullicht?

 10. Marianne
  Marianne schreef op donderdag 10 november 2011 om 19:49  | reageer

  Hoi Ed, De meeste foto's had ik al eens gezien, maar er waren toch een aantal nieuwe bij. Wat prachtig man! Je bent toch wel een talent als je zo mooi kan fotograferen. De foto's lijken trouwens nog mooier, dieper (3D?????) als dat ik me kan herinneren. En wat een ongelooflijk mooi landschap. Je hebt het heel mooi vastgelegd. Grote complimenten! Marianne

 11. gast schreef op vrijdag 11 november 2011 om 00:06  | reageer

  Bescheiden opmerking over kleurzweem... ook mij is het overkomen aldaar, dat de foto's die gele kleur meekregen. Vooral met een pola filter was het soms redelijk onvoorspelbaar. Ik vind het bij jou overigens niet storend en als je het weg wil halen, prima. Maar of dat 'nodig' is. Kwestie van smaak denk ik.
  Met de schaduwen vind ik het ook best meevallen. Ga je ze ophalen heb je kans dat de foto wat plat gaat worden. Kan met invullicht, maar ook locaal met het aanpassingspenseel.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 11 november 2011 om 00:26  | reageer

  De harde schaduwen in Foto 5 en 7 zijn nog wat te corrigeren. Een tijd terug had ik hetzelfde probleem tijdens een shooting aan het meer van Geneve. Door de hoge zonstand rond het middaguur ontstonden er slagschaduwen en daarnaast een blauwe zweem. Het ideale tijdstip kun je niet altijd uitkiezen.

  Kleurzweem is eenvoudig te verwijderen. Ik ben gewend dat in Photoshop te doen maar in Lightroom zal dat ook geen complexe handeling zijn lijkt me.

 13. novoman
  novoman schreef op vrijdag 11 november 2011 om 02:56  | reageer

  Hoi Ed, ik wist dat je fraaie foto's maakte, maar hier heb je jezelf weer overtroffen, kan niet anders zeggen. Schitterende plaatjes man. Zelfs de Canyonlands lijken wel 3D, en spatten van het scherm af. Je kunt wel zien dat je met professionele spullen werkt, maar je weet: een goed fotograaf heeft 3 dingen: een scherpe blik, een heldere lens, en de rust om te wachten tot het juiste moment voorbijkomt. Carpe Mundo!

 14. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 11 november 2011 om 10:13  | reageer

  @Marianne, @Novoman, dank voor de complimenten erg aardig en altijd leuk om te horen.
  @tonv, @ gast, de foto's zoals door mij geplaatst zijn allemaal in het gouden uurtje geschoten zonder polarisatiefilter en ik denk dat daar de crux zit. Daarnaast moet ik zeggen dat het zo typerende Entrada Sandstone in Utah een gouden gloed uitstraalt dat in combinatie met de lage zon dit wellicht een gouden zweem op de foto's teweeg brengt. Ik denk dat ik het zo laat en zou eerst het verschil willen zien met een Polarisatiefilter. Liesbeth spreekt daar ook al over in haar artikel van 8 november j.l. De harde schaduwen ga ik proberen te corrigeren en dan vergelijken. Ik dank jullie voor de positieve inbreng op mijn foto's, waardeer ik erg!

 15. Wicek
  Wicek schreef op vrijdag 11 november 2011 om 11:53  | reageer

  'gast' was ik, was vergeten info in te vullen, sorry.

  Je kan evt. naar mijn plaatjes kijken. Ik heb er overal een pola filter op gehad, op een niet zo heel geweldige lens (18-200). Zoals je ziet niet erg consequent qua tint en je hebt absoluut een punt wanneer je de invloed van het gesteente noemt op de kleuren. Vooral bij wolken zie je dat dan erg door de reflectie. Je kan evt. kijken op wiceklistwan.nl en dan onder USA trip. Is niet bedoeld als promo hoor, maar misschien aardig om te zien met pola filter.

 16. PaulHoo
  PaulHoo schreef op vrijdag 11 november 2011 om 12:44  | reageer

  Erg mooi en uitnodigend geschreven reisverhaal met uitstekende foto's consequent geschoten met optimale technische camera-instellingen, mooi warm licht en prima composities, de kwaliteit die me al eerder van je was opgevallen op Columbus Reisreporter. Groeten, Paul Hoogeveen

 17. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 11 november 2011 om 14:05  | reageer

  @PaulHoo, heel erg bedankt voor je leuke reactie!
  @Wicek, Ik heb je prachtige site met mooie foto's bekeken en zie idd een kleurverschil. Ik krijg de indruk dat dit ook komt door de verschillende lenzen die wij gebruiken. Wellicht heeft mijn camera (50D) daar ook nog invloed op. Ik heb gemerkt dat de verschillen tussen een crop en een full frame heel erg groot zijn. Ik heb het geluk gehad dat ik in de VS een paar dagen mocht optrekken met een Japanse fotograaf en die had een Canon Mk II, dezelfde lenzen als ik, en de resultaten vond ik een wereld van verschil. Nog even sparen dus! Ik heb eerst geïnvesteerd in lenzen en dat was voor mij al een grote vooruitgang. Eerst maar een polarisatie filter kopen te beginnen op mijn 16-35mm 2.8 lens. Tenslotte staat een fotoselectie van onze VS trip 2011 op mijn site, voor link zie boven boven. Dank voor je reactie.

 18. Fredie
  Fredie schreef op vrijdag 11 november 2011 om 18:15  | reageer

  Via een tip kwam ik op Photofacts terecht. De foto impressie van de de VS viel mij als eerste op. Ik vind het schitterende foto's en een mooi voor mij herkenbaar verhaal.
  Het lijkt mij fantastisch om daar eens een serie foto's te mogen schieten. Met name de kleuren spreken mij erg aan. Een mooi artikel Eduard! Voor welke reismagazines zijn deze foto's bedoeld?

 19. Roland
  Profiel Roland schreef op dinsdag 15 november 2011 om 13:09  | reageer

  Ja Eduard, het is een heerlijk gebied om doorheen te trekken en al het moois te aanschouwen. Ben er zelf met vrouwlief mei/juni dit jaar 4 weken gewest. Prachtig. Heb wel ervaren bij deze eerste USA natuur-ontmoeting dat elk Nationaal Park daar op zich al een paar weken van je aandacht zou mogen krijgen. De natuur intrekken en de mooie plekjes op het gemakkie opzoeken. Ja, ik heb ook veel foto's gemaakt, maar moet toch nog veel leren hoor als foto-amateur. Maar jij hebt er hier ons een paar hele lekkere laten zien, dank je wel. Dat mooie land gaat me nog terugzien ! Hopelijk met een collega-fotomaker en een hoop tijd. Groetjes.

 20. Manon
  Manon schreef op dinsdag 15 november 2011 om 16:09  | reageer

  Wat een prachtige foto's!! Ontzettend mooie kleuren en landschappen. Persoonlijk vind ik de foto met de oude verroeste auto heel erg mooi en de kleuren bij de Rainbow Arch, ik wil de foto zo induiken!
  Groeten, Manon.

 21. Rene - Vintage217
  Rene - Vintage217 schreef op dinsdag 15 november 2011 om 19:58  | reageer

  Wow Eduard wat een leuk verslag met geweldige foto's. Een genot om te lezen.
  Fijn dat ik een bijdrage heb kunnen leveren met mijn tas knipoog

  Groet,
  Rene

 22. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 15 november 2011 om 21:48  | reageer

  @Fredie, @Roland, @Manon, @Rene, bedankt voor jullie leuke reacties. Het is leuk om te doen. Voor Roland, ik heb je site bekeken en dat ziet er ook allemaal fraai uit, mooie foto's en reisverslagen! Manon, jou reactie is een motivatie om zo door te gaan want jou (modellen) werk en je kennis van fotografie heb ik erg hoog en juist van jou dus leuk om te horen allemaal!
  Rene zonder je mooie Ranger tas was het maar behelpen geweest, ook nu blijkt dat de tas niet alleen mooi is maar ook erg praktisch in gebruik. Dat ik deze in mijn bezit komt door het artikel in Photofacts.
  Bedankt allemaal!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord